Vrchní soud bývalému výkonnému místopředsedovi ODS Liboru Novákovi krácení daní neprokázal

Vrchní soud potvrdil osvobozující rozsudek pro bývalého výkonného místopředsedu Občanské demokratické strany Libora Nováka. Ten měl podle obžaloby připravit stát na daních o více než milion korun, když v roce 1995 rozepsal dva sponzorské dary v celkové výši 15 miliónů korun na více dárců. Soud dospěl k závěru, že se Novákovi nepodařilo prokázat úmysl krátit daň a zprostil ho proto viny. Případ sledovala Zdeňka Kuchyňová.

Státní zástupce argumentoval tím, že soud nižší instance neměl pro své rozhodnutí dost důkazů. Navrhl případ vrátit a vyslechnout další svědky. S tím ovšem Vrchní soud nesouhlasil. Domnívá se, že byly shromážděny všechny důkazy, které bylo možné získat. Připustil však, že městský soud se leckdy ocitl ve stavu důkazní nouze, protože svědecké výpovědi byly často vágní ve stylu "nepamatuji se, nevím nebo nebyl jsem u toho". Vrchní soud se ovšem nedomnívá, že by opakované projednání pět let starého případu přineslo nová překvapivá zjištění. Libor Novák, který kvůli obvinění strávil pár týdnů ve vazbě, tak odcházel ze soudní síně se zjevným ulehčením.

Také Novákův obhájce Tomáš Sokol byl po vynesení verdiktu velmi spokojen.

Předvolaný svědek, bývalý tenista Milan Šrejbr, se k soudu opět nedostavil. Právě on poskytl jeden z darů ve výši 7,5 miliónu. Podle názoru soudu sponzorské dary souvisely s privatizací Třineckých železáren. Šrejbra však předvést nenechal, protože by velmi pravděpodobně využil svého práva a odmítl vypovídat, aby si sám nepřivodil trestní stíhání. Státní zástupce odmítl verdikt Vrchního soudu jakkoliv komentovat. Představitelé ODS potvrzení osvobozujícího rozsudku pro bývalého výkonného místopředsedu své strany přivítali, jako například šéf poslaneckého klubu Vlastimil Tlustý.

Místopředseda lidovců Cyril Svoboda verdikt Vrchního soudu respektuje, překvapuje ho ale, že soud netrvá na tom, aby se některá svědectví v této kauze stala věrohodnými.

Případ Libora Nováka tedy končí. Může se ale stát určitým precedensem - soud vlastně rozhodl, že pouhý podpis pod daňovým přiznáním k odsouzení nestačí. Nejasnosti ve stranickém financování ODS, které v červnu naznačil už městský soud, ovšem zůstaly. Připomeňme, že finanční skandál, kolem spozorských darů vyústil na podzim 1997 v pád Klausovy vlády a nakonec i v předčasné volby.