Výrobce klavírů PETROF slaví 160. výročí unikátní výstavou v Národním technickém muzeu

Národní technické muzeum v Praze hostí unikátní výstavu s názvem PETROF 160 – klavír jako technické dílo. Jak už název  napovídá, vznikla při příležitosti 160. výročí založení firmy, která je dodnes jedním z nejvýznamnějších evropských výrobců akustických pianin a klavírů. Výstava Je společným příspěvkem muzea a společnosti PETROF k letošnímu Roku české hudby.

Foto: Národní technické muzeum

Iniciátoři výstavy si vytkli za cíl jednak prezentovat široké veřejnosti českého výrobce světového formátu s dlouhou tradicí, ale také nechat návštěvníka podívat se do zákulisí výroby těchto jedinečných nástrojů, kde lidský faktor má ve výrobě své stálé a nezastupitelné místo a kde výsledný produkt závisí na hodinářské přesnosti a souhře mnoha specialistů.

„Prozkoumejte s námi historii i současnost této české firmy, která se zapsala do srdcí milovníků hudby po celém světě. Ukážeme vám proces a technické detaily, které stojí za vznikem těchto nástrojů, jejichž zvuk šíří dobré jméno domácího řemesla,“ zve na výstavu Národní technické muzeum.

Foto: Národní technické muzeum

Výstava je umístěna v největším výstavním sále muzea. Vévodí jí prostorová vestavba ve tvaru zvětšeného ovinutí koncertního klavíru. Na vnitřní straně se odvíjí historická linka v podobě notové osnovy, kde noty symbolizují jednotlivé časové milníky. Na vyvýšeném podiu ve tvaru klavírového litinového rámu v nadživotní velikosti jsou instalovány exponáty, které reprezentují průřez historickým vývojem nástrojů PETROF. Třetí hlavní oddíl výstavy je věnovaný výrobním technologiím.

K vidění jsou na výstavě i historické nástroje. Mimo jiné i klavír Ant. Petrof z roku 1865. Jde o jeden z prvních nástrojů, které vyrobil osobně Antonín Petrof, zakladatel firmy a jedná se pravděpodobně o nejstarší dochovaný klavír značky PETROF. Úplně první klavír opustil dílnu Antonína Petrofa v roce 1864. Během několika let pak tento podnikatel vybudoval z malé dílny prosperující továrnu a ta stojí v Hradci Králové dodnes.

Foto: Národní technické muzeum

Firkušný, Mahler, McCartney či Morricone

Foto: Národní technické muzeum

Ve firmě tak vzniklo už zhruba 635 tisíc nástrojů, které se vyváží do sedmi desítek zemí. „Naše piana jsou mezi hudebníky oblíbená především pro neobyčejně měkký, něžný, kulatý a romantický tón. Za desetiletí jejich výroby se mnohé změnilo, precizní ruční práce, pečlivý výběr materiálů a nezaměnitelný romantický zvuk však zůstává. Nástroje značky PETROF si zamilovalo nespočet slavných interpretů a významných osobností,“ připomíná firma na webu.

Foto: Národní technické muzeum

Na klavíry PETROF hrával Rudolf Firkušný, mezi umělce, kteří šířili slávu značky patřil i jeden z nejznámějších hudebních skladatelů Gustav Mahler. Mezi slavné majitele piana PETROF patří například také zpěvačka a skladatelka Billie Eilish, hudebník, zpěvák, skladatel, producent a baskytarista skupiny The Beatles Paul McCartney, podnikatel, investor a filantrop Bill Gates, zpěvačka a herečka Mariah Carey. Na PETROF hrával také slavný italský skladatel filmové hudby Ennio Morricone.

PETROF získal ve světě i celou řadu ocenění - od medaile krále Jiřího z výstavy v Londýně, přes Grand Prix z Paříže, Barcelony nebo Bruselu, až po titul Rodinné stříbro nebo Czech Goodwill 2015.

13
50.097526739300
14.424815677000
default
50.097526739300
14.424815677000
Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: Národní technické muzeum
klíčové slovo:

Související