Z truhláře špičkovým výrobcem klavírů. Na PETROF hrají vynikající hudebníci po celém světě

FLOW - nové pianino hradecké firmy Petrof

Klavíry značky PETROF znají hudebníci po celém světě. První klavír opustil dílnu Antonína Petrofa v roce 1864. Od té doby vzniklo zhruba 635 tisíc nástrojů, které firma vyváží do sedmi desítek zemí.

Antonín Petrof | Foto: PETROF

Na klavíry PETROF hrával Rudolf Firkušný, své skladby při něm složil Paul McCartny. Mezi umělce, kteří šířili slávu klavírů PETROF, patřil i jeden z nejznámějších hudebních skladatelů Gustav Mahler.

Historii výroby připomíná v areálu továrny malé muzeum, ve kterém jsou opravdové unikáty. Je tu i klavír z roku 1882, který vyrobil bratr zakladatele firmy Josef Petrof. Nejdřív se vrhl do podnikání sám. Vyrobil kolem deseti pian, ale pak se spojil s bratrem Antonínem. Z oněch deseti pian zůstalo tohle jediné v České republice.

Z truhláře výrobcem klavírů

Zakladatel firmy Antonín Petrof se nejdřív vyučil truhlářem. Za to, že se nakonec stal výrobcem klavírů, mohla náhoda. Místní regenschori prý požádal jeho otce, aby mu opravil starý nábytek. Ten poslal syna, kterého fascinoval regenschoriho klavír. A v sedmnácti se vypravil sbírat zkušenosti do Vídně.

Zuzana Ceralová Petrofová | Foto: Jana Přinosilová,  Český rozhlas

„Šel na pět let ke strýci, protože právě ten vyráběl klavíry. A v českých zemích to tehdy nebylo," popisuje začátky svého prapradědečka Zuzana Ceralová Petrofová, představitelka už páté generace rodiny Petrofů a současná prezidentka firmy Petrof.

První klavír postavil Antonín Petrof ve svých 25 letech. Za rok vyrobil celkem čtyři kusy. Za ženu si vzral Marii Götzovou, dceru majetného hradeckého koželuha. Ta mu byla oporou nejen v životě, ale i ve firmě jako zdatná prokuristka.

Dřevo na klavír pochází z horských smrků

Antonín Petrof od počátku sázel na kvalitu. Začal používat parní stroj, a jako jeden z prvních českých podnikatelů zavedl ve svých dílnách elektrické osvětlení. Antonín Petrof prosperoval tak, že pořídil nové pozemky, a vystavěl současný areál firmy. O ten ale rodina po druhé světové válce na desítky let přišla.

16
50.193087481952944
15.855111261874214
default
50.193087481952944
15.855111261874214

„My jsme nesměli do továrny, byli jsme třídní nepřátelé. Jako holka jsem tam jednou přeskočila plot, a s kamarádkou jsme tam vlezly. Ale chytil nás vrátný a byla z toho strašná ostuda. My jsme celou dobu bydleli za plotem u továrny," vzpomíná Zuzana Ceralová Petrofová.

Foto: PETROF

Klavír se skládá ze 7 000 dílů a jeho výroba trvá i rok. Dřevo na rezonanční desku pochází ze smrku, ale nejde o ledajaký smrk. Musí růst na horách, protože pak má letokruhy těsně u sebe a vlastnosti úplně jiné, než běžný smrk.

„V Itálii je velice známá oblast Val di Fiemme, již slavný Stradivari používal rezonanční smrk z této oblasti na výrobu svých nástrojů," říká produktový manažer firmy Petrof Zdeněk Sovák.

PETROF najdete v Grónsku, Íránu i v Senegalu

Klavírní škola v senegalském Dakaru | Foto: PETROF

Klavír Petrof najdete například i v Grónsku, Íránu a začíná si razit cestu Afrikou. V senegalské metropoli Dakaru začala v roce 2016 působit první klavírní škola, ve které se žáci učí hrát právě na nástrojích královéhradecké firmy PETROF.

Za projektem stála klavíristka z bývalého Československa. Lívia Laifrová Gaye pochází z Bratislavy a hudební vědu studovala na pařížské Sorboně. Vdala se za Senegalce a svůj život spojila s klavírní hrou a západní Afrikou. Školu jí pomohla otevřít přímo prezidentka společnosti Zuzana Ceralová Petrofová.

„Dnes jsem mohla navštívit základní školu tady v Dakaru, která je skvěle vedená a ve které jsme objevili naše piano Petrof. Bylo trošku obouchané, asi už něco pamatuje, ale stále mělo hezký zvuk. Také máme informaci, že je náš nástroj na turecké ambasádě."

Klavíry a pianina musejí být pro africké podnebí speciálně upravené. Vlhkost v období dešťů jim totiž nesvědčí.

Obchodní a kulturní centrum PETROF Gallery | Foto: Michal Kobrle,  PETROF

V roce 2017 bylo přímo v areálu továrny Petrof otevřeno obchodní a kulturní centrum PETROF Gallery. Je tu jeden z největších a nejmodernějších pianosalonů ve střední Evropě, prostorná víceúčelová hala se špičkovou akustikou a hudební kavárna se samohrajícím klavírem.

klíčová slova:
spustit audio

Související