Výrobci hořických trubiček nemají ze vstupu do EU velké obavy

Výrobci proslulých hořických trubiček z Hořic na Jičínsku nemají ze vstupu Česka do unie velké obavy. Šanci prorazit na evropský trh však někteří vidí spíše skepticky. Hořické trubičky jsou specifickým výrobkem a v cizině nejsou známé. Zatím také nemají chráněné označení svého zeměpisného původu. To z českých značek získalo jen Českobudějovické a Budějovické pivo. Hořické trubičky, stejně jako například olomoucké tvarůžky či karlovarské oplatky, tak budou muset o ochranu zeměpisného označení původu požádat až po vstupu do unie.

Hořické trubičky stočené ze dvou sladkých oplatek se specifickou skořicovou chutí mají tradici dlouhou téměř dvě století. Podle legendy se recept do Hořic dostal v roce 1812 od kuchaře Napoleonovy armády, která se vracela z tažení do Ruska. O známost trubiček se postaral na přelomu 19. a 20 století podnikavý cukrář Karel Kofránek. Výrobu trubiček zdokonalil a pronikl s nimi do celého světa - jeho trubičky se prodávaly v Anglii, Německu, USA i v Šanghaji.