Vysoké školy protestují proti nesplněným slibům

studenti vysoké školy

Nesplněný slib vlády, že zvýší o dvě miliardy rozpočet vysokých škol na nábor nových studentů vyvolal vlnu protestů. Ve čtvrtek se k protestům připojila filosofická fakulta UK a o situaci jednala Rada vysokých škol. Večer také ministr školství Zeman oznámil, že vláda dvě miliardy v novém návrhu rozpočtu pro příští rok najde. Podrobněji o čtvrtečních událostech Vilém Faltýnek.

Filozofická fakulta pražské Univerzity Karlovy se ve čtvrtek mimořádným dnem otevřených dveří připojila k protestním akcím vysokých škol. Podle jednoho ze studentských zástupců, Viktora Filipa, jde v této věci stále víc o způsob, jakým vláda jedná s veřejností.

Členové předsednictva Rady vysokých škol vydali prohlášení, podle něhož byli ochotni sáhnout i k tvrdším krokům. Pokud by nebyly do poloviny listopadu vyřešeny problémy financování vysokých škol, měly jejich akademické obce uvažovat o razantnějších protestech.

"Připomenutí 17. listopadu se může, v případě že jednání nebudou uzavřena, vyústit ve významnější vystoupení akademické komunity," řekl předseda rady František Ježek. Večer ovšem proběhla schůzka poslanců sněmovního školského výboru a zástupců vysokých učení, na které ministr školství Eduard Zeman ujistil, že nový návrh státního rozpočtu počítá s navýšením rozpočtu vysokých škol o dvě miliardy korun. Petr Mareš z Unie Svobody, který schůzku inicioval, je přesvědčen o užitečnosti výměny názorů.

"Především tady zástupci akademické obce slyšeli jasné slovo, jakým způsobem dostanou chybějící dvě miliardy, padlo tady také jasné slovo, že politická reprezentace se chce dál tímto problémem zabývat. Já myslím, že tyto sliby už nelze vzít zpátky. Takže já jsem v zásadě s tím průběhem spokojen, a pokud jsem měl možnost hovořit s pány rektory, tak i jim se zdá, že jsme se nesešli zbytečně."