Výstava o životě Milana Rastislava Štefánika

Milan Rastislav Štefánik

V roce 1919 v květnu při letecké nehodě tragicky zahynul generál Milan Rastislav Štefánik. K jeho výročí blíže Mikuláš Kroupa.

Osobnost významného slovenského politika, vědce a spoluzakladatele Československa Milana Rastislava Štefánika byla tento týden připomenuta pietním setkáním slovenské a české diplomacie u Štefánikovy hvezdárny na Petříně v Praze.

Milan Rastislav Štefánik
Vzpomínkou na generála Štefánika se také zabývá od včerejška výstava v armádním historickém ústavu v Praze 3. Návštěvníci tady naleznou řadu dokumentů a fotografií zachycujících i méně známé etapy Štefánikova života. Tak například. Během studií na pražské univerzitě se zabýval astronomií. Na pozorování noční oblohy odjel i do Turkestánu, Alžíru, na Tahiti a do Jižní Ameriky. Po studiích se usadil ve Francii, kde získal občanství a stal se armádním důstojníkem.

Za první světové války byl společně s Tomášem Garriguem Masarykem a Edvardem Benešem vedoucím představitelem československého exilového odboje. Organizoval především československé legie ve Francii, v Itálii a Rusku. Roku 1918 se stal prvním československým ministrem vojenství. Nakonec zahynul v roce 1919 při leteckém neštěstí u Bratislavy. Podle slovenského velvyslance v Praze Ladislava Balleka je jeho odkaz v myšlence evropanství.

"Štefánik prohlásil: "Nyní jde o to proměnit duše. To bude nové vítězství, které musíme získat. Toto je duchovní vlastnictví pro budoucí generace. Štefánik si všechno uvědomoval jako filosof, básník, vědec, politik a i jako voják. Ve svých projevech ukázal mnoho důležitého pro mladou, i starou generaci."

Putovní expozice fotografií a dokumentů k osobnosti Rastislava Štefánika se zatím představila ve 20 slovenských městech a v komornější formě i v Paříži. Expozici chtějí pořadatelé představit na Moravě a uvažují i o návštěvě Bělehradu. V Praze výstava setrvá do 20. května.