Výstava politického umění

V dnešní kultruní rubrice vás Vilém Faltýnek pozvou na první mezinárodní výstavu politického umění v Čechách. Pod názvem Politik-um /New Engagment byla minulý týden otevřena v Tereziánském křídle Pražského hradu.

Podnět k otevření výstavy politického umění dal Igor Blaževič, organizátor festivalu dokumentárních filmů Jeden svět. Výstava měla být výtvarnou paralelou k filmovým dokumentům o stavu světa a dodávat filmům duchovní rozměr. Z organizačních a finančních důvodů se nakonec obě akce termínově oddělily. Kurátorkou zahraniční části výstavy je Keiko Sei, českou část připravil Ludvík Hlaváček z Centra pro současné umění. Jeho jsme se zeptali na přesný obsah pojmu politické umění.

A co může návštěvník vidět? V exteriérech Hradu se setká s Elektronickým žebráke Martina Zeta, což je žebravý pes prezentovaný na videu u vstupu do katedrály, David Černý vytvořil Parazita, tedy figuru z laminátu, která šplhá po obelisku na 3. nádvoří. Sdružení Pode Bal vytvořilo např. billboard na restauraci KFC, kde jsou písmena zaměněna za TGM a logo nahradila kresba hlavy československého prezidenta.

Důležité je ale také zeptat se, co návštěvník z původně schválených děl neuvidí. Právě Pode Bal totiž vytvořil projekt Zimmer Frei, který Hrad nakonec nepovolil. Duňa Panenková z výstavního oddělení Správy pražského hradu vysvětluje: