Výstavba haly pro hokejové mistrovství světa pokračuje

Víceúčelová sportovní hala - v plánech

Hokejové mistrovství světa v roce 2004 snad v Praze přece jen bude. I přes to, že česká vláda před časem odmítla garantovat společnosti Sazka úvěr na výstavbu nové sportovní haly, stavební práce pokračují. Minulý týden podepsala Sazka smlouvu se stavební firmou, která se zavázala halu postavit ve stanoveném čase.

Na stavbě, která doslova roste před očima, pracuje nepřetržitě několik stovek lidí. Podle generálního ředitele stavební firmy Skanska, Zdeňka Burdy, je reálné, že se příští rok v Praze hokejový šampionát bude konat. Pokud se ovšem stavba ani na pár dní nezastaví. Více Zdeněk Burda.

"Pravděpodobnost, že Sazka bude schopna zajistit takovou stavbu je velká. Je to investor s velkými finančními toky, výhledově velmi stabilní. Umím si představit rizikovější zákazníky. Věříme, že bude Szaka schopna stavbu zafinancovat a veškeré naše úsilí je zaměřeno na včasné dokončení stavby, tedy v únoru 2004."

Nakolik je hala Sazky rizikovým projektem? Není to přece stavba bezproblémová...

"Ano, není to bezproblémová stavba. Rizika jsou určitě v termínu, jsou v obrovském rozsahu té stavby a návaznost na některé veřejné zakázky, např. rekonstrukce komunikací v okolí."

Víceúčelová sportovní hala - staveniště
Řekl jste, že už teď je stavba v časové tísni....je skutečně v silách jakékoli stavební firmy postavit tak rozsáhlé dílo v tak krátkém termínu?

"Je to reálné. To říkám při plném vědomí. Stavba takové arény je prostě věc, u které chceme být."

Celkový objem stavebních prací podle něj činí asi 2,8 miliardy korun. Výstavbu haly v minulých týdnech ohrožovaly potíže s jejím financováním. Loterijní společnost Sazka ji pozastavila a nebylo jisté, zda bude hala dokončena včas. Potřebné úvěry, i přestože na ně nedostala státní garanci, nakonec loterijní společnost získala a rozhodla se ve výstavbě pokračovat. Mistrovství světa v hokeji se mělo v České republice uskutečnit již letos. Jeho pořádání podmínil kongres Mezinárodní hokejové federace výstavbou nové haly. Kvůli problémům s pozemky na Hagiboru, kde měla hala původně stát, i s finským investorem schválila federace výměnu šampionátů 2003 a 2004 mezi Českou republikou a Finskem. Výstavbu haly převzala právě Sazka.