Výzkum by mohl objasnit, jak zemřel Tycho Brahe

Тихо Браге

Dánský astronom Tycho Brahe, v Česku je známý především díky filmům Císařův pekař a Pekařův císař, zemřel v roce 1601 a pochován byl v Týnském chrámu. Právě tam v pondělí začal výzkum, který má zjistit podrobnosti o životě i smrti slavného astronoma.

Chrám Matky Boží před Týnem se na pět dní uzavřel veřejnosti, místo motliteb a šepotu se v něm tentokrát ozývaly zvuky, které jsou typické spíše pro staveniště.

Tým dánských a českých archeologů totiž podnikal první kroky k průzkumu hrobky, bylo nutné nadzvednout kamennou náhrobní desku, odstranit nánosy suti na cihlové vrstvě, pod kterou se teprve nachází hrobka se schránkou s ostatky.

Archeolog Zdeněk Dragoun krumpáčem odkryl zásyp klenby
Archeolog Jaroslav Podliska z Národního památkového ústavu připomíná, že k výzkumu dochází na žádost dánské strany.

"Především doktora Jense Velleva z aarhuské univerzity o otevření a prozkoumání ostatků Tychonových. Hrob byl naposled otevřen v roce 1901, kdy tehdejší antropolog Jindřich Matiegka provedl ohledání Tychonových ostatků a jejich znovuuložení do nové schránky, do cínové rakve, ve které by se měly dneska nacházet."

Jaroslav Podliska
V hrobce by měla být také rakev s astronomovou manželkou Kristinou, která zemřela o několik let později.

Tycho Brahe bude tedy po více než sto letech opět exhumován, převezen do antropologického oddělení národního muzea a na jeho ostatky se zaměří tým složený z odborníků mnoha různých oborů - archeologů, historiků, antropologů, lékařů...

"Jeden z úkolů je samozřejmě zjištění toho, jaký Tycho byl, jak vypadal fyzicky, budou se zjišťovat záležitosti z lékařské části, budou odebrány vzorky na různé analýzy. Máme tady jednu z teorií, že byl otráven, tak by měly být udělány veškeré práce proto, abychom zjistili, jestli tomu tak skutečně bylo nebo jestli k té otravě nedošlo i prozaičtějším způsobem, víme, že třeba renesanční medicína používala rtuťové preparáty, takže to mohla být i příčina smrti Tychona."

Souběžně se bude zkoumat a dokumentovat zbytky hrobky, v pátek by se ostatky měly vrátit zpět.

Týnský chrám
Tycho Brahe je osobnost obestřená mnoha legendami, váží se k jeho smrti i životu. Kromě varianty o otravě se říká, že zemřel na protržení močového měchýře, když si nedovolil vstát od hostiny dříve než císař. Uvádí se také, že při souboji přišel o část nosu a používal náhradní špičku vyrobenou z kovu. Při výzkumu v roce 1901 opravdu byly na lebce nalezeny stopy, které by její přítomnosti potvrzovaly.

"V té nosní části se nacházejí zelenavé skvrny, které svědčí o tom, že ty kosti byly v dotyku s nějakou kovovou částí, proto se domnívali, že je to zbytek krytu, který Tycho používal jako náhradu za poškozený nos. Vlastní zbytek se ale nenašel, on měl být z velice tenké slitiny kovů, tyhle věci se záhy rozpadají, takže asi z toho nic nenašli."

Na odhalení dalších tajemství si budeme muset ještě nějakou dobu počkat, analýza získaných dat bude probíhat několik měsíců.

Foto: Barbora Kmentová