Vzniká film o českých rekordmanech

nejvetsi_z_cechu2.jpg

Milovníci rekordů se mohou těšit na nový film režiséra Roberta Sedláčka. Zatím má pracovní název Největší z Čechů a bude popisovat nejen činnost známé agentury Dobrý den!, která rekordy zaznamenává, ale také příběhy některých svérázných rekordmanů.

Agenturu Dobrý den! není třeba v našem vysílání příliš představovat. Film bude i o jejím prezidentovi Miroslavu Markovi. Jak uvedl, v kinech by se měl objevit příští rok v létě nebo na podzim.

"Film je takovou dvojí autobiografií. Jednak je to autobiografie filmového štábu, který má uvnitř týmu vzájemné vztahy a to vše na pozadí natáčení filmu, který se týká příběhů a výkonů jednotlivých rekordmanů a vyvrcholí potom v Pelhřimově na Festivalu rekordů a kuriozit."

Kdo si zahrál hlavní roli?

"Hlavní roli hraje Jaroslav Plesl, který hraje režiséra štábu. Ve filmu se objeví třeba Igor Bareš, který ztvárňuje šéfa agentury Dobrý den, objeví se tam Hanzlík, Stanislav Zindulka - oba jako bizardní rekordmané, dále Anna Geislerová, Jan Hřebejk."

Jak jste spokojen se svým představitelem Igorem Barešem?

"Člověk se na to se zájmem kouká, jak ten film vzniká. Důležitý je potom ten výsledek a já jsem přesvědčen, že bude dobrý."

Radili někteří rekordmani hercům?

"Spíš panu režisérovi, který před zahájením natáčení objel všechny rekordmany, jichž se snímek Největší z Čechů bude týkat. Se všemi mluvil a snažil se od nich získat všechny detaily, které třeba zůstávají laikovi skryty, ale pro herecké ztvárnění jsou důležité."

Například držitel mnoha rekordů Jaroslav Vajbar z Rakvic radil herci Igoru Chmelovi. Vyškolil ho nejen v pletení ze slámy a kukuřičného šustí, ale také v 'moravštině', aby svou roli rekordmana ze Slovácka zvládl. Ve filmu pak diváci uvidí i některé z rekordmanů.

Senioři z Onšova,  foto: ČTK
"Mohl bych jmenovat třeba fakíra, kaskadéra Rudu Boka a Petra Fiedora, kteří se tam hořící budou předhánět na pelhřimovském náměstí, kdo že uběhne delší vzdálenost. Objeví se tam otužilec Petr Kocián, muž, který vydržel nejdelší dobu ponořen v ledu, inženýr Aleš Spirman, konstruktér nejmenší motorky v Evropě, figuruje tam Ladislav Hanzel, muž zavěšený nad pelhřimovským náměstím za kůži. Objeví se tam třeba pan Pokorný, který dokáže prolézt squahsovou pálkou a tak dále, včetně třeba seniorů z domu důchodců v Onšově, kteří už deset let na rotopedu symbolicky objíždějí zeměkouli."

Objeví se tam i některé vaše exponáty?

"Kulisu toho fiktivního Festivalu rekordů na pelhřimovském náměstí tvoří právě naše obří exponáty, jako je polévkový hrnec na 2300 litrů nebo největší hokejka na světě. Těch exponátů je tam více než deset."