Werichova vila bude opět k pronájmu

Tzv. Werichova vila na pražské Kampě

Slavná historická vila v blízkosti Karlova mostu, nazývaná podle jednoho z jejích obyvatel Werichova, má šanci, že dostane nové obyvatele. Radnice městké části Praha 1 se rozhodla vypsat výběrové řízení. Jak si zastupitelé představují ideální využití domu?

Radnice Prahy 1 vyhlásí výběrové řízení do poloviny března. Podle podmínek soutěže bude rozhodující využití budovy, potvrzuje mluvčí městské části Aleš Koráb.

"Daleko více se bude klást důraz právě na využití budovy, než na výši nájemného. Dává to jistotu, že bude vybrán vhodný nájemce, který tu vilu oživí a připomene odkaz osobností, které v ní žily. nejedná se jenom o pana Wericha, pobýval tam i básník Vladimír Holan a historik Josef Dobrovský."

Starosta městské části Petr Hejma prohlásil, že radnice odmítne nabídky, které předloží účelově založené společnosti, či uchazeči, kteří nebudou mít dostatek peněz. Soutěž bude dvoukolová. Nejprve se otevřou obálky, v nichž uchazeči popíšou, jak chtějí vilu využít. Až ve druhém kole se budou otevírat obálky s navrženým nájemným, a to patrně jen těch zájemců, jejichž projekty budou vyhodnoceny jako nejlepší.

Jak si takové nejlepší využití radní představují?

"Určitě by to neměl být kancelářský prostor, ne pasivní muzeum. Mělo by to být místo setkávání se a mělo by to být živé místo, kde by se mohly dělat výstavy, večery, mělo by to místo žít, už z toho důvodu, kde je umístěno."

Vila se nachází v blízkosti turisticky nejexponovanějších památek. Je žádoucí, aby se se nájemce orientoval na turisty?

"To místo je pravda exponované, už ze svého umístění, a je místěm návštěvy zahraničních turuistů, nicméně osobnosti, které tam žily, tak jsou spíše známé domácí veřejnosti. určitě to bude vila, kterou navštíví turisté, určitě bude navštěvované, ale spíše domácí veřejností."

Minulá soutěž se uskutečnila předloni. V řízení zvítězila společnost Colly. Městská část ale musela soutěž zrušit, protože nebyla v souladu s platným zněním zákona o zadávání zakázek. Výběr firmy Colly měl řadu kritiků, k nimž patřila neúspěšná uchazečka Meda Mládková a její Museum Kampa. Radnice svůj verdikt zdůvodňovala tím, že nabídka Colly byla výhodnější. Druhé výběrové řízení se mělo uskutečnit loni v červnu, po týdnu ho ale zastupitelstvo zrušilo. Vilu poškodila v srpnu 2002 povodeň. Radnice ji už zčásti opravila, aby nechátrala. Vnitřní úpravy ale bude už muset provést nájemce.