Z krajanského tisku

Dožínky
0:00
/
0:00

Poslední číslo časopisu Jednota, orgánu Svazu Čechů v Chorvatsku, je z velké části věnováno velmi zdařilému průběhu dožínek, které se letos uskutečnily ve Zdencích u Daruvaru. Časopis v této souvislosti přináší také dojmy hostů pozvaných na tuto slavnost. Například Damir Bajs, župan bjelovarsko-bilogorský, uvedl, že slavnost je odrazen dobré organizovanosti české menšiny.

Poslední číslo časopisu Jednota, orgánu Svazu Čechů v Chorvatsku, je z velké části věnováno velmi zdařilému průběhu dožínek, které se letos uskutečnily ve Zdencích u Daruvaru. Časopis v této souvislosti přináší také dojmy hostů pozvaných na tuto slavnost. Například Damir Bajs, župan bjelovarsko-bilogorský, uvedl, že slavnost je odrazen dobré organizovanosti české menšiny. Nejdůležitější podle něj ale je to, že české tradice jsou v Chorvatsku tak živé, jako by se Češi přistěhovali teprve včera. Gordan Jandrokovič, poslanec Chorvatského sněmu zase prohlásil, že byl upřímně dojat tím, co viděl. Těší ho, že se česká menšina zviditelňuje také takovým způsobem. Tak velkolepou manifestaci podle něj neorganizuje žádná z menšin v Chorvatsku. A poslanec ještě vyjádřil přesvědčení, že Češi tímto způsobem obohacují Chorvatsko. Nechali se ale také slyšet hosté, kteří přijeli z Česka. Vilém Kleveta, starosta Bílovic nad Svitavou byl u vytržení z množství tradičních krojů a velkého počtu přítomných mladých lidí.To se prý nevidí ani u nás. Oldřicha Husáka z Jiřic zase mile překvapilo, jak se česká komunita v Chorvatsku dokáže soustředit a žít daleko plodnějším životem než lidé v Česku.


Zpravodaj, časopis Čechů a Slováků ve Švýcarsku, si povzdechl, že česká opera to v Curychu nemá lehké, už proto, že "si vedení zatvrzele bere pro realizaci německé režiséry. Viděli jsme Rusalku, kde lesní žínky byly drogově závislé dívky a vodník dealer; princ přijel do lesa v buicku a kašmírovém převlečníku, jeho šofér zpíval árii lovčího. Bezohledně ´dederonská´ byla Prodaná nevěsta (naštěstí pod taktovkou nezapomenutelného Zdeňka Košlera, vulgarizací nesmírně trpěl, ale smlouva mu bránila frašku nedirigovat). Nové nastudování opeře rovněž nepomohlo; režie se soustředila na filmové gagy studentů divadelní školy, předstírajících nad hlavami zpěváků opilost. Inscenace se nevymykají trendu - podporují ho," konstatuje autorka příspěvku ve Zpravodaji.