Z krajanského tisku

Petr Sís
0:00
/
0:00

Americké listy ve svém nejnovějším čísle přinášejí krátký článek o slavném českém výtvarníku a knižním ilustrátoru Petru Sísovi, který nyní žije v New Yorku. Malíř, jehož mozaika od loňska zdobí newyorské metro, v něm líčí, jak se mu v dobách totality podařilo získat stipendium na prestižní londýnské Royal College of Art. Musel si však na školu vydělat.

Americké listy ve svém nejnovějším čísle přinášejí krátký článek o slavném českém výtvarníku a knižním ilustrátoru Petru Sísovi, který nyní žije v New Yorku. Malíř, jehož mozaika od loňska zdobí newyorské metro, v něm líčí, jak se mu v dobách totality podařilo získat stipendium na prestižní londýnské Royal College of Art. Musel si však na školu vydělat. "Ve dne jsem chodil do školy, v noci jsem kreslil pro noviny. Po roce mi ve škole nabídli, abych dělal zástupce profesora. Zaradoval jsem se a napsal do Prahy o prodloužení pobytu. Vzkázali mi: "Přijeďte a my vám ho prodloužíme". Poslechl jsem, přišel, ale vzali mi pas. "Byl jste tam rok, to vám musí stačit," vzpomíná Petr Sís v Amerických listech. Není divu, že při nejbližší příležitosti v emigraci už zůstal. Měl točit film o olympijských hrách v Los Angeles, které posléze komunistické země bojkotovaly. Domů už se tehdy nevrátil.


Svobodné vídeňské listy přinášejí informace o Orelské pouti na Hostýně, které se zúčastnili i Češi z Vídně, o rekonstrukci napoleonské bitvy u Slavkova, ke které došlo letos v srpnu, i další část studie o reemigraci zahraničních Čechů v letech po 2. světové válce. Píší také o akci, do které se zapojilo České centrum ve Vídni. Skupina kolem jednoho z tamních grafických studií iniciovala projekt "S tričkem proti komunismu". Vyvolala tak velký zájem českých grafiků, kteří poslali více než 350 návrhů na trička. Vídeňské České centrum tato trička vystavilo ve své výloze v centru města. Proti celé akci se postavili čeští komunisté. Ředitel centra musel tuto iniciativu obhajovat až na ministerstvu zahraničních věcí v Praze.