Za zvuků symfonické básně ožije na fasádě Vyšehradské baziliky česká historie

Na fasádě Vyšehradské baziliky ožije česká historie. Projekt Vyšehradská odysea je oslavou historických počátků české státnosti.

Ty jsou spojené s letošními významnými výročími: 950 let Vyšehradské baziliky sv. Petra a Pavla a 1100 let od úmrtí sv. Ludmily, babičky sv. Václava.

Náročný projekt vznikal v podmínkách distanční výuky

Náročný umělecký projekt dlouhodobě vytvářela Zdeňka Čechová, autorka řady videomappingů, multimediálních koncertů a režisérka a choreografka Křižíkovy fontány.

Do technické spolupráce zapojila své studenty Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze. Ti byli její prodlouženou rukou při realizaci náročných počítačových efektů. Navíc projekt vznikal v náročných podmínkách distanční vysokoškolské výuky.

Ožije Vyšehradské město i historické osobnosti

Projekce se bude promítat na přední fasádu Vyšehradské baziliky sv. Petra a Pavla. Divákům tak před očima ožijí proměny původního Vyšehradského města a historická přestavba samotné baziliky.

Za zvuku symfonické básně Vyšehrad z cyklu Má vlast od Bedřicha Smetany se představí i historické osobnosti, jako kněžna Libuše, která předpovídá slávu Praze či slavnostní průvod trubačů a bubeníků, který ohlašuje příchod krále. Závěrečná část videomappingu je věnována sv. Ludmile.

Projekce začíná v sobotu 2. října ve 20:00 hodin a během večera se bude několikrát opakovat.