Začal proces s dalším z předlistopadových politiků

zločiny komunismu

Před soudem Prahy 7 dnes začal proces s dalším z předlistopadových politiků. Na lavici obžalovaných sedí bývalý předseda vlády a ministr vnitra komunistického Československa Lubomír Štrougal. Podle obžaloby měl překazit stíhání skupiny příslušníků státní bezpečnosti, kteří údajně zavraždili tři muže. Více Jaromír Marek.

Lubomír Štrougal
Lubomír Štrougal čelí obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Za tento trestný čin mu hrozí až deset let vězení. Podrobnosti obžaloby vysvětlil Radiu Praha mluvčí Úřadu vyšetřování a dokumentace zločinů komunismu Jan Srb.

"K tomu trestnému činu mělo dojít v době, kdy zastával funkci ministra a na jeho rozkaz nebyl vydán spis k vyšetření několika příslušníků Stb, kteří při brutáoních výslěších na konci 40.let zavinili smrt tří lidí. V 60.letech ještě pracovali na ministerstvu vnitra a tím, že dal příkaz k tomu, aby jejich materiály nebyly předány zamezil jejich trestnímu postihu."

Štrougal byl po roce 1989 vyšetřován už dvakrát. Poprvé kvůli nezákonnému ozbrojování Lidových milicí a dále za to, že jako předseda vlády nepravdivě informoval občany o nebezpečí hrozícím po výbuchu jaderné elektrárny v Černobylu. V obou případech však nebyl obviněn. Více Jan Srb.

"V případě Lidových milicí bylo použito všech prostředků, ale nakonec Nejvyšší soud rozhodl,že vyšetřování se zastaví protože nedošlo ke spáchání trestného činu. Lidové milice byly po celou dobu existence nezákonné, komunistický režim je nikdy nebyl schopen dostat do rámce zákona, ale státní zástupce rozhodl tak, jak rozhodl. V této věci už není odvolání, trestní stíhání nelze dále vést. Co se týče Černobylu, trestné činy byly asi spáchány, ale tento čin byl již promlčen. Nepodařilo se totiž prokázat přímou souvislost mezi havárií a případným poškozením obyvatel na životě. Kdyby se to podařilo, byl by to jiný paragraf (zvlášť závažné následky) a promlčecí lhůta by se na to nevztahovala."

Soud s Lubomírem Štrogalem je během krátké doby už druhý proces s prominentem komunstického režimu. Minulý týden začal soud s někdejším ministrem vnitra Jaromírem Obzinou. Letos byl odsouzen bývalý prokurátor Karel Vaš, který figuroval v procesu s generálem Heliodorem Píkou, poslední šéf Státní bezpečnosti Alojz Lorenc, vyšetřovatel Státní bezpečnosti Vladimír Zavadilík a na leden je naplánován pět let očekávaný soud s jeho kolegou, bývalým vyšetřovatelem StB Aloisem Grebeníčkem.