Začalo to charitativní akcí, dnes na zámečku u Rudoltic najdete přes 900 kilogramů knoflíků

Foto: Krasava Šerkopová

Víte, kolik musíte nasbírat knoflíků, aby vážily skoro tunu? To se dozvíte od Krasavy Šerkopové, kastelánky na Novém zámku u Rudoltic na Orlickoústecku. Jak prozradila, knoflíky do sbírky věnovalo téměř 4000 lidí. Posloužily různým zábavným akcím, například vzniku světového rekordu v počtu knoflíků navlečených na šňůře. Ta měřila skoro 4,5 kilometru. Ale knoflíky také pomáhají. Sbírka totiž původně vznikla díky charitativní akci na pomoc handicapovaným dětem z okolních ústavů. Z prodeje drobných výrobků a dražeb věnovaných předmětů pro ně kastelánka Šerkopová vybrala skoro půl miliónu korun.

Krasava Šerkopová,  foto: Olga Kovářová,  ČRo
"Napadly mě knoflíky. Ty se v okolí i vyráběly. Nitěné knoflíky se motaly doma po různých staveních. Mají tady tradici a lidem se to zalíbilo. Nejdřív jsme začali knoflíky navlékat na provázek. To se přidalo asi 700 lidí. Teď už se sbírají i knoflíky volné."

Kolik máte ve sbírce knoflíků?

"Mám přes 900 kilogramů knoflíků. To je přibližně 920 tisíc knoflíků. Do slíbeného miliónu mi chybí asi 80 tisíc knoflíků, to už se určitě nasbírá."

Jak dlouho sbíráte knoflíky?

Foto: Krasava Šerkopová
"Sbírají se od 6. června 2010. Nesbírají se jen knoflíky. V rámci charitativní akce se sbíraly i finanční prostředky pro handicapované, celkem asi pro 50 dětí. Podařilo se už získat 465 tisíc. A na co peníze šly? Na ozdravné a rehabilitační pobyty, koupila se keramická pec a nechali jsme vyrobit vozík."

Dostáváte od lidí také ucelené sbírky nebo nosí jednotlivé knoflíky?

"Ano, dostala jsem ucelenou sbírku. Rodina Šafářova z Jablonného nad Orlicí měla dědečka, který měl přes 60 let galanterii a zdědili po něm 103 kilogramů knoflíků, které mě na zámeček dopravili."

Máte nějaké zvláštní knoflíky, ať už se jedná o materiál, tvar a podobně?

Foto: Krasava Šerkopová
"Mám neuvěřitelné knoflíky. Sama jsem z nich byla překvapená. Mám tam třeba knoflík z třešňové pecky. Běžně se nacházejí knoflíky z pecek od meruněk, z ořechů nařezaných napříč. Měla jsem knoflíky ze škeblí, z plastů, opracované ručně malované dřevo, kovové ručně malované knoflíky. Jsou tam knoflíky ve tvaru karet, ve tvaru hodinek. Jsou tam knoflíky perleťové. Z dvaceti kilogramů perleťových knoflíků mám jenom asi pět růžových."

Knoflíky sbírá i zpěvačka Lucie Bílá. Setkala jste se s ní při nějaké charitativní akci?

Foto: Krasava Šerkopová
"S paní Lucií jsem se nesetkala. Ale ona i Karel Gott mi podepsali do aukce dřevěný knoflík."

Zmínila jste se, že se u vás dělaly nitěné knoflíky. Používaly se na povlečení. Zkoušeli jste ho také vyrobit?

"Bohužel jsme to na zámečku nezkoušeli. Pamětníci už jsou staršího věku. Jedna paní slíbila, že by mě to naučila. Vím, kde bydlí, ale zatím jsme se nesešly. Byla jsem v jediné výrobně na světě v Jablonném nad Orlicí, kde firma Schlesinger vyrábí ročně asi 6 miliónů nitěných knoflíků na povlečení."

Zkoušela jste vyrobit knoflík z jiného materiálu?

"Určitě. Já jsem drátenice, tak už mám několik drátovaných zvláštních knoflíků. Máme tam knoflík, který nám přímo na akci ukoval kovář. Budou se vyrábět ještě další zvláštní knoflíky. Domov pod hradem Žampach, kterému jsme sehnali peníze pro jejich sedm handicapovaných klientů, tak ti nám také vyrobili knoflík i s logem. Máme i knoflíky od dětí z mateřské školy nebo knoflíky ze slaného těsta od dětí z Jedličkova ústavu."

Co vy preferujete na oblečení? Knoflíky nebo zip?

"Já mám raději knoflíky. Pamatuji si, že maminka měla takovou kovovou krabičku. Tu jsem jí vždycky sebrala a s knoflíky si hrála pod stolem. Přišívala jsem je na papír. Dělala jsem z toho obrázky. Dokonce jsem jeden přinesla do mateřské školky a bylo to na výstavce. Knoflíky se mi líbí od dětství a to mi zůstalo. Přebírat knoflíky, je někdy opravdu zážitek."