Začíná advent, období přípravy na Vánoce. Jak je lidé prožívali ještě v nedávné minulosti?

Foto: ČTK

Rozsvícené stromy na náměstích, vánoční jarmarky a trhy, a také shon při nákupech dárků. Jen za loňský rok utratili Češi v předvánočním období téměř čtvrt bilionu korun a nákupy přes internet vzrostly o desítky procent. Hitem letošních vánoc budou opět digitální fotoaparáty nebo herní konzole, nakupují se ale také luxusní zájezdy a značkové oblečení.

Jak se ale advent, toto čtyřtýdenní období před vánocemi, slavil před pár desítkami let? Na to vzpomíná folklorista, hudební skladatel a dlouholetý pedagog Pavel Jurkovič:

"Ten advent byl opravdu naplněn zpěvem a přípravou na Štědrý den. Vedle toho, že jsme se scházeli, abychom se naučili nové koledy a také oprášili ty známé, jsme i jako děti prožívali advent po té duchovní stránce tím, že jsme navštěvovali málem každý den tzv. roráty. To je mešní obřad, který se koná ráno v šest hodin. U nás tehdá kostel nebyl, takže se chodilo buď do Bojanovic, do Čejkovic nebo do Mutěnic, což jsou vesnice vzdálené čtyři kilometry."

A jak to bylo v rodině Jurkovičových na Podluží s vánočními dárky?

"Když pod stromečkem na Štědrý den byly jedny ponožky, jedna knížka a třeba svetr, to bylo všecko!"

Tradiční advent a vánoce si připomenou i návštěvníci řady skanzenů po celé České republice. Například v Muzeu lidových staveb v Kouřimi na Kolínsku byla už toto úterý otevřena vánoční výstava Nad Betlémem svítí hvězda. Podle etnologa skanzenu Dalibora Hobla se kromě toho chystají i národopisné pořady:

"Na ten nejbližší víkend, na 2. a 3. prosince, to bude program s názvem Tajemné postavy adventu, kde návštěvníci poznají obchůzky Barborek, Ambrože, Lucek, Klofcových bab, Perucht. A 3. prosinec, neděle, bude věnována mikulášským průvodům, kdy projde průvod masek skanzenem a v poslední chalupě potom bude nadílka pro děti."

Na období adventu se chystá i řada koncertů a zpívání koled. Například v Pyšelích nedaleko Prahy, s třinácti sty obyvateli, se lidé pravidelně scházejí o adventních nedělích u ozdobeného vánočního stromu, aby si společně zazpívali Nesem Vám noviny.

Adventu a blížícím se vánočním svátkům bude také věnován další pořad z folklorního cyklu Radia Praha Ach synku, synku, který vysíláme na vybraných frekvencích tuto sobotu 2. prosince.