Zákon je na umění krátký

Česká vlajka plní na výstavě Soukromý nacionalizmus funkci rohožky

V Kunsthale v Košicích na východním Slovensku je zpřístupněná putovní výstava Soukromý nacionalizmus/ Private Nationalism. Výstava již byla instalovaná v Praze a podle záměru organizátorů bude také 2x v Maďarsku, 2x v Německu a 1x v Polsku. Zabývá se tématem v současnosti bezpochyby nutným a motivujícím k hodnocení a uvědomění si vlastních postojů. Následující komentář proto neposuzuje zaměření výstavy, ale vyjadřuje znepokojení nad tím, co výstava ve své úvodní části za umění vydává.

Několik členů naší krajanské organizace Slovensko-český klub ve Slovenské republice ji rovněž navštívilo a hned za vchodem do objektu zůstalo užasle stát. Skutečně? To je skutečně inspirující umění?! Nesmírně je totiž urazil fakt, že vstup na výstavu je přes položenou českou státní vlajku, která zde slouží jako rohožka. Ačkoli mnozí návštěvníci vyjádřili svůj nesouhlas a státní vlajku obcházeli, průvodci komentovaných prohlídek výstavy je upozorňovali, že vlajka skutečně slouží jako hadr na utření bot. Nejenže nás tato skutečnost hluboce uráží, ale jsme přesvědčeni, že je to hrubé porušení zákona č. 352/2001 Sb. o užívání státních symbolů České republiky. V souladu s tímto zákonem je možné státní symboly užívat vhodným a důstojným způsobem, což je zde popřeno. Zastáváme názor, že ani umění nemůže konat v rozporu se zákonem a takto hrubě dehonestovat státní symbol byť druhé země. Používat českou státní vlajku jako rohožku na výstavách v několika státech Evropy skutečně za umění nepovažujeme.

Žel, podle sdělení tiskového odboru MZV ČR je legislativa k užívání státních symbolů ČR součástí právního řádu ČR. Její dodržování na území cizího státu z právního hlediska nemůže MZV nijak zaručit. Zákon je tedy na umění krátký a nemá žádnou etickou míru. Jistě, je provokativní a symbolizuje… A tak i nadále nejen v Košicích, ale také v dalších městech, kde bude výstava zpřístupněna, si návštěvníci mohou utírat boty do české státní vlajky.

klíčové slovo:
spustit audio