Zámek Dětenice

Zámek Dětenice, foto: CzechTourism

Nyní se se Zdeňkou Kuchyňovou vydáme do Českého ráje na zámek Dětenice, který není mezi turisty příliš známý, ale určitě se tak brzy stane.

Zámek Dětenice,  foto: CzechTourism
Zámek Dětenice leží asi 70 kilometrů od Prahy a musím se přiznat, že jsem o jeho existenci neměla tušení. Není divu, nebyl totiž pro veřejnost přístupný, ale to je už minulostí. Zámek totiž před třemi lety koupili noví majitelé Pavel a Darina Ondráčkovi. Kompletně ho zrestaurovali a do jeho honosných místností se vrátila část původních sbírek. Ale pojďme se nejdříve podívat do historie. Podle pověsti vznikly Dětenice za vlády přemyslovského knížete Oldřicha v 1. polovině 11. století, který lovil se svojí družinou ve zdejších hlubokých lesích a našel tu zbloudilé a opuštěné děti. Kníže se jich ujal a nechal jim postavit ves a na jejich počest ji pojmenoval Dětenice. Později zde vyrostla gotická tvrz. Renesanční podobu získal zámek v 16. století, kdy zde sídlil Bohuslav Křinecký. Dle pověsti byla jeho manželka Beatrice nejkrásnější šlechtična v Čechách. Po bitvě na Bílé hoře byl však veškerý majetek Křineckých včetně Dětenic zkonfiskován. Tehdejší majitel Jiří Křinecký měl být popraven na Staroměstském náměstí spolu s 27 českými pány. Ale podařilo se mu utéci do Saska. Jelikož měl naspěch, tak zakopal celé své jmění - mimochodem byl to velice bohatý člověk - v tajných chodbách sklepení zámku. Doposud tento poklad nikdo neobjevil. Poté získal zámek Albrecht z Valdštejna, a právě panovníkův zbrojnoš nás na zámku přivítal. Po honosném zámeckém schodišti už scházel vévoda Albrecht z Valdštejna se svojí ženou Kateřinou z Harachu, aby i on zmožené poutníky přivítal.
Modrý salonek,  foto: Oficiální stránky zámku Dětenice
A jak jsme se mohli přesvědčit, víno se na zámku vskutku servírovalo lahodné a komorná Bětka provedla návštěníky zámkem a povyprávěla o jeho historii. Jak jsme se dozvěděli, Valdštejnové vlastnili zámek sto let. Slavná éra pak nastala za hraběte Jana Kristiána Clam-Gallase, který přestavěl zámek na pozdně barokní - a v této podobě můžeme zámek obdivovat i dnes. Jeho mladší syn dokonce postavil v blízkosti zámku lázně, neboť jeho manželka trpěla tuberkulózou a každý den ji tam vozil kočárem. Nemoci však podlehla a on v zoufalství z Dětenic odjel a nakonec si podřezal žíly. Jak šly dějiny, v Dětenicích se střídali další a další majitelé. A jak už jsem řekla na začátku, těmi dnešními jsou Pavel a Darina Ondráčkovi, kteří zámek koupili v roce 1998. Společně jsme usedli, do červených zlatem zdobených křesel a povídali si o tom, jaké je to být zámeckými pány a jak přišli na myšlenku, koupit právě Dětenický zámek.
Lovecký salonek,  foto: Oficiální stránky zámku Dětenice
Jak můžete vidět, na Dětenicích to opět žije. Konají se zde svatby, recepce, jednání, plesy a podobně. Hosté se nemusí bát dotknout se exponátů, ale naopak je mohou užívat. Je zde 16 zcela zařízených sálů a salonků, které byly citlivě zrestaurovány. V dolní síni mohou návštěvníci spatřit ojedinělou sbírku zbraní Maltézských rytířů čítající na 350 kusů převážně z třicetileté války včetně unikátních lodních děl z památné bitvy roku 1522 o ostrov Rhodos. Pokud se rozhodnete oslavit na zámku svatební hostinu, můžete zde strávit i svatební noc. Další ubytování, kromě apartmá nových majitelů zde není. To se však Ondráčkovi chystají změnit a v podzámčí má vzniknout hotýlek. A nejen to - v pivovaru z 18. století se opět příští rok chystají vařit pivo.

10
50.367860500000
15.170230900000
default
50.367860500000
15.170230900000