Zasloužená slova chvály

Zuzana Hejnová, Jaroslav Kulhavý, David Svoboda, Barbora Špotáková, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Česká republika, jejíž vlajku na závěrečném ceremoniálu 30. Letních olympijských her v Londýně třímala oštěpařka Barbora Špotáková, obsadila v celkovém hodnocení zemí 19. místo. Získala celkem 10 medailí. Čtyřmi zlatými pak vyrovnala dosud nejúspěšnější hry v historii samostatného státu v Atlantě 1996. Před 16 lety Češi získali celkem 11 medailí, o jeden bronz víc než letos. Jaké to tedy byly olympijské hry z českého pohledu?

Zuzana Hejnová,  Jaroslav Kulhavý,  David Svoboda,  Barbora Špotáková,  foto: ČTK
Zopakujme si, kdo se nejvíce podílel na úspěších českých sportovců na letošní olympiádě: Zlaté medaile v Londýně vybojovali oštěpařka Barbora Špotáková, skifařka Miroslava Knapková, moderní pětibojař David Svoboda a poslední den biker Jaroslav Kulhavý. Stříbro brali skifař Ondřej Synek, kajakář na divoké vodě Vavřinec Hradilek a tenistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká ve čtyřhře. Bronz mají překážkářka Zuzana Hejnová, čtyřkajak Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Štěrba a střelkyně Adéla Sýkorová.

A ještě jeden, dalo by se říct, "zlatý" úspěch rozšířil české olympijské konto v Londýně už před zahájením sportovních klání - Český dům. Prestižní americká zpravodajská agentura Associated Press ho vyhodnotila jako nejlepší ze všech národních olympijských domů v dějišti her. Český dům proměnil konferenční centrum v severní části Londýna ve velký zábavný koutek. Nabízel basketbal, kulečník, stolní fotbal, místo na odpočinek, spoustu piva, diskotéky, vystupovala tam také například funky kapela Monkey Business, napsala ve svém hodnocení zpravodajka AP Jill Lawlessová. Ocenění potěšilo i místopředsedu Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala už proto, že hned na úvod fungování Českého domu:

Sebastian Coe a Jiří Kejval,  foto: Archiv Českého domu,  ceskydum2012.cz
"Strašně mě to potěšilo, ale přiznám se, že jsem ještě neměl čas konkurenční olympijské domy obejít, abych se podíval, co a jak jinde dělají, abychom se mohli třeba inspirovat do budoucna. Tuhle zprávu jsme obdrželi ráno a jsme moc potěšeni. Na druhé straně to hodně zavazuje, protože konec olympiády je ještě daleko a nesmíme stanovenou laťku podkročit. Mám strašnou radost, že to fanoušci vzali za své a v hojném počtu se každý den účastní. Ještě důležitější ale je, že si to vzali za své sportovci a to mě těší. V minulých letech, i když byl dům určen sportovcům, tam chodili sportovci pouze na pozvání. Nechodili sem sami spontánně jako teď. Teď jsem tu viděl veslaře, ráno plavce, basketbalistky sem chodí, plážoví volejbalisté... Je skvělé, že to využívají, že se tady cítí jako doma. To jsem velmi rád."

Jiří Kejval je duchovním otcem myšlenky otevřít Český dům veřejnosti.

Sebastian Coe,  foto: Archiv Českého domu,  ceskydum2012.cz
Těsně před závěrem olympiády Český dům v Londýně navštívil předseda organizačního výboru olympijských her Sebastian Coe. Bývalý mílař a dvojnásobný olympijský vítěz se stal největší celebritou, která zázemí českého týmu viděla na vlastní oči, a působil nadšeně. "Český dům je fantastické místo a Český olympijský výbor udělal velmi dobře, že se odhodlal k takovému kroku. Vy všichni děláte tuhle olympiádu velice speciální a za to vám patří dík," vyjádřil se pochvalně Sebastian Coe. V Českém domě ho doprovázeli Jiří Kejval a místopředseda Evropské atletické asociace Karel Pilný. Při návštěvě Sebastian Coe řekl, že obdivuje Petra Čecha, gólmana FC Chelsea, a s úctou se vyjádřil i o světovém rekordmanovi v hodu oštěpem Janu Železném. "Za mnoho mu vděčím a chovám k němu velkou úctu. On jako bývalý vynikající atlet moc dobře rozumí tomu, co znamená uspořádat takovou sportovní akci, jakou jsou olympijské hry," uvedl Sebastian Coe. Při návštěvě také ochutnal plzeňské pivo. "My máme dobrý humor i jiné věci, ale vy máte nejlepší pivo," prohlásil s úsměvem pětapadesátiletý Sebastian Coe.

Barbora Špotáková,  foto: Archiv Českého domu,  ceskydum2012.cz
Český dům v Londýně se stal během olympijských her středem celosvětové pozornost, řekla Alena Kindová, ředitelka České olympijské, tedy agentury Českého olympijského výboru, která měla provoz Českého domu v Londýně na starosti. Na 2000 metrech čtverečních se návštěvníci mohli bavit koncerty českých kapel, popíjet české pivo, pochutnat si na českém jídle. Oslavovali všechny medaile českých sportovců společně s jejich držiteli. Na vlastní oči mohli vidět legendy českého i zahraničního sportu současnosti i minulosti.

"Spokojeni můžeme být, protože návštěvnost Českého domu byla obrovská, přes 70 tisíc, s čímž jsme naprosto spokojeni. Navíc mezinárodní, což jsme si také přáli. Nechtěli jsme, aby to byli třeba jen Češi nebo jen Britové, ale aby byli z celého světa. I program uspokojil očekávání návštěvníků. A k výborné náladě přispěli i sportovci, kteří měli výborné výsledky. Mě osobně, tedy spíše manažera než sportovce, nejvíce zaujala návštěva Seba Coea, protože to je člověk, který se z velmi úspěšného sportovce převtělil do ještě úspěšnějšího manažera. Je to opravdu obdivuhodná osobnost. Každopádně půjdeme cestou otevřenosti, přístupu veřejnosti, to stoprocentně. Ale jestli se nám speciálně v Soči podaří získat takový prostor, jaký jsme objevili v Londýně, to je ještě ve hvězdách,"řekla Alena Kindová.

O atmosféře v Českém domě psaly v superlativech snad všechny britské deníky, natáčela o něm většina zahraničních televizí. Jednoznačný úspěch, který ale do budoucna zavazuje.

Foto: ČTK
Český olympijský tým ale podle vedoucího londýnské výpravy, místopředsedy Českého olympijského výboru pro sport Františka Dvořáka neuspěl jen co se týče Českého domu, ale i oblečení s obdivovanými i kritizovanými holinkami:

"Česká výprava byla velmi výrazná. Nástupové oblečení včetně oněch holinek bylo přijato velmi pozitivně a humorně, Český dům byl úplná špička. Už ta upoutávka, doubledecker, který dělal kliky před domem... Rozkřiklo se to a plno lidí se s ním fotilo, jako se v Paříži fotí s Eiffelovkou."

Také čeští sportovci byli vesměs spokojeni s celkovým vyzněním olympiády a její organizační stránkou. Olympijskou atmosféru v Londýně si pochvaloval například kanoista Filip Dvořák:

"Na všech dobrovolnících, vojácích, policajtech, uklízečkách, na všech je vidět, že jsou tady rádi a že to dělají, protože chtějí. To je neskutečné, takže já si to opravdu užívám."

Foto: Archiv Českého domu,  ceskydum2012.cz
"A když se k tomu přidá ještě dobré počasí...,"špitla moderní pětibojařka Natálie Dianová, která opouštěla kvůli závodění v posledním dni programu olympijské sportoviště jako úplně poslední z českých reprezentantů:

"Jsem spokojená. Čekala jsem od Anglie trochu horší počasí. Jsem maximálně překvapená, jak si to načasovali. Myslím, že i organizačně to zvládli. Jsem spokojená."

A úspěchy českých sportovců? Asi se nenajde nikdo, kdo by byl zklamaný. Naopak.

Foto: David Svoboda,  foto: Archiv Českého domu,  ceskydum2012.cz
"Když jsme do Londýna přijížděli, tak jsme si říkali, že by bylo fajn, kdybychom zopakovali výsledek z Pekingu, který jsme hodnotili jako velmi dobrý. Místo šesti medailí jsme jich přivezli deset. Myslím, že ani největší optimisti mezi námi neočekávali takový výsledek,"říká místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. Předseda téhož výboru, Milan Jirásek, ocenil ještě jeden důležitý faktor:

"Já jsem hrdý na naše sportovce a strašně jim to přeji. Skutečně to byla parta úžasných mladých lidí. Ovzduší ve výpravě bylo po celou dobu bezvadné. Vzdor tomu, že ty začátky nebyly z hlediska úspěchů nejlepší, byla tam i určitá zklamání, ale na té výpravě to nebylo znát. Takže celkově jenom slova nadšení."