Zástupci Prahy zahájili stěhování Muchovy Slovanské epopeje

Foto: ČTK

Do zámku v Moravském Krumlově dorazili zástupci Prahy, aby zahájili stěhování Muchovy Slovanské epopeje. Hlavní město tak okamžitě zareagovalo na středeční rozhodnutí Jihomoravského kraje. To zrušilo zákaz stěhování obrazů, který vydal Moravský Krumlov.

Foto: ČTK
Moravský Krumlov se do sporu s Prahou dostal kvůli plánované výstavě obřích pláten Alfonse Muchy ve Veletržním paláci. Na 6000 lidí podepsalo petici, podle níž by dílo mělo zůstat v Muchově rodném kraji. Upozorňují, že Moravský Krumlov plátna po druhé světové válce zachránil před zničením a vystavil je, a to za situace, kdy o ně Praha nejevila zájem.

Přemístění Muchova díla pak zakázal v červenci Moravskokrumlovský městský úřad. A to na návrh Muchova vnuka Johna, podle něhož není zřejmý majitel díla. Nakonec o transportu pláten rozhodoval minulý týden znojemský okresní soud. A verdikt? Krumlov musí obrazy vydat.

Foto: ČTK
Ani po tomto rozhodnutí se však nemohlo s plátny nakládat, protože platil zákaz s jejich manipulací, který vydal Moravský Krumlov. Zákaz ve středu zejména z procesních důvodů zrušil Jihomoravský krajský úřad. A jak se Krumlov zachová?

"Kdyby se tam objevil náklaďák z hlavního města, musím odpovědět jednoduše. Město se bude chovat pasivně. To znamená, město nemá co vydat, město nepřiloží ruku k dílu a nebude s nadšením stěhovat epopej. Město nebude nikomu bránit, budeme přihlížet,"

uvedl starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý. A zástupci Prahy brzy přijeli. Byl mezi nimi i radní pro kulturu Ondřej Pecha a ředitel Galerie hlavního města Prahy Milan Bufka. Epopej si právě prohlížely výpravy školáků. Spor o dílo totiž výrazně zvýšil zájem lidí, a na zámek proudí davy návštěvníků. Stěhování obrazů bude velmi náročné. U každého bude nutné postavit lešení a z něj pak obraz svěsit dolů na zem. Tam začne pomalé namotávání plátna do speciálního tubusu, vysvětluje restaurátor Peter Stürber.

Foto: ČTK
"Transporty už máme vyzkoušené. Některé obrazy byly už v předešlých letech převáženy několikrát."

Galerie hlavního města je připravena otevřít výstavu co nejdříve. Velká dvorana Veletržního paláce totiž zeje prázdnotou. Na proskleném stropě jsou připraveny speciální fólie, které měly zajistit dobré podmínky pro skoro sto let staré olejomalby a na spuštění čeká i klimatizační jednotka. Podle ředitele Galerie Milana Bufky i radního pro kulturu Ondřeje Pechy by 20 obřích pláten začali z Moravského Krumlova stěhovat tak jako tak. Jedním důvodů je, že vlastník zámku společnost Incheba nabídl tuto zchátralou renesanční památku k prodeji.

"Je to objekt, který má Moravský Krumlov v nájmu a v tomto objektu se nachází majetek hlavního města Prahy."

Michal Hašek
Spor o Slovanskou epopej však nekončí. Soudní rozhodnutí má platnost do konce května příštího roku. Část Muchových potomků iniciovala dědické řízení, v němž bude žádat, aby jim byla epopej vydána. Jihomoravský hejtman Michal Hašek zdůraznil, že rozhodnutí k epopeji je verdiktem úředníků kraje, nikoli jeho politické reprezentace. Ta i nadále trvá na tom, že by dílo mělo zůstat v Moravském Krumlově, který má na plátna "nepochybné morální právo".