Zdravotní pojišťovny vysávají zdravotnictví

David Rath

Zdravotní pojišťovny v ČR vysávají finanční prostředky ze zdravotnictví, tvrdí prezident České lékařské komory David Rath. Premiér Miloš Zeman s tvrzením souhlasí. Pojišťovny protestují, řídí se prý striktně zákonem o zdravotním pojištění.

David Rath
České lékařské komoře se nelíbí, že zdravotní pojišťovny vybírají více prostředků než pouští do zdravotnictví. Proto by měla vláda, podle Davida Ratha, presidenta České lékařské komory, připravit zákon, podle něhož by se měly snížit nejen hospodářské prostředky pro pojišťovny, ale také platy zaměstnancům pojišťoven. Podle Ratha jsou pojišťovny jen tlusté pijavice vysávající zdravotnictví.

"Vadí nám, že všichni platíme lékaře jen, když ho potřebujeme, ale zdravotní pojišťovny platíme pořád, aniž bychom o nich cokoli potřebovali. Zdravotní pojišťovny vyplácí svým managerům statisícové odměny, ale vyplatit lékaře v nemocnicích, na to reptají."

Naopak platy ve zdravotnictví se tento rok paušálně zvedají o 17 procent. To mnohé nemocnice ze svých zdrojů nemohou utáhnout, proto žádají změnu plateb za služby od pojišťoven, které proplácejí služby paušálně. A to i když se jedná o výkon, který se nemocnicím nevyplatí. Potvrdil to ředitel ústecké nemocnice a zástupce Asociace nemocnic Jiří Madar. Vládě se vyčítá, že během čtyř let nebyla schopna zákon o pojištění novelizovat. Premiér Miloš Zeman se hájí, že nový zákon neprošel poslaneckou sněmovnou a schválení zabránila pravicová opozice. On sám proti systému zdravotního pojištění hodlá bojovat, ale nový zákon je věcí budoucí vlády.

"Nebráním se redukci režijních nákladů zdravotních pojišťoven. Myslím si, že když budou mít menší náklady na provoz, menší honosné paláce, méně přepychové vybavení a méně luxusní platy svých zaměstnanců, tak se jejich efektivita práce negativně neprojeví."

Od zdravotních pojišťoven se zvedl odpor proti výrokům Davida Ratha. Nový zákon by přivítaly, ale protestují, že by jejich rozpočty byly nadprůměrné. Potvrdil to tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Sutner.

"Prostor, ve které se pojišťovny pohybují, je přesně právně a ekonomicky vymezen. Kdybychom se odchýlili, byly by na místě zákonné postihy. Nastavení mechanizmů provádí ministerstvo financí, my si sami nemůžeme vybírat."

Platy v pojišťovnách jsou stejné jako ve státní správě, ale výši průměrného platu Jiří Sutner neprozradil.

"Naše příjmy jsou naprosto srovnatelné s jinými státními institucemi. Nemohu být však konkrétní, to je osobní věc každého zaměstnance, jakou má výplatu. Ani sám neví, jakou výši platu má jeho kolega."

Podle Asociace českých a moravských nemocnic se David Rath svými kontroverzními a vyhrocenými výroky snaží pouze zviditelnit. Zdravotnictví je podle nich všeobecně národním problémem, který se nevyřeší kosmetickými úpravami.