Zdravotní stav prezidenta Václava Havla se o víkendu zhoršil

V.Havel

U prezidenta Václava Havla se v noci na neděli zhoršila nevzdušnost pravého plicního laloku, kterou provázela zvýšená teplota. Lékaři proto ještě v noci nasadili jiná antibiotika.Podrobnosti zjišťoval Josef Kubeczka.

V.Havel
Do rána se Havlův stav zlepšil, byl již bez teplot a v poledne byla vzdušnost pravé plíce obnovena. Po jednání lékařského koncilia to řekl Havlův osobní lékař Ilja Kotík. Podle něj by měl prezident Havel zůstat v nemocnici do konce týdne:

"Uvidíme podle výsledků, teďka se to dá těžko odhadnout. Já si myslím, že určitě do konce týdne by tady měl zůstat pan prezident."

Doktor Kotík nicméně sdělil, že změněná léčba zatím přináší pozitivní výsledky. Prezident užívá antibiotika vzácnější skupiny, která u něj nevyvolávají na rozdíl od řady ostatních alergickou reakci.

Současné zdravotní problémy Václava Havla začaly před týdnem, kdy musel předčasně ukončit oficiální cestu po zemích Arabského poloostrova a vrátit se do Prahy. Zdravotní problémy provázejí Václava Havla už řadu let. Jen loni byl třikrát hospitalizován. Kvůli nynějšímu zhoršení Havlova zdravotního stavu může být odložena březnová návštěva slovenského prezidenta Rudolfa Schustera. Podle prezidentova mluvčího Ladislava Špačka zůstává otázkou, zda se Václav Havel ve středu setká s generálním tajemníkem NATO Georgem Robertsonem.