Ze zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem odjely rodiny s dětmi

Ze zařízení pro zajištění cizinců v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku byly v pátek večer autobusem odvezeny rodiny s dětmi a těhotná žena. V posledních dnech se v zařízení v Bělé bouřili migranti, asi 31 lidí bylo proto z bezpečnostních důvodů přepraveno do zařízení v Zastávce u Brna. ČTK to řekla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Během pátečního dne a noci policie zadržela v ČR 136 migrantů.

Více než 50 běženců se ze zařízení v Bělé pod Bezdězem ve čtvrtek pokusilo uprchnout, místo začaly hlídat policejní posily z Prahy. V pátek místo navštívil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a policejní prezident Tomáš Tuhý. Po jejich návštěvě se asi 100 uprchlíků začalo opět bouřit a demolovat zařízení, policie musela zasáhnout. Cizinci se dožadují propuštění, většina z nich chce odjet do Německa. Usilují také o vrácení mobilních telefonů a hotovosti. Podle Rendlové si ale běženci mohou zatelefonovat a pokud mají vlastní hotovost, je jim průběžně uvolňována na to, aby si v areálu zařízení nakoupili. ČR je podle ní pouze okrajová migrační trasa, přes kterou se většina běženců chce dostat do Německa kvůli štědrému sociálnímu systému.

Chovanec a Tuhý uvedli, že kvůli zvýšené ochraně areálu vedení policie stáhne do Bělé jednotky z několika krajů. Měla by vznikat i nová zařízení pro uprchlíky, do konce roku by pro ně mělo být v ČR vytvořeno 1200 míst. Nyní jich je v zařízeních v Bělé a v Zastávce u Brna asi 500, většinou jde o Afghánce, Syřany a Iráčany.