Policie loni zadržela více než 8,5 tisíce cizinců, čtvrtinu tvořili Syřané

Foto: CC BY-NC-SA 2.0

Policie loni v Česku zadržela 8563 cizinců, kteří byli v zemi nelegálně. Nejčastěji to byli občané Sýrie, kteří tvořili zhruba čtvrtinu zadržených. Meziročně se jejich počet zvýšil ze 142 na 2016.

Foto: Jan Bachorík,  archiv Českého rozhlasu
Na druhém místě v počtu nelegálně pobývajících cizinců v Česku byli občané Ukrajiny. Těch policisté zadrželi asi 1200. Ukrajinci většinou do České republiky vstupují legálně. Pak však podle policie překračují povolenou dobu pobytu.

Enormní nárůst počtu zadržených cizinců způsobila podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého tranzitní migrace. Uprchlíci jako hlavní trasy přes Česko volili vlakové spoje a hlavní dálniční tahy.

"Přes Českou republiku se pokoušela dostat zejména do Německa řada cizinců. Nejvíce byli zastoupeni Syřané, Afghánci, ale i další národnosti. Součástí finálního čísla, které je více jak 8,5 tisíce uprchlíků pro rok 2015, jsou samozřejmě i občané, kteří se pohybovali na území ČR a došlo jim povolení k pobytu. Do České republiky se dostalo o 70,5 procenta více nelegálních migrantů než je obvyklé, což je vysoké číslo. Česká republika díky razantním krokům zamezila nějakým extrémním nárůstům, přesto jsme museli samozřejmě řešit a zřizovat nová uprchlická zařízení."

Policie zadržela více převaděčů i falešných dokladů

Ilustrační foto: CC BY-NC-SA 2.0
Policisté podle Tuhého předpokládali, že z válečných zón budou utíkat hlavně ženy a děti. Nakonec ale převažovali muži. Policie loni také zadržela 168 lidí, kteří pomáhali cizincům k nelegálnímu pobytu či k překročení hranice. Odhalila i více falešných dokladů. Drtivá většina migrantů, kteří do České republiky vstupovali, však neměli žádné cestovní doklady, uvedl šéf cizinecké policie Milan Majer.

Jak dodal policejní prezident Tomáš Tuhý, čeští policisté také pomáhali zvládnout migraci v jiných zemích:

Foto: Česká televize
"Čeští policisté pomohli a zásadním způsobem nastavili i způsob kontroly při přechodu nelegálních migrantů do konkrétního státu. Byli strůjci jakési nové praxe, která se zaváděla na hranici, konkrétně ve Slovinsku."

Migrační vlna nepolevuje

V letošním roce bude záležet hlavně na tom, jak bude Evropská unie tlačit na Řecko a Turecko, aby zlepšily opatření a nepouštěly uprchlíky do Evropy nekontrolovaně. Pokud by opatření nefungovala, mohla by být situace s uprchlíky ještě horší.

Foto: Evropská komise
"V každém případě je důležité sledovat stav v zemích jako je Turecko a Řecko, proto také naši experti jsou účastni těch procesů. Nemám informace, že by migrační vlna v těchto státech polevovala. Naopak je ten příliv stále velký a z toho pramení možné obavy, že v době, kdy se klimatické podmínky změní, může nastat podobný trend, jako byl v loňském roce."

Policejní prezident chce pro cizineckou policii získat posily, loni vzniklo 550 nových míst a letos dalších 45. Česko se bude připravovat na všechny varianty, které by ho mohly postihnout. V plánu jsou podle něj mimo jiné cvičení na hranicích podobně jako v loňském roce.