Zemřel Pavel Tigrid - jedna z největších osobností českého exilu

Pavel Tigrid, foto: ČTK

Největší nepřítel komunistického režimu, kterého pražský soud ještě v roce 1967 v nepřítomnosti odsoudil za protistátní činnost, i nejvýznamnější český novinář posledního půlstoletí; vedoucí osobnost českého exilu i poradce prezidenta Václava Havla - tím vším lze charakterizovat publicistu Pavla Tigrida. Tuto neděli v Paříži Pavel Tigrid ve věku nedožitých 86 let náhle zemřel. Milena Štráfeldová s ním pro Radio Praha natáčela ještě krátce před referendem o našem vstupu do Evropské unie:

Pavel Tigrid,  snímek z roku 1989,  foto: ČTK
V polovině letošního června přicestoval Pavel Tigrid jako jeden z mála zahraničních Čechů do České republiky, aby se zde zúčastnil hlasování o našem členství v unii. Jeho postoj byl tehdy jednoznačný:

"Jménem lidí, kteří jako já žili desítky let v té Evropě, do které nyní máme vstoupit - to byla Evropa, která se k nám emigrantům chovala neobyčejně dobře, přijala nás - čili můj hlas patří samozřejmě ANO také právě z vděku k těmto zemím, které nás tak dobře přijaly."

V emigraci Pavel Tigrid prožil více než polovinu života. Poprvé, ještě jako student práv Pavel Schönfeld, odešel do exilu v roce 1939 před nacisty. V Londýně během války působil jako redaktor českého vysílání BBC a zde právě přijal svůj pseudonym Tigrid. V roce 1945 se vrátil do vlasti, komunistický převrat v únoru roku 1948 jej ale přiměl odejít podruhé, tentokrát na dlouhých jednačtyřicet let. Během nich se stal jednou z největších osobností českého exilu. Tak na něj ostatně vzpomíná i dr. Oldřich Černý ze Ženevy, organizátor pravidelných pražských setkání zahraničních Čechů:

Pavel Tigrid,  foto: ČTK
"Pavla Tigrida jsem poznal před mnoha lety ještě v Americe a naše pozdější setkání byla pro mne vždy povzbuzením do další činnosti. Exil i lidé doma jsou mu hluboce zavázáni za jeho nesmírně důležitý příspěvek na cestě k demokratizaci českého státu."

Od počátku 60. let žil Pavel Tigrid ve Francii a zde také bylo těžiště jeho publicistické činnosti. Vydával zde nejvýznamnější periodikum českého exilu - legendární čtvrtletník Svědectví. Jeho dvacetitisícový náklad byl určen nejen Čechům a Slovákům žijícím v emigraci, ale především lidem v komunistickém Československu. Sám Tigrid se po návratu do vlasti v roce 1989 přiznal, že byl překvapen, kolik čtenářů v Česku jeho Svědectví mělo. Podle Petra Janyšky, bývalého českého velvyslance ve Francii, však po listopadu naše média nedokázala Tigridových zkušeností a přehledu dostatečně využít:

"Byl to vynikající novinář, jaký u nás nemá obdoby. Bylo mi jen líto, že po 90. roce žádný český deník nenabídl Pavlu Tigridovi, aby jej vedl, protože podle mého názoru ta úroveň by velmi stoupla."

Úmrtí Pavla Tigrida považuje za velkou ztrátu celá politická špička - shodli se na tom současný prezident Václav Klaus i jeho předchůdce Václav Havel, premiér Vladimír Špidla a předseda Senátu Petr Pithart:

"Je to pro mne hodně smutná zpráva. Ale na druhé straně je to završený život, který má smysl a který je naplněn. Odchovanec první republiky, dva exily a hlavně Svědectví, jeho životní dílo. Časopis, který vycházel pětatřicet let, to prostě nemá v našich dějinách obdoby. A Tigrid končí na Pražském hradě vedle prezidenta Havla - to je završený život, který se zdařil, ve kterém on nebloudil. Šel za svou pravdou a našel ji."