Zlatou tretru začali Veselý a Melkamuová nejlepšími výkony roku

Atletický mítink Zlatá tretra Ostrava už přinesl dva nejlepší světové výkony roku. Postarali se o ně nečekaně český oštěpař Petr Frydrych, jenž hodil 88,23 metru, a etiopská vytrvalkyně Meselech Melkamuová v běhu na 10.000 metrů, který vyhrála časem 31:04,52. Frydrych předstihl v čele letošních tabulek krajana Vítězslava Veselého, když čtvrtým pokusem přehodil jeho dosavadní maximum takřka o dva metry. V českých historických tabulkách se vyšvihl na druhé místo za svého kouče Jana Železného, světového rekordmana a ředitele mítinku.

Lucie Škrobáková zaběhla v závodu na 100 m překážek na Zlaté tretře limit na mistrovství Evropy v Barceloně. Výkonem 13,04 sekundy byla sedmá.

Roky skákala do dálky a koketovala s vícebojem, ale až v této sezoně Denisa Rosolová našla ideální disciplínu. V závodu na 400 metrů na Zlaté tretře senzačně vyhrála v čase 50,85 sekundy, s kterým se dělí o páté místo v letošních světových tabulkách a je dokonce nejrychlejší Evropankou. Porazila olympijskou vítězku Britku Christine Ohuruoguovou, či Jamajčanky Shericku Williamsovou, vicemistryni světa a stříbrnou olympijskou medailistku z Pekingu, a Rosemarie Whyteovou.

Petr Svoboda doběhl na Zlaté tretře v závodu na 110 metrů překážek druhý v čase 13,55 za světovým rekordmanem Dayronem Roblesem z Kuby (13,12).