Ostravská Zlatá tretra se opět třpytí světovými atletickými hvězdami

Ilustrační foto: Marco Cecchini, stock.XCHNG

Ostravská Zlatá tretra je každoročně symbolem vrcholné atletické podívané. Nejinak tomu bude i při letošním už 46. ročníku, který je na programu tuto středu. Organizátoři atletického mítinku série Super Grand prix představí na severu Moravy plejádu olympijských šampionů i světových rekordmanů.

Konkrétnější čísla představil ředitel pořádající agentury TK Plus Miroslav Černošek.

"Máme 50 medailistů z OH a MS, 10 olympijských vítězů z Athén a 6 aktuálních světových rekordmanů. Chci říci, že jsme vytvořili podmínky k tomu, aby divácká a mediální kulisa byla excelentní - předpokládáme naprosto vyprodaný stadion."

Skvělým úlovkem je start nejlepšího vytrvalce posledních deseti let Etiopana Haile Gebrselassieho. Dvojnásobný olympijský vítěz a pětinásobný mistr světa zaútočí v předprogramu ostravského mítinku na světový rekord v hodinovce. Jak vysvětluje sportovní manažer Zlaté tretry Alfonz Juck, Haile se během tohoto závodu dokonce pokusí překonat hned dva světové rekordy.

"Oficiálně jsou podle IAAF evidované dva rekordy. Jednak mezičas na 20 km a poté součet odměřených metrů za celou hodinu. Náš cl je 53 kol, což je 21 km 200 m, takže v tom případě by Haile překonal rekord o 100 m."

Světový rekord v hodinovce měl před více než půl stoletím v držení i nejslavnější český sportovec historie Emil Zátopek. Jeho žena, olympijská šampionka z oštěpařské soutěže v Helsinkách, Dana Zátopková dodnes vzpomíná na jeho rekordní pokus.

"Byla jsem při jeho svěťáku v Houšťce, kde byl pěkný stadion obklopen lesy a prima vlhký vzduch. Emil Běžel, běžel a my vůbec nečekali, že udělá rekord jak na 20 km, tak i na hodinovku. Pak mu slezly na palcích nehty, ale na to byl zvyklý, protože měl speciální tretry, které mu na škvárovém hřišti držely a neklouzaly. Hlavně, že to nakonec vyšlo."

Loni se na Zlaté tretře rozloučil s bohatou kariérou trojnásobný olympijský i světový šampion - oštěpař Jan Železný. V letošním roce působí v roli ambasadora ostavského mítinku a jestli mu něco dělá vrásky na čele, tak je to počasí.

"V posledních letech nám nepřálo počasí. Snad letos vydrží. Jinak bych chtěl poděkovat organizátorům - jsou zde skvělé hvězdy, zázemí, finanční pokrytí, takže není co si více přát, než aby se počasí zlepšilo."

Startovní listiny nejprestižnějšího atletického mítinku ČR se už teď třpytí slavnými jmény. Na sever Moravy miří takové hvězdy jako vytrvalci Saif Said Šahín či Jurij Borzakovskij, stýplař Paul Kipsiele Koech, výškař Stefan Holm, koulař Reese Hoffa a kladivář Ivan Tichon. Mezi ženami se představí na dráze čerstvá světová rekordmanka z pětky Meseret Defarová, dále Jolanda Čeplaková, Michelle Perryová i Jelena Pečonkinová. V technických sektorech se mohou diváci těšit na současnou světovou atletickou královnu Rusku Jelenu Isinbajevovou, její krajanku Lysenkovou i Němku Neriusovou. Při tomto výčtu jmen asi nikoho nepřekvapí, že jsou oficiálně vyhlášeny čtyři resp. pět útoků na světový rekord. Kolik jich doopravdy padne, o tom už více opět Miroslav Černošek.

"Hodinovka mi přijde reálná, uspět může i Defarová v běhu na 5 km. U tyčky počkám, protože MS je až na přelomu srpna a září, takže někteří atleti nemusí mít zájem v této fázi mít tu nejvrcholovější formu."

S překonáním světového rekordu je spojena finanční odměna ve výši 25 tisíc USD. I proto přemýšlí ředitel pořádající agentury, zda rekordy raději nepojistit.

"Zkoušeli jsme je pojistit u anglické pojišťovny, která je ochotná s výjimkou hodinovky. Chce za každý rekord 8 000 USD a v případě, že nepadne ani jeden, vrátila by nám 10% z celkové částky 24 000. To by pro nás byl určitý finanční náklad a my se rozhodneme, zda je pojistíme anebo to riskneme, že bude jenom jeden - pak by to bylo lacinější."

A na co se nejvíce těší oštěpař Jan Železný?

"Já se hlavně těším na atmosféru, protože ta je neopakovatelná. Vždycky, když jsem v Ostravě závodil, tak přišlo hodně lidí. Budu se těšit i na Haile Gebrselassieho, Jelenu Isinbajevovou a samozřejmě Báru Špotákovou. Té bych přál, aby hodila český rekord a hlavně aby byla dobrá na MS v Osace."

Jenom dodávám, že z českých atletů se kromě Železného oštěpařské kolegyně Špotákové ještě představí diskařka Cechlová, dálkařka Ščerbová, výškaři Janků, Bába i Ton a některou z disciplín by si měl vybrat i vícebojař Roman Šebrle.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio