Znalci vína se utkali na Hodonínsku v sekání sektů

Znalci vína se v obci Nechory na Hodonínsku utkali v mimořádné vinařské disciplíně, kterou je sekání sektů. Porota hodnotila bezpečnost i originalitu, s jakou jednotliví soutěžící ke speciální disciplíně přistupovali. Soutěžilo osm odborníků, řekl ČTK jeden organizátorů soutěže Vítězslav Ivičič. Titul dnes získal Lukáš Tetřev z restaurace Castrol z Prahy. Zátky odsekával tágem, baterkou, kastrolem, prstenem, sekyrkou za zády nebo lahví jiného nápoje. Za celý večer vzalo za své kolem 500 lahví vína.

Sabráž, která má letitou tradici, nyní považují odborníci za nejvyšší umění otevření lahve šampaňského či sektu. V soutěžích se hodnotí kvalita seknutí pod správným úhlem, minimální porušení lahve, bezpečnost a hlavně zachování pitelnosti vína. Většina historických pramenů se shoduje, že se jedná o francouzskou techniku otevírání vína, se kterou přišli husaři, tedy jezdci lehké kavalerie.