Zoologické zahrady patří mezi TOP turistické cíle v Česku

Zoo v Praze, foto: Miaow Miaow, Public Domain

I když stále více turistů míří do regionů, Praha vévodí žebříčku nejnavštěvovanějších turistických cílů dlouhodobě. Přijíždí sem největší počet zahraničních turistů, zhruba 64 % z celkového objemu.

Zoo v Praze,  foto: Miaow Miaow,  Public Domain

TOP cíle jsou Pražský hrad, lanová dráha Petřín, Zoologická zahrada a AquaPalace v Praze. Kromě turistických cílů v hlavním městě lákají návštěvníky také historické památky, přírodní atraktivity i místa pro rodiny s dětmi.

Soutěska Kamenice České Švýcarsko,  foto: Miloš Turek
„Tím, že k nám zahraničních turistů přijíždí stále více, tak i logicky ta turistická atraktivní místa jsou více navštěvována. Česko je země příběhů, a Česko je také země památek, hradů, zřícenin, kostelů a zámků, takže rozhodně turisté nejvíce míří právě za těmito historickými památkami. To pořád platí, i přes to, že se snažíme prosazovat další atraktivity v regionech,"říká Renata Kasalová, tisková mluvčí CzechTourism.

V žebříčku TOP 50 turistických míst se v rámci celé republiky umístily také přírodní atraktivity jako je Stezka korunami stromů Lipno na 20. příčce nebo Soutěsky Kamenice České Švýcarsko na 34. místě.

„Naše marketingová každoroční strategie se snaží prosazovat taková místa především pro turisty z příhraničí, tedy z Německa, z Polska, ze Slovenska. Přírodní atrakce jsou velmi žádané. Vnímáme ten nárůst, protože se zlepšují služby. To zase napomáhá tomu, že přijede víc turistů. Lidé si stále více užívají singltreky nebo cyklostezky, vinařské stezky a podobně. Velmi oblíbené jsou atrakce pro rodiny s dětmi. Zmínila bych třeba Landek Park nebo Dolní Vítkovice v Ostravě. Co je top oblíbené, je Stezka korunami stromů Lipno, tam rozhodně vnímáme markantní nárůst návštěvnosti, i když všeobecně i České Švýcarsko je hodně navštěvované."

Do regionů míří víc turistů

Foto: © City of Prague
Zájem o nabídku turistických atraktivit je rekordní napříč celou republikou. Podle CzechTourism míří do regionů stále více turistů. Velmi oblíbené jsou například rozhledny, vyhlídky, jeskyně, stezky, botanické a zoologické zahrady.

„My jsme se na regiony zaměřili separátně, zmínila bych v Plzni zoologickou zahradu na čtrnáctém místě nebo dokonce ještě lépe si stojí Ostrava, její zoologická zahrada je na desátém místě, či Dvůr Králové o příčku ještě výš, nebo Zlín. Stejně tak když se dostaneme mimo zoologické zahrady, tak třeba státní zámky, například Lednice. Jsme zemí zámků, zřícenin i hradů a to je pořád pro zahraniční i naše domácí turisty velmi atraktivní. Regiony jsou nedílnou součástí těch atraktivit a top turistických cílů. Třeba Jihomoravský kraj, který je velmi krásný sám o sobě. Máme spoustu vinařských stezek, což taky CzechTourism mapuje a doporučuje zahraničním turistům. Dokonce jsme zaznamenali markantní nárůst jihokorejských turistů právě v tomto kraji. Když se bavím s lidmi v kraji, tak dlouho neviděli třeba tolik asijských turistů třeba v Salónu vín ve Valticích, nebo po kraji. Jihomoravský kraj nebo velmi atraktivní Moravskoslezský kraj jsou také v hledáčku zahraničních turistů."

V první padesátce se umístila tři muzea. Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na 30. místě, dále pak Národní technické muzeum v Praze a ŠKODA muzeum v Mladé Boleslavi. V regionální rovině v žebříčku Pardubického kraje dokonce jedno muzeum obsadilo první příčku.

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm,  foto: Barbora Němcová
„Třeba ve východních Čechách v Pardubickém kraji je muzeum velmi populární, je to atraktivní pro cílovou skupinu, která je zaměřena na pozoruhodnosti z oblasti kultury nebo historie."

V posledních třech letech výrazně roste zájem o dovolenou v tuzemsku. Za dlouhodobým růstem stojí zlepšující se životní úroveň Čechů a konkurenceschopná nabídka tuzemských destinací.

„Co se týká hromadných ubytovacích služeb, tak návštěvnost každoročně stoupá. V roce 2017 do České republiky přijelo více než deset milionů zahraničních turistů. V roce 2018 si slibujeme, že bychom mohli pokořit magickou jedenáctku, tedy jedenáct milionů zahraničních turistů. Téměř deset milionů domácích turistů se v České republice ubytovalo. Stále častěji Češi tráví dovolenou v tuzemsku, což je dáno tím, že jsme bezpečná země, zlepšují se služby v oblasti cestovního ruchu. Máme širokou nabídku, ať už aktivní turismus, lázeňství a nebo různé top destinace a luxusní objekty," říká Renata Kasalová.