Zoopark v Chomutově otevřel medúzarium. Mezi medúzami je i kanibalka

V Zooparku Chomutov se otevřelo nové medúzarium s osmi akvárii. Zatím jsou tu asi dvě stovky medúz. Mezi nimi i medúzy kanibalky.

Jde o vůbec první pavilon svého druhu napříč zoologickými zahradami a druhé největší medúzarium v Česku.

Medúzy nejsou dobří plavci

Foto: Lucie Heyzlová,  Český rozhlas

Nejdražší byly speciální nádrže, které se vyráběly v Japonsku. Akvária jsou uvnitř zaoblená, protože medúzy nejsou příliš dobří plavci. Hranatá akvária nejsou vhodná, medúzy by se totiž nedokázaly dostat z jejich rohů. Jak řekl jejich chovatel Adam Krampera, proud kopíruje tvar akvária, takže medúzy jsou proudem unášeny.

"Tady mají chapadélka, a na ně si chytají potravu. Jelikož nemají mozek, ani oči, ani uši, ani žádné jiné orgány, tak jenom čekají, než ty krevetky na ně naplavou."

Chovatelé krmí medúzy různými drobnými korýši, které v zoo sami chovají. Náročná byla pro zoopark i příprava vody v nádržích. Medúzy jsou totiž na kvalitu vody velmi náročné a jakýkoli výkyv může způsobit jejich úhyn. Do vody v akváriu se nesmí dostat vůbec žádná chemie. Medúzy žijí asi rok, proto plánují v zoo i jejich rozmnožování.

Kanibalka jí rozmixované medúzy

Foto: Lucie Heyzlová,  Český rozhlas

Podle ředitelky Podkrušnohorského zooparku Věry Fryčové má nový pavilon přilákat další návštěvníky.

"Říkali jsme si, že chceme něco, u čeho se návštěvníci zastaví, a možná v zimním období i ohřejí. Chtěli jsme samozřejmě i něco mimořádnějšího, co jiné zoo ještě nemají."

Zoopark vybral druhy žahavců žijících v Baltském, Středozemním a Severním moři, aby zachoval chov zvířat z palearktické oblasti. Je zde osm druhů medúz, mezi nimi i jedna kanibalka - medúza japonská. Musí alespoň jednou za 14 dní dostat rozmixovanou jinou medúzu, vysvětluje chovatel Adam Krampera.

"Je to druh medúzy, který je masožravý, a potřebuje ostatní druhy k tomu, aby přežil. Ty krevetky jsou pro ně jen takový popcorn, moc jim to nedá."

Nejvzácnější medúza v akváriu má na těle tečky, které svítí. A co když se vám medúza namotá na ruku? Nejlepší je podle mluvčího zooparku seškrábnout ji třeba kreditkou, ale ne rukama. Chovatel medúz Adam Krampera dodává nádrže a medúzy i do zahraničí. Největší zájem je o ně v Kanadě a Spojených státech.

Foto: Lucie Heyzlová,  Český rozhlas
11
50.477442206230045
13.422390600710884
default
50.477442206230045
13.422390600710884
Autoři: Zdeňka Kuchyňová , Lucie Heyzlová
klíčové slovo:
spustit audio