Zprávy

Přijatý zákon o DPH je špatný, tahá lidem peníze z kapes

Opoziční občanští demokraté a komunisté kritizují přijatou podobu vládního zákona o DPH. Tvrdí, že vláda jen tahá občanům peníze z kapes a obírá chudé. Sněmovna rozhodla, že sazby DPH budou od května pět a 19 procent namísto současných pěti a 22 procent. Od května se ale do vyšší sazby přesunou služby restaurací, od nového roku i ubytování. Vodné a stočné, časopisy a vstupenky na kulturní akce zůstanou ve snížené pětiprocentní sazbě, stejně jako dětské pleny. Předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý prohlásil, že vláda zákonem vystavila účet občanům a obcím za svou touhu utrácet čím dál tím více peněz. Zdůraznil, že krok, který vláda dělá tímto zákonem, není vynucen požadavky EU. "Vláda zdražuje jen proto, že chce uspokojit svoji touhu velkého utrácení a jediný zdroj, který umí najít, jsou kapsy občanů," řekl.

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik podotkl, že sněmovna nepřijala žádný z jejich návrhů, které měly zmírnit dopad novely na občany. "Vláda se rozhodla reformou veřejných financí především obrat ty chudší a středně chudé, zatímco ty bohaté nechala téměř na pokoji, nebo naopak jim ještě nadlepšila," uvedl. Snížení horní hranice DPH skutečně neřeší náklady běžných domácností, je to politika protisociální. Šéf rozpočtového výboru a KDU-ČSL Miroslav Kalousek uvedl, že sněmovna schválila zákon o DPH přesně podle koaličních dohod. "To znamená, že koalice osvědčila svoji soudržnost a schopnost dodržet dohody o reformě veřejných rozpočtů," uvedl. Koaličně dohodnuté změny podle Kalouska přinesou do státního rozpočtu zhruba 13 miliard korun, dalších 12 miliard pak změny způsobené vstupem Česka do EU. Kalousek ale současně podotkl, že se příjmy rozpočtu ztenčí o 17 miliard korun vzhledem ke snížení přímých daní českým firmám a podnikům. Koalice plánuje, že dopady změn u DPH bude sociálně slabším kompenzovat.

S výsledkem byl vcelku spokojen i předseda zahraničního výboru Vladimír Laštůvka, jeden z rebelů uvnitř ČSSD. "Debata vedla ke konci, který je pozitivní. Alespoň to, co bylo možné, jsme zmírnili a nalezli jsme konsenzus," uvedl. "Přístup nulové tolerance (k jiným návrhům) se mi zdá být úsměvný a této zemi nebezpečný, to platí jak pro opoziční strany, tak pro skupiny uvnitř jakékoli politické strany," dodal.

Speditéři v pátek nebudou odbavovat zboží na některých přechodech

Zástupci spedičních firem a celních agentů se v Kladně dohodli, že v pátek zastaví odbavování zboží na osmi nejfrekventovanějších hraničních přechodech s Německem a Slovenskem. Protest proti tomu, že stát nechce jednat o kompenzacích pro firmy, jež budou muset kvůli vstupu do Evropské unie propustit až 1500 lidí, odstartuje v 08:00 na hraničních přechodech Jiříkov, Cínovec, Vojtanov, Pomezí nad Ohří, Rozvadov, Folmava, Břeclav-dálnice a Sudoměřice. "Žádné peníze daňových poplatníků nebudeme dávat soukromým firmám," řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. Jeho slova ČTK tlumočil Radek Němeček z tiskového oddělení ministerstva s tím, že se ministerstvo nechystá se speditéry jednat.

Dopravci tíživou situaci speditérů chápou, je pro ně ale nepřijatelné, aby řidiči na hranicích uvízli. "Z tohoto krajního řešení máme velké obavy, protože by to mohlo velmi zkomplikovat situaci na hranicích a dopravcům způsobit značné ztráty," reagoval pro ČTK mluvčí sdružení autodopravců Česmad Bohemia Martin Felix. Pokud by se kamiony nepodařilo odbavit nejpozději do soboty, musely by podle něho zůstat na hraničních přechodech až do pondělí. V neděli se totiž neodbavuje a kamiony tento den nesmí po silnicích jezdit. Dopravci jsou přitom podle Felixe v této záležitosti nevinně. "Nesouhlasíme s tím, aby se řidiči stali rukojmími v jednání s vládou," uvedl. Podle něj by protest bylo vhodné obrátit proti státní správě, která se se speditéry nedohodla. Do republiky by se mělo vrátit asi kolem 10.000 až 15.000 kamionů. Ztráty dopravců se podle Felixe dají počítat v milionech korun.

Předseda Svazu hraničních speditérů a celních agentů František Zugar ČTK řekl, že protest zasáhne zhruba 60 procent kamionů směřujících k hranicím České republiky. Speditéři se však zatím nedohodli, kdy protest skončí. Zástupci některých firem chtějí s odbavováním kamionů začít v pátek ve 20:00. Zbytek chce ale v protestu pokračovat do té doby, než vláda vyjde jejich požadavkům vstříc. "Počítáme s tím, že pokud dojde ke snížení provozu na některých přechodech, tak posílíme provoz na přechodech, které budou přetížené," řekl ČTK mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták. Zdůraznil, že stávkují soukromé firmy, což s celní správou a výkonem její činnosti nemá nic společného.

Podle Generálního ředitelství cel je možné státní hranice na postižených přechodech překročit bez nutnosti využití spedičních služeb. Při vývozu lze zásilky celně odbavit ve vnitrozemí u příslušného vnitrozemského celního úřadu, případně na některé z poboček celních úřadů. Při dovozu lze využít společný tranzitní režim, případně použít Karnet TIR. Zugar také upozornil na to, že se trpělivostí budou muset obrnit i řidiči osobních vozidel. Kolony kamionů totiž mohou dosáhnout až 20 kilometrů a budou zasahovat hluboko do vnitrozemí. "Není jiné řešení. Musíme upozornit na to, že o práci přijdou tisíce lidí," dodal předseda svazu speditérů.

Ministerstva financí ani průmyslu a obchodu se problémem dosud zabývat nechtěla. Podle středečního vyjádření mluvčí ministerstva financí Evy Novákové se státní úředníci musejí zabývat především problémem celní správy, ne soukromých firem. Takový postup ale považuje Zugar za aroganci. "Jednáme s nimi už dva roky a náš problém nezajímá žádný státní orgán," dodal. Podle informací Hospodářských novin získali podobnou kompenzaci celní deklaranti západoevropských zemí při vzniku společného trhu v roce 1993. Evropské společenství tehdy vyplatilo dotace ve výši 30 milionů ECU. Odstupné celním deklarantům vyplácely po vstupu do EU v roce 1995 i vlády Rakouska a Finska.

Tvrdík: ČSA v dubnu vyhlásí tendr na nákup 15 nových letadel

České aerolinie v dubnu vyhlásí veřejnou soutěž na dodávku 15 dopravních letadel. Letový park by se tak měl proti současnému stavu rozšířit o více než 40 procent. V Budapešti to oznámil šéf ČSA Jaroslav Tvrdík. Dodal, že firma se bude rozhodovat mezi letadly Airbus a Boeing, uvedla agentura Reuters.

Primátor Levoče: Štáb ČT podněcoval slovenské Romy k protestům

Zpravodajský štáb České televize ve středu údajně podněcoval Romy z východoslovenského města Levoča k demonstraci a "hecoval" je. Tvrdí to levočský primátor Miroslav Čurilla. Redaktor ČT Marek Vítek označil Čurillovo tvrzení za "absolutní nesmysl". Reportér uvedl, že se svým štábem pouze natáčel demonstraci a nikoho k protestům on sám ani jeho kolegové nepobízeli. Obvinění primátora odmítl ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal i tiskový mluvčí ČT Martin Krafl, podle nichž ničím nepodložená slova urážejí a diskreditují práci české veřejnoprávní televize. "Kolem půl čtvrté odpoledne byl klid, ale viděli jsme, že na náměstí jdou větší skupiny Romů. Lidé se jich ptali, kam jdou a proč tam jdou. Šli prý na náměstí proto, že tam byly kamery - Česká televize," řekl ČTK Čurilla. "Jednoznačně tomu předcházely jejich rozhovory (štábu ČT). Ptali se Romů, proč vlastně ustoupili od stávky a shromáždění. Dávali jim (Romům) najevo, že to nepovažují za šťastný krok, a došlo k provokaci, aby šli (demonstrovat)," soudí primátor okresního města.

"Je to absolutní nesmysl. K ničemu takovému nedošlo," řekl ČTK Vítek. Podle reportéra štáb ČT přijel do Levoče, kde před místním úřadem demonstrovalo asi 60 Romů. Spolu se skupinou dalších novinářů ale protestní akci nenatáčel a štáb se šel naobědvat. Po obědě, když chtěli novináři opustit město, spolu se svými dalšími kolegy potkali další skupinu asi 200 Romů, kteří oznámili, že jdou demonstrovat před místní úřad. "Tam jsme natáčeli asi hodinu nebo hodinu a půl. Bylo u toho asi deset dalších novinářů a fotografů. Pak vyšel primátor a řekl, že novináři demonstraci vyprovokovali," popsal Vítek. Čurilla podle reportéra tvrdil že za romskou akcí stojí právě ČT, která údajně byla v jejich osadě. "V romské osadě jsme přitom vůbec nebyli," uvedl novinář, který prý se svým štábem pracoval tak, že nikoho nepodněcoval. Na demonstraci navíc podle něj nedošlo k žádnému násilí, Romové pouze křičeli.

Čurilla ale namítá, že nemohl Romy potkat na své cestě z města, protože prý nemohl jít z Levoče po silnici, po níž kráčeli demonstranti. Primátor také tvrdí, že štáb ČT zůstal ve městě přes noc a "podle našich zpráv se zdržovali v nočních podnicích a jejich chování bylo rovněž v rozporu s dobrými mravy". Chování televizního štábu podle primátora zkoumá také policie. Nařčení odmítá ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal. "Primátorovo obvinění zásadně odmítám a budu od něj žádat vysvětlení," řekl zpravodajskému serveru iDNES. Reportéři mu prý vše uspokojivě vysvětlili a navíc mají průběh celé demonstrace natočený.

Závažná obvinění primátora Čurilly odmítl v oficiálním vyjádření i tiskový mluvčí ČT Martin Krafl a uvedl, že diskreditují práci české veřejnoprávní televize. Zdůraznil, že Česká televize se ve zpravodajství věnuje aktuální situaci Romů na Slovensku a v reportážích objektivně zachycuje vývoj posledních dní v Levoči. Vyjádřil přesvědčení, že se primátor Levoče obrátí se stížnostmi na práci ČT oficiální cestou přímo na její vedení, nikoli prostřednictvím médií, a že pro svá tvrzení předloží jasné důkazy. Romské nepokoje, které vypukly minulý týden rabováním v obchodech s potravinami, ve středu pokračovaly demonstracemi na mnoha místech středního, východního, ale i západního Slovenska. Vlna násilí opadla poté, co ministerstvo vnitra poslalo do rizikových oblastí další policisty a nasadilo také armádu.

Soud znovu neuzavřel spor studentů a učitele kvůli listopadu 1989

Brněnský městský soud neuzavřel kauzu tří bývalých studentů architektury brněnského Vysokého učení technického (VUT), po nichž žádá omluvu bývalý předseda fakultní organizace KSČ Jan Snášel. Trojice je totiž podepsaná pod dokumentem z roku 1989, který Snášela kritizuje. Soud již jednou rozhodl, aby se bývalí studenti omluvili. Ti se ale odvolali a rozsudek byl zrušen. V novém soudním řízení by měl soud znovu rozhodnout, zda je nutné, aby se tři bývalí studenti svému profesorovi omluvili. Spor se vleče již 13 let. Advokát studentů Jaroslav Brož kvůli tomu podal stížnost i k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Jednání bylo přeloženo na 15. dubna.

Nynější architekti Jiří Slezák, Zdeněk Hirnšál a Martin Laštovička absolvují soudní jednání kvůli tomu, že jsou podepsáni pod starým dokumentem, v němž je Snášel označen za arogantního a demagogického muže, který zneužívá politického postavení. Brněnský krajský soud v listopadu 1999 trojici nařídil, aby se Snášelovi omluvila. Nejvyšší soud pak ale rozhodnutí zrušil, případ vrátil k opětovnému jednání a především poukázal na to, že ve věci je nutné hledat původce kritického prohlášení. "Již roky upozorňujeme na to, že to nebyla tato trojice, že prohlášení vzniklo z popudu celé studentské obce v době, kdy hledala své ztracené akademické hodnoty. Pro nás je věc jasná. Trojice se nemá za co omlouvat," řekl ČTK advokát Jaroslav Brož. Za bývalé studenty se v uplynulých dnech postavili i předsedové senátů 13 českých vysokých škol. Ve společném prohlášení uvedli, že by trojice neměla být stíhána za to, že jménem studentů v roce 1989 vyjádřili kritický názor.

Při jednání právní zástupce Snášela navrhl výslech dalších svědků. Ti by patrně měli vyvrátit tvrzení trojice, podle kterého na ně Snášel 20. listopadu 1989 vyvíjel nátlak, když údajně Slezákovi, Hirnšálovi a Laštovičkovi hrozil propuštěním ze školy, pokud nezruší tehdejší stávku studentů.

Posselt chce, aby Senát či Klaus zastavili zákon o Benešovi

Předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt vyzval český Senát a prezidenta Václava Klause, aby zabránili přijetí návrhu zákona, který oceňuje zásluhy prezidenta Edvarda Beneše o československý stát. Návrh zákona v úterý schválila Poslanecká sněmovna, nyní jej musí přijmout Senát a podepsat prezident.

"Jde o výsměch milionům obětí, neboť Beneš byl odpovědný nejen za vyhnání a zbavení práv milionů sudetských Němců a Maďarů, ale ještě k tomu přivedl Čechy a Slováky na desetiletí pod sovětskou nadvládu," uvedl Posselt v prohlášení, které zaslal ČTK. Přijetí návrhu zákona, který obsahuje jedinou větu: "Edvard Beneš se zasloužil o stát" by podle něj znamenalo neslavný start České republiky v Evropské unii. Proto apeloval na horní komoru parlamentu a prezidenta, aby přijetí "reakcionářského a nacionalistického zákona orientovaného na minulost" zabránili.

Sudetoněmecký landsmanšaft se tak připojil k sudetoněmeckému krajanskému sdružení v Rakousku (SLÖ), které ve středu rovněž vyjádřilo "údiv nad tím, že čeští poslanci ocenili muže, který přinesl českému národu nesvobodu a přes čtyřicet let komunismu". Pro "oloupenou a vyhnanou národní skupinu sudetských Němců" a Maďarů to představuje další vystupňování provokací po usnesení českého parlamentu z února 2002, kterým byly potvrzeny rasistické Benešovy dekrety, zdůraznilo SLÖ a vyzvalo země EU, aby věnovaly větší pozornost "pochybnému nedemokratickému vývoji v Česku".

Kolář postavil mimo službu obviněného ředitele kladenské policie

Policejní prezident Jiří Kolář dočasně zprostil výkonu služby ředitele kladenské policie Vladimíra Hrotíka obviněného ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Je podezřelý z toho, že kryl dva dopravní policisty, kteří údajně vzali úplatek od účastníka dopravní nehody. Hrozí mu až tři roky vězení. "Jsem si jist, že setrvání Hrotíka ve funkci okresního ředitele do ukončení trestního řízení by bylo ve zřejmém rozporu se zájmy policie," sdělil ČTK Kolář. Televize Nova před týdnem poukázala na to, že ačkoli byl Hrotík obviněn již před měsícem, nebyl zatím postaven mimo službu a dál velí svým podřízeným.

"Vzhledem k tomu, že jeho (Hrotíkův) nadřízený, ředitel středočeské správy, nepřijal v této věci do včerejšího dne žádná personální opatření, rozhodl jsem se dočasně zprostit Vladimíra Hrotíka výkonu služby," vysvětlil Kolář. Doplnil, že usnesení o zahájení Hrotíkova stíhání obdržel toto úterý. Kolář připustil, že jde o nestandardní personální řešení, k němuž přistupuje zcela výjimečně. Rozhodnutím na sebe totiž vztáhl personální pravomoc podřízeného funkcionáře, který má o takových záležitostech rozhodovat. Podle prezidenta to ale předpisy za určitých podmínek umožňují. Inspekce ministra vnitra již v prosinci dospěla k závěru, že Hrotík a jeho dva kolegové chybovali. Státní zástupce 19. ledna rozhodl, že policisté i ředitel budou stíháni.

Výbuch v dole způsobila zřejmě zapálená cigareta

Kladenský soud se opět zabýval výbuchem, který před dvěma lety v dole Schöller usmrtil čtyři horníky. Klíčové svědectví soudního znalce však světlo do celého případu nepřineslo. Znalec Petr Schreiter opakovaně měnil výpověď a na otázky soudce a advokátů odpovídal často protichůdně. Výbuch metanu však podle něj nepochybně způsobila zapálená cigareta. O tom, kde se metan ve štole vzal, panují dále nejasnosti. Nahromadění metanu podle jedné z verzí mohl způsobit vypnutý pomocný ventilátor. Obhájci šesti obviněných horníků však tvrdí, že to nelze dokázat. "Pan znalec navíc vycházel z šetření báňského úřadu, o jehož vyšetřovací zprávě panují pochybnosti," uvedl v soudní síni jeden z advokátů.

Rozpory ve výpovědi soudního znalce uznala i státní zástupkyně Nina Brozová a vůbec poprvé připustila, že někteří obvinění mohou od soudu odejít bez trestu, případně mohou vyváznout s podmínečným trestem. "Před nedávnem zákon neumožňoval v tomto případě udělit podmínečný trest. Po novele trestního zákona je to již možné," řekla ČTK Brozová. Důlní plyn metan v druhém patře dolu Schöller explodoval 29. listopadu 2001 kolem 23:00. Ohnivá vlna sežehla čtyři horníky. Vyšetřovací komise zjistila, že odvětrávací potrubí nebylo dovedeno do prostoru těžby, důlní plyn pak zřejmě zažehl jeden z horníků při zapalování cigarety. Při zajišťování bezpečnostního režimu v dolech pochybila i společnost Českomoravské doly. Náměstek předsedy Českého báňského úřadu Andrej Blažko ČTK již dříve řekl, že Českomoravské doly zanedbaly prakticky všechny zásady bezpečné těžby. Případem společnosti se ale kladenský soud zabývat nebude. Loni firma dostala milionovou pokutu od Obvodního báňského úřadu v Kladně. Hlavní líčení pokračuje 27. února. Rozsudek však zřejmě nepadne, protože se k soudu dosud nedostavil bývalý vedoucí důlního úseku, jehož svědectví považuje předseda soudního senátu Ivo Poštolka za velmi důležité.

Soud vyměřil muži za zabití kotěte sedm měsíců vězení

Tachovský okresní soud vyměřil sedm měsíců vězení Karlu Polanskému za zabití kotěte a krádež. Protože ho navíc uznal vinným i z útoku na veřejného činitele, měl by si podle verdiktu odpykat ve vězení ještě dalších 14 měsíců. Krádež a útok na veřejného činitele s týráním zvířete nesouvisejí. Rozsudek není pravomocný, protože Polanský nebyl na vlastní žádost při jednání soudu přítomen. K verdiktu se vyjádří až v zákonné lhůtě. Státní zástupce si také ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Žalobce muže vinil z toho, že po předcházející hádce s partnerkou nakopl loni v červnu v Tachově surově kotě, které s nimi žilo v bytě. Kotě vylétlo ven z bytu a zůstalo ležet v krvi na chodníku. Scénu sledovalo několik dětí, které se vypravily za vedoucím místní záchranné stanice živočichů Karlem Bobálem. "Přiběhly za mnou, abych jel na pomoc poraněnému zvířeti. Kotě mělo zlomené obě přední packy, žebra a krvácelo. Veterinář zjistil, že má i propíchnuté plíce. Nedalo se mu už pomoci. Musel kotě utratit," uvedl Bobál. Na Polanského podal trestní oznámení. "Obžalovaný u soudu doslova uvedl, že kotě nakopl jako fotbalový míč," řekl ČTK soudce Josef Junek. Řekl, že tachovský soud v posledních letech již dvakrát soudil případ týrání zvířete. Podle něj však šlo, stejně jako v tomto případu, spíše o jednání v afektu než o promyšlené týrání zvířat. Soud uznal Polanského vinným i z krádeže a útoku na veřejného činitele, protože údajně okradl hospodského a napadl eskortu. Muž bude stát od pondělí znovu před soudem. Je obžalován z loupeže.

Ze sportu:

Český sportovní střelec Miroslav Januš skončil třetí na Světovém poháru v Bangkoku ve střelbě na běžící terč. Bronzového medailistu z olympijských her v Atlantě porazili pouze suverénní vítěz Němec Kurzer a Číňan Jang Ling. Další český reprezentant Tomáš Caknakis obsadil ve stejné disciplíně čtrnácté místo.

Počasí na pátek:

Čekáme většinou zamračeno, na východní polovině území se sněžením. Odpolední teploty -1 až +3 stupně, na horách okolo čtyř stupňů pod bodem mrazu. Povane mírný severní vítr.