Zprávy

Gross, Schröder a Zapatero vyzývají ke schválení ústavy EU

Předsedové vlád České republiky, Německa a Španělska Stanislav Gross, Gerhard Schröder a José Luis Zapatero vyzvali všechny Evropany ke schválení ústavy Evropské unie. Ve společném stanovisku, které zveřejnil francouzský list Le Monde napsali, že ústava "v sobě obsahuje pouze pokrok a neznamená žádný krok zpět" v budování Evropy. V sobotu článek otiskne i německý deník Frankfurter Rundschau. Premiéři, kteří zároveň vedou sociálnědemokratické strany ve svých zemích, v dokumentu uvádějí, že hodnoty zakotvené v ústavě tvoří i součást hodnot evropské sociální demokracie. Díky této ústavě bude podle nich EU účinnější, pevnější a demokratičtější.

Gross, Schröder a Zapatero ve výzvě zdůrazňují, že ústava tvoří pevný základ pro silnou a akceschopnou Evropskou unii, která se tak může lépe než kdykoli předtím zhostit své sociální odpovědnosti. Vyzdvihují, že ústava "nabízí možnost kodifikovat a dál rozvíjet sociální dimenzi Evropské unie", "výslovně zakotvuje roli sociálních partnerů" a "dává jakékoli skupině členských států možnost postupovat v oblasti sociálních práv rychleji". Označují ji za významný mezník i v tom smyslu, že jejím prostřednictvím vytvářejí staří i nové členové společně podmínky k tomu, aby byla rozšířená EU schopna rozhodování a byla politicky zvladatelná.

Česká republika bude v roce 2009 předsedat Evropské unii

Česká republika bude poprvé předsedat Evropské unii v prvním pololetí roku 2009. Je to součástí dohody o rotaci členských zemí v čele EU, ke které po delším jednání dospěli velvyslanci "pětadvacítky". Musí ji ještě posvětit ministři zahraničí. Dohoda stanoví, že od ledna 2007 bude unii v souladu s ústavní smlouvou předsedat vždy tým tří zemí po dobu 18 měsíců. Ty si rozdělí toto období mezi sebou po šesti měsících, přičemž budou spolupracovat těsněji, než je dnes zvykem. Předpokládá se, že systém zůstane zachován, i kdyby ústava nebyla ratifikována, protože se výrazně neliší od dnešní praxe.

V lednu 2007 tedy nastoupí na půl roku Německo, následované Portugalskem a od ledna 2008 Slovinskem, prvním z 10 nových členských států. Pak se ujme žezla trio Francie-ČR-Švédsko, přičemž Češi budou hrát prim od ledna do června 2009.

Sněmovna souhlasí s prodloužením české vojenské mise v Kosovu

Poslanecká sněmovna schválila prodloužení české vojenské mise v silách KFOR v Kosovu i v příštím roce. Počátkem listopadu s tím souhlasil Senát, takže dalšímu působení českých vojáků v této jihosrbské provincii nic nebrání. Naopak schvalování české účasti v dalších zahraničních operacích v příštím roce dolní komora odložila na prosinec. Zatím tak není jasné, zda se čeští vojáci příští rok zapojí i do operací v Afghánistánu a Bosně a Hercegovině a sil rychlé reakce NATO. Otazník zatím visí i nad pomocí českých vojenských zdravotníků v Iráku a výcviku až 100 iráckých vojáků v Česku. Všech těchto misí by se měly účastnit desítky a stovky českých vojáků a Česko by to stálo skoro 1,25 miliardy korun. Horní komora všechny tyto operace podpořila už počátkem listopadu, ale bez souhlasu sněmovny se jich čeští vojáci nemohou zúčastnit.

Jádrem problému je především spor mezi vládní koalicí a opoziční ODS o to, kolika zahraničních misí by se čeští vojáci měli příští rok účastnit. ODS je maximálně pro tři, přičemž hlavní výhrady má k zapojení českých vojáků do operace Evropské unie v Bosně a Hercegovině.

Ústavní činitelé a soudci letos nedostanou 14. platy

Ústavní činitelé, soudci a státní zástupci letos nedostanou 14. platy. Prezident Václav Klaus totiž podepsal zákon o odejmutí dalšího platu za druhé pololetí roku 2004 představitelům státní moci a některých státních orgánů. ČTK o tom informoval mluvčí Hradu Petr Hájek. Zákon musí vyjít ve Sbírce zákonů do konce listopadu. Pokud by se tak nestalo, nárok na vyplacení platu by uvedeným skupinám vznikl. Poslanci v úterý přehlasovali horní komoru, která chtěla, aby tyto platy dostali soudci a státní zástupci. "Určitě tento zákon bez váhaní podepíšu," řekl již v úterý ČTK Klaus během oficiální návštěvy Bulharska.

Růst platů policistů odložen, přidáno dostanou soudci a politici

Razantní zvýšení platů příslušníků bezpečnostních složek bude o jeden rok odloženo. Rozhodla o tom Poslanecká sněmovna. Stejným hlasováním poslanci rozhodli, že již od počátku příštího roku dostanou přidáno soudci, státní zástupci a ústavní činitelé. Poslanci ale plánují, že platy ústavních činitelů co nejrychleji znovu zmrazí, a to na úroveň platů letošních. Předlohu prosadilo 109 ze 188 přítomných poslanců. Proti jich bylo 57. Přijetí zákona prosadili ODS, KDU-ČSL a US-DEU. Pro bylo také téměř 30 sociálních demokratů.

"Pokud projde senátní verze, tak vláda předloží návrh na úpravu platů ústavních činitelů," prohlásil ještě před hlasováním místopředseda vlády Zdeněk Škromach. Podobně se vyjádřil také předseda lidovců Miroslav Kalousek. Řekl, že navýšené platy, které případně poslanci, senátoři a ministři jeho strany dostanou, dají na dobročinné účely.

DPH u ubytování bude ještě po celý příští rok nižší

Ubytování v hotelích, penzionech a ubytovnách bude ještě po celý příští rok levnější. Rozhodla o tom Poslanecká sněmovna, když ubytování ponechala v nižší pětiprocentní sazbě DPH. Poslanci ale nakonec odmítli návrh Senátu, aby levnější byl také svoz a likvidace komunálního odpadu. Předlohu musí ještě podepsat prezident republiky.

Levnější ubytování se ocitlo krátce v ohrožení, a to ve chvíli, kdy předlohu s vlastními pozměňovacími návrhy vrátil sněmovně v polovině listopadu Senát. Cílem horní komory přitom nebylo měnit sazby u ubytování, ale zlevnit právě svoz a likvidace komunálního odpadu. To ale nakonec sněmovna odmítla a přijala verzi zákona v původním znění.

"Rozhodnutí ponechat příští rok ubytování ve snížené sazbě DPH vítáme a budeme bojovat za to, aby tam zůstalo natrvalo," komentovala výsledek jednání sněmovny prezidentka sdružení hotelů a restaurací Ho.Re.Ka. Miroslava Luprichová. Na rozdíl od ministerstva financí také tvrdí, že zvýšení daně v hotelech by státní pokladně nepřineslo miliardy navíc, ale že by naopak v konečném důsledku vedlo k propadu výnosu této daně.

Poslanecká sněmovna schválila nový postup vracení daně za zelenou naftu

Zemědělci by měli od příštího roku snadněji uplatňovat nárok na vracení spotřební daně za takzvanou zelenou naftu. Počítá s tím senátní novela, kterou schválila Poslanecká sněmovna. Novela sjednocuje evidenci půdy, což usnadní právě uplatňování nároku. Normu nyní dostane Senát k definitivnímu projednání. Novela počítá také s tím, že by se měla zjednodušit kontrola státními úřady. Norma by podle senátorů měla nahradit prokazování nároku na vrácení daně nepřehledným stohem listů vlastnických a nájemních smluv k zemědělské půdě.

"Tento požadavek byl velmi racionální, protože ani sebelepší hospodář není schopen udržovat tempo aktualizace svých papírových dokladů o užívání půdy s tempem změn v katastru nemovitostí," uvedl již dříve bývalý senátor a ministr zemědělství Jan Fencl, který je spoluautorem novely. V evidenci půdy by nově podle něho stačilo při kontrole projít jeden výpis místo stovek až tisíců nájemních a vlastnických smluv.

Poslanci ulehčili mnohým drobným vinařům od spotřební daně

Mnozí drobní vinaři se od příštího roku pravděpodobně vyhnou placení spotřební daně za svou produkci. Poslanecká sněmovna schválila zdvojnásobení ročního objemu vína určeného pro vlastní spotřebu, které nebude podléhat zdanění. Od příštího roku bude tento objem činit 1000 litrů místo dosavadních 500 litrů. Změnu nyní dostane k projednání Senát. Drobní vinaři proti současnému zákonu o spotřební dani protestují. Vadí jim zejména to, že mají tvrdší podmínky než vinaři v jiných částech EU, kde smějí drobní vinaři vyrobit bez daňového zatížení až tisíc litrů vína. Když čeští vinaři limit překročí, musí se zaregistrovat a zaplatit spotřební daň. Jinak jim hrozí až dvoumilionová pokuta.

Prodej vína v ČR loni stoupl proti předchozímu roku o čtyři až pět procent. O rok dříve přitom činil meziroční nárůst pouze jedno až dvě procenta. Spotřeba vína v ČR se zvyšuje každoročně od roku 1994, nyní je kolem 16 litrů na hlavu a rok.

Sněmovna zamítla dílčí návrh na přísnější tresty pro opilé řidiče

Opilé řidiče a motoristy bez řidičského oprávnění zatím nebudou čekat přísnější tresty. Umožnit to měla dílčí poslanecká novela trestního zákona, kterou ale Poslanecká sněmovna poměrně těsným poměrem zamítla. Většina poslanců navrhovanou změnu pokládala za zbytečnou. Řízení auta nebo motocyklu bez řidičského průkazu podle nich dostatečně řeší platné zákony. Postihy řidičů pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky by pak měla upravit nová vládní úprava, kterou chce kabinet zavést takzvaný bodový systém hodnocení dopravních přestupků pro řidiče.

Předseda poslanců ČSSD Petr Ibl a jeho stranický kolega Václav Votava navrhovali pro takovéto řidiče i pro motoristy, kteří úspěšně neabsolvovali autoškolu, až roční vězení. Votava uvedl, že má pochopení pro tvrzení odpůrců novely, podle nichž by jednotliví poslanci neměli měnit svými návrhy trestní zákon.

Ústavní soud má posoudit, zda je eurozatykač v souladu se zákony

Ústavní soud bude muset posoudit, zda bylo zavedení evropského zatykače v Česku v souladu s českým zákonodárstvím. Skupina zákonodárců ODS Ústavnímu soudu navrhla, aby zrušil části trestního zákona a řádu, na jejichž základě se eurozatykač od počátku listopadu na občany Česka vztahuje. ČTK o iniciativě ODS informoval její poslanec a stínový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Podle občanských demokratů odporuje evropský zatykač ústavní Listině základních práv a svobod, která neumožňuje vydávat české občany do ciziny proti jejich vůli. "Zákaz vydávání vlastních občanů do ciziny je obecným principem, který je uznáván ve státech Evropské unie," uvádí návrh, který občanští demokraté odeslali Ústavnému soudu.

Někteří poslanci podle soudce v Hučínově případu ovlivňují soud

Za ovlivňování soudu označil přerovský soudce Michal Jelínek angažovanost některých poslanců v kauze bývalého důstojníka Bezpečnostní informační služby (BIS) Vladimíra Hučína. Poukazuje především na dopisy, kterými se poslanci na soudce obrátili s požadavkem, aby Hučínův proces byl veřejný. Podle soudce jejich kroky svědčí o neznalosti právního řádu. Poslanci ale odmítají, že by soudce chtěli ovlivnit. "Udivují mě někteří poslanci, kteří se obracejí přímo na mě s tím, abych zařídil, aby proces byl veřejný. Pokud se na mě obracejí poslanci s konkrétní výzvou, jako ovlivňování to chápu. Minimálně to svědčí o neznalosti právního řádu České republiky," řekl ČTK přerovský soudce Michal Jelínek. Přerovský okresní soud projednává případ bez účasti veřejnosti, protože se obává vyzrazení utajovaných skutečností.

Podle Jelínka je úsměvné, když se o otázce veřejného procesu vyjadřují také poslanci na půdě parlamentu. "Nemůže existovat žádný orgán, který by soudu nařizoval, jak má v rámci své pravomoci postupovat. Nemůže o tom rozhodovat ani ministr, ani prezident, ani poslanci, ani vláda. To bychom nebyli právním státem," podotkl soudce.

Poslankyně Táňa Fischerová, která byla jednou z těch, kdo se na soudce písemně obrátil, odmítá, že by soudce chtěla ovlivnit. "Povinnost poslance je přeci podporovat demokratický proces v této zemi. Byl to slušný dopis, ve kterém jsme napsali, že je v zájmu veřejnosti, aby to, co není nutné, aby bylo tajné, bylo odtajněno. Mohl by vědět, že veřejnost se o to zajímá," řekla ČTK poslankyně.

Obžaloba viní Hučína z toho, že v 90. letech jako důstojník BIS vyvolával v lidech pocit ohrožení levicovým extremismem, přechovával tajné materiály, neoprávněně shromažďoval osobní data a nelegálně držel zbraně a výbušniny.

Spojené státy darovaly české celní správě mobilní rentgen

Česká celní správa začne používat nový mobilní rentgen na podvozku dodávky Mercedes-Benz. Zařízení v hodnotě více než čtyři miliony korun dostala jako dar od Spojených států v rámci boje proti terorismu a šíření zbraní hromadného ničení. Vůz české straně v pátek předal americký velvyslanec v Praze William Cabaniss. "Je to důkaz úzké spolupráce mezi Spojenými státy a Českou republikou v této velmi citlivé oblasti; obě země chtějí chránit své hranice," řekl velvyslanec. Po vyškolení obsluhy americkými experty bude rentgen využívat celní úřad na pražském ruzyňském letišti například při odhalování nelegálního dovozu drog, zbraní a výbušnin či při namátkových kontrolách zboží při vykládání letadel.

Spojené státy na konci 90. let již Česku jeden mobilní rentgen darovaly. Se starším vozem Chevrolet však byly podle celníků zpočátku problémy, protože musel být speciálně upraven pro české podmínky. Praha navíc od Washingtonu získala i jeden stacionární rentgen, přístroje na zjišťování radioaktivity a další technické vybavení využívané celníky.

Do Česka míří velká americká bankovní skupina KeyCorp

Americká bankovní skupina KeyCorp míří do České republiky, která by pro ní mohla být odrazovým můstkem k průniku do evropského regionu, kde ještě nepůsobí. Její součástí je i Victory Capital Management spravující majetek a fondy za více než bilion korun. ČTK to řekl Daniel Brzkovský, šéf tuzemského partnera skupiny, společnosti Key Investments.

KeyCorp je jedna z předních finančních skupin v USA s historií do roku 1825. Zastřešuje bankovnictví, leasing či investiční služby pro fyzické osoby, podniky a institucionální investory. "V letošním roce se prohloubila spolupráce mezi naší společností a bankovní skupinou KeyCorp," vysvětlil. Američané podle Brzkovského vyhlížejí nové investiční a především výnosnější příležitosti a chtějí se ochránit i před neustále padajícím dolarem. Jednou z možností jsou nově přistoupivší členské státy EU, případně čekatelé na vstup.

Odborníci mezinárodní organizace WANO prověří elektrárnu Temelín

Jadernou elektrárnu Temelín prověří mezinárodní organizace provozovatelů jaderných zařízení WANO, která vznikla v reakci na havárii jaderné elektrárny v Černobylu. Prověrka, která se v Temelíně zaměří například na organizaci a řízení, kvalifikaci, výcvik a radiační kontrolu, začne v pondělí a skončí 10. prosince. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Do Temelína podle něj přijede 19 odborníků z deseti států světa, organizaci pozvalo vedení elektrárny. Nebesář dodal, že odborné zastoupení zde budou mít například USA, Francie, Finsko, Rusko, Ukrajina nebo Velká Británie.

Odborníci budou během mise chodit po celé elektrárně a mají právo klást zaměstnancům elektrárny otázky. Po skončení prověrky sepíšou závěrečnou zprávu, již předají provozovateli elektrárny. "Zpráva bude obsahovat doporučení a vymezení oblastí pro zlepšení," řekl Nebesář. Dodal, že za jeden nebo dva roky se uskuteční takzvaná následná prověrka, jež prověří, jak elektrárna s doporučením expertů naložila.

WANO provede za rok po celém světě asi 20 těchto prověrek. V elektrárně Dukovany se uskutečnila v roce 1997. Doporučení z této mise se týkala pouze dílčích nedostatků, uvedl ředitel sekce bezpečnost Úseku jaderná energetika, Ivo Kouklík, který má přípravu temelínské prověrky WANO na starosti.

Šest mladých umělců se vykálelo v Národní galerii

Svůj vztah k Národní galerii v Praze vyjádřilo před několika dny šokujícím způsobem šest mladých výtvarných umělců. Přímo v expozici Veletržního paláce se tři členové skupiny Rafani a bývalí či současní studenti dvou pražských uměleckých škol vykáleli. "V sobotu 20. listopadu 2004 jsme jako řádní návštěvníci přišli do Veletržního paláce. Zde jsme se v expozici českého a slovenského umění šedesátých let veřejně a společně vykáleli na zem, očistili se a nikým nerušeni odešli z galerie," řekl ČTK jeden z účastníků protestu Marek Meduna. Nechtěl však říci, jaký účel jejich akce měla.

Událost potvrdila i tisková mluvčí Národní galerie Petra Jungwirthová. Generální ředitel galerie Milan Knížák se podle ní nechce k incidentu vyjadřovat. Postoj k vedení této instituce v čele s někdejším progresivním umělcem již několik let polarizuje českou výtvarnou scénu. Knížák má řadu odpůrců z řad teoretiků i umělců, kterým se jeho koncepce galerie nelíbí.

V brněnském Muzeu romské kultury je výstava Svět očima Romů

Brněnské Muzeum romské kultury nabízí výstavu Svět očima Romů. Představuje se na ní 290 výtvarných děl od amatérských i profesionálních autorů. Expozice podle ředitelky muzea Jany Horváthové putovala sedm let v zahraničí, Brňané ji nyní budou moci vidět až do března. V roce 1997 uspořádalo muzeum výstavu výtvarných děl v Brně. V té době zahrnovala díla asi 13 amatérských autorů, uvedla Horváthová. Původně podle ní nebyla připravena jako putovní pro zahraničí, ale vyžádali si ji například z USA, Skandinávie či Ruska. Postupně se během putování rozrostla do současné podoby. Naprostá většina vystavených děl patří do sbírky výtvarného umění romského muzea a v březnu poputuje do depozitářů.

Téměř tři stovky děl zahrnují různé malířské a výtvarné techniky. Návštěvníci najdou kresby, malby, dřevořezby, koláže, ale i textilní obrazy nebo díla ze skleněné drtě. Pestré jsou i náměty. Podle Horváthové je častým motivem příroda, krásy života ale i sociální témata, jako jsou drogy a motivy ze současného života Romů.

V Plzni vyšla kniha s válečnými příběhy čtyř dětí

Čtyři příběhy dětí nebo mladistvých, do jejichž života zasáhla různým způsobem druhá světová válka, shrnuje kniha "...bylo mi 13", která vychází v plzeňském nakladatelství Grafia. Čtyři pamětníci, dnes sedmdesátníci, vyprávějí svůj příběh tak, jak si ho z válečných let pamatují. Knihu zároveň doplňují rozhovory s autory příběhů s jejich současnými názory a zpětným ohlédnutím, řekla Jana Brabcová z nakladatelství. Čtenáře čeká v knize vyprávění o tom, jak německý chlapec přišel při odsunu o celou rodinu a o mladíkovi, na jehož dospívání se podepsal koncentrační tábor. Přinese i příběh českého děvčete, které při odsunu z pohraničí ztratilo kamarádku i iluze, a vzpomínky mladého komunisty, který se účastnil odsunu Němců.

Podnět k vydání knihy dal podle Brabcové německý autor Hugo Frisch, jehož vyprávění vyšlo už v Německu. Vydavatelé ale chtěli knihu doplnit i o další pohledy a zážitky jiných lidí, dva roky proto pracovali na sestavení knihy. "Měli jsme zájem dát tam trochu kontrast a trochu komplexnější pohled na celé období, pohledy více lidí z více stran," řekla Brabcová.

Začal víkendový Mezinárodní festival adventní a vánoční hudby

V české metropoli začal víkendový Mezinárodní festival adventní a vánoční hudby s Cenou Petra Ebena. Zúčastnit se ho má 50 pěveckých sborů ze 14 zemí tří světadílů s dvěma tisícovkami členů. V Národním domě na Smíchově je v pátek a v sobotu přístupna veřejnosti festivalová soutěž. Zúčastněné sbory se představí v sobotu odpoledne na Staroměstském náměstí. S vánočními písněmi svých zemí na tomto prostranství vystoupili už v pátek a pak také v sobotu přes poledne u stanice metra Anděl. Doplňujícím programem byl páteční podvečerní veřejný koncert sborů v evangelickém kostele U Salvátora na Starém Městě.

Ze sportu:

Běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová vyhrála závod Světového poháru ve finském Kuusamu. Na desetikilometrové trati volnou technikou porazila česká reprezentantka o 1,3 vteřiny Estonku Kristinu Šmigunovou a podvanácté v kariéře triumfovala v závodě pohárového seriálu.

V posledním utkání v základní skupině na mistrovství světa na Tchaj-wanu prohráli čeští futsalisté Brazílii 1:4 a ve skupině B obsadili druhé místo. Na jejich postupu do čtvrtfinále se však nic nezměnilo.České tenistky přivítají v prvním kole Světové skupiny II týmové soutěže Fed Cupu na jaře příštího roku Japonsko. Zápasy se budou hrát 23. a 24. dubna. Soupeřky jim přidělil páteční los v Moskvě.

Hvězdy zámořské NHL brankář Martin Brodeur, obránce Rob Blake, útočník Joe Thornton či bitkař Tie Domi se brzy představí v Plzni. Západočeský extraligový klub bude jedním z deseti soupeřů výběru kanadsko-americké NHL na jeho evropské exhibiční 'Tour'. Světové hvězdy se v Plzni představí v pondělí 13. prosince.

Souboj Baníku Ostrava se Slavií Praha bude největším tahákem čtvrtfinálových soubojů poháru ČMFS. Los ve strahovském sídle svazu dále rozhodl o tom, že se ve čtvrtfinále soutěže utkají v severočeském derby Liberec s Jabloncem, Slovácko s Teplicemi a v utkání druholigových týmů se poměří Plzeň s Mostem. Zápasy čtvrtfinále poháru se odehrají 20. dubna.

Nejlepší kanonýr současného ligového ročníku, jednadvacetiletý Tomáš Jun, bude působit v pražské Spartě až do roku 2007. O prodloužení kontraktu mezi klubem a hráčem informovala ČTK mluvčí klubu Lenka Raková.

Nejen o mužském a juniorském fotbalu a futsalu, ale i o české ženské fotbalové reprezentaci se může v nejbližší době mluvit s uznáním. České družstvo totiž stojí před historickou možností účasti na evropském šampionátu. Poslední krok mohou udělat v sobotním zápase proti Itálii, které bude odvetou za utkání na soupeřově půdě. Z Apeninského poloostrova si Češky přivezly porážku 1:2 a k postupu by jim stačila i těsná výhra 1:0.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Zataženo až oblačno, občas přeháňky, na horách sněhové. Teploty 4 až 8 stupňů Celsia.