Zprávy

Poslanecká sněmovna rozhodne o přijetí státního rozpočtu

Poslanecká sněmovna rozhodne příští týden o přijetí vládního návrhu státního rozpočtu na příští rok. Hlasování o předloze, které by se mohlo uskutečnit ve středu nebo v pátek, bude klíčovým bodem jednání, jež začne v úterý a potrvá celý týden. Mezi další důležité body má patřit schvalování vládní novely Ústavy, která má omezit doživotní imunitu poslanců a senátorů na dobu jejich mandátu. Poslanci rozhodnou rovněž o přijetí návrhu zákona o registrovaném partnerství osob stejného pohlaví a návrhu zákona o registračních pokladnách. Tuto předlohu vláda řadí mezi nástroje boje proti šedé ekonomice.

Při hlasování o rozpočtu se bude muset koalice spoléhat jen na hlasy svých 101 poslanců, neboť opozice dává najevo, že vládní verzi státních financí nepodpoří. Koalice proto bude muset mobilizovat veškeré síly. Její úsilí může narazit na to, že hlavně v řadách ČSSD je několik dlouhodobě nemocných poslanců, jimž zdravotní problémy občas nedovolí do sněmovny přijít. S vážnými zdravotními potížemi se potýká například poslanec a ministr kultury Pavel Dostál.

Senát čeká příští týden volba nového vedení

Senát čeká příští týden volba nového předsedy a místopředsedů pro příští dva roky. Senátoři budou rozhodovat také o tom, ve kterých výborech a komisích budou v nadcházejícím funkčním období působit. První schůze Senátu v novém funkčním období bude zahájena ve středu. Novým předsedou Senátu se nejspíš stane Přemysl Sobotka z opoziční ODS, který by v tomto křesle vystřídal lidovce Petra Pitharta. Občanským demokratům bude po vyhraných listopadových volbách v Senátu scházet k nadpoloviční většině jen pět hlasů a při volbě předsedy je chtějí podpořit jak vládní sociální demokraté, tak lidovci.

Senátoři budou příští týden rozhodovat nejen o povolebním uspořádání horní komory, ale také o tom, jestli peníze na platy učitelů svěří krajům, nebo ponechají státu. Senátoři se kloní k první variantě, kterou sněmovna odmítla. Kraje by měly podle senátorů dostat 28 miliard korun na školství z daňových výnosů tak, jak to původně navrhovala vláda. Někteří politici se ale obávají, že kraje by prostředky na školství mohly použít k jiným účelům. Ministryně školství Petra Buzková poukazovala na to, že výnos z daní není v krajích stejný, což by mohlo znamenat různou úroveň učitelských mezd.

Jaroslav Bureš: Vláda se bude ve středu zabývat referendem o euroústavě

Vláda se podle ministra Jaroslava Bureše bude příští týden ve středu rozhodovat, zda připraví ústavní zákon o obecném referendu, nebo jen o referendu k přijetí evropské ústavní smlouvy. Bureš, který je předsedou Legislativní rady vlády, to uvedl v nedělním diskusním pořadu České televize. Zákon o obecném referendu nemá podle Bureše v parlamentu šanci na přijetí. Předpokládá proto, že se kabinet realisticky přikloní jen k referendu o euroústavě. Základní návrh příslušného ústavního zákona už má připraven. "Jestliže vláda nenalezne potřebnou ústavní většinu pro podporu zákona o obecném referendu, navrhne jednorázové referendum, ve kterém se občané vysloví k ratifikaci návrhu smlouvy o Ústavě pro Evropu," poukázal Bureš na vládní programové prohlášení.

Poslanec a stínový ministr spravedlnosti ODS Jiří Pospíšil potvrdil, že jeho strana zákon o obecném referendu nepodpoří. ODS může sama po listopadových volbách zablokovat ústavní změny v Senátu, chce speciální zákon. S Burešem se shodl na tom, že referendu o euroústavě musí předcházet důkladná seznamovací kampaň o obsahu a důsledcích přijetí evropské ústavní smlouvy. Za spíše alibismus označil Pospíšil ministrovo zdůvodnění, že vláda posílá parlamentu množství návrhů zákonů kvůli nutnosti sladit český právní řád se směrnicemi EU. Podle Pospíšila není nutné každou směrnici přejímat samostatným zákonem. Bureš tento postoj uvítal, neboť parlament podle něj dosud požadoval opak. Odmítl ale Pospíšilovo tvrzení, že v přejímání evropských norem není systém. Bureš také uvedl, že výrazně zredukoval legislativní plán vlády a plány ministerstev na nové zákony snížil o 40 procent.

ČSSD z Hodonínska a Břeclavska chtějí v čele strany Škromacha

Delegáti okresních konferencí ČSSD v Hodoníně a v Břeclavi podpořili kandidaturu Zdeňka Škromacha na funkci předsedy strany. Škromach se obou konferencí osobně účastnil a ohajoval své politické vize. ČSSD se podle něj musí vrátit ke svému volebnímu programu a jasně se vymezit jako levicová strana. Zatímco podpora ve Škromachově domovské hodonínské organizaci nebyla překvapující, postoj Břeclavských nebyl zcela jasný. Škromachovu nominaci do čela ČSSD podpořily tři čtvrtiny břeclavských delegátů. "Pan ministr díky svému projevu skutečně přesvědčil většinu z účastníků konference. Pro mě osobně to je trochu překvapení," řekl ČTK šéf ČSSD na Břeclavsku Oldřich Ryšavý.

Až na jednu výjimku jednomyslně podpořili Škromachovu kandidaturu účastníci okresní konference v Hodoníně. "Myslím si, že Škromach představuje pro ČSSD opravdu naději," řekla ČTK členka okresního výboru Zuzana Domesová. Škromachova představa, že místo ČSSD je výhradně na levici, je podle ní nevyhnutelným poznáním, k němuž musí strana brzy dojít. Hodonínští sociální demokraté jsou stejně jako Škromach zastánci menšinového kabinetu ČSSD.

Nové vedení ČSSD se bude volit na jarním sjezdu strany. Škromach tam chce porazit úřadujícího šéfa strany a premiéra Stanislava Grosse. Škromachovu kandidaturu podpořil i expremiér Miloš Zeman. Mnohé okresy si ale změnu lídra nepřejí a podpoří Grosse.

Ministr Bureš dostal od ODS anticenu Plyšový paragraf za nekvalitní normu

Antiocenění Plyšový paragraf za největší nesmysl v českém právu dostal ministr a předseda Legislativní rady vlády Jaroslav Bureš. V nedělním diskusním pořadu České televize mu ji předal stínový ministr spravedlnosti ODS Jiří Pospíšil. "Má to mýt jakási výstraha pro tuto vládu, má to být upozornění na to, že naše právo je nekvalitní a nepřehledné," řekl Pospíšil k ocenění v podobě červeného modelu paragrafu. Bureš ji konkrétně dostal za ustanovení novely občanského soudního řádu, podle něhož má být pošta od soudů odesílána v zalepených obálkách.

"Je to trošku humorné, to doručování není zrovna výsledkem mé péče," poznamenal Bureš. Na "vskutku podivném" ustanovení podle ministra mimořádně neústupně trvala Česká pošta, neboť měla obavy z přebírání nezalepených soudních obálek a tvrdila, že jejich zalepování by pro ni znamenalo obrovské náklady. "Náklady České pošty na olizování obálek jsou zřejmě enormní," dodal.

V užším výběru byly podle Pospíšila i nepřijatý vládní návrh zákona o trestní odpovědnosti právnických osob, který umožňoval firmy trestat i za znásilnění, nebo návrh na zákaz přeměny nemocnic na obchodní společnosti. ČSSD jej zejména s KSČM vložila ve sněmovně do zákona o snižování hluku; Senát to už odmítl a sněmovna se bude muset návrhem zabývat znovu.

Končící americký ministr spravedlnosti Ashcroft přiletí do Česka

Odstupující americký ministr spravedlnosti John Ashcroft přiletí v pondělí večer na jednodenní návštěvu České republiky. Politik, který se vzdal funkce v listopadu po prezidentských volbách, se v úterý dopoledne sejde v Praze s ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem, čeká ho i schůzka s ministrem vnitra Františkem Bublanem. ČTK to potvrdili mluvčí obou ministerstev. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun řekl, že Němec bude s Ashcroftem jednat o nové smlouvě o vzájemném vydávaní osob mezi ČR a USA a o zákonu o úpadku. Druhým bodem jednání Němce a Ashcrofta je podle Dimuna nová smlouva o vydávání osob. "Ta stávající platí někdy od roku 1929 a je prostě potřeba upravit vzájemné vztahy na nové bázi," uvedl. Ashcroft má také jednat s ministrem vnitra Františkem Bublanem.

ÚAMK dluží státu 83 milionů Kč za prodej dálničních známek

Ústřední automotoklub České republiky (ÚAMK) poslal ministerstvu financí za prodané dálniční známky o 83 milionů korun méně než měl. Ministerstvo již podalo na automotoklub trestní oznámení a firma zatím nesmí prodávat dálniční známky na příští rok. Vedení ÚAMK jakékoli pochybení odmítá. Na to, že si automotoklub ponechal desítky milionů korun za prodané známky, upozornil ministerstvo začátkem října anonym. "Na základě kontroly, kterou jsme provedli, jsme zjistili, že ÚAMK neodvedl značnou část prostředků za prodej dálničních známek," řekl mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Prezident ÚAMK Oldřich Vaníček provinění odmítl. "Postupujeme přesně v liteře smlouvy, která je s námi podepsaná," řekl. Za vše podle něj může špatný výklad toho, kdy a jak se mají peníze odvádět. Mluvčí ministerstva však uvedl, že všechny ostatní společnosti, které pro stát prodej známek zajišťují, odvedly peníze tak, jak měly. "Nedomnívám se, že toto by byl ten správný důvod," uvedl Zeman.

Václav Havel opustí zřejmě ve středu rehabilitační kliniku

Bývalý prezident Václav Havel opustí zřejmě ve středu rehabilitační kliniku na pražských Malvazinkách, kde se zotavuje po zranění kyčelního kloubu. Ještě předtím ale podstoupí kontrolní vyšetření, aby se lékaři ujistili, že může v léčbě pokračovat ambulantně. "Pan exprezident se cítí velmi dobře," řekl ČTK ředitel kliniky Vladimír Drvota. Havel denně absolvuje kolem osmi procedur, střídá fyzioterapii, saunu, klasické masáže, rehabilitační bazén a odpočinek. Poraněnou nohu nesmí bývalý prezident příliš zatěžovat, aby poraněné kosti dobře srostly. "Musí ale zároveň posilovat svalstvo," vysvětlil Drvota.

Kyčelní kloub si poranil Havel v listopadu během návštěvy Tchaj-wanu. Plánovanou cestu do Thajska a na Bali proto raději zrušil. Po předčasném návratu do Prahy byl týden v péči lékařů Ústřední vojenské nemocnice, kteří se rozhodli pro konzervativní léčbu a poraněnou nohu neoperovali.

Vánoce stráví exprezident i s manželkou Dagmar doma. Na jaře se možná vydá na čtyři měsíce do Spojených států, kam ho pozvala kongresová knihovna ve Washingtonu. Uskutečnění pobytu, který musel Havel v minulosti kvůli zdravotním problémům odložit, ale není ještě zcela jisté.

Děti z Beslanu si prohlédly plzeňskou zoo, těšily se i do obchodu

Na návštěvu plzeňské zoologické zahrady přijelo v neděli asi sedm desítek dětí a dospělých z ruského Beslanu. Skupina je na ozdravném pobytu v Karlových Varech, který jim má pomoci vzpamatovat se z přepadení školy teroristickým komandem. V září zabili teroristé v Beslanu 330 lidí, z toho 172 školáků. Hlavně menší děti si zoo se zájmem prohlédly, starší a dospělí ji spíše proběhli a netajili se tím, že se těší na nákupy do obchodního centra.

Ze zoologické zahrady se beslanským dětem nejvíc líbil park s velkými maketami dinosaurů a šelmy. Na rozdíl od většiny českých dětí, které zaujme expozice domácích zvířat a nářadí na historickém statku, pro malé cizince nebyl pohled na krávy, ovce či prasata příliš zajímavý. "Nejvíc se mi líbili medvědi, tygr, levharti a lev," svěřila se ČTK asi desetiletá dívka. Další děti si pochvalovaly dřevěné prolézačky.

Podle vychovatelek, které se v Karlových Varech o skupinu starají, jsou děti veselé a živé, události, které prožily, jsou ale v nich hluboko zakořeněné. "Umí si hrát jen na válku a na ostřelovače," řekla vychovatelka, která děti doprovází. Namísto princezen nebo zvířat beslanské děti malují hroby a bomby. Tak, jako jiné děti dokážou poznat různé značky aut, ony rozeznávají nejrůznější typy zbraní.

Na čtyřtýdenní léčebný pobyt do Česka přiletěli beslanské děti a dospělí 1. prosince. Do Karlových Varů přijelo 43 dětí a 30 rodičů. Většina z nich v beslanské škole ztratila někoho ze svých blízkých. Náklady na jejich cestu hradí ruská strana ze sponzorských příspěvků. České ministerstvo zahraničí na pobyt dětí poskytne asi 1,8 milionu korun.

Část židovské obce potvrdila nedůvěru Jelínkovi, ten to odmítá

Část pražské židovské obce v neděli na Židovské radnici potvrdila vyjádření nedůvěry reprezentaci obce včetně jejího předsedy Tomáše Jelínka. ČTK to řekl Jelínkův předchůdce Jiří Daníček. Shromáždění podle něj také zrušilo hlasování o důvěře v reprezentaci obce korespondenční formou, kterou vyhlásila volební komise obce, neboť prý odporovalo stanovám. Jelínek i předseda volební komise Petr Halva tato rozhodnutí považují za neplatná.

Pražská židovská obec je nyní rozdělena na dvě hlavní frakce. Na jedné straně stojí platforma Obec pro všechny, na druhé takzvaná Koalice kolem předsedy Jelínka. Spory v obci vrcholí od léta, kdy dal Jelínek podnět k odvolání Karola Sidona z funkce vrchního pražského rabína.

Jelínek v prohlášení zaslaném ČTK uvedl, že nedělní shromáždění svolal výbor platformy Obec pro všechny a pozval na ni pouze vybrané členy komunity. Jakékoli jejich závěry proto "nemají závaznost usnesení nebo rozhodnutí shromáždění členů obce", uvedl Jelínek. Na radnici se sešly dvě stovky z přibližně 1500 členů obce.

Centrum nabízí prostor pro výměnu zkušeností rodinám homosexuálů

Prostor pro výměnu zkušeností i podporu chce rodičům a příbuzným homosexuálů a lesbických žen nabídnout SOS centrum Diakonie Českobratrské církve evangelické. Každou poslední středu v měsíci se mohou zájemci od příštího roku ve středisku setkávat a společně se snažit zvládnout "odlišnost" svých nejbližších. ČTK to sdělil Jiří Chromčák z centra. Podle něj se skupina sejde poprvé 26. ledna.

K mnohým lidem se jejich rodina poté, co se dozví o jejich homosexualitě, obrátí zády a nechce se k nim znát. Podobným případům by nová podpůrná skupina měla mimo jiné zabránit. "Rodina se nějak vyrovnává s odlišností jednoho svého člena. Musí budovat novou identitu a formu vztahů, vyrovnat se třeba se ztrátou určité představy budoucnosti," uvedl Chromčák.

Začaly jezdit přímé vlaky mezi Č. Budějovicemi a Vídní

V neděli začaly jezdit dva páry přímých vlaků mezi Českými Budějovicemi a Vídní, z nichž jeden je prodloužen do Plzně. Obnovilo se tak důležité dopravní spojení, které zpřetrhala druhá světová válka a železná opona. Vlaky jezdící mezi jihočeskou metropolí a Vídní nesou název Silva Nortica, protože projíždí podstatnou částí území stejnojmenného euroregionu. Pojmenování druhého páru vlaků zatím nebylo určeno. "Myslím, že je to důležité jak pro všechny lidi, kteří se potřebují bezpečně dostat do Vídně, ale i pro celou řadu turistů, kteří by se mohli vyměňovat navzájem mezi našimi regiony," řekl na slavnostním křtu vlaku jihočeský hejtman Jan Zahradník. Provozování těchto vlaků umožnila dohoda mezi Českými drahami a jejich rakouským partnerem.

Vlak Silva Nortica tvoří souprava o čtyřech vozech, nabízí přepravu tělesně postižených a jízdních kol. Cestující mohou v úseku České Budějovice - Vídeň využít slevu EURegio. Zpáteční jízdenka mezi těmito městy tak bude stát 1151 korun, pro držitele zákaznické karty 670 korun. "Důležité bude do budoucna řešit problematiku tarifů, tak aby cestování pro české občany bylo přijatelné, aby se nové vlaky naplnily," řekl zástupce ČD pro Jihočeský kraj Ivan Študlar. Dodal, že pro letní období chtějí dráhy připravit různé marketingové nabídky.

Češi se stravují jinak než před deseti lety, jedí více drůbeže

Spotřeba potravin v českých domácnostech se za posledních deset let významně změnila. Lidé změnili své jídelníčky, a to se projevilo i v nákupu potravin. Snížil se nákup vajec či cukru a naopak výrazně vzrostl nákup sýrů, čerstvého ovoce a zeleniny, ryb či drůbeže, vyplývá z internetových stránek Českého statistického úřadu. Současný trend zdravé výživy je patrný v domácnostech zaměstnanců i důchodců. Ze statistických čísel přitom vyplývá, že domácnosti důchodců nakupují v průměru na osobu a rok podstatně více. Je to dáno tím, že členové domácností zaměstnanců se ve větší míře než důchodci stravují ve veřejném stravování. V domácnostech zaměstnanců připadalo loni na veřejné stravování na osobu a rok 3361 korun a u důchodců 1465 Kč. Nižší spotřeba v domácnostech zaměstnanců je také ovlivněna hospodárnějším využitím potravin ve vícečlenných domácnostech. Více než polovina domácností důchodců v Česku je totiž jednočlenná.

Na Oravě soutěžili koledníci ze Slovenska, Polska a ČR

Verše koledníků a zpěvy betlémských skupin ze Slovenska, Polska a České republiky zněly o víkendu v oravské obci Zuberec. Soutěžilo se zde o nejlepší soubor v rámci prvního ročníku mezinárodního festivalu tradičních vánočních zvyků - Visegrádské vánoce. "Výkony soutěžících byly vyrovnané a proto porota ocenila v každé kategorii po třech skupiny, aniž by se určilo pořadí," řekl ČTK Miro Žabeneský z Oravského osvětového střediska.

Jestliže mezi betlémskými skupinami získaly ocenění pouze slovenské soubory, mezi koledníky se nejvíce líbil folklórní soubor Valašský vojvoda z moravských Kozlovic, skupina Szawotki z polské obce Milowki a Rabčianka ze slovenských Rabčíc. "V naší obci se o Vánocích již odedávna chodí s hvězdou," řekla ČTK členka kolednické skupiny z Oravské Polhory. Zhruba metr veliká zdobená hvězda, která se při pochůzce obcí neustále točí, budila pozornost i na podiu zdejšího kulturního domu. Polhorští koledníci ji prý po celý rok chrání jako vzácnou relikvii a opatrují ji "na dobře střeženém místě".

Podle Žabenského koledníci byli vůbec první, kdo o vánočních svátcích po celá staletí přinášel od domu k domu zvěsti o narození Krista. Zvyk měl právě na Oravě dlouhou tradici a přerušen byl až za normalizace v 70. letech. "Před 15 lety jsme se rozhodli, že se pokusíme oprášit dávnou historii a představit i to, co se dlouhá léta nesmělo," uvedl Žabenský. Do programu s názvem Oravské Vánoce se zapojilo několik desítek oravských nadšenců a nositelů tradic.

Českého slavíka obhájili Gott, Bílá a Kabát; uspěla i Langerová

V hudební anketě Český slavík obhájili loňské tituly v hlavních kategoriích Karel Gott, Lucie Bílá a skupina Kabát. Z finalistů soutěže Česko hledá SuperStar promluvila do výsledků nejvýrazněji Aneta Langerová, která zvítězila v kategorii Objev roku a získala stříbrného slavíka mezi zpěvačkami. Absolutním vítězem ankety se s nejvíce obdrženými body stala Bílá. Výsledky byly vyhlášeny ve Státní opeře Praha.

Gott získal svého jubilejního třicátého "slavíka", Bílá devátým vítězstvím vyrovnala rekord dosud nejúspěšnější zpěvačky Hany Zagorové. Kabát vyhrál v anketě podruhé. Skokany roku byli vyhlášeni skupina J.A.R., zpěvačka Radůza a zpěvák Richard Krajčo.

Mladí přibyslavští houslisté hráli koledy s Gabrielou Demeterovou

Mladí přibyslavští houslisté dostali nejhezčí povzbuzení. Na jednom pódiu vystoupili s přední českou houslistkou Gabrielou Demeterovou a Collegiem českých filharmoniků. Téměř padesátičlenný sbor přibyslavské umělecké školy s nimi nadšenému publiku zahrál i několik koled. "Koncert je jakousi tečkou za festivalem Hudební slavnosti, který na Vysočině a v Jihomoravském kraji probíhal od jara," řekl moderátor Jan Vala. Vánoční koncert byl jeho 19. pořadem.

Na úvod se představili nejmenší houslisté, včetně předškoláků. Jejich starší kolegové přednesli čtyři skladby, mezi nimi Mozartovu Abecedu. Společně s Collegiem českých filharmoniků pak zahráli několik koled. Demeterovou doprovodili při Boccheriniho Menuetu a Ave Maria od Johanna Sebastiana Bacha. V druhé části koncertu Demeterová s Collegiem přednesla skladby od Antonia Vivaldiho, Johanna Sebastiana Bacha nebo Georga Friedricha Händela.

Ze sportu:

Skokan na lyžích Jakub Janda vybojoval ve druhém závodu Světového poháru v Harrachově třetí místo. Český reprezentant vedl po prvním kole, ale nakonec prohrál s vedoucím mužem seriálu Janne Ahonenem z Finska a Norem Roarem Ljökelsöyem. Díky třetímu medailovému umístění v sezoně si Janda upevnil druhou pozici v celkovém pořadí Světového poháru, kterému s velkým náskokem dominuje Ahonen.

Tanja Poutiainenová vyhrála podruhé v této sezoně slalom Světového poháru v rakouském Altenmarktu. Upevnila si tak vedení v průběžném pořadí této disciplíny a vrátila se i do čela celého seriálu. Bodovat opět dokázala i česká závodnice Šárka Záhrobská, která obsadila 14. místo. Druhá česká reprezentantka Petra Zakouřilová se v prvním kole do třicítky postupujících nevešla. V konečném pořadí obsadila 33. místo, od startu ve druhém kole ji dělily necelé dvě desetiny sekundy.

Francouzská biatlonistka Sandrine Baillyová vyhrála díky vynikajícímu běžeckému výkonu v kombinaci se solidní střelbou stíhací závod Světového poháru na desetikilometrové trati v Oslu. Kateřina Holubcová si oproti sobotě o jedno místo polepšila a obsadila 15. příčku. Irena Česneková skončila o dvě místa za ní a rovněž bodovala. Magda Rezlerová obsadila 47. pozici. Výborný výkon předvedla Slovenka Soňa Mihoková, která se posunula z dvacátého až na šesté místo.

První část sibiřského dobrodružství má hokejista Jaromír Jágr za sebou. Hvězda Avangardu Omsk a celé ruské superligy se vrátila na pár dní domů. V devíti zápasech nasbíral český křídelní útočník dvanáct bodů za šest gólů a stejný počet přihrávek a s ním v sestavě prohrál úřadující mistr pouze jediné utkání.

Český cyklokrosař František Klouček obsadil třetí místo v závodu první kategorie kalendáře UCI ve španělském Igorre. Devatenáctiletý reprezentant nestačil pouze na Arnauda Labbeho z Francie a domácího Davida Seca Amundaraina, jenž skončil na druhé příčce. Do desítky se vešli ještě dva čeští cyklokrosaři. Na pátém místě mezi Slováky Róbertem Glajzou a Milanem Barényim dojel Martin Bína, sedmou příčku obsadil Jiří Pospíšil.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Zataženo nízkou oblačností, na horách skoro jasno. Teploty minus 1 až plus 3 stupně Celsia.