Zprávy

Prezident Klaus se ptá Ústavního soudu, zda je ústava EU v souladu s českou

Prezident Václav Klaus žádá od Ústavního soudu vyjádření, zda je evropská ústava v souladu s českou. Klaus napsal ve středu dopis šéfovi soudu Pavlu Rychetskému, v němž žádá odpověď na otázku, zda ratifikaci evropské ústavy mají předcházet změny české ústavy. Klaus dále napsal, že euroústavu považuje za vůbec nejvýznamnější mezinárodní smlouvu od vzniku samostatné České republiky. Poté, co mezinárodní smlouvy ratifikuje parlament, nebo lidé v referendu, musí dokument stvrdit svým podpisem ještě hlava státu. "V tomto případě, který je svým dopadem zcela výjimečný, vás proto žádám o vyjádření, zda podle názoru Ústavního soudu je možné ratifikaci provést, nebo zda jí mají předcházet změny platné ústavy, které jednoznačně vyloučí vzájemný rozpor obou dokumentů," napsal Klaus v dopise zveřejněném na jeho osobních internetových stránkách.

Prezident v minulosti uvedl, že je stoprocentně proti přijetí ústavy. Podle prezidenta omezuje suverenitu národních států. Ústavu kritizují také občanští demokraté a komunisté. Podporují ji strany vládní koalice. Dosud nebylo rozhodnuto o tom, kdy a jakým způsobem se o ratifikaci smlouvy v Česku rozhodne. Pravděpodobně se k ní Češi vyjádří v referendu.

Bill Gates představil iniciativu na podporu vědy, uvolní 1,2 mld. Kč

Šéf softwarového gigantu Microsoft Bill Gates ve středu v Praze na konferenci představil novou iniciativu EuroScience, která by měla urychlit evropské inovace ve vědě a výpočetní technice. V příštích pěti letech chce Gates na výzkum ve výpočetní technice uvolnit 40 milionů eur (asi 1,2 miliardy korun), uvedla společnost Microsoft v tiskové zprávě. Gates se také dopoledne na Pražském Hradě setkal s českým prezidentem Václavem Klausem. "Bylo to neoficiální přátelské setkání," řekla ČTK Alena Veliká z tiskového odboru prezidenta. Večer se nejbohatší muž světa setkal s premiérem Stanislavem Grossem.

Iniciativu EuroSicence představil Gates před 500 zástupci vlád a veřejných činitelů na konferenci Government Leaders Forum, kterou Microsoft pořádá. Iniciativa je zaměřená na spolupráci mezi univerzitami, podniky a vládou v oblastech, kde dochází k propojení vědy a výpočetní techniky. Microsoft chce tuto oblast v příštích pěti letech uvolnit 40 milionů eur na investice do výzkumu ve výpočetní technice. Peníze půjdou mimo jiné na různé stáže, stipendia, oceňovací programy a vědecké semináře. "Tím, že se snaží o užší propojení technologie a vědy, urychlí iniciativa EuroScience rozvoj v takových oblastech, jako jsou přírodní a fyzikální vědy, strojírenství a zemědělství," řekl Gates.

Bill Gates podepsal s Národním bezpečnostním úřadem smlouvu, která české vládě umožní zvýšit bezpečnost informačních systémů. ČTK to řekl mluvčí české pobočky Microsoftu Jiří Grund. Smlouva, která je uzavřena na tři roky, nabude účinnosti po projednání vládou. Po uplynutí platnosti může být smlouva prodloužena, řekl Grund. Dodal, že program umožňuje vybraným vládám ve světě lépe chránit jejich informační systémy před únikem dat a současně vyvíjet nové systémy, které jsou bezpečnější. Program poskytuje i osobní spolupráci s vývojáři společnosti Microsoft.

Středoevropské země založily bez ČR spornou síť proti vysídlení

Ministři kultury Polska, Německa, Slovenska a Maďarska podepsali ve středu ve Varšavě deklaraci o založení evropské sítě Paměť a solidarita. K této iniciativě, jež má dokumentovat nucenou migraci ve 20. století, se Česko odmítlo připojit. České ministerstvo kultury svůj postoj oficiálně zdůvodnilo "nedostatečně vyjasněnými organizačními a finančními aspekty projektu". Síť má být protiváhou k Centru proti vyháněním, které chtějí v Berlíně založit pováleční němečtí vysídlenci ze zemí střední a východní Evropy. "Cílem sítě má být analýza, dokumentace a doplnění vědění o historii 20. století," uvedli ministři. V praxi to bude podle nich vypadat tak, že nevznikne nový památník, ale pomocí sekretariátu se sídlem ve Varšavě se podaří propojit existující instituce, jako jsou nejrůznější historické ústavy. Síť by měla také finančně podpořit jejich společné projekty. Jaký bude mít projekt rozpočet, však zatím ministři neuvedli.

"Češi mají své důvody k tomu, aby se lehce distancovali. Historická zkušenost tento postoj vysvětluje," komentoval pro ČTK polský ministr kultury Waldemar Dabrowski odmítavé stanovisko České republiky. Kromě Prahy se k iniciativě navzdory očekávání nepřipojila ani Vídeň.

Osm středoevropských zemí zahajuje nový projekt integrace Romů

Napomoci integraci Romů ze střední a východní Evropy do většinové společnosti je hlavním cílem mezinárodního projektu Dekáda Romů 2005-2015, který ve středu v Sofii zahájili vysocí vládní představitelé osmi zemí regionu. Českou delegaci vedl vicepremiér Pavel Němec. Země zastoupené na konferenci - Bulharsko, Česko, Chorvatsko, Maďarsko, Makedonie, Rumunsko, Slovensko a Srbsko - se v prohlášení zavázaly "usilovat o zrušení diskriminace a překonání nepřijatelné propasti, která odděluje Romy od zbytku obyvatelstva". Rovněž přislíbily konkrétní opatření ke zlepšení situace Romů ve čtyřech prioritních oblastech: školství, zdravotnictví, zaměstnanosti a bydlení. Prohlášení bylo symbolicky předáno sedmileté romské holčičce Božidaře, která slíbila, že si bude psát deník o hlavních událostech svého života, aby mohla v roce 2015 porovnat dnešní sliby vlád se skutečnou integrací Romů do společnosti.

Dekáda Romů je projekt Světové banky a Institutu otevřené společnosti (OSI - Open Society Institute), v němž se osm států střední a východní Evropy zavazuje ke zlepšování podmínek Romů v letech 2005 až 2015.

Vláda souhlasila se záměrem snížit životní minimum

Vláda chce přimět lidi, aby si aktivněji hledali práci a upřednostnili i méně placené místo před státní podporou. Ministři ve středu souhlasili s budoucím snížením životního minima a jiným systémem sociálních dávek. Minimum se má snížit o třetinu, na druhou stranu by lidé snáze dosáhli na příspěvek na bydlení. Změny v systému dávek by mohly začít platit nejdříve od příštího roku. Konkrétní zákony v paragrafovaném znění ještě musí schválit kabinet, poté je posoudí parlament. Nejnižší částka na život by se mohla pro jednotlivce místo nynějších 4300 korun činit 2870 korun. Na další dospělé v rodině by připadlo ještě méně peněz, stejně tak i na děti.

V současnosti životní minimum zahrnuje jak náklady na osobní potřebu a výživu, tak náklady na bydlení. Podle návrhu by mělo v budoucnu představovat jen peníze na osobní potřebu. Druhou složku nahradí příspěvek na bydlení. Člověk by tak dostával 2870 korun. Každá další dospělá osoba v domácnosti by obdržela 2580 korun a dítě od 1870 do 2630 korun podle věku. Na další děti v rodině by byly částky nižší, pohybovaly by se od 1310 do 1850 korun.

Přemysl Sobotka chválil slovenské reformy; jsou prý inspirací i pro ČR

Za odvážné a razantní označil slovenské reformy předseda českého Senátu Přemysl Sobotka, který zahájil dvoudenní návštěvu Bratislavy. Sobotka po setkání s předsedou slovenského parlamentu Pavlem Hrušovským ocenil zejména slovenskou daňovou reformu, která zavedla rovnou daň z příjmů ve výši 19 procent. Podle šéfa Senátu by ale pro ČR bylo vhodnější zavedení patnáctiprocentní rovné daně. "Bylo to odvážné," řekl Sobotka o slovenských reformách na tiskové konferenci. "Ten start tu je a investoři se sem hrnou a pomalu se začíná zmenšovat zájem o Českou republiku," soudí šéf Senátu. "Pokud se podaří v příštích volbách dostat také naši republiku do reforem, budeme mít snadnější cestu," uvedl Sobotka.

Slovensko pod vedením pravicové vládní koalice v posledních letech zavedlo rovnou devatenáctiprocentní daň z příjmů a jednotnou sazbu daně z přidané hodnoty ve stejné výši. Částečně se zpoplatnilo zdravotnictví, v zemi od loňska začal fungovat nový systém důchodového spoření a připravuje se rovněž zavedení školného na univerzitách.

Výdaje FNM na provoz a mzdy letos asi vzrostou na 186 milionů Kč

Výdaje Fondu národního majetku (FNM) na provoz a mzdy se letos pravděpodobně zvýší o téměř 39 milionů korun na 185,5 milionu korun. Návrh FNM ve středu schválila vláda, řekl ČTK Luboš Šikula z tiskového odboru Úřadu vlády. Fond má před sebou poslední rok své existence a kvůli ukončení činnosti mu vznikají jednorázové náklady. Například na odstupné propuštěným zaměstnancům půjde 28 milionů korun. Provozní rozpočet FNM musí ještě schválit poslanci, senátoři a podepsat prezident republiky.

FNM byl jako privatizační agentura státu založen v roce 1991. Valnou většinu státem vlastněných společností již prodal. Podstatnou část majetku, který nyní spravuje, tvoří strategické společnosti ČEZ či Český Telecom. Ještě na začátku roku 2003 měl fond 198 zaměstnanců, s blížícím se ukončením činnosti však začal propouštět a nyní jich má 124. Asi polovina z nich od příštího roku přejde na ministerstvo financí, kde budou mít na starosti prodej státního majetku, druhá polovina si bude muset hledat práci jinde.

Poslanci v čele se Zaorálkem navštíví Srbsko a Černou Horu

Rozhovory se srbskými a černohorskými politiky a návštěva u českých příslušníků sil KFOR v Kosovu budou náplní třídenní cesty šéfa Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka a dalších poslanců do Srbska a Černé Hory (SČH). Poslanci tam budou od čtvrtka do soboty. Zaorálek ČTK řekl, že cílem cesty do oblasti, která prochází složitým obdobím a s Českem ji pojí tradice dobrých a přátelských vztahů a hlubokých vazeb, je získat přímo na místě informace o situaci. Česko by je mohlo využít při úvahách o tom, jak Srbsku a České Hoře pomoci, a to třeba i v procesu evropské integrace. Soudí, že situace v SČH a na Balkáně by měla patřit mezi priority české zahraniční politiky. Soustátí SČH vzniklo po rozpadu Jugoslávie. Po balkánských válkách prodělává složitý ekonomický a politický vývoj. Rozvoji styků s Evropou brání neochota země vydat mezinárodnímu trestnímu tribunálu některé srbské generály stíhané za válečné zločiny.

Senátní sbírka pro Asii do konce ledna vynesla 1,6 milionu korun

Téměř 1,6 milionu korun vynesla do konce ledna senátní sbírka pro jihovýchodní Asii, kterou postihla přírodní katastrofa. ČTK to řekl tiskový tajemník Kanceláře Senátu Petr Kostka. Výtěžek sbírky má pomoci financovat českou dětskou mobilní nemocnici na Srí Lance, ke které se koncem ledna připojili gynekologové a porodníci. Náklady na původně tříměsíční misi pořádající společnost Hand for Help odhadovala na šest milionů korun. Nemocnice má ale na Srí Lance působit půl roku a náklady se kvůli tomu zřejmě zvýší.

O pomoci asijským zemím, které v prosinci zasáhlo podmořské zemětřesení a hlavně ničivé mořské vlny, hovořili ve středu v Praze místopředsedové českého a thajského Senátu Edvard Outrata a Sahas Pintusení. "Nechtějí (Thajci) vládní pomoc, protože to zvládají sami v tomto smyslu. Za to jsou velice vděčni za pomoc neziskových organizací," řekl po setkání ČTK Outrata. Thajští senátoři podle něho přijeli do Česka v rámci své cesty po Evropě.

Případ Grossova bytu se příští týden přesune do parlamentu

Premiér a šéf ČSSD Stanislav Gross už přes dva týdny čelí v médiích kritice kvůli nejasnému původu peněz na pořízení svého bytu. Příští týden se případ přesune ze stránek novin na parlamentní půdu. Poslanci opoziční ODS se chystají premiéra v této věci interpelovat a žádat o vysvětlení. Také česká pobočka Transparency International, která sleduje korupci v zemi, už vyzvala premiéra k věrohodnému vysvětlení, kde vzal peníze na bydlení. Předseda vlády zatím nereagoval.

Očekává se také, že o Grossových příjmech se bude ve sněmovně mluvit při projednávání návrhu předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska na zrušení a omezení některých výhod zákonodárců. Když totiž Gross zveřejnil své čisté příjmy za poslední roky, aby dokázal, kolik si vydělal, započítal do nich i poslanecké náhrady na dopravu, stravné či reprezentaci.

STEM: Spokojenost se životem na Slovensku rostla, v ČR stagnovala

Podíl slovenských občanů, kteří jsou spokojeni se svým životem, vzrostl mezi roky 1994 a 2004 z 36 procent na 48 procent. Podíl nespokojenců klesl z 63 procent na zhruba polovinu (51 procent). Čechů spokojených se svým životem jsou stejně jako v roce 1994 přibližně dvě třetiny, nespokojených je stále kolem třetiny (36 procent). Vyplývá to ze společného výzkumu veřejného mínění, který uskutečnily Středisko empirických výzkumů (STEM) a slovenský Institut pro veřejné otázky (IVO).

Slovenští občané podporují členství své země v Evropské unii více než Češi. Podle výzkumu veřejného mínění stojí za tímto postojem obava o izolaci Slovenska. Podporu členství v EU vyjadřuje v ČR 68 procent obyvatel, na Slovensku je to 79 procent lidí. V Česku ale má zase větší podporu členství v NATO. Pro je 62 procent, zatímco na Slovensku je to 51 procent obyvatel.

Karosa loni prodala přes 1700 autobusů, což je nejvíce v historii

Největší český výrobce autobusů Karosa z Vysokého Mýta loni prodal přes 1700 vozů, což je nejvyšší počet v historii společnosti. Proti roku 2003 jde zhruba o dvanáctiprocentní nárůst, řekl ČTK po prezentaci nového nízkopodlažního autobusu v Havířově obchodní ředitel Karosy Petr Rusek. Největší vliv na meziroční nárůst podle něj měl pokračující prodej na trzích západní Evropy, kde loni skončily dvě třetiny nových autobusů z Karosy. Podle obchodního ředitele se dařilo prodejům zejména ve Francii a Itálii, rozběhl se dobře prodej v zemích Beneluxu, firma prý zabodovala i ve Finsku. "Podařilo se nám rovněž vyhrát výběrové řízení na tři roky v dopravním podniku v Reykjavíku, to znamená, že jsme prakticky obsadili trh městských autobusů na Islandu," dodal.

Karosa v Havířově představila nový typ nízkopodlažního autobusu Iveco Agora s pohonem na zemní plyn. Dosud firma prodala 2500 plynových autobusů, všechny v zahraničí. Tato vozidla směřují zejména na francouzský a italský trh a do Řecka. Podle Ruska je momentálně pořízení a provoz plynového autobusu ekonomicky výhodný.

Český porcelán se vrací na východní trhy a zvyšuje export do Asie

Český porcelán, jeden ze čtyř světových výrobců takzvaného cibuláku, se po patnácti letech vrací na trhy ve východní Evropě a zvyšuje export do Asie. Do zemí bývalého Sovětského svazu chce letos firma začít vyvážet hrnky. Pro zákazníky v Koreji a Japonsku společnost začala vyrábět speciální sady misek. Novou kolekci pro letošní rok ve středu firma představila novinářům. Český porcelán vyváží zhruba 50 procent produkce do 20 zemí. Trh s porcelán dlouhodobě, zejména v západní Evropě, klesá, proto se firma vrací na východní trhy. "Propad tržeb, které loni činily 170 milionů korun, chceme zastavit oslovením nových zákazníků například v Rusku a Bělorusku," řekl ČTK ředitel Vladimír Feix.

Firmě se podle Feixe daří posilovat své postavení v Asii. Japonští a korejští odběratelé mají zájem především o klasický cibulák. Letošní novinkou jsou speciální misky na oříšky ve tvaru trojúhelníku, které vymysleli studenti ústecké Univerzity J.E. Purkyně. Kvůli odlišnému jídelníčku vyrábí v Dubí pro vývoz do Asie speciální sady, ve kterých jsou například talířky na malé ryby.

Praha odškodnila Brita, zraněného při pádu vánočního stromu

Město Praha odškodnilo britského turistu Malcolma Tuffina, který byl předloni v prosinci vážně zraněn při pádu vánočního stromu na Staroměstském náměstí. Podle primátora Pavla Béma se zástupci metropole dohodli s Tuffinovými právníky na částce 14.000 eur (asi 420.000 korun). "Více než po roce byla nepříjemná událost uzavřena," řekl primátor. Odškodnění pokládá Bém za symbolické. Zástupci města od začátku zdůrazňovali, že právní odpovědnost nenese magistrát, ale organizátor vánočních trhů. Podle primátora byly ve hře dvě možnosti daru: upravený automobil Škoda, nebo peníze v hodnotě vozidla. Tuffin, který utrpěl těžkou újmu na zdraví s doživotními následky, prý zvolil finanční odškodnění.

Zhruba pětadvacetimetrový smrk se zřítil v silném poryvu větru a zranil pět lidí, Tuffina nejhůře. Brit skončil v nemocnici se zlomeninami stehenních kostí a bederní a hrudní páteře. Po úrazu byl upoután na vozík a na lůžko.

Turnovské muzeum dostalo darem vzácný achát a zkamenělinu

Dva cenné dary obohatí sbírky Muzea Českého ráje v Turnově. Od soukromých sběratelů získalo zkamenělinu starou zhruba 260 milionů let a achát starý přibližně 450 milionů let. ČTK to řekl mineralog muzea Tomáš Řídkošil. "Zkamenělou rašelinu se zkamenělou šiškou uvnitř jsme dostali od již zesnulého sběratele Stanislava Langra a jeho manželky. Kombinace rašeliny se šiškou je v Čechách ojedinělá," dodal Řídkošil. Manželé Langrovi věnovali muzeu ještě 130 dalších exponátů ze své sbírky - například zkamenělé přesličky nebo acháty. "V březnu začne v muzeu stálá výstava z Langrovy pozůstalosti," uvedl Řídkošil.

Achát daroval muzeu turnovský patriot a geolog Ivan Turnovec. Podle něj jde o nejstarší achát v Čechách. Pochází z Berounska a je obklopen horninou. Muzeum ho návštěvníkům ukáže společně se sbírkou manželů Langrových. "Tak starý achát je velkou zajímavostí, i když vzhledem ke svému věku není zvlášť výrazný," upozornil Řídkošil.

Turnovské muzeum vlastní po Národním muzeu v Praze druhou největší kolekci broušených kamenů v Česku. Pocházejí nejen z Podkrkonoší a ostatních částí republiky, ale také z Afriky nebo z Jižní Ameriky.

ČNB vydala pamětní minci k výročí narození Wericha a Voskovce

Česká národní banka vydala pamětní minci k letošním jubileím legendárních tvůrců Osvobozeného divadla Jana Wericha a Jiřího Voskovce. Mince, kterou centrální banka vydala ve středu, je stříbrná a má hodnotu 200 korun. ČNB to oznámila v tiskové zprávě. Lícní straně dominuje logo obou herců V + W, na rubu jsou portréty stylizované do podoby jejich divadelních masek. Autorem návrhu lícní strany dvousetkoruny je Milan Hanko, rubové strany akademický sochař Jiří Velinger. Na portrétech se graficky podílela akademická malířka Eva Velingerová. Minci razila Česká Mincovna v Jablonci nad Nisou.

Werich se narodil 6. února 1905, Voskovec čtyři měsíce po něm, 19. června. Werich zemřel v říjnu 1980 jako pětasedmdesátiletý, jeho souputník ho v Americe přežil o pouhých osm měsíců.

Ze sportu:

Fotbalisté Sparty Praha ani v dalším přípravném utkání ve Španělsku nenašli přemožitele. V třetím zápasu během herního soustředění porazili rezervu šestého týmu španělské ligy Villarrealu 2:0. Také sparťané odehráli duel v náhradní sestavě, první poločas v rudém dresu má za sebou i Michal Kadlec, který na Letnou přišel v pondělí.

Jasným tříbrankovým vítězstvím českého mistra skončil první duel přípravného dvojzápasu mezi fotbalisty Baníku Ostrava a Spartaku Trnava. Umělá tráva městského stadionu ve Vítkovicích Baníku i za neustálého sněžení svědčila a Slezané výraznou převahu zúročili trefami Magery, Žůrka a Papadopulose.

Výpovědi opavských fotbalistů Martina Kotůlka s Jiřím Bobokem nakonec nenabyly právní moci. Spor s dvojicí hráčů, kteří kvůli nevyplaceným mzdám pohrozili odchodem, klub vyřešil dohodou a oba fotbalisté dokončí v Opavě jarní část prvoligové sezony.

Útočníci Žigmund Pálffy ze Slavie a Petr Nedvěd ze Sparty se díky gólům v úterním derby dotáhli s 19 trefami na třetí místo tabulky střelců. Stejný počet branek mají na kontě i pardubičtí hokejisté Jan Bulis s Michalem Mikeskou a kladenský Martin Procházka. Kanonýrům v extralize vévodí s 27 góly Jaroslav Balaštík ze Zlína, druhý je s 22 trefami Milan Hejduk z Pardubic.

Běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová dva týdny před začátkem mistrovství světa onemocněla. Po návratu z přípravy v italském Sestriere dostala zánět průdušek, od pondělí leží v posteli a bere antibiotika. Za deset dnů vynechá závod Světového poháru v Reit im Winkl, aby byla připravená na světový šampionát v Oberstdorfu, který začne 17. února.

Jiří Novák svůj první zápas v nové tenisové sezoně vyhrál. Na turnaji v Delray Beach na Floridě porazil majitel sedmi titulů z okruhu ATP domácího Američana Amera Delice ve dvou setech 6:4 a 6:3. Novák si dopřál nezvykle dlouhou zimní přestávku kvůli dostatečnému odpočinku a své rodině. Do Delray Beach si odskočil ze svého sídla ve floridském Bradentonu.

Stolní tenisté Robotu Mokré Lazce postoupili do semifinále superligy. V odvetě prvního kola nedaly Lazce šanci rakouskému celku Sparkasse Innsbruck a po vítězství 10:0 bude jejich dalším soupeřem buď Horní Suchá, nebo maďarský Kecskemet. Vyřazeny byly Nová huť Ostrava a pražské El Niňo. Semifinále se hraje 8. února, stejně jako ženské odvety. V prvním semifinálovém utkání podlehly hráčky Břeclavi v Linci vysoko 1:9.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo se sněžením nebo mrznoucím deštěm. Teploty minus 1 až plus 3 stupně Celsia.