Zprávy

Poslanec Tlustý: Současná krize je i svědectvím o "spolehlivosti" KDU-ČSL

Současná krize vládní koalice je podle předsedy poslanců ODS Vlastimila Tlustého důkazem o chování lidovců jako koaličních partnerů. "KDU-ČSL je naprosto spolehlivá v tom, že podrazí každého," řekl Tlustý ČTK. Soudí, že pro občanské demokraty z toho vyplývá hodně ambiciózní, ale ne úplně nereálný cíl - vyhrát příští volby tak, aby pro sestavení vlády nepotřebovala žádného koaličního partnera. Nepovažuje to i při zachování poměrného volebního systému za utopii. Některé průzkumy podle něj už nyní přisuzují ODS při přepočítání hlasů na mandáty až 99 křesel ve dvousetčlenné sněmovně. "Když byla ODS na 99, tak není až tak nereálné usilovat o více než 100 (mandátů)," míní Tlustý.

Místopředseda ODS Petr Nečas poznamenal, že chování KDU-ČSL není překvapivé. "KDU-ČSL se chová v logice menšího koaličního partnera," řekl. I když by si také přál, aby ODS mohla po volbách sestavit kabinet sama, nepovažuje to za příliš realistický scénář. "Bohužel, spíše pravděpodobný výsledek voleb je takový, že koaliční partner bude potřeba," soudí.

ODS je považována za favorita příštích voleb, za nejbližšího vládního partnera považuje právě křesťanské demokraty. ODS a KDU- ČSL si společné vládnutí vyzkoušely v 90. letech v kabinetech Václava Klause. "Je to sice varianta, která je nám nejbližší, ale není jistá ani samozřejmá," tvrdí předseda ODS Mirek Topolánek o možném spojenectví s lidovci.

Roztržka mezi sociálními demokraty a lidovci vypukla kvůli nejasným majetkovým poměrům premiéra a úřadujícího šéfa ČSSD Stanislava Grosse. KDU-ČSL trvá na tom, že kvůli důvěryhodnosti vlády by měl Gross odstoupit, sociální demokracie to odmítá a přemýšlí, zda má ještě cenu zachovat tříbarevnou koalici.

Prostějovští průzkumníci dokončili výcvik na misi v Afghánistánu

Vojáci z prostějovského 102. průzkumného praporu v těchto dnech dokončili výcvik na misi NATO v severovýchodním Afghánistánu. Informovalo o tom ministerstvo obrany. Na konci týdne má odletět první část zhruba čtyřicetičlenného kontingentu, který bude ve městě Fajzabád podřízen německému velení. Nový oddíl se v Afghánistánu připojí k 15 českým vojákům, kteří mají v Kábulu v rámci mise NATO ISAF za úkol vyhledávat a zneškodňovat výbušniny a munici a provádět meteorologická a geografická pozorování. Na přelomu let 2006 a 2007 navíc Česko možná převezme zodpovědnost za bezpečnost kábulského letiště.

Rekonstrukční útvar bude mít v provincii Badakšan na starosti hlavně zajištění bezpečnosti oblasti, ochranu mezinárodních jednotek a spolupráci s místními obyvateli. S jeho pomocí se počítá i v průběhu místních parlamentních voleb, plánovaných na letošní jaro. "Já ještě úplně přesně nevím, co po mně německý velitel týmu bude chtít. Ale celou přípravu jsme se snažili směřovat tak, abychom se do naší budoucí pracovní náplně trefili," uvedl velitel prostějovské mise Jindřich Starý.

Prezident Václav Klaus plánuje další návštěvy v krajích

Prezident Václav Klaus plánuje v dalších letech pokračovat v tradici návštěv krajů a v druhé polovině svého funkčního období chce znovu navštívit všech 14 regionů. Prezident to řekl v pondělí v Hradci Králové při zahájení třídenní návštěvy Královéhradeckého kraje. "Pro nás už zbývají pouhé tři kraje, které jsme ještě nenavštívili, chceme to stihnout do září, kdy to bude přesně polovina funkčního období," řekl Klaus s tím, že poté zahájí druhé kolo svých výjezdů do krajů. Klaus považuje návštěvy krajů za mimořádně přínosné. "Pro nás je to pokus co nejvíce se dozvědět, jsme rádi, že dáváme příležitost spoustě lidí, aby si s námi promluvila, podala ruku či jsme si řekli něco milého. To je smyslem naší návštěvy," řekl Klaus, který do Královéhradeckého kraje přijel s manželkou Livii.

Klause po příjezdu uvítal v budově hejtmanství pěvecký sbor Jitříčko. Uprostřed projevu hejtmana Pavla Bradíka některé účastníky slavnostního ceremoniálu vyděsil hluk padajícího skla, když jedna ze servírek upustila tác se sklenkami vína. Bradík po uvítání předal Klausovi pamětní krajskou medaili a grafiku Adolfa Borna. Prezidentova manželka dostala repliku dřevěné figurky z Proboštova betléma v Třebechovicích pod Orebem na Hradecku a vambereckou krajku.

Z výrobní linky TPCA sjely první vozy určené pro trh

Z výrobní linky nové automobilky Toyota Peugeot Citroen Automobile (TPCA) ve středočeském Kolíně sjela v pondělí první auta určená pro trh. Oficiálně je zástupci firmy představili večer na mezinárodním autosalonu v Ženevě. Plné výrobní kapacity, tedy 300.000 aut, chce firma dosáhnout do roka. Pak bude vyrábět každou minutu jeden vůz, řekl ČTK prezident TPCA Masatake Enomoto. Kolik vozů letos kolínská automobilka dodá na trh, ale prozradit nechtěl. "Máme plán, kolik letos vyrobíme, ale je to číslo, které nezveřejňujeme," dodal. Podle Hospodářských novin by měla automobilka letos vyrobit 150.000 malých vozů značek Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroen C1. Většina z nich půjde do Francie a Itálie.

Dosud ale není jasné, kolik budou nová auta z továrny TPCA stát. Podle odhadu médií se bude cena na českém trhu pohybovat mezi 220.000 až 230.000 korun. Na domácím trhu ale skončí minimum vyráběných vozů, zhruba 80 procent produkce firma vyveze do zahraničí.

Pro srovnání - největší česká automobilka Škoda Auto, která je zároveň největším českým exportérem, loni vyvezla 85 procent své produkce. Cena automobilu Fabia Junior 1.2, který je ve stejné kategorii jako nová auta TPCA, na českém trhu činí 249.900 korun. Automobilka Škoda Auto denně vyrobí v současné době podle mluvčího Jaroslava Černého necelé dva tisíce vozů. V loňském roce byla průměrná denní produkce fabií, octavií a superbů v závodech Mladá Boleslav, Kvasiny a Vrchlabí 1868 vozů.

"Česká republika bude v roce 2005 největším výrobcem automobilů na světě počítáno na hlavu, neboť celkem by se mělo vyrobit zhruba 800.000 automobilů," řekl ČTK ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Pozitivně se to podle něj promítne do české ekonomiky, a to zejména růstem hrubého domácího produktu a zlepšením obchodní bilance. "Myslím si, že letošní rok, kdy se daří exportu a kdy se ještě rozběhne tato automobilka, může znamenat opravdový přelom a že se dostaneme z hlediska zahraničního obchodu do přebytku nebo do rovnováhy," dodal.

Ministr Paroubek: EK povolila MMR podpořit opravy panelových domů

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) podpoří opravy panelových domů v letech 2005 až 2006 celkovou částkou 440 milionů korun. Vyhlášení pozastaveného programu, jehož cílem je pomoci vlastníkům panelových domů při nezbytných opravách nejzávažnějších vad, umožnilo jednání v Evropské komisi. Sdělil to ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek. Evropská komise loni pozastavila vyhlášení některých programů státní podpory bydlení, protože nebyly v souladu s evropskými pravidly. "V Bruselu bylo nutné zdůraznit naléhavost oprav panelových domů, jejich finanční náročnost, environmentální a sociální souvislosti a tudíž nezbytnost státní podpory," řekl Paroubek. Jednotlivé dotace programu podpory oprav bude ministerstvo poskytovat do 40 procent vynaložených nákladů, maximálně 45.000 korun na byt. Vlastníci domů by měli žádosti zaslat na MMR v termínu od 4. do 8. dubna 2005.

MMR také vyhlásilo programy podpory výstavby technické infrastruktury pro následnou výstavbu bytových a rodinných domů. V tomto případě ministerstvo podpoří pouze obce. Na vybudování technické infrastruktury činí dotace nejvýše 80.000 Kč na budoucí byt. Součet všech poskytnutých podpor přitom nesmí překročit za období tří let 100.000 eur (tři miliony Kč). Žádosti je třeba podat od 25. do 29. dubna.

Ministr Palas jednal se svým izraelským protějškem o vývozu obilí

U příležitosti setkání s izraelským ministrem zemědělství a rozvoje venkova Izraelem Katzem, který je v České republice na oficiální návštěvě, projednal ministr zemědělství Jaroslav Palas reálnou možnost vývozu českého obilí do Izraele. Realizace vývozu našich přebytků by v letošním roce značně ulehčila situaci zemědělcům, kteří u této komodity vyčkávali až na intervenční nákup, a zároveň kladně ovlivní bilanci našeho agrárního obchodu s touto zemí, která je v posledních letech pasivní. Izrael přibližně 70 % obilovin dováží, možnost vývozu našeho obilí i v příštích letech by tak mohla pozitivně ovlivňovat domácí trh s obilím, sdělil mluvčí ministerstva zemědělství Martin Severa.

Do Moldavska by mělo zamířit 350 českých autobusů i trolejbusy

Do Moldavska by mělo v příštích čtyřech letech zamířit až 350 českých autobusů v hodnotě asi 1,2 miliardy korun. Moldavsko je chce koupit pro meziměstskou dopravu od českého výrobce Sor Libchavy. Prvních deset autobusů již do Moldavska před několika dny dorazilo, dodávka dalších dvaceti se plánuje do konce dubna. Také společnost Škoda Holding má šanci do země dodat až několik set trolejbusů. Prvních deset autobusů v pondělí na kišiněvském nádraží slavnostně uvedl do provozu český vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn, který byl v zemi spolu se zástupci českých firem na jednodenní návštěvě. "Autobusy jsou jediné v celém Moldavsku, které plní normy Evropské unie," řekl moldavský ministr dopravy Vasile Zgardan.

Do hlavního města Kišiněv by v příštích letech mohly mířit české trolejbusy. Město nemá metro ani tramvaje a tamní hromadnou dopravu tak vedle autobusů obstarávají právě trolejbusy. Město celkem provozuje 350 těchto vozů převážně ruské výroby, které doslouží nejpozději do konce desetiletí a bude je třeba nahradit. Pro české trolejbusy ze skupiny Škoda Holding hovoří to, že jich město v posledních šesti letech koupilo již padesát a je s nimi spokojeno.

Češi v průzkumu STEM: V dění na politické scéně se nevyznáme

Občané České republiky nerozumějí tomu, co se odehrává na vnitropolitické scéně. V průzkumu veřejného mínění, jehož výsledky má ČTK k dispozici, se k tomu přiznalo 71 procent oslovených. Varující je podle autorů šetření fakt, že nesrozumitelnost tuzemského politického dění výrazně narůstá - za posledních deset let o 13 procent. V sousedním Slovensku se nevyzná v politice 62 procent lidí, což je zhruba stejně jako před deseti lety. Společné šetření provedly Středisko empirických výzkumů Praha (STEM) a Institut pro veřejné otázky Bratislava v listopadu a prosinci loňského roku. V České republice bylo dotázáno 1681 obyvatel, na Slovensku 1277. Projekt navazuje na obdobné šetření, které se uskutečnilo před deseti lety.

Pro obě země je společné, že za odborníky na domácí politiku se častěji považují muži. Více zběhlí jsou v ní také občané středního věku a lidé s vyšším vzdělání. Nejvíce nesrozumitelnou zůstává politika pro občany mladší 30 let. Zatímco na Slovensku jsou vysokoškoláci jedinou kategorií, u které v porovnání s rokem 1994 počet orientujících se stoupá, v Česku ztrácejí přehled o domácí politice i oni. O nesrozumitelnosti domácí politiky hovoří nejčastěji jedinci s nevyhraněnými politickými stanovisky. Směrem k oběma pólům politického spektra se znalosti vnitropolitického dění zvyšují.

Zeman přiznává, že je Klaus lepším prezidentem, než by byl on

Bývalý premiér Miloš Zeman přiznal, že je Václav Klaus lepším prezidentem, než by byl on, a že se na tuto státnickou funkci hodí. Zeman to píše v knize vzpomínek Jak jsem se mýlil v politice, která má být od 1. března v prodeji. První dva roky Klausova funkčního období podle Zemana prokázaly, že Česká republika má silného prezidenta. A je to dobře, dodává. S Klausem, s nímž se zná asi 30 let, prý se lišil asi v osmdesáti procentech názorů, cenil si ale toho, že když s ním uzavřel nějakou dohodu, oba ji dokázali dodržet. Tou hlavní byla takzvaná opoziční smlouva, která Zemanovi umožnila sestavit po volbách v roce 1998 menšinovou sociálnědemokratickou vládu.

Klaus byl lepším ekonomickým teoretikem, ale, ač pracoval v Prognostickém ústavu, nebyl prý "téměř políben prognostickou literaturou". Zeman prý mluvil o něco lépe rusky než Klaus, ale podstatně hůře anglicky a jeho němčina s Klausovou prý nesnesla srovnání. Považuje se za lepšího řečníka než Klaus, protože většinu projevů pronášel "spatra". Se zájmem prý ale četl Klausovy články a publikace.

Zcela se s Klausem rozcházel v pohledu na evropskou integraci. Klaus je sportovec, Zeman "líný tlusťoch". Oba mají rádi chleba se sádlem a cibulí. Klaus zakončil vládu ekonomickým poklesem, Zeman naopak růstem, oba ale vládli tvrdou rukou a prožili si své Sarajevo. Zeman přiznal, že Klaus na ně reagoval až neskutečnou vitalitou, zatímco on na prohranou prezidentskou volbu stažením do ústraní.

Ministr obrany ocenil občany, kteří zachraňovali životy

Ministr obrany Karel Kühnl ocenil 21 profesionálů i laiků, kteří v loňském roce zachránili lidský život. Jsou mezi nimi například sedmnáctiletý Tomáš Maule, jemuž se podařilo vytáhnout dva cestující z nabouraného vlaku, nebo Jan Baláš a Eva Mazurová, kteří v prosinci vytáhli z řeky v Krnově kočárek s jedenáctiměsíčním dítětem. Část oceněných patří k hasičskému záchrannému sboru, jiní jsou profesionální vojáci, jež ministr odměnil za celoživotní práci. Zasloužili se například při povodních na Moravě v roce 1997, v Čechách o pět let později či po zemětřesení v Turecku. Ceny za hrdinské chování se udělují šest let. Kandidáty nominuje odborný záchranářský časopis Rescue a také armáda.

Lidé bankám dluží o 74 mld. víc než loni; vedou půjčky na bydlení

Češi se u bank stále více zadlužují, letos v lednu jim dlužili téměř o 74 miliard korun více než před rokem. Lidé si půjčují peníze především na pořízení bydlení, a to formou hypotečních úvěrů nebo půjček u stavebních spořitelen, vyplývá z údajů České národní banky. Podle ekonomů sice zadlužení domácností v Česku roste vysokým tempem, je však stále mnohem nižší než ve vyspělých zemích. Češi si v lednu sjednali úvěry za dalších 2,2 miliardy korun a celkem tak bankám dlužili 317 miliard korun, tedy o 30,5 procenta více než před rokem. Z toho na hypotékách Češi dlužili 126 miliard korun, což představuje meziroční růst o 45 procent. Dluh vůči stavebním spořitelnám vzrostl o 33 procent na 84 miliard, na spotřebitelských úvěrech domácnosti dlužily 69 miliard korun, tedy o 14 procent více než před rokem. Drtivá většina (83 procent) půjček jde na financování bydlení, úvěry na spotřebu tvoří jen 11 procent přírůstku dluhů. Čísla ČNB ale nezahrnují splátkový prodej, jehož obliba stále roste.

Ornitologové se chystají spočítat české a moravské sýčky

Ornitologové budou letos a příští rok mapovat výskyt sýčka obecného. Tato sova paří mezi nejohroženější druhy ptáků, kteří žijí v Česku. Ještě na začátku minulého století byl sýček jednou z nejpočetnějších sov na území Čech a Moravy, od 50. let se ale jeho populace postupně zmenšuje. "Z celoplošného rozšíření se jeho výskyt stal spíše sporadickým," uvádí internetové stránky České společnosti ornitologické.

Ornitologové sýčky sčítali naposled v letech 1993 až 1995 a o tři roky později. Naposled napočítali jeden pár na 80 kilometrů čtverečních, což je polovina oproti letům 1993 až 1995. Aby se noční ptáci dali vidět či slyšet, ornitologové je provokují pouštěním nahrávky teritoriálního hlasu samce na počátku hnízdění.

Koncert zlínských souborů pro Indonésii vynesl téměř 53.000 korun

Benefiční koncert na pomoc dětem v Indonésii, který v neděli uspořádaly zlínské folklorní soubory a dechové orchestry, vynesl téměř 53.000 korun. ČTK a Českému rozhlasu to za pořadatele řekl Ludvík Pavlištík. Výtěžek organizátoři během akce předali výkonné ředitelce UNICEF v České republice Pavle Gomba. Peníze pomohou vybudovat a provozovat sirotčinec v jednom z nejpostiženějších míst Indonésie - Banda Acehu. Na koncert čtyř folklorních souborů a dvou dechových orchestrů se přišlo do zlínského divadla podívat asi 500 diváků, vstupné bylo 100 korun. K výtěžku z koncertu připojila symbolický šek také zlínská radnice, která v městské sbírce nashromáždila téměř 230.000 korun. Radní se rozhodli peníze poslat prostřednictvím UNICEF na stejný účel.

Na pomoc Asii se vybíraly peníze také v rámci páteční 200. reprízy komedie Rychlé šípy ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Dražba částí kostýmů a rekvizit z populárního představení vynesla necelých 8000 korun, jež divadelníci předají nadaci Člověk v tísni. V regionu se už uskutečnilo několik benefičních koncertů. Například akce ve zlínském divadle vynesla 150.000 korun, koncert na kroměřížském náměstí téměř 100.000 korun.

Festival Opera: Nejlepší inscenace je Její pastorkyňa z Ostravy

Nejlepší inscenací sedmého ročníku festivalu Opera 2005 se stalo nastudování Janáčkovy Její pastorkyně Národním divadlem Moravskoslezským v Ostravě. Získalo cenu odborné poroty i cenu laické poroty. Čestná ocenění, takzvané Libušky, si z pražské přehlídky všech profesionálních českých operních souborů odnášejí podle informací z dnešní tiskové konference dále pěvci Tomáš Černý, Martin Bárta a italský tenorista Gianluca Zampieri, který má cenu za roli Lacy v Její pastorkyni. Od počátku ledna se do konce února uskutečnilo 12 představení deseti českých, moravských a slezských divadel a dvou dalších operních společností. Festivalový program uzavře 5. března operní galakoncert ve Stavovském divadle.

V Muzeu hlavního města Prahy vystoupí Radka Fišarová a Natalika

V Muzeu hlavního města Prahy vystoupí v pátek zpěvačka Radka Fišarová se skupinou Natalika, jejíž písně jsou ovlivněny východní melodikou. "Najdeme v nich vlivy srbské, maďarské, romské, židovské, ruské, slovenské i keltské. Výsledkem je mix nejrůznějších hudebních žánrů, jako je folk, folklór i swing," sdělila ČTK mluvčí muzea Mariana Tarčániová. Skupina Natalika vznikla v roce 1998. Nyní v ní hrají violoncellistka a zpěvačka Natálie Velšmídová, zpěvák a kytarista Zdeněk Lázók, kytarista a baskytarista Emil Gadžor, kontrabasista Alexandr Gadžor a houslista a zpěvák Vojtěch Lavička.

Kapela vydala tři desky; debut Mým národům v roce 1998, o rok později album Nikdo nesmí chodit po mé hladině. Zatím poslední deska Touha, která duši svírá, skupině vyšla v roce 2001. Fišarová začala zpívat v dětském pěveckém souboru Bambini di Praga, poté vystupovala s vlastní country skupinu Auris. Nazpívala písničky k filmové adaptaci povídky Josefa Škvoreckého Eine kleine Jazzmusic, účinkovala v muzikálu Vlasy. Představila se i v rolích Evity i Edith Piaf.

Ze sportu:

Fotbalisté Sparty zvítězili v dohrávce 17. kola první ligy v Opavě 1:0 brankou Lukáše Zelenky z šesté minuty. Pražané si tak upevnili vedení v tabulce.

Fotbalisté Bohemians nezahájí jarní část druhé ligy. Slavný pražský klub totiž v pondělí přišel o profesionální licenci, bez níž se druhá nejvyšší soutěž hrát nedá, a jeho výsledky byly anulovány. V soutěži naopak zůstává Hradec Králové, kterému se podařilo podmínky licence splnit. Po jednání licenční komise svazu to uvedl její předseda Stanislav Rýznar.

Pardubický útočník Michal Mikeska je blízko k titulu nejproduktivnějšího hráče extraligy. Kolo před koncem základní části má před druhým Petrem Leškou ze Zlína náskok pěti bodů, přičemž Leška by musel kvůli menšímu počtu vstřelených branek získat k prvenství o bod více než Mikeska. Pardubice mají navíc ještě jeden zápas k dobru. Mikeska má na kontě z 48 zápasů 54 bodů za 21 branek a 33 přihrávek.

Česká dálková plavkyně Yvetta Hlaváčová obsadila třetí místo v závodu Světového poháru na 57 kilometrů v řece Coronda v Argentině. V závodě mužů skončil Rostislav Vítek pátý. Oba čeští plavci absolvují v neděli třetí závod Světového poháru v řece Paraná v Argentině na 88 kilometrů.

Cyklistický Závod míru se letos poprvé od svého vzniku neuskuteční v květnu, ale pojede se až v druhé polovině sezony. Na tiskové konferenci v Praze to oznámil ředitel soutěže Pavel Doležel. "Závod míru se v roce 2005 bude konat. Definitivní termín bude oznámen po konzultaci a písemném potvrzení od Mezinárodní cyklistické unie (UCI)," uvedl Doležel. Nutnost změny tradičního květnového termínu zavinil podle ředitele závodu pozdní převod ochranné známky "Course de la Paix".

Jediného zástupce bude mít české krasobruslení na letošním světovém šampionátu, který se v Moskvě uskuteční od 14. do 20. března. Předsednictvo Českého krasobruslařského svazu (ČKS) schválilo nominaci, v níž figuruje jen Tomáš Verner. Jeho případným náhradníkem je Lukáš Rakowski.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle sněhové přeháňky. Teploty minus 8 až minus 4 stupně Celsia.