Zprávy

ČSSD bude jednat s KDU a unií o vládě, kterou má vést Kohout

Premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross na sobotním zasedání ústředního výboru své strany uspěl se svojí představou, jak vyřešit několikaměsíční vládní krizi. Sociální demokraté zahájí s KDU-ČSL a Unií svobody-DEU jednání o vytvoření společného proevropského kabinetu. Do jeho čela ČSSD navrhne diplomata a svého člena Jana Kohouta. Pokud taková jednorázová dohoda vyjde, Gross odstoupí, když ne, pak sociální demokracie hodlá vládnout až do řádných voleb v menšinové vládě. Lidovci a unionisté chtějí jednat, jsou ale zdrženliví k podmínkám, které si ČSSD stanovila. Žádají také pojistku, že se ČSSD při hlasování ve sněmovně nespojí s komunisty. První schůzka stran bývalé koalice by se mohla konat už v neděli. Opozice chystaný scénář kritizuje, hovoří o loutkové vládě. Také ne všichni sociální demokraté souhlasí s tím, aby jejich strana znovu zasedla k jednacímu stolu s lidovci, kteří podle nich zradili koaliční spolupráci.

Vyjednavači ČSSD zřejmě budou prosazovat, aby ve vládě nebyli ti ministři Grossovy vlády, kteří už podali demisi. Například ministr práce Zdeněk Škromach soudí, že lidovci a zřejmě i unionisté by mohli vládu podporovat, ale její zástupci by v ní "fyzicky" nebyli. Poslanec Jan Kavan řekl, že by nezvedl ruku pro vládu, v níž by se znovu objevili odstupující ministři KDU-ČSL. Lidovci ale nechtějí, aby ČSSD předem omezovala jejich personální výběr. Premiér zdůraznil, že mezi ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU už neexistuje žádný smluvní vztah, protože lidovci koaliční dohodu jednostranně vypověděli. Nepřichází proto podle něj v úvahu vycházet z tohoto dokumentu, podle něhož měli lidovci i unionisté ve vládě po třech křeslech. "Začínáme na zelené louce," řekl Gross. Zopakoval, že v budoucím kabinetu nemají být ti, kteří předchozí vládu rozbili, tedy zřejmě ani odstupující ministři.

Na dohodu není podle ČSSD příliš času, rozhodnutí by mohlo padnout už příští týden. Kohout už má představu, kdo by mohl zaujmout některá místa v případném novém kabinetu, nikoho konkrétního však neprozradil. Za priority případné vlády, které by šéfoval, označil přijetí ústavní smlouvy EU, daně, zákoník práce, zjednodušení legislativy nebo pokračování reforem.

Poutníci vracející se z pohřbu papeže projíždějí ČR bez potíží

Tisíce polských poutníků, kteří se vracejí z Vatikánu, kde se v pátek konal pohřeb papeže Jana Pavla II., zatím projíždějí Českou republikou bez potíží. Vyplývá to z informací jihomoravské, severomoravské i východočeské cizinecké policie. "Autobusy s poutníky sice přijíždí, ale jsou odbavovány průběžně, takže čekací doby na hraničních přejezdech jsou minimální," řekl v sobotu ČTK mluvčí jihomoravské cizinecké policie. Celníci se na zvýšený provoz připravili posílením služeb. Vzhledem k tomu, že většina poutníků byli občané EU nebyla nutná žádná zvýšená kontrola. Bez vážnějších problémů odbavují polské poutníky i na hraničních přechodech na severu republiky. "V Českém Těšíně je klid, je tam běžný sobotní provoz. Jen v Chotěbuzi je provoz asi od 13:00 mírně zvýšený," řekla ČTK mluvčí ostravské cizinecké policie Ostrava. Ačkoli chotěbuzští celníci odbaví za hodinu 20 až 30 polských autobusů, jejich průjezd do Polska se podle ní obejde bez čekání.

Škromach už není řadový člen ČSSD - je v předsednictvu

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, který z velikonočního sjezdu odjížděl jako řadový člen ČSSD, se přece jen bude spolupodílet na významných stranických rozhodnutích. Na sobotním zasedání ústředního výkonného výboru v Praze byl zvolen do předsednictva ČSSD, asi třicetičlenného širšího vedení nejsilnější vládní strany. Spolu s ním byli v tajné volbě zvoleni ministryně zdravotnictví Milada Emmerová, poslanec Michal Hašek a šéf karlovarské ČSSD Jakub Pánik, ve druhém kole ještě uspěli poslankyně Hana Orgoníková a někdejší senátor ČSSD Karel Korytář. Mluvčí ČSSD Lucie Orgoníková ČTK řekla, že zbylé čtyři členy předsednictva, které se v sobotu nepodařilo zvolit, vybere ústřední výbor na příštím zasedání.

V Ořechově si lidé připomněli anglický paravýsadek z roku 1942

Pietním aktem u pomníku nadporučíka Adolfa Opálky si v sobotu lidé v Ořechově na Jihlavsku připomněli anglický výsadek operace Out Distance v roce 1942. Třem parašutistům vycvičeným v Anglii k sabotážním akcím na území okupované republiky se tehdy podařilo z Vysočiny uniknout. Později je však čekal tragický osud. Statečné činy parašutistů je třeba stále mladé generaci připomínat, řekl ČTK Tomáš Jambor z pořádajícího brněnského klubu vojenské historie. Kvůli nepříznivému počasí museli organizátoři zrušit seskok parašutistů a ukázky slaňování z vrtulníků. S přípravou každoroční pietní akce pomáhají nadšencům z klubu vojenské historie kromě vojáků i místní občané. Přímí pamětníci odcházejí, ale tradice v obci přetrvává, řekl Jambor. "Rodiče parašutisty viděli, spadli za naší stodolou. Otec se chtěl jít podívat, ale matka ho nepustila, venku ležel sněhový poprašek, prozradily by ho stopy," vzpomíná na zážitky svých rodičů v sobotu devětapadesátiletý Josef Veleba z Ořechova.

Temelín odpojil druhý blok, elektrárna bude mimo provoz dva týdny

Jaderná elektrárna Temelín v sobotu ve 21:00 podle plánu odpojila druhý blok od sítě. Pracovníci elektrárny a dodavatelů nyní začnou s přípravou na každoroční výměnu čtvrtiny paliva v reaktoru. Kvůli odstávce a opravě turbíny prvního bloku nebude Temelín dodávat do sítě zhruba dva týdny. První blok plánují energetici připojit v třetí dubnové dekádě, řekl ČTK mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Odstávka druhého bloku potrvá zhruba tři měsíce. Energetici při ní zkontrolují i technologické zařízení bloku. Z reaktoru zároveň vyvezou všechny palivové soubory a zkontrolují tlakové nádoby, uvedl mluvčí. Sdružení Jihočeské matky upozornilo, že problémy s chvěním turbíny, které vyřadily z provozu první blok, se nedávno objevily i na druhém bloku. Technici prý jeho výkon snižovali a na nižší úrovni prověřovali, proč ke chvění dochází. Podle sdružení šlo o problémy menšího rozsahu a ČEZ o nich neinformoval. "Poruchy na Temelíně se neustále opakují. Běžné vyladění provozu jaderné elektrárny však netrvá několik let, jako je tomu u Temelína. Odstranění příčin poruch je zřejmě nereálné," řekla předsedkyně sdružení Dana Kuchtová.

V Londýně začala za zavřenými dveřmi arbitráž kvůli IPB

Za zavřenými dveřmi začalo v pátek v Londýně rozhodčí řízení o požadavku japonské investiční banky Nomury na 40 miliard korun. Nomura je od České republiky požaduje kvůli údajnému porušení smlouvy o ochraně investic. Podle mluvčího ministerstva financí Marka Zemana je pozice České republiky stále dobrá a všichni svědci, které stát potřebuje, na slyšení přijedou.

Český stát v roce 2000 uvalil na IPB, která byla původně ve vlastnictví Nomury, nucenou správu a pak ji prodal ČSOB. Nomura tvrdí, že podmínky prodeje IPB byly jednostranně nevýhodné. Podle pražského mluvčího Nomury Jiřího Hrabovského byla IPB jedinou bankou z velké čtyřky (kam patřily ještě KB, ČS a ČSOB), ke které se stát při udělování veřejné podpory ve druhé polovině 90. let obrátil zády. Zástupci státu toto tvrzení a nároky Nomury popírají.

Vedle Londýna spolu vedou obě strany spor také v Curychu, kde se rozhoduje o nároku Nomury na 263 miliard korun.

Soud nepřeruší stíhání katarského prince, podklady jsou vadné

Člen katarské královské rodiny Hámid bin Abdal Sání, obviněný v Česku ze sexuálních kontaktů s nezletilými dívkami, si na cestu domů bude muset ještě počkat. Podle soudu totiž rozhodnutí katarských orgánů, že převezmou jeho stíhání, obsahuje zásadní vady. "Za této situace nemohu rozhodnout o přerušení řízení," řekla v pátek ČTK soudkyně Monika Křikavová. Proto bude v případu zatím pokračovat tak, jako by ministr spravedlnosti o předání do Kataru nerozhodl. Hlavní líčení naplánovala na dva dny - 25. dubna a 5. května. Ministrovi zároveň odešle dopis, v němž ho na nedostatky podkladů upozorní. "Nezpochybňuji právo ministra rozhodnout, měl to (správnost) ale garantovat jeho odborný aparát," uvedla Křikavová.

Soudkyni zejména vadí, že v katarském verdiktu, který jí ve čtvrtek doručil ministerský úředník, nejsou popsány skutky a právní kvalifikace neodpovídá obžalobě. Nedá se proto podle ní zkontrolovat, co vlastně Katar přebírá. "Nebude třeba nové rozhodnutí ministra, ale bude potřeba nové a správné rozhodnutí katarské strany, které bude ověřeno," uvedla Křikavová. Mluvčí ministra spravedlnosti Petr Dimun již dříve uvedl, že Sánímu hrozí v Kataru až doživotní vězení. V Česku maximálně osmiletý trest.

Sání byl zatčen loni v září, od té doby je ve vazbě. Křikavová je připravena o jeho dalším setrvání v cele rozhodovat první den líčení, tedy 25. dubna. Dřív by se vazbou zabývala jen v případě, že do té doby přijde návrh obhájce na Sáního propuštění či se jí z městského soudu vrátí k rozhodnutí navržená dvacetimilionová kauce.

Za novou letku chce vláda ročně platit maximálně půl miliardy

Pět nových strojů pro vládní letku chce stát splácet ročně maximálně půl miliardou korun. Návrh ministerstva obrany na nákup v roce 2007, který již projednala bezpečností rada státu, má ve středu potvrdit vláda. Koupi kritizuje opoziční ODS. Po případném převzetí moci po sněmovních volbách ale obchod nezruší. "Uzavřené smlouvy se ve slušné zemi respektují," řekl ČTK stínový ministr obrany Petr Nečas.

Celkem má Česko zaplatit za velký letoun, dvě menší letadla a dva vrtulníky 3,1 miliardy korun. Návrh už přijal prezident Václav Klaus. Jeho cestu na pohřeb papeže Jana Pavla II. ve čtvrtek poznamenala závada na letounu. Kvůli prasklému sklu musel Challenger nouzově přistát v Mnichově. Stejnému stroji prasklo sklo už loni v listopadu. V březnu se muselo kvůli závadě vrátit letadlo Tu-154 s ministrem obrany Karlem Kühnlem.

S rozhodnutím bezpečnostní rady se ztotožnil prezident na zasedání počátkem února. "Těm, kterým se zdá, že celková cena je vysoká, opakuji, že to není projekt na jeden den, jeden měsíc, jeden rok," řekl.

Podle Nečase obrana neudělala hloubkovou analýzu a dostatečně nezvážila všechny alternativy. Jako přijatelná se mu jeví možnost, že by Česko koupilo letadla společně s další zemí, čímž by ušetřilo. "Prioritou má být zabezpečení dopravy vojenských jednotek, služba ústavním činitelům je jen doplňkovou šlehačkou na dortu," řekl ČTK. Jejich cesty by podle něj mohly smluvně zajišťovat civilní letecké společnosti.

Soutěž v řečnictví v angličtině vyhrál Rakušan Leo Ziegler

V pražském hotelu Crowne Plaza se v sobotu sešli milovníci krásné a správné mluvy. Do Prahy totiž přijeli členové organizace Toastmasters International z Česka, Maďarska a Rakouska. Soutěžili v anglickém jazyce jednak v řečnictví, tedy v co nejlepším přednesu i obsahu přednášeného, předmětem druhé soutěžní disciplíny bylo zhodnotit řeč pronášenou jiným mluvčím. V té zvítězil Rakušan Leo Ziegler, druhá skončila Čechoameričanka Sonja Kosmanová a třetí Jiří Čečka. V řečnictví porota vybrala z pěti soutěžících jako vítěze Brita Anthonyho Achmata se zamyšlením nad termínem "spropitné". Na druhém místě skončila Američanka Catherine Prattová s lehce filozofující úvahou na téma co je "uvnitř" věcí i každého člověka a bronzovou pozici získala domácí Marie Bíbrová s příspěvkem na téma stárnutí. ČTK to řekla Zuzana Grosová z pardubického klubu Toastmasters, která sobotní setkání moderovala.

Plant v Praze předvedl nové písně, zavzpomínal i na Led Zeppelin

Téměř dvouhodinovou porci hudby v pátek v pražské Sazka Areně nabídl svým příznivcům britský zpěvák Robert Plant. Někdejší frontman legendárních Led Zeppelin přijel do metropole zejména představit skladby ze svého připravovaného alba Mighty Rearranger. Za doprovodu kapely The Strange Sensation však zahrál i letité proslavené hity z repertoáru Led Zeppelin, například Whole Lotta Love nebo Babe, I'm Gonna Leave You. Pětičlenný band během večera vystřídal řadu hudebních poloh - od řízného bigbítu přes akustické zklidnění, až po kytary dunící zpětnou vazbou za doprovodu dýdžeje. Plant občas přispěl také hrou na bubínek, tamburínu nebo foukací harmoniku. Z míry ho nevyvedl ani divák, který se během koncertu najednou objevil jen pár kroků od něj na pódiu. Nečekaného vystupujícího však ochranka ihned odvedla do zákulisí.

Aneta Langerová vyprodala Lucernu, zazpívá i v sobotu

Vítězka prvního ročníku televizní soutěže Česko hledá SuperStar Aneta Langerová v pátek zpívala před vyprodanou Lucernou. Koncertem měla původně zakončit svoje první samostatné turné. Pro velký zájem fanoušků ale ještě přidává jeden sobotní koncert. "Nečekala jsem vůbec tak velký zájem lidí, protože moc nikde nejsem vidět. O to víc mě překvapilo, kolik lidí přišlo, že nezapomněli, a jak byli skvělí," řekla Langerová v rozhovoru pro ČTK bezprostředně po koncertě. Na rozdíl od některých loňských finalistů soutěže se vyhýbá televizním zábavním pořadům. Doplnila, že před rokem po vítězství v soutěži si nedokázala představit, že bude stát před plnou Lucernou. Dva a půl tisíce především mladých lidí a rodičů s dětmi si vytleskalo několik přídavků, rozhlasový hit Hříšná těla, křídla motýlí zpíval celý sál. Přes masivní zátaras před pódiem přelétlo několik plyšových zvířat, v publiku svítily prskavky a zapalovače.

Kristiána dostali Pavel Koutský, tvůrci Českého snu a Najbrt

Předáním cen filmové kritiky Kristián a oceněním zahraničního hosta Febiofestu, jímž byl klasik španělské a evropské kinematografie Carlos Saura, vyvrcholila v pátek pražská část této přehlídky. Sošky za nejlepší celovečerní, dokumentární a animovaný snímek loňského roku dostali režisér filmu Mistři Marek Najbrt, tvůrci kontroverzního dokumentu Český sen Vít Klusák a Filip Remunda a animátor Pavel Koutský za krátký film Čechy krásné, Čechy mé. Oceněn byl už podruhé. Oba dokumentaristé se z večera omluvili, protože tento týden odcestovali na festival do Španělska. Podle ředitele Febiofestu Fera Feniče obeslala anketu více než polovina ze stovky oslovených publicistů. V celovečerní tvorbě zvítězili Mistři s přehledem, druhé skončilo Hřebejkovo Horem pádem, těsně před Janákovými Snowborďáky. Mezi dokumenty se dále umístily portrét Věry Chytilové Cesta od Jasminy Blaževič a dílo Terezy Kopáčové Kristova léta, dámy... V animované tvorbě skončily na medailových místech i Čapí film Denisy Grimmové a Hra Galiny Miklínové.

Carlos Saura je v pořadí šestým zahraničním držitelem čestné ceny Kristián. Febiofest mu ji udělil za všech 40 filmů, které natočil. V předchozích letech jí byli oceněni tchajwanský režisér Caj Ming-Liang, hollywoodský herec německého původu Armin Mueller-Stahl, režisér, scenárista a herec polského původu Roman Polanski a také Volker Schlöndorff a Krzysztof Zanussi.

Pohotový střelec Ordoš zajistil Slovácku vítězství nad Slavií

Fotbalisté pražské Slavie prohráli v 22. ligovém kole v Uherském Hradišti se Slováckem 0:2 a pozice jejich kouče Josefa Csaplára je ohrožena. Představenstvo klubu v úterý vyjádřilo s posledními výsledky hlubokou nespokojenost a naznačilo, že další bodová ztráta může trenéra připravit o místo. Domácím zajistila vítězství zlepšená hra v druhém poločase a přesná koncovka Michala Ordoše. Obě jeho branky padly po akcích střídajícího Ivany, který přišel do hry v 58. minutě. Na podmáčeném trávníku za hustého deště vsadila Slavia na aktivnější hru. Trenér Csaplár ještě zkusil v závěru ve snaze o vyrovnání zařadit do hry zkušeného útočníka Kuku, jenže Slovácko pět minut před koncem potvrdilo své vítězství druhou brankou. Ivana založil další útočnou akci a poslal do úniku Polácha, po jehož akci dopravil míč z kaluže vody do sítě znovu Ordoš.

Počasí

V neděli bude oblačno, později až polojasno, ojediněle přeháňky, na horách sněhové. Na východě území zataženo a místy déšť. Teploty 8 až 12 stupňů, na horách kolem 2.