Zprávy

Paroubek i Sobotka věří, že vládu podpoří všichni poslanci ČSSD

I když někteří poslanci ČSSD stále váhají s podporou nové vládě, premiér Jiří Paroubek i místopředseda sociální demokracie a kabinetu Bohuslav Sobotka soudí, že nakonec pro nový kabinet zvedne ruku všech 70 poslanců nejsilnější vládní strany. Sobotka si nedokáže představit, že by se některý člen poslaneckého klubu ČSSD postavil proti rozhodnutí ústředního výkonného výboru, který vznik nové vlády v sobotu schválil a doporučil poslancům ČSSD, aby mu vyjádřili důvěru.

Paroubek ve středu novinářům řekl, že se snaží postupně mluvit se všemi poslanci ČSSD. Nikdo podle něj nemá právo na exkluzivní zacházení, protože by to mohlo zhoršit vztahy v poslaneckém klubu. "To, kteří poslanci údajně nehodlají podpořit vládu, je skutečně spekulací," míní.

V úterý večer se premiér sešel s Janem Kavanem, který patří do skupinky rebelujících poslanců a žádá změny v české zahraniční politice. Na jednání byl i staronový ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Kavan po schůzce řekl, že s podporou vládě stále váhá a možnost dohody se spíše vzdálila. Paroubek ale získal dojem, že je možné mezi sněmovním zahraničním výborem a Černínským palácem nastolit rozumnou spolupráci. Kavan a jeho kolega Vladimír Laštůvka vedle lepší spolupráce se Svobodovým úřadem rovněž žádají, aby se prvním náměstkem ministra stal současný velvyslanec při OSN Hynek Kmoníček. Svoboda to ale odmítl.

Sobotka připomněl, že během posledního zasedání ústředního výkonného výboru ČSSD se sešla i poslanecká frakce, i když ne v plném počtu. "Klub nadpoloviční většinou podpořil vznik vlády a současně rozhodl, že hlasování o důvěře vládě bude závazné hlasování," uvedl vicepremiér a ministr financí. V takovém případě je povinností každého poslance ČSSD hlasovat spolu s ostatními, a pokud má výhrady, musí to oznámit předem. Zatím tak nikdo neučinil, uvedl Sobotka.

MF snížilo odhad letošní průměrné inflace z 2,8 na 1,8 procenta

Ministerstvo financí výrazně snížilo odhad letošní průměrné inflace z 2,8 na 1,8 procenta. Česká ekonomika by letos měla růst stejně jako loni o čtyři procenta, zatímco dosud MF předpokládalo růst o 3,8 procenta. Vyplývá to z nové makroekonomické prognózy, kterou MF zveřejnilo ve středu.

Další prognózu ekonomického vývoje ČR zveřejní ve čtvrtek Česká národní banka. V poslední prognóze z ledna očekávala růst ekonomiky mezi 3,2 až 4,4 procenty a inflaci v intervalu 1,6 až tři procenta. Ekonomové očekávají, že centrální banka svůj odhad letošní inflace dále sníží.

Návrh ODS na referendum o euroústavě podporu kabinetu nezískal

Vláda ve středu podle očekávaní zaujala negativní stanovisko k návrhu opoziční ODS na jednorázové referendum o evropské ústavní smlouvě. Předchozí kabinet Stanislava Grosse se už totiž shodl na vlastním návrhu ústavního zákona o obecném referendu, který Poslanecká sněmovna před měsícem podpořila v prvním čtení. Bez ohledu na názor ministrů budou mít konečné slovo obě parlamentní komory, které se na ústavních zákonech musejí shodnout.

Ústavní zákon o referendu jen k euroústavě prosadila ODS v Senátu zatím pouze jako návrh. Češi by podle této normy měli o pravidlech budoucího fungování Evropské unie rozhodovat ještě před koncem letošního roku. Občanští demokraté tvrdí, že tím chtějí zabránit zneužití tématu evropské ústavy a peněz ve volební kampani. Vláda má totiž v úmyslu referendum spojit s volbami do sněmovny, které se mají konat příští rok v červnu.

Nečas: Postoj šéfa Senátu Sobotky je v rozporu s usnesením ODS

V drtivém rozporu s usnesením kongresu ODS postupuje podle prvního místopředsedy ODS Petra Nečase jeho stranický kolega, předseda Senátu Přemysl Sobotka, když říká, že by hlasoval pro přijetí evropské ústavy. "Je to ojedinělý názor," řekl Nečas ČTK. Současně zdůraznil, že jeho strana je demokratická, tudíž nemůže diktovat svým členům, co mají dělat a jak se mají vyjadřovat.

Sobotka v úterý v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 uvedl, že na evropskou ústavu má "lehounce pozitivnější pohled". Přestože smlouva obsahuje body, které předsedovi Senátu vadí, nyní by pro její přijetí zvedl ruku. Ještě víc se tak oddálil většinovému názoru strany než v březnu, kdy uvedl, že euroústavě dává "měkké ano". Už tehdy za to sklidil kritiku z řad svých stranických kolegů.

Podle Nečase, který začátkem zimy delegáty pražského kongresu ODS vyzval k přípravě kampaně vysvětlující negativa euroústavy, bude muset Sobotka svůj názor obhájit před členskou základnou.

Evropští demokraté: Výroky o euroústavě Klaus poškozuje zájmy ČR

Evropští demokraté jsou přesvědčeni, že prezident Václav Klaus svými výroky o evropské ústavě poškozuje zájmy České republiky. Důrazně ho rovněž žádají, aby svá vystoupení v roli hlavy státu k tématu přehodnotil. Podle ED jsou Klausovy názory v rozporu s politikou České republiky. "Jsme přesvědčeni, že poškozujete zájmy ČR tím, že podněcujete občany, aby odmítli (ústavní smlouvu) v případném referendu," napsal předseda ED Jan Kasl v dopise adresovaném Klausovi. Mimo jiné ho podepsala i evropská poslankyně Jana Hybášková.

Klaus proti euroústavě a současnému vývoji v EU, kterou nedávno přirovnal k někdejší Radě vzájemné hospodářské pomoci socialistických zemí, vystupuje dlouhodobě. Výtky například shrnul do takzvaného desatera, jež v Česku i v Evropě vyvolalo velkou polemiku. Domnívá se třeba, že státy v nové EU ztratí dosud výlučné právo tvořit si své vlastní zákony a že se v hlasovacích procedurách proti dnešnímu stavu sníží váha Česka.

Ve Val. Meziříčí poděkoval prezidentovi muž, který dostal milost

Velkou kyticí obdaroval ve středu ve Velkém Meziříčí prezidenta Václava Klause člověk, který mu vděčí za milost. Dvaapadesátiletý Slavoj Haška využil k poděkování setkání hlavy státu s občany Valašského Meziříčí na Vsetínsku. "Už dříve jsem přemýšlel, jak mu poděkovat za to, že mne pochopil. Teď nastala vhodná příležitost," řekl muž z Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku.

Jeho příběh se začal odvíjet předloni v dubnu. Ve tři hodiny ráno jej probudil šramot na dvoře jeho domu. V kraji řádila banda vykradačů aut, domů a sklepů, a proto vyšel ven s puškou v ruce. Podezření se naplnilo. Vetřelec chtěl vykrást jeho vůz. Když Slavoje Hašku spatřil, utekl ke svému vozu. Nastartoval a chtěl se vyřítit proti pronásledovateli. Ten v sebeobraně vystřelil. Potom už bylo slyšet jen kvílení pneumatik, řvaní motoru a náraz do stromu. Osmkrát soudně trestaný recidivista, jemuž přezdívali "noční jezdec", na místě zemřel.

Slavoje Hašku obvinili z vraždy. Soud mu vyměřil pět let vězení. Když neuspěl s dovoláním, požádal prezidenta republiky o milost. Petici na jeho podporu podepsaly čtyři pětiny dospělých obyvatel obce, postavili se za něj zastupitelé i místní Sokol. Loni, 12. října, však přišla zpráva, že byl omilostněn.

"Po roce a půl jsem se zase mohl začít smát. Vrátila se mi chuť do života, mám spoustu plánů," raduje se muž, který by podle svých slov pět let ve vězení nevydržel. "Připadám si užitečnější v práci. A poctivou prací chci prezidentskou milost také splatit," řekl Haška, jehož firma zaměřená na chov ryb a drůbeže dává práci dvanácti lidem.

Expert: Omezení dotací z EU by ČR připravilo o 150 miliard Kč

Omezení dotací z Evropské unie, které navrhuje předsedající země Lucembursko, by Českou republiku v letech 2007 až 2013 připravilo asi o 150 miliard korun. Pro ČTK to odhadl expert České spořitelny na Evropskou unii Jan Jedlička. Ministr financí Bohuslav Sobotka tvrdí, že návrh je pro Českou republiku nepřijatelný. Zatímco podle původního záměru Evropské komise mohla Česká republika za sedmileté období získat až 1,181 bilionu korun, návrh Lucemburska by částku snížil asi o 150 miliard, odhadl Jedlička.

Armáda vypsala výběrové řízení na nové transportéry za miliardy

Armáda tento týden vypsala výběrové řízení na nové obrněné transportéry. Téměř dvě stovky vojsko koupí hned, dalších 35 strojů hodlá dokupovat podle potřeby, řekl ČTK mluvčí ministra obrany Andrej Čírtek. Rekordní zakázka přijde státní pokladnu na více než 20 miliard korun, projekt již schválila vláda.

Nové transportéry mají nahradit zastaralé typy OT-64, které ve vojsku slouží od druhé poloviny 60. let. Vojáci se loni nemohli shodnout na tom, kolik obrněných vozidel armáda bude potřebovat. O nutnosti jejich obnovy kabinet rozhodl již dříve v rámci transformace armády. Ještě na konci loňského roku se mluvilo o nákupu 243 vozů za 25 miliard korun. Vyhlášení tendru však bylo opakovaně odkládáno. Projekt jako nekoncepční kritizuje levicová i pravicová opozice.

Vláda nesouhlasí s novou verzí "protikuřáckého" zákona

Vláda Jiřího Paroubka nesouhlasí s novou verzí "protikuřáckého zákona", kterou chce prosadit skupina lidoveckých poslanců vedená Josefem Janečkem. Zákon, který stejně jako všechny poslanecké návrhy bez ohledu na středeční zamítavé stanovisko vlády projedná parlament, obsahuje zákaz kouření na pracovištích, na zastávkách hromadné dopravy, ve sportovních halách a na dalších veřejných místech.

Poslanecká sněmovna o omezení kouření na různých veřejných místech diskutovala už několikrát, zatím ale bez výsledku. Ve sněmovně už zhruba dva roky leží jiný návrh uvedeného zákona, jehož projednávání ale poslanci opakovaně odložili.

Gross by se měl natrvalo nastěhovat do Lidového domu každým dnem

Předseda a expremiér Stanislav Gross by se měl během několika dní natrvalo nastěhovat do Lidového domu, řekla ČTK mluvčí ČSSD Lucie Orgoníková. Dosud tam měl úřední den jen v pátek, dodala. V Lidovém domě má šéf nejsilnější parlamentní strany, který byl nucen opustit premiérské křeslo ve Strakově akademii kvůli skandálu s bytem a podnikáním své manželky, pohodlnou a klidnou kancelář se zasedací místností pro porady stranického grémia. K dispozici bude mít dvě sekretářky. V Lidovém domě ho podle Orgoníkové čeká plat zhruba ve výši poslaneckého příjmu. Ten se bez náhrad pohybuje kolem 50.000 korun. Šéf druhé nejsilnější parlamentní strany ODS Mirek Topolánek bere podle dostupných informací dvojnásobek. K tomu mluvčí poznamenala, že ODS dala i na volební kampaň více peněz než sociální demokraté.

V ČSSD není shoda v názoru na posílení vlivu centra na kandidátky

V sociální demokracii nepanuje shoda v tom, zda by měly mít centrální stranické orgány větší vliv na vytváření kandidátek pro parlamentní volby. Návrh, podle něhož by je sestavovalo předsednictvo a krajské organizace by se k nim jen vyjadřovaly, narazil většinou na odpor, i když by při případných sporech měl rozhodující slovo ústřední výkonný výbor, kde jsou kraje zastoupeny. Změnu sice odmítl březnový sjezd, vedení strany ale o posílení svého vlivu na kandidátky stále uvažuje.

Někteří vlivní socialisté v centru i v krajích ČTK řekli, že současný systém není dobrý, a připustili alespoň výjimečné zásahy stranického vedení do kandidátek, o nichž by podle nich měly rozhodovat krajské konference jako dosud. "Myslím si, že by měla být dána větší možnost orgánům sociální demokracie vyjádřit se k tomu, jak poslanci dosud pracovali ve sněmovně," uvedl senátor Milan Štěch. Kraje hodnotí poslance podle práce v regionu, hodnotit jejich výkon ve sněmovně by mělo stranické vedení, dodal. Člen ÚVV Ivan David vidí naopak v návrhu, který nynější vedení odůvodňuje tím, že nese hlavní tíhu odpovědnosti, další pokus o centralizaci. "Problém je v tom, že toto vedení, zatím vede stranu od desíti k pěti, proto pokládám takový návrh za drzost," zdůraznil. Posílení centrálních orgánů při sestavování kandidátek podle Davida má posloužit k vyloučení "rebelujících poslanců" a jejich nahrazení "nohsledy". "Byl by to způsob, jak vést poslance k větší odpovědnosti," řekl naopak Štěch.

O místo generálního ředitele ČRo se utkají Kasík, Medek a Pícha

O funkci generálního ředitele Českého rozhlasu se ve finále utkají tři kandidáti - současný ředitel ČRo Václav Kasík, ředitel ČRo 6 Regina Richard Medek a ředitel stanice ČRo 1 Radiožurnálu Alexandr Pícha. Na středečním zasedání Rady Českého rozhlasu o jejich postupu do finále rozhodlo první kolo volby.

Do konkurzu na generálního ředitele se přihlásilo 17 lidí, rada posléze pět jmen vyřadila z formálních důvodů. Ve středu rozhodovala mezi zbývajícími dvanácti kandidáty. Před branami druhého kola, v němž rada zvolí generálního ředitele, tak zůstal například bývalý šéf ČNTS Jan Vávra. Vítěz celého výběrového řízení bude znám 25. května.

ČRo spustí 1. května dvě nové stanice, zatím jen přes internet

Český rozhlas spustí 1. května dvě nové stanice určené pro digitální rozhlasové vysílání, jejich program však zatím bude možné "naladit" pouze na internetu. Názvy stanic jsou zatím pracovní, ať už v případě zpravodajského kanálu D-Žurnál či stanice zaměřené na vážnou hudbu D-Dur. ČRo má připraveny ještě další dvě stanice - program zaměřený na popularizaci vědy Leonardo i léta plánovaný kanál pro mladé posluchače.

Vysílání obou stanic přes internet vnímá rozhlas zatím jako zkoušku. D-Žurnál by měl proto zpočátku vysílat pouze čtyři hodiny denně. "Jsou již pro něj připraveni lidé a nyní vysílá zkušebně, takzvaně 'do zdi'," řekl generální ředitel Václav Kasík členům Rady ČRo na jejich středečním zasedání. Stanice Leonardo je připravena k 1. září, o tři měsíce později je nachystána stanice pro mladé posluchače, která má podle Kasíka zatím pouze pracovní označení "čtyřka". Není však zatím jisté, zda ji ČRo skutečně spustí. "Nad tím vším se ovšem klene otazník, protože stanici pro mladé v současném stavu financování rozhlasu můžeme založit, ale nemůžeme ji provozovat," řekl Kasík v narážce na jednání o zvýšení koncesionářských poplatků. Spuštění stanice pro mladé posluchače totiž pokládá za finančně nejnáročnější projekt ze všech čtyř nových stanic. O zvýšení poplatků za rozhlas na 48 ze současných 37 korun bude sněmovna jednat v květnu.

Jahn pro ochranu textilního průmyslu Evropy před dovozy z Číny

Místopředseda vlády pro ekonomiku Martin Jahn se v dopise adresovaném evropskému komisaři pro obchod Peterovi Mandelsonovi vyslovil pro ochranu evropského textilního průmyslu před dovozy textilu z Číny. Ty nabraly na síle po lednovém zrušení dovozních kvót do Evropské unie. O zásah proti dovozu textilu z Číny do EU v úterý Evropskou komisi oficiálně požádala Francie.

Podle Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu hodnota textilního zboží dovezeného z Číny do EU za první tři měsíce letošního roku vzrostla takřka dvojnásobně a u některých komodit o několik stovek procent. Čeští producenti varují, že uvolnění obchodu doprovázené přílivem levného čínského textilu v tuzemsku vážně ohrozí až třetinu ze 120.000 pracovních míst v odvětví.

Jahn ČTK řekl, že celkové uvolnění světového obchodu sice bylo pro český export výhodné, na druhou stranu ale může mít nepříznivý dopad na tuzemské textilní podniky. "Problém je v tom, že textilní průmysl je koncentrován v méně vyspělých regionech republiky a z hlediska zachování zaměstnanosti je třeba využít ochranná opatření povolená v rámci současných pravidel Světové obchodní organizace (WTO)," uvedl Jahn.

Podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana je ČR z dovozu levného asijského textilu stejně nervózní jako další evropské země. Vláda podle něj bude český textilní, obuvnický a kožedělný průmysl hájit. "Budeme v EU usilovat velmi hlasitě, aby nedošlo k ohrožení pracovních míst v ČR," řekl Urban po jednání vlády. Od poloviny 90. let odešly z českého textilního a kožedělného průmyslu již desítky tisíc lidí.

Telecom do března vydělal 1,6 miliardy, o 12 pct. víc než loni

Český Telecom vykázal v prvním čtvrtletí konsolidovaný čistý zisk 1,6 miliardy korun, což je o 12,1 procenta více než ve stejném období loni. Dceřiná firma Telecomu Eurotel zvýšila výnosy o jedno procento na sedm miliard korun. Největší tuzemský mobilní operátor získal během prvních tří letošních měsíců 73.000 nových zákazníků a zvýšil tak jejich celkový počet na 4,664 milionu, což je o devět procent více než loni. Měsíční příjem od jednoho zákazníka proti loňsku klesl o 43 Kč na 460 korun.

Výnosy Telecomu z pevných linek klesly o šest procent na osm miliard korun. "Je to v souladu s trendem z předešlých období, který je charakterizován zejména poklesem výnosů z tradičních hlasových služeb, který nebyl zcela nahrazen nárůstem výnosů z internetových, datových služeb a služeb s přidanou hodnotou," komentoval pokles výnosů mluvčí Vlastimil Sršeň.

Majoritu 51,1 procenta v Telecomu by měla zhruba v polovině roku ovládnout španělská Telefónica, která má za akcie v držení státu zaplatit 82,6 miliardy korun.

O bulharské elektrárny se ucházejí čtyři zájemci, včetně ČEZ

Česká společnost ČEZ je mezi posledními čtyřmi uchazeči o koupi velkých bulharských tepelných elektráren a nabídku podala na dva ze tří prodávaných podniků. Konečné nabídky do středečního termínu předaly ještě italský Enel, ruská RAO JES a řecká Public Power Corp. Oznámila to bulharská privatizační agentura.

Všichni zájemci se ucházejí o elektrárnu ve Varně. ČEZ vyjádřil ještě zájem o elektrárnu v Ruse, kde proti němu budou stát JES a Enel. O zbývající elektrárnu Bobov Dol, proti jejíž privatizaci v Sofii protestovali místní horníci, mají zájem jen řecká PPC a Enel, uvedl úřad podle agentury Reuters.

Prodávané elektrárny disponují pětinou instalovaného výkonu bulharské elektroenergetiky, tedy asi 1900 megawatty. ČEZ na počátku roku převzal od vlády akcie tří bulharských distributorů elektřiny. Ty koupil loni téměř za devět miliard Kč.

Pardubice prodávají akcie rafinerie Paramo, potřebují peníze

Město Pardubice se rozhodlo prodat svůj minoritní podíl v pardubické rafinerii Paramo. Radnice totiž potřebuje peníze více než akcie podniku, který nevyplácí dividendy. "Získané peníze by se neprojedly, ale něco zásadního by za ně vzniklo, například silnice nebo hala," řekl náměstek primátora Jiří Razskazov. "Nemůžeme zcela vůbec ovlivňovat chod společnosti a město peníze potřebuje," prohlásil náměstek Michal Koláček.

Paramo je součástí holdingu Unipetrol, jehož státní většinový podíl by měla brzy získat Polská petrochemická skupina PKN Orlen. Orlen ale zatím tají záměry, které s firmou má.

Bývalý rumunský král uctí osvoboditele českých obcí

Po téměř 70 letech zavítá 5. a 6. května do Prahy a dalších českých měst poslední rumunský král Michal I., který byl hlavou Rumunska do roku 1947. Při příležitosti 60. výročí konce druhé světové války navštíví obce, o jejichž osvobození se zasloužili spolu se sovětskými i rumunští vojáci. Podle informací, které ČTK poskytlo rumunské velvyslanectví v ČR, bude král po dobu návštěvy cestovat vozem a sám řídit. Michala I. bude doprovázet jeho choť Ana a princ Radu.

V České republice navštíví bývalý monarcha 5. května Kroměříž a Brno, kde položí věnce k památníkům rumunských vojáků padlých v roce 1945 při osvobozování těchto měst. V Brně se poslední rumunský panovník zúčastní slavnostního odhalení památníku zbudovaného letos na památku 1500 rumunských vojáků, kteří položili své životy v tomto městě a dalších lokalitách jižní Moravy. Po těžkých bojích v Maďarsku a na středním Slovensku se rumunská 1. armáda v rámci 2. ukrajinského frontu rovněž zúčastnila 6. května bojů za osvobození Kojetína a stovek vesnic. V Praze bude Michal I. pobývat 6. května a následující ráno se vrátí zpět do Rumunska. V hlavním městě má mimo jiné v plánu setkání s prezidentem Václavem Klausem.

Třiaosmdesátiletý Michal I. byl za války maršálem a nejvyšším velitelem Rumunské armády a v srpnu 1944 přispěl k tomu, aby se Rumunsko přidalo ke spojencům. Komunistický režim, který byl v Rumunsku po válce nastolen, krále Michala přinutil k abdikaci a následné emigraci. Od té doby žil převážně ve Švýcarsku. Michal I. i po nastolení demokracie zůstává mimo politický život Rumunska a mimo politické strany. Dodnes ale představuje významnou morální hodnotu pro celý národ. Michal I. doprovázel ve 30. letech minulého století svého otce Carola II. při oficiálních návštěvách Československa.

Ústavní soud potvrdil vazbu údajného narkobarona Gašiho

Plzeňský krajský soud rozhodl správně, když odmítl propustit z vazby Fatona Gašiho, jenž je podezřelý z organizování mezinárodního obchodu s drogami. Rozhodl o tom ve středu Ústavní soud, který projednával ústavní stížnost Gašiho na to, že ho obecné soudy odmítly propustit z vazby na kauci.

Sedmačtyřicetiletý kosovský Albánec Gaši přes advokáta tvrdil, že usnesením krajského soudu bylo porušeno jeho ústavou zaručené právo být zbaven svobody pouze zákonným způsobem i právo na soudní ochranu a spravedlivý proces. Podle Ústavního soudu ale krajský soud svůj verdikt dostatečně podepřel argumenty. Podle krajského soudu zjištěné skutečnosti nasvědčují tomu, že skutek, pro který bylo zahájeno trestní stíhání, Gaši spáchal. Potvrdil to i mluvčí Ústavního soudu Michal Spáčil.

Státní zástupkyně Věra Brázdová Gašiho viní za to, že v letech 1998 a 1999 zorganizoval vývoz zhruba 250 kilogramů heroinu z Česka do Itálie. Podle spisu se na obchodech podíleli i další dva muži. Jeden z nich je však mrtvý a druhý od roku 2001 nezvěstný. Obžalovaní jsou i tři údajní kurýři.

Gaši v Česku žije od roku 1991. Založil si tu firmu, oženil se a koupil v Praze dům. V hlavním městě měl donedávna dvě zlatnictví, ale už je prodal. Trestaný nikdy nebyl. Byl podezřelý z přípravy vraždy dvou tureckých podnikatelů, ale pražský soud ho zprostil obžaloby.

Proces v Plzni je naplánován do června, provází ho zpřísněná bezpečnostní opatření. Kvůli případu šlo údajně o život státní zástupkyni Brázdové, ta to však odmítá.

Policie odložila případ údajného tvůrce počítačového viru

Policie v uplynulých dnech odložila případ tvůrce počítačových virů Marka Střihavky, mezinárodně známého pod přezdívkou Benny. Mladík byl podezřelý z vytvoření červa SQLSlammer - zákeřného viru, který v roce 2003 způsobil potíže uživatelům databázových systémů Microsoft SQL Server, například leteckým společnostem nebo elektrárnám. V Bennyho počítačích nebylo nalezeno nic, co by podezření potvrdilo. Nepodařilo se zjistit skutečnosti, které by umožňovaly zahájit trestní řízení, řekl ČTK státní zástupce Ivan Hrazdíra, který se zabýval Střihavkovým případem. "Říkal jsem, že s tím nemám nic společného. Snad už brzy dostanu zpět své počítače, které mi před půl rokem zabavila policie," řekl ČTK mladík.

Třiadvacetiletý Benny patří podle některých odborníků k absolutním špičkám v tvorbě počítačových virů. Už jako chlapec chtěl být programátorem. Jeho koníčkem se později stala právě výroba počítačových virů. Mladík tvrdí, že je nezneužíval. Nejprve je posílal antivirovým společnostem a pak je pouze na ukázku vyvěšoval na svých internetových stránkách. Asi nejvíce se mladík proslavil virem pro operační systém Windows 2000. Benny byl prvním člověkem na světě, který pro tento systém vir napsal. V minulosti patřil k tvůrcům virů z prestižní skupiny 29A. Vznikla kdysi ve Španělsku a nyní má 15 členů mimo jiné z Česka, Francie, Dánska a Švýcarska.

Policista za střelbu na chodce dostal dvouletý podmíněný trest

Plzeňský okresní soud vyměřil dvouletý podmíněný trest bývalému policistovi Radomíru Mecnerovi, jenž loni střílel v Plzni na muže přecházejícího křižovatku na červenou. Uznal muže vinným ze zneužití pravomoci veřejného činitele a pokusu o ublížení na zdraví. Zároveň Mecnerovi na pět let zakázal činnost u policie, v armádě, u městské policie a u jiných ozbrojených a bezpečnostních složek i bezpečnostních agentur.

Událost se stala loni 19. července kolem 14:45 na křižovatce ulic Klatovská a U trati, kde měl tehdy dopravní policista Mecner službu. Zahlédl mladšího muže, jenž šel na červenou přes křižovatku. Mecner na něj třikrát vystřelil. Netrefil ho, ale jedna střela zasáhla projíždějící automobil. Řidiče nezranila. Chodec utekl a už se nikdy policii nepřihlásil.

Mecner se hájil tím, že měl dojem, že muž na přechodu odpovídá popisu nebezpečného pachatele, po němž je vyhlášeno pátrání. "Proplétal se mezi auty a pak se zastavil na ostrůvku. Měl jsem dojem, že je to někdo, po kom policie pátrá. Chtěl jsem zjistit, kdo to je. Muž však nereagoval na mé volání a pískání, ale dal se do běhu. Utíkal jsem za ním. Nejprve jsem vystřelil do vzduchu a pak třikrát na nohy do oblasti kolen," uvedl u soudu bývalý dopravní policista.

Ázerbájdžánský uprchlík Nazarov je zpátky v České republice

Ázerbájdžánský uprchlík Sadaj Nazarov se ve středu po více než třech měsících vrátil do Prahy ze své vlasti, kde byl v lednu zatčen a poté zadržován kvůli obvinění z velezrady. Profesor Nazarov, bývalý poradce ázerbájdžánského premiéra, je v ČR od roku 1997 chráněn politickým azylem. "Jsem velmi šťastný, že jsem zpátky," řekl po příletu novinářům. Současně však nevyloučil, že se do Ázerbájdžánu někdy vrátí, protože by rád pomohl silám bojujícím za svobodnější společnost. "Demokracie tam chybí. Například si ani nemůžete jen tak koupit sim kartu do telefonu. A lidem to stále připadá normální," uvedl.

Osmapadesátiletý Nazarov dodal, že Českou republiku považuje za svůj druhý domov. Ocenil českou diplomacii, která od jeho zatčení pracovala na tom, aby se vrátil zpět, což se nakonec povedlo. "Je to velké vítězství České republiky, vlády a osobně pana ministra zahraničí Cyrila Svobody," uvedl.

Nazarov byl ve své zemi pronásledován z politických důvodů, a proto uprchl do Česka. Do Ázerbájdžánu cestoval na počátku roku i přes varování českých úřadů, že cesta pro něj nemusí být bezpečná. Nazarov však chtěl navštívit svého nemocného otce.

Policie: 60 skutků ohrožování výchovy v Chebu byl jeden případ

Šedesát skutků ohrožování výchovy mládeže, které vloni vyšetřovala chebská policie v souvislosti s dětskou prostitucí, měla na svědomí jediná dvojice, která od zájemců podvodně lákala peníze za slibovaný sex s dětmi, řekl ČTK mluvčí chebské policie Vladislav Hošek. "Vždy ale s penězi utekli a k žádnému sexu nedošlo," řekl Hošek. Dvojice využívala obvyklou taktiku, která se v Chebu odehrává často. Turista toužící po sexu odevzdá peníze předem a aniž by se sex uskutečnil, o peníze přijde.

Nová vlna zpráv o dětské prostituci v Chebu mrzí starostu Chebu Jana Svobodu, který opakovanou skandalizaci města za prostituci považuje za nespravedlivou. "Prostituce je bohužel běžným jevem všude při hranicích, Cheb ani zdaleka není v popředí v počtu prostitutek, přesto se těší pověsti města sexu," konstatoval Svoboda.

V centru Ostravy stojí už dva tanky - německý a ruský

Už dva tanky stojí od středečního odpoledne na rušné křižovatce nedaleko centra Ostravy. Německý tank tam jako první postavil podnikatel Maxmilián Šimek, který tak chce upozornit na patnáctiletý restituční spor jeho rodiny. Ruský tank nechal ve středu asi za 50.000 korun přepravit z Hlučína- Darkoviček ostravský magistrát. Primátor Aleš Zedník tvrdí, že obrněnce chce magistrát využít především k propagaci sobotní tankové bitvy na počest výročí osvobození Ostravy. Ke sporu s Šimkem se nevyjádřil.

"Je to divadlo. Kdo to zaplatí? Všichni," řekl ČTK mladík přihlížející, jak Zedníkův tank jeřáb sundává z valníku na zem. "Válčí za peníze daňových poplatníků. Druhý tank přivezl, aby to bylo 1:1," dodal divák.

Samotný Zedník se k otázce peněz nejprve vůbec nechtěl vyjadřovat. "Vy se ptáte na cenu. Neptejte se na takové věci v předvečer osvobození Ostravy," řekl ČTK primátor města, které bylo osvobozeno 30. dubna 1945. "To jsme tam měli nechat stát fašistický tank? Co bychom pak řekli veteránům, kteří do Ostravy na oslavy přijedou," dodal a zavěsil. Později poslal SMS: "Je v tom kus symboliky. Pan Šimek útočí na město a město se brání. V předvečer výročí osvobození nemůže být uprostřed města fašistický tank mířící na bezbrannou Ostravu. Takže výzvu přijímáme, volíme stejné zbraně a vyrovnáváme na 1:1," zopakoval primátor. Ve zprávě ještě dodal, že město umístění obou tanků využije také jako upoutávku na sobotní bitvu, která se uskuteční na letišti v Mošnově.

Historickým městem roku 2004 se staly Františkovy Lázně

Historickým městem roku 2004 se staly Františkovy Lázně. Obdržely ve středu v Praze s tímto titulem Cenu za nejlepší přípravu a provedení státního Programu regenerace městských památkových rezervací a zón. Ministerstvo kultury současně předalo státní ceny za památkovou péči, a to architektu Milanu Pavlíkovi a in memoriam architektu Bohumíru Kozákovi.

Porotu soutěže zaujala současná podoba oceněného západočeského města, jeho citlivá a koncepční renovace a plány rozvoje, které navazují na tradice, respektují historické hodnoty a snaží se uchovat původní lázeňskou atmosféru z 19. století. Na titul, udělovaný každoročně od poloviny 90. let, byla s Františkovými Lázněmi nominována města Česká Kamenice na Děčínsku a jihomoravské Boskovice.

Mladí komunisté sbírají podpisy proti zdražení jízdného v Praze

Mladí komunisté zahájili podpisovou akci proti zdražení jízdného v pražské hromadné dopravě, jak o tom uvažuje vedení města. Podle Zdeňka Štefka z Komunistického svazu mládeže by zvýšení cen jízdenek vedlo k tomu, že by lidé více jezdili automobily. Dlouhodobým cílem mladých komunistů je to, aby hromadná doprava byla bezplatná.

"Nic nového pod sluncem. Ať nám komunistická mládež dá 2,5 miliardy korun, které má dopravní podnik z tržeb od cestujících, a můžeme jezdit zadarmo hned," komentoval věc radní pro dopravu Radovan Šteiner (ODS).

V semifinále poháru na sebe narazí Slovácko s Libercem

V semifinále Poháru ČMFS na sebe narazí Slovácko s Libercem a Plzeň s Ostravou. Rozhodlo o tom losování v sídle fotbalového svazu v Praze na Strahově. První duel se bude hrát ve středu 11. května v 18:00 hodin, druhý o čtyřiadvacet hodin později.

Čeští hokejisté nastoupí v generálce na MS proti Kanadě bez Jágra

Bez největší hvězdy Jaromíra Jágra nastoupí čeští hokejisté ve čtvrtek k poslednímu přípravnému zápasu před mistrovstvím světa proti Kanadě. Trenér Vladimír Růžička po středečním tréninku bez většího vysvětlování oznámil, že proti světovým šampionům z předchozích dvou let i vítězům loňského Světového poháru nenastoupí Jágr ani Aleš Hemský. "Potřebujeme obměnit sestavu. Hrát bude na mistrovství," řekl Růžička na dotaz, proč Jágrovo jméno v předpokládané sestavě stejně jako v neděli v Helsinkách proti Finsku chybí. O moc sdílnější nebyl ani samotný útočník. "To se musíte zeptat trenéra, proč nehraji. Šampionát ale začíná až třicátého," utrousil Jágr.

Odvolací komise uvolnila činnost rozhodčím Benešovi s Vodičkou

Odvolací a revizní komise fotbalového svazu zrušila roční tresty zákazu činnosti pro rozhodčí Jiřího Vodičku a Michala Beneše, který obdrželi v souvislosti s vyšetřováním korupční aféry. Ponechala však v platnosti padesátitisícové pokuty, které oba sudí dostali od disciplinární komise. Po úterním jednání to oznámil předseda odvolací komise Jiří Volný. "Rozhodli jsme na základě posouzení všech okolností. Ani jeden potrestaný totiž nebyl obviněn za korupci a disciplinární trest obdrželi za znevážení dobrého jména českého fotbalu. V podobném případě delegát Bohuněk také dostal pouze pokutu," vysvětlil Volný, jaký případ byl pro komisi vzorem.

Šéf disciplinární komise Alexander Károlyi stojí za původním rozhodnutím. "Veřejnost žádá morální a personální očistu fotbalu, stejný cíl si dali všichni tři kandidáti na předsedu a UEFA vyzývá k přísnému potírání i náznaků korupce. Ať si každý udělá obrázek sám, jestli je toto krok správným směrem," komentoval Károlyi pro ČTK výrok poslední fotbalové instance.

Sedlák a Jakus budou českými fotbalovými průkopníky ve Vietnamu

Jihlavský Petr Sedlák s Tomášem Jakusem z Třince by se měli stát prvními českými fotbalisty v vietnamské lize. Oba po dvoutýdenních testech již podepsali v klubu FC Nam-Dinh smlouvy o čtyřměsíčním hostování, jejich odchod do exotického prostředí ještě musí posvětit domácí fotbalový svaz.

Počasí:

Ve čtvrtek má být polojasno až oblačno a ojediněle přeháňky, na severovýchodě budou přeháňky častější a ojediněle se objeví i bouřky. Teploty vystoupí na 13 až 17 stupňů Celsia, na horách bude kolem 8 stupňů.