Zprávy

Důvěra vládě je stále nejistá, Lachnit ale slíbil podporu

Nejistota vlády, zda získá důvěru sněmovny, trvá, i když jeden z váhajících poslanců ČSSD Petr Lachnit jí v pondělí přislíbil podporu. Další ze sociálních demokratů Josef Hojdar ale ČTK řekl, že zatím rozhodnutý není. Jan Kavan zase uvedl, že ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) lhal, což podle něj dohodu o podpoře vlády ztěžuje. Premiér Jiří Paroubek po rozhovoru s Lachnitem řekl, že tento poslanec podporu vládě slíbil. O Lachnitovi prý nikdy nepochyboval a považuje ho za člověka loajálního k ČSSD. Premiér naznačil, že by Lachnit mohl působit jako jeho poradce pro oblast regionální politiky.

Poslanec ČSSD Josef Hojdar stále váhá s podporou vládě. Hlas jí zatím neslíbil ani po pondělním jednání s premiérem Jiřím Paroubkem. Hovořit spolu mají ještě v v dalších dnech. Hojdar má zásadní výhrady k práci ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva dopravy. Premiér přesto očekává, že Hojdar kabinet podpoří. Poslanec mu prý dal "cenné podněty" k přípravě programového prohlášení vlády.

Vláda nutně potřebuje při hlasování o důvěře hlasy všech svých poslanců. Koalice má ve sněmovně nejtěsnější většinu a od opozice asi podporu nedostane. Kdyby Paroubkův kabinet důvěru nezískal, prezident by musel pověřit sestavením vlády jiného politika. Václav Klaus už přitom naznačil, že počtvrté by ČSSD šanci sestavovat vládu nedal. Neúspěch Paroubkovy vlády by v každém případě výrazně zvýšil pravděpodobnost předčasných voleb.

ODS zopakovala, že nepodpoří novou vládu při hlasování o důvěře

Občanští demokraté nepodpoří při hlasování o důvěře nový kabinet sociálních demokratů, lidovců a unionistů. Nejsilnější opoziční strana zopakovala, že jmenování třetího premiéra v průběhu tří let jen potvrzuje slabost, nestabilitu a neúspěšnost koaliční vlády. Místopředseda ODS Petr Nečas řekl, že podle něj takzvaní rebelanti uvnitř ČSSD ale vládu nakonec podpoří. Podle výkonné rady ODS bude vláda nového premiéra Jiřího Paroubka, pokud získá důvěru, stejně nevěrohodná jako kabinety jeho předchůdců Stanislava Grosse a Vladimíra Špidly. "Tuto koalici drží pohromadě už jen strach z volební porážky a dokončení některých lukrativních privatizací a veřejných zakázek," stojí v usnesení z pondělního zasedání.

Paroubek chce osobně dohlížet na zdravotnictví, přijde na porady

Premiér Jiří Paroubek považuje zdravotnictví za tak důležitý resort, že na něj chce osobně dohlížet. Při pondělním uvedení ministryně zdravotnictví Milady Emmerové do funkce slíbil, že přijde na porady vedení ministerstva, pokud o to bude požádán. "Určitě, pokud budete mít poradu, na které budete hovořit třeba o stabilizačních opatřeních tohoto resortu, tak se jí rád zúčastním," řekl ministryni, jejím náměstkům a ředitelům odborů. Premiér počítá také s tím, že přijde na projednávání i jiných témat, která bude vedení ministerstva považovat za tak důležitá, že by o nich měl vědět premiér.

Jan Kohout: Způsob řešení vládní krize poškodil ČR v očích EU

Táhnoucí se vládní krize a způsob jejího řešení poškodily obraz České republiky v Evropské unii. Řekl to český velvyslanec ČR při EU Jan Kohout (ČSSD). Podle něj se projevil "nevkus" při způsobu řešení krize a v kruzích EU přestávali lidé situaci rozumět. Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) ale s Kohoutovým názorem nesouhlasí. Nevkus přístupu a řešení podle Kohouta spočíval v původu koaliční krize, způsobu chování jejích jednotlivých aktérů i v její vleklosti. "Naši kolegové, diplomaté či zahraniční tisk přestávali celé záležitosti rozumět. Začala nabývat trochu tragikomických rysů," podotkl Kohout na tiskové konferenci při příležitosti prvního výročí vstupu Česka do EU.

"Polsko je v permanentní vládní krizi rok, je poškozen jeho obraz v Evropské unii? Maďarsko není zrovna v ideální politické situaci, Slovensko má menšinovou vládu rok a čtvrt, nikdo se nad tím nepozastavuje. My jsme měli vládní krizi, kterou jsme po třech týdnech vyřešili. Já si myslím, že to pan Kohout trošku přehnal," řekl ČTK Paroubek.

Vládní krize propukla poté, co vyšly najevo nejasnosti kolem majetkových poměrů tehdejšího premiéra Stanislava Grosse (ČSSD). Trvala skoro čtyři měsíce a Kohout byl jednu dobu kandidátem koalice na nového předsedu vlády. Nakonec se jím však stal sociální demokrat a bývalý ministr pro místní rozvoj Paroubek.

Kohout se přiklání k ratifikaci euroústavy v parlamentu

Velvyslanec při EU Jan Kohout si myslí, že v České republice by bylo lepší schvalovat euroústavu v parlamentu. Pro parlamentní ratifikaci se vyjádřil i šéf české diplomacie Cyril Svoboda, který by však zároveň nebyl ani proti referendu, v němž by rozhodla veřejnost. Se všelidovým hlasováním počítá ČSSD; vláda o způsobu schvalování evropské ústavní smlouvy nerozhodla. Podle náměstka ministra zahraničí pro unijní záležitosti Vladimíra Müllera by nová vláda ve svém programovém prohlášení měla naznačit, k jakému řešení se kloní. Kohout řekl, že ratifikace dokumentu v parlamentu by byla optimálním řešením z právního a ústavního hlediska. Euroústava umožňuje fungování rozšířené EU. Podle Svobody proti referendu hovoří skutečnost, že mnoho lidí dokumentu nerozumí.

ODS chce, aby Bublan vysvětlil zásah policie na mítinku KSČM

Místopředseda ODS Ivan Langer chce, aby ministr vnitra František Bublan vysvětlil zásah policie při nedělním mítinku KSČM na pražské Letné. Policie tam zadržela aktivistu Jana Šinágla, který chtěl protestovat proti komunismu během projevu šéfa strany Miroslava Grebeníčka, a zadržela muže, který poškodil policejní vůz. Zásah byl podle Langra nepřiměřený. Bublan se případem zabývá, zatím ale nemá dost informací, aby si vytvořil na situaci vlastní názor. "Jsme tím velice znepokojení o to více, že policie ani státní zastupitelství nereagovaly na průběh nedávné mezinárodní konference komunistických stran v Praze. Existuje podezření, že na ní mohlo dojít k naplnění skutkové podstaty trestného činu propagace komunismu," citoval Langer usnesení Výkonné rady ODS po zasedání širšího vedení strany. Langer se na věc zeptá Bublana ve sněmovně při pravidelných interpelacích.

"O případ se zajímám již od rána," řekl ČTK Bublan při svém jmenování do funkce premiérem Jiřím Paroubkem. Ministr uvedl, že pokud policista zhodnotí situaci tak, že je narušen veřejný pořádek, je jeho zákrok v pořádku. Bublan ale zatím nemá všechny potřebné údaje, aby mohl komentovat konkrétní situaci. Čeká například na videozáznamy z policejního zásahu. Policie podle Langra neměří všem stejným metrem. Snaží se potírat pravicový extremismus a levicový přehlíží. Podle stínového ministra vnitra za ODS by se měla k oběma chovat stejně - "tvrdě nalevo jako napravo".

Šinágl se podle policie dopustil dvou přestupků, proti veřejnému pořádku a proti právu shromažďovacímu; druhý muž byl obviněn z trestných činů poškozování cizí věci a výtržnictví.

Proti postupu policie kvůli zadržení Šinágla protestoval také senátor Jaromír Štětina (za Stranu zelených), spoluautor protikomunistické novely trestního zákona. "Je více než pobuřující, že je zadržen člověk, který spořádaným způsobem protestuje proti projevům třídní nenávisti členů extrémistické Komunistické strany Čech a Moravy, která dává neustále najevo záměr svrhnout dnešní demokratický režim," uvedl Štětina v prohlášení zaslaném ČTK.

Hospodaření státu se výrazně propadlo do schodku 22,5 miliardy Kč

Hospodaření státu se v dubnu propadlo do schodku 22,5 miliardy korun. Ještě v březnu vykazoval státní rozpočet přebytek 8,3 miliardy Kč. Důvodem je především částka 15,4 miliardy Kč, kterou stát v dubnu odeslal jako příspěvek na loňské stavební spoření, sdělilo ČTK ministerstvo financí. Rozpočet na celý letošní rok schválila poslanecká sněmovna se schodkem 83,6 miliardy korun. Loni v dubnu stát hospodařil s deficitem 38,1 miliardy Kč, takže letošní výsledek je meziročně téměř o 16 miliard korun lepší. Vláda od počátku roku vybrala již 269 miliard korun. Na daních a poplatcích stát získal přes 132 miliard Kč a z pojistného na sociální zabezpečení dalších téměř 100 miliard korun. Další miliardy získala ČR z Evropské unie.

Z fondů EU získalo Česko na ekologii za první rok 7,4 miliardy

Za rok, který uplynul od vstupu do Evropské unie, získala Česká republika na ekologii 7,4 milionu korun dotací. "Celkem bylo v rámci životního prostředí schváleno 74 projektů za deset miliard korun," sdělil ČTK ředitel Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Andrej Mudray. Z Fondu soudržnosti přijala unie deset projektů za 7,2 miliardy korun, přičemž evropská dotace činí 5,4 miliardy korun. V rámci Operačního programu Infrastruktura schválila EU 64 projektů za 2,8 miliardy korun, dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj činí dvě miliardy korun. Zbytek peněz museli investoři získat jinde, některým přispěl SFŽP.

Fond soudržnosti je určen pro velké projekty nad 300 milionů korun. Peníze z něj získala města a jejich sdružení na rekonstrukce čistíren odpadních vod a další vodohospodářské úpravy. Žádosti na čerpání peněz z tohoto fondu přijímá během celého roku fond životního prostředí, který přispívá na projektovou dokumentaci i na realizaci projektu.

Projekty v rámci programu Infrastruktura jsou rozsahově menší. Týkají se ochrany vod, ovzduší, přírody, sanací starých ekologických zátěží a nakládání s odpady. I o tyto dotace mohou zájemci požádat státní fond, ale pouze na základě vyhlašovaných výzev. Na projekty fond přispívá formou nenávratné dotace ve výši maximálně deseti procent nákladů, poskytuje ale i nízkoúročené půjčky.

Komora: Stavy skotu v tuzemsku se dostaly pod úroveň v roce 1836

Stavy skotu v České republice se podle Agrární komory ČR (AK) dostaly pod úroveň roku 1836. Při jednom milionu hektarů trvalých travních travních porostů je tak země na hranici schopnosti zabezpečit jejich údržbu. Produkce hovězího je nyní na úrovni 190.000 tun, zatímco ideálem by bylo 250.000 tun. "Letos bude nedostatek hovězího pro zpracovatele," řekl v Brně prezident AK Jan Veleba. Skot je podle něj přitom základem celé zemědělské soustavy. Kvůli tomu by jej proto komora chtěla prohlásit za takzvanou komoditu hodnou zvláštního zřetele. "V Evropě hovězí není a v Rakousku a Německu dostanou chovatelé za kilo v živém o sedm až 15 Kč více," připomněl Veleba. Domácí masokombináty platí asi 42 korun za kilogram a navíc později než zahraniční firmy.

Steyr-Daimler-Puch půjde do armádního tendru na nové transportéry

Vedení americko-rakouské společnosti Steyr-Daimler-Puch v pondělí oznámilo, že se zúčastní výběrového řízení na dodávku 235 obrněných transportérů pro českou armádu. Armáda vypsala výběrové řízení na tuto rekordní zakázku za 25 miliard korun v závěru dubna a žádosti bude přijímat do 27. května. Rakouská firma Steyr-Daimler-Puch je prvním zájemcem, který potvrdil účast v tendru. "Jsme připraveni jednat o úzké ekonomické spolupráci nebo potenciálních offsetových programech (zpětných investicích do české ekonomiky). Máme zmapováno v České republice několik společností, které by mohly v případě dodávky vozidel Pandur II participovat," řekl generální ředitel společnosti Steyr-Daimler-Puch Christian Fuchs.

Podle dřívějších neoficiálních informací vyhovují potřebám armády dva základní typy obrněných vozů: finské transportéry AMV od společnosti Patria a právě stroje Pandur. Do soutěže se zřejmě přihlásí také singapursko-irský typ Terrex. Tendru se nakonec nezúčastní švýcarská vozidla Piranha společnosti Mowag, kterou stejně jako Steyr-Daimler-Puch vlastní americký koncernt General Dynamics. "Bylo rozhodnuto, že si tyto dva projekty nebudou konkurovat. Transportér Piranha byl proto stažen, aby se zvýšily šance projektu Pandur II," uvedl Fuchs.

Mezi hlavní kritéria řízení bude patřit cena, podvozek s náhonem na osm kol, snadná přeprava vzduchem a schopnost firmy zajistit offsetové programy ve výši 100 procent ceny zakázky. Vojsku při výběru firmy pomáhá poradenská společnost PriceWaterhouseCoopers. Transportéry mají nahradit zastaralé typy OT-64, které vojsku slouží od druhé poloviny 60. let. Hlavními nedostatky starých vozů jsou nedostatečná ochrana posádky, nedokonalé přístroje a vzhledem ke stáří i nespolehlivost. Většina z nich už nefunguje.

CVVM: Dvě třetiny Čechů jsou pro existenci trestu smrti

Dvě třetiny lidí se domnívají, že by měl v České republice existovat trest smrti. Proti absolutnímu trestu se naopak staví o málo více než jedna čtvrtina občanů. Drtivá většina Čechů je také pro snížení věkové hranice trestní odpovědnosti mládeže pod 15 let. Vyplývá to z březnového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Podle 28 procent respondentů by měl trest smrti v Česku rozhodně existovat. Spíše se k tomuto názoru přiklonilo i dalších 38 procent lidí. Rozhodně se naopak proti trestu smrti postavilo devět procent dotázaných. O tom, že by v Česku absolutní trest neměl být, je spíše přesvědčeno dalších 18 procent lidí. Podle CVVM se v 90. letech počet stoupenců trestu smrti snižoval. V následujícím období pak kolísal kolem úrovně dosažené na přelomu tisíciletí, tedy kolem 60 procent.

Na Pražském hradě se koná výstava připomínající hrůzy války

Pod názvem Obrazy války vystavuje Správa Pražského hradu v Tereziánském křídle Starého královského paláce tři kolekce fotografií, které se vztahují k druhé světové válce. Každá z nich vypráví samostatný příběh a dává nahlédnout na válku z jiného zorného úhlu, řekla kurátorka výstavy Daniela Mrázková. Výstava potrvá do 12. června. Záštitu nad ní převzal prezident Václav Klaus. Dokument o činnosti československé vlády v britském exilu podá divákům kolekce nazvaná Volá Londýn. Autorem objevných snímků je oficiální fotograf exilového ministerstva zahraničí Erich Auerbach. "Kolekce pocházející z britského zdroje začíná mobilizací z doby, kdy byl Auerbach ještě doma, poté zachycoval vstup prvních dobrovolníků do československé exilové armády. Zaznamenal, jak exilová vláda fungovala, jakou měla vážnost, jak například reagovala na lidickou tragédii," řekla Mrázková.

Auerbach jako občan židovského původu uprchl před nacisty nejprve do Polska, poté se dostal do Británie. Po válce získal místo v prestižním deníku, v roce 1947 přijel do Prahy dokumentovat stav země dva roky po válce, ale byl zatčen jako domnělý špion a snímky mu byly zabaveny. Od roku 1958 se věnoval fotografiím z hudebního prostředí. Prahu navštívil i za okupace v roce 1968. "Ačkoli již 30 let nežije, svým způsobem se touto výstavou znovu vrací do vlasti," řekla jeho dcera Monica Beaumontová, která kolekci snímků zapůjčila. Podle Mrázkové má o unikátní fotografie zájem Státní ústřední archiv.

Pod názvem Léta zmaru a naděje jsou vystaveny snímky předních českých fotografů, které zachycují válečnou dobu od okupace až po odchod německých vojsk z českého území. Mezi autory jsou zastoupeni Ladislav Sitenský, Karel Ludwig, Zdeněk Tmej, Václav Chochola, Miroslav Hák a další.

Svědectví sovětských válečných fotoreportérů podává výstava nazvaná Lidé, kteří zvítězili ve válce. Na přípravě této kolekce spolupracovala agentura RIA Novosti. Zvláštní pozornost pořadatelé věnovali československému armádnímu sboru a osvobození Prahy.

Nová kniha mapuje největší leteckou bitvu nad protektorátem

Letecké bitvy se za 2. světové války odehrávaly i nad českým územím. Největší z nich připomíná v knize Největší letecká bitva nad Protektorátem Zbyněk Válka. Strhla se před více než 60 lety nad Hanou, kdy stovka německých stíhaček napadla svaz amerických bombardérů, který mířil ke strategickým cílům ve Slezsku. Běžnému čtenáři, zavalenému memoárovou literaturou nejčastěji německé a americké provenience, splývá letecká válka s boji nad západní Evropou, na východní frontě a nad Tichomořím. Masivní nálety na německá města a krvavé boje o vzdušnou nadvládu nad západem Evropy zastínily vzpomínky na tvrdá střetnutí nad českým územím. Přitom stejně krutá a osudová dramata zažilo i české a moravské nebe.

Sto německých stíhačů napadlo nad Hanou 17. prosince 1944 sedmkrát početnějšího nepřítele. Autor soudí, že šlo o stejně krutý a nelítostný boj a bitvu stejně hrdinskou jako ty, které byly zpracovány ve velkofilmech Bitva o Británii, Pearl Harbor nebo Memfiské krásky. O krutosti a hrůzách poslední světové války svědčí také stovky hrobů, ve kterých odpočívají spojenečtí letci. Často si jich ale nikdo nevšímá a upadají v zapomenutí.

Pro malé Romy jsou v Brně zdarma kurzy angličtiny a práce na PC

Kurzy angličtiny nebo práce na počítači mohou v Brně zdarma navštěvovat Romové od sedmi let. Speciální program pro romskou komunitu nabízí nově občanské sdružení Ratolest ve spolupráci se základní a mateřskou školou v Křenové ulici. "Naším společným cílem je zvýšit úroveň vzdělání romské menšiny, a tím přispět ke zlepšení jejich přístupu na trh práce," řekla ČTK ředitelka sdružení Lucie Vosečková. Nabídku doučování a kurzů otevřeli autoři projektu v dubnu a už nyní je o ně velký zájem. "Program je připraven asi pro 200 zájemců," upřesnila Vosečková. Prostředky na jeho realizaci ve výši 850.000 korun získalo sdružení z fondů Evropské unie. Peníze podle ředitelky stačí na pokrytí všech nákladů. "S ohledem na cílovou skupinu je důležité to, že účastníci kurzů nemusí platit žádné příspěvky," doplnila ředitelka.

Vedle výuky anglického jazyka a práce na počítači mohou romské děti a jejich rodiče využít možnost přístupu na internet. Zajištěna je také pomoc se zvládáním školních povinností. Odborníci poradí rodičům s výběrem vhodné školy, sepsáním přihlášky nebo životopisu. Součástí programu je také několik kulturních akcí a exkurze do střední odborné školy a učiliště.

Občanské sdružení Ratolest se práci s mládeží ze sociálně slabého prostředí věnuje už deset let. Pro romské děti provozuje také klubovnu Plaváček pro smysluplné trávení voleného času. Podle Vosečkové preferuje pobyt v klubovnách před touláním na ulici stále více romských dětí. Dětem ze sociálně slabšího prostředí se programově věnuje i základní a mateřská škola v Křenové.

Křest CD Jaroslava Svěceného zahájil letošní ročník Akce cihla

Křest speciálního benefičního alba houslisty Jaroslava Svěceného zahájil v Praze 6. ročník Akce cihla, která získává prostředky pro lidi s mentálním postižením na bydlení v chráněných domácnostech mimo ústavy. Pořádající občanské sdružení Portus za vybrané peníze průběžně rozšiřuje chráněnou domácnost a dílnu na bývalé faře ve Slapech u Prahy, kde nyní žije 12 handicapovaných klientů. "Kdo si koupí cihlu, postaví na nohy sám sebe," prohlásil Jaroslav Svěcený. Lidé si na podporu projektu mohou zakoupit cihly, které se za 100 korun budou prodávat v Praze v ulici Na Příkopech a u Anděla. Novinkou letošního ročníku akce jsou kromě Svěceného "houslové cihly" také malé dřevěné kostky s logem Akce cihla. Příznivci projektu si je budou moci za 30 korun koupit v Praze 16. června v rámci Dne pro cihlu. Přispívat lze také prostřednictvím internetu a SMS zpráv z mobilních telefonů.

"Čekali jsme, že na Slapech bude taková první vlaštovka, po níž bude následovat spousta dalších a po pěti letech bude takových projektů dostatek, aby si každý zájemce s postižením mohl vybrat, zda bude žít v ústavu, rodině či komunitě," řekl ČTK předseda sdružení Portus Jiří Sobek. Postižení lidé však v Česku žijí stále převážně v ústavech, které jsou podle Sobka zastaralé a nedokážou jejich potřeby "efektivně naplnit".

V českých ústavech podle něj nyní žije asi 15.000 postižených, v chráněných domácnostech však pouze necelých pět stovek. "Tato služba je přitom v přepočtu na jednoho člověka stejně drahá jako život v ústavu," konstatoval Sobek. Výhodou "alternativních" projektů je přitom možnost individuální práce s klienty. Podle Sobka by navíc asi pětina lidí žijících v ústavech byla okamžitě schopna žít samostatně nebo pouze s minimální asistencí. Informace o charitativním projektu jsou uvedeny na internetové stránce www.akcecihla.cz.

Ze sportu:

Fotbalisté pražské Sparty jsou po roční odmlce opět mistry české ligy. Rozhodla o tom dohrávka 25. kola, v níž jejich nejbližší pronásledovatelé z Teplic prohráli na hřišti Slavie 0:2. Pět kol před koncem soutěže má Sparta v čele tabulky náskok 18 bodů a už nemůže být předstižena. Na ligovém trůnu střídá Ostravu.

Dva renomované evropské hokejové týmy - švýcarští Kloten Flyers a švédský Färjestad - mají políčeno na hokejového reprezentanta Jaroslava Špačka. Zpravodaji ČTK ve Vídni to v dějišti mistrovství světa potvrdil sám obránce národního týmu. "S oběma jedná můj agent Aleš Volek, není však vyloučeno, že ještě další sezonu budu hrát doma," naznačil Špaček, že registruje zájem i z extraligových oddílů.

Hokejový kouč Břetislav Kopřiva se přesune na lavičku extraligového Vsetína. Dlouholetý úspěšný šéf vsetínské mládeže a trenér reprezentační osmnáctky je první polovinou nového tandemu, který by měl být koncem týdne zkompletován oznámením jména druhého kouče.

Tenisté František Čermák a Leoš Friedl jsou nejúspěšnějším deblovým párem roku. O víkendu si český pár v Estorilu připsal na konto již čtvrtý letošní turnajový vavřín a ve světovém žebříčku dvojic ATP je na osmém místě.

V Praze bylo téměř 29 stupňů, padl teplotní rekord

Praha zažívala v pondělí historicky nejteplejší 2. květen. Teploměr v Klementinu podle meteorologů v 15:00 ukazoval 28,9 stupě Celsia. Byl tak poměrně výrazně překonán rekord z roku 1934, kdy bylo 27,5 stupně Celsia. V Doksanech na Litoměřicku, které patří k nejteplejším místům v Ústeckém kraji, se v 16:00 teplota vyšplhala dokonce na 30,9 stupně Celsia, sdělil ČTK Martin Novák z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. V Českých Budějovicích meteorologové naměřili 28,5 stupně. Na horách v nadmořské výšce 1000 metrů bylo o deset stupňů méně.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, občas přeháňky a bouřky. Teploty 22 až 26 stupňů Celsia.