Zprávy

Lékárníci a dodavatelé hrozí nedostatkem léků, pokud vláda nepomůže VZP

Lékárníci a dodavatelé léčiv podporují návrh ministryně zdravotnictví Milady Emmerové, aby vláda dala Všeobecné zdravotní pojišťovně 3,8 miliardy korun. Stát by tak uhradil část dlužného pojistného za zkrachovalé státní podniky. Kabinet by měl návrh projednat do dvou týdnů. "Vítáme to, VZP bude moci zaplatit dluhy nemocnicím a ty nám zaplatí za dodávky léků," řekl ČTK ředitel Asociace velkodistributorů léčiv Pavel Suchý. Oddlužení VZP pomůže i lékárnám, které si na platby za léky nebudou už muset brát úvěr, dodala viceprezidentka České lékárnické komory Leona Štěpková. Pokud by vláda návrh Emmerové neschválila, hrozí podle Suchého nedostatek léků. Distributoři by přestali dodávat do nejzadluženějších nemocnic. "Kardinální důvod dluhů ve zdravotnictví je to, že stát platí nízké pojistné za děti, důchodce a nezaměstnané, proto by měl platby zvýšit," dodal Suchý.

Referendum v Českém Těšíně přilákalo jen 29 procent voličů

Jen 29 procent oprávněných voličů, tedy něco přes 6000 lidí, se zúčastnilo sobotního referenda k prodeji městských obytných domů a kotelen v Českém Těšíně na Karvinsku. ČTK to řekl starosta města Jindřich Sznapka. Vůbec první místní referendum v republice, ve kterém občané rozhodovali o nakládání se společným majetkem, tak kvůli nízké účasti nebylo úspěšné. K jeho platnosti bylo totiž třeba, aby hlasovala nejméně polovina obyvatel 26tisícového města, kteří mají právo volit. Téměř všichni lidé, kteří se dostavili k volebním urnám, se vyslovili pro přednostní prodej bytů současným nájemníkům a naopak, aby kotelny zůstaly v majetku města.

Místní hlasování si vybojovali občané, kteří v protestní petici požadovali, aby se 48 lukrativních domů s více než 450 byty v centru města prodávaly přednostně současným nájemníkům za čtvrtinu ceny, a ne obálkovou metodou, jak to navrhovala radnice. Pokud se podle starosty vyhovělo lidem, rozdíl v příjmu do pokladny města dosáhne sto milionů korun.

Do české Národní budovy v New Yorku se začíná vracet život

Do české Národní budovy v New Yorku se začíná vracet život. I když její rekonstrukce ještě neskončila, jejími prvními uživateli se stali čeští krajané. Ve svém poschodí mohou od neděle opět pořádat společenské a kulturní akce a jako dřív se věnovat spolkovému životu. Na jejich tvářích při sobotním stříhání pásky v krajanském patře byla vidět radost i dojetí, že se vracejí na místo, které po desetiletí patřilo neodmyslitelně k českému krajanskému životu v New Yorku.

Národní budovu na východní 73. ulici si Čechoameričané postavili v letech 1895 - 1897 jako místo, kde se mohli scházet, bavit i rozvíjet svůj vztah k původní vlasti. Stejně jako pražské Národní divadlo si ji postavili z dobrovolných sbírek a stejně jako v Praze si na zeď umístili nápis Národ sobě. V té době stála budova uprostřed české čtvrti, kde žily tisíce českých rodin. V okolí byly české obchody a restaurace, český kostel i sokolovna. Postupem času se ale Češi začali stěhovat a krajanský život v Národní budově pomalu uhasínal. V posledních letech pak byla zcela opuštěná a zchátralé stavbě hrozilo stržení. Krajané, kteří v 90. letech minulého století ze sbírky opravili alespoň fasádu, se obrátili s žádostí o příspěvek na Českou republiku. "Už tehdy bylo jasné, že oprava celé budovy bude nad síly krajanů a sebevětší příspěvek by nic neřešil, protože by peníze ležely ladem," řekl ČTK tehdejší český generální konzul, dnešní primátor Ústí nad Labem Petr Gandalovič. V té době se zrodila myšlenka, že kdyby budova přešla do vlastnictví českého státu a bylo v ní sídlo českých institucí, mohla by republika vynaložit podstatně větší prostředky, než jen příspěvek, vysvětlil Gandalovič.

Po několika letech vyjednávání koupila Česká republika v roce 2001 památkově chráněnou budovu za symbolický dolar. Zároveň se zavázala, že ve zrekonstruované stavbě poskytne krajanům na 396 let jedno poschodí, a to za dolar ročně. První šek s nájemným převzal v sobotu státní tajemník českého ministerstva zahraničí Vladimír Zavázal.

Po dokončení rekonstrukce nalezne v budově své sídlo český generální konzulát a České centrum, které nyní provizorně využívají stísněné prostory české mise při OSN v další newyorské budově patřící českému státu. V Národní budově bude také restaurace, kino a velký multifunkční sál. Podle odhadu architekta Jana Hirda Pokorného, předsedy krajanského Českého dobročinného a literárního sdružení, by mohla mít budova tržní hodnotu 30 až 40 milionů dolarů, což je při současném kurzu až dvojnásobek peněz vynaložených na opravu.

Po zkušenostech s nízkou kvalitou prací amerických dodavatelů a s americkými vízovými předpisy, kvůli nimž nebylo možné na stavbě zaměstnat české řemeslníky, trvá české ministerstvo zahraničí na tom, aby v další etapě pracovaly na rekonstrukci české firmy.

Autorská práva se v Česku podle USA nijak výrazně neporušují

Autorská práva se v České republice podle USA nijak výrazně neporušují. Vyplývá to z poslední zprávy Úřadu amerického obchodního zmocněnce o dodržování práv duševního vlastnictví ve světě. Nejsledovanější zemí je kvůli tomu pro Spojené státy Ukrajina, na niž USA uvalily i obchodní sankce. Česká republika ve zprávě nefiguruje ani na seznamu obecně sledovaných obchodních partnerů. Je na něm ale Evropská unie za označení původu, což se týká zejména zemědělských výrobků a potravin. "Pro ČR to neznamená prakticky nic," uvedl právník Vladimír Smejkal. "Pokud se to týká ČR, pak jde o tradiční spory typu Budvar versus Budweiser," dodal.

Samostatně jsou na americkém seznamu obecně sledovaných zemí vedle Evropské unie i Slovensko, Polsko, Maďarsko, Chorvatsko, Bulharsko a Rumunsko, Litva a Lotyšsko, z vyspělých ekonomik i Itálie či Kanada. Celkem je na tomto seznamu 36 obchodních partnerů USA. Jde o země, které kvůli konkrétním problémům v ochraně duševních práv podle dokumentu zasluhují bilaterální pozornost.

Dvakrát se veřejnost rozloučí s herečkou Stellou Zázvorkovou

Dvakrát se v úterý 24. května rozloučí veřejnost s herečkou Stellou Zázvorkovou, která náhle zemřela v úterý 17. května ve věku 83 let. První pietní akt se uskuteční od 11:00 v pražském Divadle ABC, jemuž byla věrna čtyři desítky sezon. Překvapením jistě bude úryvek z rozhovoru, který před sedmi lety vedl s paní Stellou moderátor Českého rozhlasu Robert Tamchyna. Týkal se právě posledních věcí člověka a Zázvorková o nich mluví s humorem. Její slova má doprovodit píseň Raye Charlese, kterou milovala.

Od 16:00 bude následovat smuteční obřad ve Velké obřadní síni krematoria v Praze - Strašnicích. "Se smutečním projevem vystoupí ministr kultury Pavel Dostál," řekla ČTK jménem rodiny zesnulé publicistka Hana Höschlová. Dostál Zázvorkovou osobně poznal díky Miroslavu Horníčkovi. Setkal se s ní i na pódiu - na oslavě Horníčkových osmdesátin a také, když tento herec na podzim 2000 otevíral "své" divadlo v Plzni. Podle Höschlové v krematoriu zazpívá Lucie Bílá - Gounodovu píseň Ave Maria a rovněž známou píseň Pie Jesu z Requiem skladatele Andrewa Lloyda Webbera, v níž zpívají i členové královéhradeckého chlapeckého sboru Boni Pueri.

V Orlických horách se ztratilo dvouleté dítě, ušlo pět kilometrů

Šest hodin hledali v sobotu večer v Orlických horách policisté a členové horské služby ztracenou dvouletou holčičku. Nalezli ji až zhruba pět kilometrů od domu v Sedloňově na Rychnovsku, kde bylo naposledy rodiči spatřeno. Dítě bylo v pořádku. "Zhruba ve 20:30 požádala Policie ČR Horskou službu ČR oblast Orlické hory o součinnost při pátrací akci po malém dítěti," řekl náčelník tamní horské služby Josef Šifra. Do pátrání se zapojilo deset členů horské služby a záchranářský pes. Po dvou hodinách dítě našli.

Evangelíci se kvůli odškodnění Němců obracejí na vládu a parlament

Českobratrská církev evangelická chce, aby se Česko podílelo na odškodnění československých Němců věrných republice. Evangelíci se proto obracejí na vládu a parlament. Stát by měl podle nich odškodnit Němce, kteří se za války postavili proti nacismu, zůstali věrni Československu a přesto po válce zažili odsun ze země nebo byli postaveni do role neplnoprávných občanů. Vyplývá to z prohlášení synodu, jehož třídenní zasedání skončilo v neděli v Praze. Odplata se nedá ospravedlnit, míní v souvislosti s procesem česko-německého usmiřování synod českých evangelíků. "Musíme myslet i na to, co jsme provedli my Češi. Argumentem není, že jsme činili spravedlivou odplatu. Msta se nedá ospravedlnit," řekl ČTK synodní senior církve Joel Ruml. Prohlášení podle něj navazuje na dokument přijatý před deseti lety, v němž se mimo jiné také připomínalo odsunutým Němcům, aby nahlédli hloubku traumatu způsobeného Čechům a uvržení českého národa na pokraj záhuby.

Někdejším disidentům vadí Klausova kritika nevládních organizací

Proti nedávným výrokům prezidenta Václava Klause o nebezpečném vlivu nevládních organizací na veřejný život se ozvali lidé, kteří zažili potlačování občanských aktivit za komunistického režimu. Diskreditace úsilí nevládních hnutí považují za útok na základní demokratické principy zaručené ústavou. "Podobná kritika podle našeho názoru nepřísluší prezidentovi, jehož úkolem je garance ústavnosti státu a jeho institucí," uvádí se v dopise, který podepsalo 12 osobností. Mezi signatáři je Rudolf Battěk, Václav Malý, Jan Ruml, Petr Uhl, Karol Sidon, Jiřina Šiklová, Svatopluk Karásek či Jan Štern.

Klaus na nedávném summitu Rady Evropy ve Varšavě prohlásil, že novým úkolem této mezinárodní organizace má být boj proti takzvané postdemokracii. Postdemokracie podle prezidenta zahrnuje především nátlak nejrůznějších nevládních organizací, které chtějí promlouvat do běžného života lidí, přestože nemají mandát vzešlý z voleb. "Ten demokratický mandát tady chybí. To je prostě nový fenomén posledních let, posledních desetiletí a já ho považuji za velmi riskantní a velmi nebezpečný," řekl Klaus.

Policie se bude zabývat případem sběru orchidejí na Novém Zélandu

Olomoucká policie se začne zabývat případem bývalého děkana Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Čestmíra Číhalíka a jeho kolegy Jindřicha Šmitáka, které vloni novozélandský soud potrestal statisícovými pokutami za nedovolený sběr orchidejí na ostrově. Policie spis obdržela v pátek od Okresního státního zastupitelství v Olomouci. "Policie zahájila úkony trestního řízení kvůli podezření ze spáchání trestného činu neoprávněné nakládání s chráněnými a volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami," sdělila severomoravská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková. Trestného činu se oba muži měli dopustit tím, že si při svém pobytu na Novém Zélandu opatřili více než 50 exemplářů chráněných druhů orchidejí.

Číhalík kvůli incidentu na Novém Zélandu loni na jaře rezignoval na post děkana fakulty. Za pochybení označil skutečnost, že do svého herbáře zařadil 15 rostlin, které podléhají mezinárodní ochraně. Proti rozhodnutí tamního soudu se chtěl bránit odvoláním. V současné době pracuje jako přednosta jedné z klinik Fakultní nemocnice v Olomouci.

Sraz pravicových radikálů v Mostě ukončila v sobotu večer policie

Sraz mladých pravicových radikálů, kteří v sobotu uctili v Mostě a Litvínově památku svého mrtvého kamaráda Miloše Reha, ukončila večer pořádková jednotka mostecké policie. "Poté co skupina vyvěsila na zábradlí jedné z mosteckých restaurací vlajku s říšskou orlicí a hrála písně s rasistickým texty, policisté zasáhli," řekl ČTK Jaroslav Káninský z mostecké policie. Policisté podle něj odvezli k podání vysvětlení 35 mladých lidí, jednoho z nich obvinili z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačování práv a svobod člověka.

Policie má podnět na Bémova náměstka Blažka kvůli bezdomovcům

Policie dostala trestní oznámení, které poukazuje na názory náměstka pražského primátora Rudolfa Blažka, jak se vypořádat s bezdomovci. Jde o podezření z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod, sdělili ČTK autoři trestního podnětu bezdomovec Jiří Vancl a vikářka Luterské evangelické církve augsburského vyznání Eduarda Heczková.

"Považuji to za naprosto absurdní, nejsem si vědom, že bych řekl něco, co by mělo znamenat podněcování k nenávisti vůči bezdomovcům," řekl ČTK Blažek. Ačkoli o trestním oznámení slyšel poprvé, policie jej minulý týden kontaktovala s tím, že s ním potřebuje mluvit o nějakém článku v novinách.

Vancl a Heczková ČTK informovali o tom, že trestní podnět podali kvůli článku, který vyšel v lednovém čísle měsíčníku ODS Prahy 1. Blažek tam podle nich zveřejnil své 'originální' metody, jak se vypořádat s bezdomovci v Praze. Dvojici oznamovatelů se nelíbí například věty o tom, že úkolem strážníků je stále bezdomovce vytlačovat a že základem je, nenechat bezdomovce na pokoji. Kvůli nim podali 9. května trestní oznámení na Blažka i šéfredaktorku. Vůči ní navíc vznesli žalobu na ochranu osobnosti.

Pokud jde o problematiku bezdomovců, zástupci města se podle Blažka nemohou tvářit, jako že neexistuje. "Město dává peníze, má ubytovny, které financuje, dává prostory. Ale na druhou stranu to musí mít i meze," zdůraznil. Bezdomovci by podle něj například neměli žebrat tam, kde je to městskou vyhláškou zakázané. Připomněl, že bývají často nemocní, objevila se i tuberkulóza, nepečují o sebe a ohrožují ostatní občany. "A to není v pořádku," míní Blažek.

Euro: Výrobce mercedesů asi napadne nákup tatrovek v Bruselu

Pokud česká armáda nakoupí nákladní automobily Tatra bez výběrového řízení, výrobce konkurenčních mercedesů zřejmě takový nákup vojenské techniky napadne u Evropské komise. Informoval o tom v aktuálním čísle týdeník Euro.

Uskupení Poličské strojírny - DaimlerChrysler, které se snaží prodat armádě nákladní mercedesy, může podle časopisu ve své stížnosti vycházet z evropských norem, podle nichž nejde v případě nákladních automobilů střední kategorie o techniku určenou výlučně k vojenských účelům. V takových případech proto není možné výběrové řízení obejít, a to ani když nákup organizuje armáda. "Přímý nákup bez tendru by evropské normy umožňovaly pouze v případě, že by nakupované vozy měly být opancéřovány nebo vybaveny napevno připevněnými zbraňovými systémy. Tak tomu ale dosud nebylo," uvedlo Euro.

O přímém nákupu asi tisícovky tatrovek pro českou armádu za více než miliardu korun rozhodla loni v květnu tehdejší vláda Vladimíra Špidly. Výběrové řízení se rozhodla nevypsat kvůli tomu, že jde o koupi vojenského materiálu důležitého pro zajištění obrany a bezpečnosti státu. Později ale vznikly pochybnosti, jestli zadáním přímé zakázky neporuší ministerstvo obrany přísné směrnice EU, která pečlivě sleduje rovnou soutěž. Členskému státu, který směrnice poruší, hrozí žaloba u Evropského soudního dvoru a následně poměrně vysoká pokuta.

"Podle mého názoru to vojenské vozidlo je, ale pravidla Evropské unie jsou přísná. Vše musí důkladně posoudit odborníci," řekl Kühnl při dubnové návštěvě kopřivnické Tatrovky. Z důvodů strategických i ekonomických by považoval za logické, aby vojáci používali české vozy. Novými automobily chce armáda postupně nahrazovat především zastaralé Pragy V3S.

Historie pod nádvořím Senátu sahá hlouběji, než experti čekali

Historické terény pod nádvořím Kolovratského paláce v areálu Senátu sahají ještě hlouběji, než archeologové původně očekávali. Pozůstatky staveb z vrcholného středověku nacházeli i v hloubce přes 5,5 metru pod nynějším povrchem, i když se tak hluboko měl podle dosavadních poznatků nacházet povrch z raného středověku. "Překvapení je o to větší, že dosažená hloubka je stále nad kótou povrchu, z něhož byl v 2. polovině 13. století vykopán velký obranný příkop na příkaz krále Přemysla Otakara II. Nečekaná hloubka tohoto pohřbeného povrchu vysvětluje, proč příkop nebyl dosud archeology nalezen," uvádějí Jarmila Čiháková z Národní památkového ústavu a Nina Marková z Kanceláře Senátu v nejnovějším čísle časopisu Senát.

Archeologický průzkum se pod nádvořím uskutečnil v souvislosti s budováním podzemních garáží a prostor pro technické zázemí horní komory. Práce včetně rekonstrukce paláce mají být do roka hotovy.

Svatý Hostýn patřil tisícovkám včelařů, konala se včelařská pouť

Poutní místo Svatý Hostýn na Kroměřížsku se v neděli ocitlo v obležení včelařů. Na třetí ročník včelařské pouti dorazilo podle odhadů pořadatelů asi 10.000 včelařů z celé České republiky, Slovenska a Polska. "Tak velká účast byla jen při prvním ročníku, loni nám nepřálo počasí a přišlo asi jen 5000 včelařů. Letos nám to vyšlo krásně," řekl ČTK zlínský včelař Josef Okál. Včelaři se podle Okála na Hostýně při mši modlí za své bližní, své příznivce a ochránce přírody vůbec. Kromě pouti je však víkend vhodnou příležitostí k setkání všech příznivců včel. Na Hostýně si mohli lidé také zakoupit různé výrobky z medu, nabízela se medovina nebo speciální kosmetika; včelaři si také mohli vybrat z bohaté nabídky pomůcek a speciálního vybavení.

Volný vstup v hlavní budově Národního muzea využilo 2800 lidí

Tisíce návštěvníků přilákaly v neděli oslavy Mezinárodního dne muzeí. Vstup zdarma měli zájemci v pražských i mimopražských objektech Národního muzea; jen v hlavní budově v Praze toho využilo 2800 lidí včetně zahraničních turistů. Rušno bylo v Náprstkově muzeu, kde u vchodu napočítali téměř osm stovek malých i velkých. Zhruba stejný počet přilákaly o víkendu folklorní soubory do letohrádku Kinských.

Na Okoř dorazili především nevyhranění příznivci hudby

Vystoupení kapel několika hudebních stylů nabídl v sobotu 7. ročník festivalu Okoř se šťávou. Vedle rockového Viléma Čoka zde zahrála například popová skupina 05 a Radeček, folkový Vlasta Redl, na malé scéně zase zněla keltská hudba v podání skupiny Marw. V podhradí hradu Okoř sledovalo festivalové dění téměř 4000 diváků. Největší úspěch u nich sklidila skupina Buty, která zahrála akustické verze svých hitů. "Není to akce pro vyhraněné fanoušky. K nám chodí tolerantní posluchači, pro které je muzika buď dobrá nebo špatná," řekl ČTK pořadatel festivalu Michal Šenbauer.

"Absolvoval jsem dnes teprve druhé vystoupení k mému poslednímu projektu Běž pro ty šproty a jsem spokojený. Hrát se zříceninou hradu za zády nemělo chybu," uvedl po vystoupení Vilém Čok, který fascinoval publikum převlékací show. Během svého půlhodinového vystoupení totiž stačil vystřídat několik obleků ilustrujících texty jeho písní.

Festival se původně jmenoval Okoř bez šťávy, protože vystupující hráli akustickou hudbu. "Po dvou ročnících jsme akci museli přejmenovat na Okoř se šťávou, protože kapely nechtěly hrát bez elektrických nástrojů," sdělil Michal Šenbauer. Přesto letos měl největší ohlas akustický koncert kapely Buty.

Prohlídky ukázaly, jak se Rohanové vyrovnávali se svými škůdci

Při nočních prohlídkách zámku Sychrov v pátek a v sobotu se turisté tentokrát dozvěděli, jak se knížecí rod Rohanů dokázal vyrovnat se vznešenými pány, s nimiž se dostal v 19. století do křížku. Víkendové noční prohlídky vycházely podle kastelána Miloše Kadlece z pamětní knihy Rohanů a zaměřily se tentokrát na 60. a 70. léta 19. století. Například během prusko-rakouské války si pruský císař Vilém zvolil Sychrov jako svůj hlavní stan. Když vítězní Prusové Sychrov opustili, zmizela jedna ze dvou vzácných žlutých míšeňských váz. "Kníže Kamil Rohan nechal zabalit i druhou a poslal ji pruskému císaři s dopisem, že si ji s sebou zřejmě zapomněl vzít. Pruský císař vrátil na Sychrov obě vázy," podotkl Kadlec. Další odlehčená hraná scénka při nočních prohlídkách připomněla řevnivost mezi rohanskými knížaty ze Sychrova a hrabaty Des Fours Walderode z nedalekého Hrubého Rohozce. Walderodové zmařili Rohanům plány na vysázení aleje ze Sychrova do Jenišovic, jež vedla přes jejich pozemky. "Mezi Rohany se traduje, že kníže pak nechal dovézt před Hrubý Rohozec tři fúry hnoje a svému sousedovi vzkázal - Milý hrabě de Fúry, posílám ti tři fúry," poznamenal Kadlec.

Nedělní svět: Kremličkův obraz Po koupeli koupil Vladimír Železný

Plátno Rudolfa Kremličky Po koupeli z roku 1919, které bylo v sobotu vydraženo za tři miliony korun na aukci síně Dorotheum v Praze, koupil europoslanec a bývalý šéf televize Nova Vladimír Železný. Při započtení dvacetiprocentní aukční provize činí cena 3,6 milionu korun, píše týdeník Nedělní svět. Dražba začínala vyvolávací cenou 800.000 korun. Aukční kladívko však nakonec obraz přikleplo za rovné tři miliony korun, což jej řadí na jedenácté místo v žebříčku nejdráže prodaných obrazů na aukcích v ČR od roku 1990.

Obraz pochází z pozůstalosti po předválečném pražském galeristovi Hugo Feiglovi. Byl vyvezen z Československa koncem 30. let, naposled byl v majetku Feiglovy dcery v New Yorku.

Železný podle týdeníku koupil Kremličkovo plátno přesto, že se nechal před časem slyšet, že svou kolekci už nerozšiřuje, pouze občas doplní nějakou mezeru. V této souvislosti Nedělní svět připomněl, že před šesti lety Železný převedl kompletní sbírku i další majetek kvůli obavách z exekutorů na akciovou společnost Anser Aureus (Zlatá Husa).

Handicapovaná čapí vdova z Kašperských Hor už má nového manžela

Po půlročním shánění po celé ČR má handicapovaná čapí vdova, která už osm let pobývá v záchranné stanici v Kašperských Horách, nového manžela. Je jím loňské mládě přivezené v sobotu z chomutovského lesoparku. "Samec je zatím neplodný, pohlavně dospěje ve čtyřech letech. Čápice ho zatím nepřijala, nevidí v něm chlapa. Zatím jsou odděleně a musí si na sebe zvykat," řekl ČTK zoolog Muzea Šumavy Ivan Lukeš. Čápi žijí ve volné přírodě osm až deset let, ve stanici více než dvakrát déle. Čápice má křídlo popálené o vedení vysokého napětí, nový přírůstek sundaný z hnízda má zkrácené šlachy na křídlech, a proto nemohl odletět do Afriky. Čapí vdova, jejíž původní dvaadvacetiletý manžel v prosinci zemřel, vyvedla ve stanici celkem 40 mláďat.

V záchranné stanici handicapovaných živočichů, jediné na Šumavě, je nyní 35 zvířat - převážně výrů, krkavců, lišek a veverek, které tam nejvíce nosí sami lidé. Raritou je čtrnáctiletý rys, jenž se v přírodě dožívá sedmi až devíti let. Stanici u náměstí vede už 20 let Ivan Lukeš se svým synem. "Oba tu pracujeme na půl úvazku na vedlejšák," řekl otec Lukeš. Do stanice lidi neradi pouštějí, neboť zvířata jsou divoká a vzhledem ke svým zraněním ve velkém stresu.

Sparta utrpěla v Jablonci nejtěžší debakl v lize od července 2001

Fotbalisté Sparty utrpěli na jaře už třetí, ale dosud nejtěžší prohru. Úřadující mistr prohrál po slabém výkonu v Jablonci 0:3, navíc přišel o vyloučeného Homolu. Pro Spartu je to největší debakl v lize od července 2001, kdy v Blšanech nynější kouč Jaroslav Hřebík debutoval při svém minulém angažmá. Domácí naopak vyrovnali svou nejvyšší letošní výhru. Sparta má další důvod, proč nerada jezdit do Jablonce. Loni, kdy vyhrál ligu Baník, tam prohrála 2:4 a v roce 2002, kdy triumfoval Liberec, odjela s porážkou 0:2. Rozezlení fanoušci tehdy na cestě do Prahy zastavili a kamenovali klubový autobus s hráči a Hřebík u týmu skončil. Teď může být rád, že má jeho tým titul už v kapse.

Ve druhém nedělním utkání 28. kola 1. ligy zvítězili fotbalisté Brna nad Mladou Boleslaví 2:0. Obě branky Brňanů vstřelil hlavou útočník Luděk Zelenka a pomohl tak svému klubu udělat velký krok k záchraně.

Liberečtí stále věří, že se mohou vrátit do boje o Ligu mistrů

V libereckých fotbalistech stále dřímá touha po účasti v předkole příštího ročníky Ligy mistrů. Severočeši vyhráli v sobotním šlágru v Teplicích 1:0 a teď se z páté pozice dívají na vysněné druhé místo, kde figurují Slavia a Teplice, s pětibodovým odstupem. "Slavia remizovala, my vyhráli. Nic rozhodnutého ještě není," prohlásil autor jediné branky v Teplicích Miroslav Slepička.

Do konce ligy zbývají dvě kola a soutěž končí příští víkend, ale Severočeši s napětím vzhlížejí už k úterý. To bude zasedat odvolací komise a Severočeši doufají, že jim komise vrátí šest bodů, které za účast libereckého manažera Františka Myslivečka v korupční aféře odečetla v zimě týmu disciplinárka. "Tajně doufáme, že nám odvolačka ty body vrátí. Chceme tomu věřit," dodal s nadějí v hlase Slepička. Kdyby se liberecké sny vyplnily, vyhoupl by se Slovan rázem na stříbrný stupínek, kde by měl jednobodový náskok na Slavii a Teplice. "Situace s odvolačkou je pořád otevřená. V úterý to určitě budeme sledovat," hlásil záložník Jan Polák. "Dokud nám ty body nevzali definitivně, pořád je můžeme dostat zpátky. Nezbývá nám nic jiného než doufat," poznamenal brankář Marek Čech.

Jágr na operaci nemusí, zlomený malíček se podařilo dobře srovnat

Český hokejový útočník Jaromír Jágr si může oddechnout, operace malíčku na levé ruce jej nečeká. Sobotní rentgen prstu, který mu zlomil německý soupeř na mistrovství světa ve Vídni, potvrdil, že se lékařům podařilo v týdnu malíček správně srovnat a hráči nehrozí další zákrok. "Vše dobře dopadlo," řekl ČTK hráčův osobní trenér a jeden z reprezentačních asistentů Marian Jelínek. Jágrovu ruku tak bude v následujících dvou až třech týdnech 'pouze' zdobit sádra, poté by měl být prst v naprostém pořádku. "Na 99 procent. Lékaři si tradičně nechávají jedno procento pro nečekané případy," usmál se Jelínek.

Největší hvězdu světového šampionátu zranil ve druhém utkání v základní skupině turnaje německý bek Stefan Schauer, když jej sekl hokejkou při jednom z obranných zákroků. Jágr poté odjel do Brna, kde se lékařům podařilo prst zafixovat, aby mohl mistrovství dokončit. Útočník zámořského celku New York Rangers, který díky výluce NHL oblékal v letošní sezoně dresy Kladna a ruského Omsku, se pak vrátil zpět do Vídně a měl velkou zásluhu na pozdějším triumfu českých hokejistů. Společně s Jiřím Šlégrem se navíc stali prvními českými hráči, kteří dosáhli takzvaného zlatého hattricku. Vedle MS totiž vyhráli i olympijské hry a radovali se ze zisku Stanleyova poháru.

Kvasnička i Vorlíček zajeli doma nejlepší letošní výsledky v MS

Čeští motocykloví reprezentanti Jan Kvasnička a Petr Vorlíček využili domácího prostředí k dosažení nejlepších výsledků v letošní sezoně mistrovství světa v supermotu. Kvasnička nasbíral ve dvou finálových jízdách Velké ceny České republiky, která se konala v Sosnové na Českolipsku, celkem dvacet bodů v kategorie S1. Vorlíček v obsazenější třídě S2 rozšířil bodové konto v seriálu o osmnáct bodů. Nejlepších výsledků dosáhli na severu Čech v kategorii S1 Thierry van den Bosch z Francie, který se tak dostal po třech odjetých dílech šampionátu do čela průběžného pořadí MS. Ve třídě S2 byl nejúspěšnější Ital Masimo Beltrami z Itálie, jenž posbíral celkem 42 bodů. V čele mistrovství je Eddy Seel z Belgie. Kvasničkovi a Vorlíčkovi, jediným českým pravidelným účastníkům MS patří 15., respektive 21. místo.

Cheptot vyhrál při absolutním keňském triumfu Pražský maratón

Keňan Steven Matebo Cheptot vyhrál jedenáctý ročník Pražského mezinárodního maratonu časem dvě hodiny, 10 minut a 42 sekund. Druhý byl díky zrychlení v závěru jeho krajan Laban Kipngetich a třetí skončil další zástupce běžecké velmoci Robert Kiprotich Cheruiyot. Na šesté pozici dokončil závod jako nejlepší Evropan Jan Bláha, který se stal mistrem České republiky časem 2:17:59.

Nejrychlejší ženou na trati byla podle očekávání favorizovaná Salina Jebet Kosgeiová rovněž z Keni, která proběhla cílem za 2:28:42. První Češkou v cíli byla na 81. místě Ivana Martincová v času 2:19:18.

Na start se postavilo 4800 běžců, tedy o 550 více než vloni. V doprovodných bězích se na Václavském náměstí objevilo zhruba 15.000 účastníků. Zatímco loni se běžci museli vypořádat s chladným a deštivým počasím, letos vytrvalce unavovaly naopak vyšší teploty a místy i žhavé paprsky slunce. To se stalo osudným také loňskému vítězi - Barnabas Koech nevydržel a vzdal sedm kilometrů před cílem.

Straka se s fotbalisty Ahlenu udržel v druhé bundeslize

Angažování Františka Straky se fotbalovému klubu Ahlen vyplatilo, protože český trenér zachránil tým v druhé německé lize. Ahlen to dokázal díky vítězství 4:3 v posledním kole nad Mnichovem 1860, který přitom bojoval o postup do bundesligy. Místo Mnichova však doprovodí Kolín nad Rýnem a Duisburg mezi elitu Frankfurt.

Bývalý kouč Teplic a pražské Sparty přišel do Ahlenu na začátku března. Jeho svěřenci k jisté záchraně dnes potřebovali vyhrát a dvěma góly jim ke splnění cíle pomohl bývalý slávista - chorvatský stoper Ašanin.

Šachbazjan má desátý titul mistra České republiky v boxu

Jubilejní desátý titul mistra České republiky v boxu získal na domácím šampionátu ve Znojmě ústecký borec Araik Šachbazjan. Ve vyrovnaném finálovém utkání v hmotnostní kategorii do 60 kilogramů porazil rodák z Arménie na body Jana Baloga z Gaži Brno.

Oslavy výročí Masarykova okruhu v Brně přilákaly na 15.000 lidí

Na 15.000 lidí prošlo v sobotu areálem brněnského Masarykova okruhu, který si připomínal 75 let existence. Největší nápor nastal podle organizátorů v podvečer, kdy se řada lidí přišla podívat na koncerty rockových kapel a také na velký ohňostroj. Asi dvacetiminutová světelná show připomněla historii i vítěze závodního okruhu. Ohňostroj byl také takzvaným prelude k soutěži ohňostrojných skupin, která se bude na konat na Brněnské přehradě od 26. května do 1. června. Sobotní světelné představení se skládalo ze tří částí, první navozovala atmosféru zrození závodního okruhu, druhá dynamičtější část připomínala samotné závody silných strojů a závěr ohňostroje byl věnován vítězům na okruhu. Automotodrom nabízel program po celý den. Děti našli zábavu například na minibikové dráze a byla pro ně připravena i řada soutěží. Návštěvníci Masarykova okruhu si mohli odnést také autogramy známých závodních jezdců a prohlédnout si závodní vozy i historické automobily.

Počasí:

V pondělí bude oblačno až zataženo, s deštěm nebo přeháňkami, místy bouřkami, ojediněle kroupami. Na východě území zpočátku i polojasno. Teploty 18 až 22 stupňů Celsia, na východě až 27 stupňů, na horách kolem 14, v Jeseníkách a Beskydech kolem 19. Mírný severozápadní vítr, na Moravě zpočátku jižní, v bouřkách přechodně zesílí.