Zprávy

Klaus a Paroubek se budou snažit v zahraničí jednat v souladu

Prezident Václav Klaus a premiér Jiří Paroubek se dohodli, že se pokusí v zahraničí vystupovat v souladu a koordinovaně. Paroubek po úterní schůzce na Pražském hradě prohlásil, že spor obou politiků, který vznikl kvůli kompetencím v zahraniční politice, je uzavřen. Klaus označil jednání za konstruktivní. "Samozřejmě jde o to, abychom se snažili, aby naše prohlášení v zahraničí byla maximálně soudržná a souhlasná. To je úsilí a to je snaha, abychom to tak mohli dělat," řekl Klaus. Na základní rámec české zahraniční politiky má ale jiné názory než vláda.

"Domluvili jsme se na tom, že základní otázky zahraniční politiky budeme na státních návštěvách interpretovat shodně, respektive budeme se snažit, aby tato interpretace mohla být shodná," řekl ČTK po hodinové schůzce premiér. "Jdeme spolu po stejném chodníku nebo po stejné ulici, ale necupitáme nebo nebalancujeme spolu na laně jako provazochodci. Já jsem ochoten putovat po stejné ulici, ale nejsem ochoten po špičkách chodit, abych se ani o milimetr nemohl otočit doleva nebo doprava po laně jako nějaký provazochodec," prohlásil prezident.

Podle mluvčího prezidenta Petra Hájka se oba ústavní činitelé shodli na tom, že jsou důležité pravidelné konzultace. "Shodli se na tom, že v oblasti zahraniční politiky jsou důležité pravidelné konzultace, a hlavně vzájemné posuzování stanovisek v jejich skutečné podobě a ne výlučně podle jejich mediálních, často z kontextu vytržených a významem posunutých interpretací," sdělil ČTK Hájek.

Lidovci chtějí pozastavit eurokampaň a svolat jednání stran

Vedení KDU-ČSL navrhuje, aby česká vláda pozastavila informační kampaň k přijetí evropské ústavy až do strategického rozhodnutí EU. Po francouzském odmítnutí euroústavy lidovci rovněž vyzvali k jednání předsedy všech demokratických parlamentních stran za účasti premiéra Jiřího Paroubka a ministra zahraničí Cyrila Svobody, aby společně projednali další postup. Podle předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska by vhodným termínem schůzky mohl být počátek příštího týdne.

S návrhy lidovců nesouhlasí šéf Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. "K tomu nevidím důvod. To mi připadá, že je ukvapené," řekl ČTK. Podle Zaorálka by Česko mělo být spíše součástí evropské debaty. Domnívá se, že nerozhodne-li červnová Evropská rada jinak, mohou ratifikace pokračovat.

Předseda ODS Mirek Topolánek na úterní tiskové konferenci řekl, že podle jeho názoru může být setkání představitelů demokratických parlamentních stran užitečné. "A to hlavně proto, aby bylo jasné, s jakým mandátem pan předseda vlády Paroubek má odjet na jednání Evropské rady a jaké stanovisko ČR tam bude prosazovat. Jiné jednání podle mě ztrácí smysl," řekl.

Evropský komisař Vladimír Špidla je přesvědčen o tom, že by v informačních kampaních měly pokračovat všechny země, které o ratifikaci ústavní smlouvy ještě nerozhodly. "Co se týče informovanosti lidí, Evropě toho ještě mnoho dlužíme," řekl Špidla ČTK. Konečné rozhodnutí je ale podle něj na vládách jednotlivých států.

Paroubek chce o euroústavě mluvit v koalici; kritizoval Kalouska

Premiér Jiří Paroubek svolal na středeční ráno jednání koaličních lídrů, aby s nimi projednal další postup při ratifikaci evropské ústavy po francouzském odmítnutí dokumentu. Reagoval tak na výzvu KDU-ČSL, která chce pozastavit kampaň k euroústavě a svolat jednání předsedů všech demokratických stran, premiéra a ministra zahraničí. Premiér zároveň kritizoval šéfa KDU-ČSL Miroslava Kalouska, že znovu "vráží dýku do zad" koaličním partnerům. "Myslím, že by si tyto manýry měl odpustit, narušuje to koaliční spolupráci," řekl ČTK Paroubek na adresu lidoveckého předsedy.

Podobně se později vyjádřil i předseda ČSSD Stanislav Gross. Kalousek se podle něj výzvou pouze zviditelňuje, jak to činil už dříve. Konstatoval, že lidovci výzvou porušují smysl programového prohlášení vlády. Měli by si podle něj uvědomit, že francouzské "ne" Evropské ústavní smlouvě neznamená automaticky konec ratifikačního procesu.

Experti a politici: Komunismus v Česku stále představuje hrozbu

Komunistická ideologie stále představuje nebezpečí pro českou společnost. Shodovali se na tom experti s politiky při veřejném slyšení Hrozba komunismu?, které se uskutečnilo v sídle Senátu. Nebezpečí komunismu podle nich tkví ve ztrátě historické paměti a nedostatečném připomínání zrůdnosti této ideologii. Někteří vidí hrozbu v přetrvávání nynější postkomunistické společnosti. "Bolševické nebezpečí nespočívá v nějakém návratu komunistů k moci - vždyť oni u moci v podstatě zůstali. Nebezpečí spočívá naopak v přetrvání a posílení současného postkomunistického režimu," prohlásil například Petr Vančura ze sdružení pro svobodu a demokracii ZVON. Bolševici si v něm podle Vančury uchovali téměř naprostou kontrolu nad veřejnou správou a zprivatizovali významnou část znárodněného majetku.

Hrozbu komunismu vidí senátor a evangelický farář Zdeněk Bárta v tom, že jeho ideály při ztrátě historické paměti budou vždy pro mnohé lákavé. "Zejména ve společnosti, která v sobě virus pokroucení starých ideálů stále nosí a jejíž politická reprezentace namnoze svou arogantní neschopností nedokáže dát lidem vizi, pro kterou by zapomněli na komunistickou utopii," uvedl senátor.

Pro předsedu Senátu Přemysla Sobotku je komunismus stále otevřenou hrozbou. Na příkladu zdrženlivého postoje Evropské komise k zákazu symbolů komunismu poznamenal, že bude třeba přesvědčit minimálně původních 15 členů EU o tom, že komunismus je podobný totalitarismus jako fašismus. "Dělejme maximum pro to, aby se to nikdy nevrátilo," prohlásil.

Veřejné slyšení se uskutečnilo na den přesně 55 let poté, co komunistický režim zahájil proces se svou odpůrkyní, poslankyní Miladou Horákovou, kterou posléze nechal popravit.

Lidem se otevřel armádní Úřad pro zpřístupňování dokumentů

Veřejnosti se v úterý na jeden den otevřel armádní Úřad pro zpřístupňování dokumentů v pražském Braníku. Jeho hlavním úkolem je zpřístupňování dokumentů komunistické vojenské kontrarozvědky, která byla do listopadu 1989 součástí Státní bezpečnosti (StB). Úřad pro zpřístupňování dokumentů pořádal akci poprvé. Zájemci mohli nahlédnout do struktury činnosti vojenského zpravodajství a zaměstnanci úřadu jim zpřístupnili všechny prostory a předvedli, jak vypadá technické zpracování dokumentů.

Lidé si také mohli vyzvednout seznamy spolupracovníků komunistické kontrarozvědky a podat žádost o zpřístupnění jednotlivých dokumentů. Podmínkou je, že žadateli je alespoň 18 let, je občanem ČR a není ve výkonu trestu. Úřad do uzavření navštívilo více než 160 lidí. "Zájem byl hlavně o seznamy spolupracovníků vojenské kontrarozvědky a o to, jaké jsou podmínky pro podání žádosti o zpřístupnění dokumentů," řekla ČTK pracovnice úřadu Jitka Pourová. Podle ní je možné, že ministerstvo obrany akci v budoucnu zopakuje.

Seznamy mohou být na žádost zpřístupněny kdykoli - zájemce si je může vyzvednout v sídle instituce, úřad mu je může zaslat poštou nebo si je lze vyžádat po internetu. Kromě Úřadu pro zpřístupňování dokumentů informace poskytují také ministerstva vnitra a spravedlnosti. Jsou zdarma.

Aktivní zálohy zahájily pravidelná cvičení po celé zemi

Jednotky aktivních záloh zahájily pravidelný výcvik po celé České republice. Jednotlivá cvičení dobrovolných vojáků ve vojenských újezdech potrvají zhruba týden. ČTK to řekl Jiří Pytlík z velitelství sil podpory a výcviku. V pondělí začali s výcvikem "záložáci" českobudějovického krajského vojenského velitelství v prostoru Boletic, příští týden je na stejném místě budou následovat vojáci z Jihlavy. Aktivní zálohy ze Zlína a z Pardubic se vystřídají na Libavé. Plzeňští "záložáci" zase budou nacvičovat ve vojenském prostoru Hradiště v Doupovských horách. Vojenští dobrovolníci také chystají ukázku na Dnu pozemního vojska Bahna 2005 ve výcvikovém prostoru Jince v Brdech, kde si zacvičí společně s pravidelným armádním oddílem. Lidé se tak budou moci na vlastní oči přesvědčit, nakolik dokáže vojsko se "záložáky" spolupracovat.

Manévry dobrovolníků se konají vždy několikrát do roka a účastní se jich oddíly čítající několik desítek vojenských nadšenců různého věku, kteří jinak pracují v civilní sféře. Někteří z nich si stěžují, že jejich zaměstnavatelé nejsou příliš ochotni je na cvičení pouštět. Náčelník generálního štábu Pavel Štefka nedávno prohlásil, že firmy lze ke vstřícnějšímu přístupu k členům armádních aktivních záloh motivovat úlevami na daních.

Martin Jahn: Růst české ekonomiky překročí i díky TPCA čtyři procenta

Zahájení provozu nové automobilky Toyota Peugeot Citroen Automobile (TPCA) v Kolíně přispěje letos k růstu české ekonomiky o více než čtyři procenta. Při úterním slavnostním otevření závodu to řekl místopředseda vlády Martin Jahn. Česká národní banka přitom v dubnu odhadla růst HDP o 3,6 až 4,6 procenta. "Je to projekt nadregionální, má význam pro celou ČR," řekl Jahn ČTK. Připomněl, že TPCA vytvoří 3000 přímých pracovních míst a dalších 7000 nových míst vznikne v obslužných službách a u subdodavatelů. Přínosem jsou podle něj také nové technologie a know-how firmy.

Na Autosalonu se poprvé představí nový sportovní vůz z Moravy

Na brněnském Autosalonu se v evropské premiéře představí nový sportovní vůz tuzemské výroby. Auto, jehož detaily výrobce tají, vyvinula břeclavská firma Autohandl, která pod značkou Thunderbolt vyrábí motorové tříkolky Streamer. Mediální zástupce společnosti Petr Tydlačka ČTK pouze řekl, že firma na výstavě představí dva vozy, ale další informace poskytne až na čtvrteční tiskové konferenci. Podle fotografií zveřejněných serverem iDnes se vůz bez střechy podobá legendárnímu Lotusu Seven, jehož repliky již několik let vyrábí jiná tuzemská firma Kaipan. Nový sportovní vůz má údajně pohánět agregát BMW. Českou premiéru si v Brně odbudou i nové vozy z kolínského závodu TPCA, Peugeot 107 a Citroen C1. Třetí Toyota, která v Kolíně vyrábí model Aygo, na Autosalonu nevystavuje.

Čínský Changhong chce v ČR postavit závod na výrobu televizorů

Čínský výrobce televizorů Changhong Electric Appliance uvažuje o několika místech v České republice, kde by postavil nový závod. Uvedl to hejtman Středočeského kraje Petr Bendl. Společnost je největším výrobcem televizorů v Číně. Představitelé čínské firmy jsou tento týden v České republice, aby vybrali místo, kde by mohl nový výrobní závod stát. Bližší informace ale hejtman neposkytl. Mluvčí hejtmana dodal, že by investice měla být relativně velká, protože by závod měl zásobovat celý evropský trh.

Changhong uvádí, že je druhým největším výrobcem televizorů ve světovém měřítku. Prvenství má jihokorejský Samsung Electronics. Výrobci televizorů v Číně vedou od konce 90. let cenovou válku kvůli nadměrným dodávkám na trh, a proto se snaží rozšiřovat výrobu do světa, napsala agentura Reuters.

Min. financí: Albánie by měla ČR vrátit do deseti let dluh 250 milionů Kč

Albánie by měla České republice do deseti let vrátit 250 milionů korun. Vyřešil by se tak starý dluh, který země měla vůči bývalému Československu. Albánie celkem dluží Česku přes 285 milionů korun, v rámci dohody se však české ministerstvo financí zřeklo nároku na úroky. Návrh dohody ve středu projedná vláda, řekl ČTK Radek Němeček z tiskového oddělení resortu. Albánie by měla dluh v přesné výši 10,121.637 dolarů splatit v deseti ročních proporcionálních splátkách. V případě zpoždění bude muset za každý další rok zaplatit úrok čtyři procenta. ČR jí na oplátku odpustí dosavadní úroky do konce roku 2004 ve výši 2,2 milionu dolarů (asi 55 milionů korun). Podle pravidel OECD bude stát moci tuto částku vykázat v roce 2006 jako rozvojovou pomoc.

Analytici: Růst mezd není přehnaný, produktivita práce roste

Růst mezd v České republice letos není nijak přehnaný a umožňuje zvýšení produktivity práce. Uvedli to analytici, které ČTK oslovila. I přes růst zůstávají podle nich mzdy velkou konkurenční výhodou českých firem proti podnikům ze západní Evropy. Průměrná hrubá mzda vzrostla v letošním prvním čtvrtletí meziročně o 970 korun na 17.678 korun měsíčně. Meziroční nárůst mezd zpomalil na 5,8 procenta, což bylo ve srovnání s průměrnými ročními tempy růstu nejméně od roku 1993. Reálná mzda, tedy po odečtení od vlivu inflace, se zvýšila o 4,1 procenta. Oznámil to Český statistický úřad.

"Je zřejmé, že podniky mají silnou motivaci udržet své náklady pod kontrolou, aby neztratily konkurenceschopnost," řekl ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek. K této motivaci podle něj přispělo i posilování koruny, které podnikům tuzemské mzdové náklady prodražuje proti zahraniční konkurenci. Mzdy jsou podle hlavního analytika ČSOB Petra Dufka i nadále velkou konkurenční výhodou České republiky. "Včetně všech daní a pojistného průměrná mzda v průmyslu loni nedosahovala ani čtvrtiny hodnoty ve stejném odvětví v Německu," upozornil. Letošní růst mezd bude podle ekonomů mírný a nedojde tak k prudkému nárůstu spotřeby domácností.

Pokles prodeje zlata se v ČR zpomalil, obliba stříbra stále roste

v České republice se v loňském roce po několika letech zpomalil výrazný pokles prodeje opuncovaného zlata. Vyplývá to ze statistiky Puncovního úřadu. Obliba stříbrných šperků v ČR dlouhodobě vykazuje růst. Puncovní úřad loni připravil pro tuzemský trh 4.252 kilogramů zlatého zboží, což bylo meziročně o 77 kilogramů méně. Ještě v roce 2003 se přitom množství opuncovaného zlata snížilo o 353 kilogramů a v roce 2002 o 392 kilogramů. Celkem loni bylo v ČR opatřeno puncem zhruba 1,9 milionu zlatých šperků. "Pokles prodeje (zlatých šperků) se v posledních letech snižuje. Z toho lze vyvozovat, že recese trhu zlatých šperků se zastavila," řekl ČTK ředitel Puncovního úřadu Martin Novotný, který oživení poptávky přisoudil růstu koupěschopnosti Čechů.

Naopak prodej stříbrných šperků v ČR roste již několik let. Zatímco v roce 2003 bylo Puncovním úřadem připraveno pro uvedení na trh 16.323 kilogramů stříbra, tak loni se množství opuncovaných stříbrných šperků zvýšilo na 17.114 kilogramů, což představovalo takřka 2,4 milionu šperků. "Na růstu prodeje stříbrných šperků se podepisuje především jejich velká obliba u mladé generace," poznamenal Novotný.

Loni se v ČR snížila poptávka po špercích vyrobených z platiny, jejichž celková hmotnost klesla z 3,8 kilogramu v roce 2003 na 2,2 kilogramu. Celkem bylo loni v ČR prodáno 291 platinových šperků. V loňském roce bylo do ČR dovezeno 2167 kilogramů zlatých šperků a 13.608 kilogramů výrobků ze stříbra. Import platinových šperků loni obnášel 772 gramů. Zboží z drahých kovů se do ČR dováží především z Itálie, Turecka, Německa, Izraele a Thajska.

CVVM: Většina Čechů nadále žádá přímou volbu prezidenta

Více než polovina Čechů si stále přeje přímou volbu prezidenta. Souhlasilo by s ní 57 procent lidí. Současnou praxi volby parlamentem podporuje čtvrtina občanů. Skoro polovina Čechů zároveň soudí, že prezident by měl stát mimo politické strany, podle pětiny z nich by neměl mít s politikou nic společného. Vyplývá to z dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Nynější prezident Václav Klaus je čestným předsedou ODS. Spojení prezidenta s politickou stranou považuje za ideální šest procent dotázaných, třetině lidí to je jedno. Přes polovinu Čechů si také myslí, že pravomoci hlavy státu by se neměly měnit. Čtvrtina z nich by souhlasila s posílením prezidentových pravomocí, desetina by naopak jeho pozici oslabila.

Děti oslavily svůj středeční svátek na Pražském hradě

Mezinárodní den dětí, který připadá na první červnový den, oslavilo v úterý téměř 200 školáků v Míčovně Pražského hradu. Pozvala je manželka prezidenta Livia Klausová, která se s každým dítětem pozdravila a předala mu malý dárek. "Dětem bych popřála, aby pokud možno každé mělo rodinu, aby každý měl aspoň jednoho kamaráda a aby byly zdravé," řekla Klausová. Do Míčovny se přišel podívat i prezident Václav Klaus. Poznamenal, že se nestává moc často, aby se na Hradě sešel s dětmi. Zavzpomínal na své mládí a uvedl, že den dětí byl příležitostí k tomu, aby dopolední vyučování nahradil třeba sportovní den. Podle Klausové není den dětí příliš velkým rodinným svátkem. Školáci si ho spíš užívají spolu se svými kamarády, poznamenala.

Akce ke dni dětí se na Hradě konala už podruhé, loni Klausová pozvala handicapované děti. Letos přijeli školáci z organizací, s nimiž prezidentova manželka spolupracuje. Chtěla by, aby i v budoucnu na podobné akce přicházely nejrůznější skupiny dětí. Je to příležitost, kdy se mohou seznámit s novými kamarády, a může je to přimět k větší aktivitě, dodala.

Skříňkové betlémy z Třebíče putují na výstavu do Polska

Pět malovaných skříňkových betlémů ze sbírek Muzea Vysočiny v Třebíči bude reprezentovat Vysočinu na osmém ročníku výstavy lidových tvůrců a uměleckých řemesel ve městě Prudnik na polsko-českém pomezí. Výstava se uskuteční 3. až 5. června. "Prezentace betlémů přispěje k propagaci Vysočiny a posílení vztahů se zahraničními sousedy," řekl hejtman Miloš Vystrčil.

Betlémy z Vysočiny se na cestu do zahraničí nevydávají poprvé. Předloni v listopadu byl jeden z betlémů ze sbírek Muzea Vysočiny v Třebíči součástí výstavy Sto betlémů v Římě. Další z betlémů se stejné výstavy zúčastnil i loni. Jiné betlémy kraj Vysočina loni zapůjčil dolnorakouskému muzeu betlémů ve Vösendorfu, další se představily na výstavě v Bratislavě. Podle Vystrčila kraj Vysočina s okolními zeměmi v kultuře čile komunikuje a výměna zajímavých exponátů je oboustranná.

Quadriennale 2007 chce reflektovat změny, jimiž divadlo prochází

Za dva roky se v Praze bude opět konat velká mezinárodní přehlídka scénografie Pražské quadriennale. Pořadatelé pro jedenáctou soutěžní výstavu nevyhlásili jednotné téma. Vyzvali desítky zemí a jimi vybrané kurátory, aby sami zvolili a zpracovali téma, které vyjádří unikátní trendy divadelní kultury dané země. Organizátoři tak chtějí zdůraznit současnou rozmanitou podobu scénografie a využít její schopnosti reflektovat současný svět. O přípravě dalšího ročníku největší světové scénografické výstavy v úterý informovali pořadatelé.

Výstava se uskuteční od 14. do 24. června 2007 v Průmyslovém paláci na Výstavišti. Funkci generálního komisaře pořadatelé svěřili americkému teatrologovi a profesorovi Kolumbijské univerzity Arnoldu Aronsonovi. Podle ředitele Divadelního ústavu Ondřeje Černého poskytuje účastník mnoha minulých přehlídek "nečeské oči" při přípravě a organizaci mezinárodní akce. Před dvěma lety se výstavy zúčastnilo rekordních 50 zemí. Nyní pořadatelé obeslali 92 zemí, uzávěrka přihlášek je letos 30. června.

Na festivalu vystoupí Anouška Šankarová, dcera hráče na sitár

Pětačtyřicet let poté, co na mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro poprvé vystoupil legendární interpret indické hudby Ravi Šankar, se na této přehlídce představí jeho dcera Anouška, která v úterý přijela do Prahy. Ve čtvrtek zahraje s rozhlasovými symfoniky Koncert pro sitár a orchestr, jehož autorem je právě Šankar. Syntézu evropské a tradiční asijské hudby, kterou její otec do skladby vtělil, považuje Anouška Šankarová za nejlepší způsob, jak se mohou lidé na Západě s indickou kulturou seznámit.

"Indická hudba je podobná evropské v tom, že je tradiční a stará; je také v něčem podobná jazzu, protože dává možnost improvizovat... Ale také je velice jiná," řekla hráčka na sitár na tiskové konferenci. Je to podle ní "jedinečná kombinace" duchovní hloubky a nepřeberné šíře rytmů a melodických struktur. Třiadvacetiletá interpretka, narozená v Londýně, je považována za výjimečnou osobnost, v jejímž projevu se přirozeně prolíná západní kultura se znalostí a citem pro indické hudební tradice. Otec, jemuž je letos 85 let, byl jejím učitelem.

Medaile pro Václava Hybše

Ministr kultury Pavel Dostál předal Václavu Hybšovi medaili Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění). Trumpetista, kapelník, aranžér, spoluzakladatel Tanečního orchestru Československého rozhlasu Václav Hybš oslaví 3. června 70. narozeniny. Medaili mu ministr udělil za celoživotní dílo a za dlouholeté a systematické šíření dobrého jména české kultury, sdělila ČTK mluvčí ministerstva kultury Kateřina Besserová.

Ze sportu:

Fotbalisté Baníku Ostrava vyhráli Pohár ČMFS. Díky brankám Metelky a Papadopulose z druhého poločasu zvítězili v olomouckém finále nad Slováckem 2:1 a vybojovali si účast v prvním kole Poháru UEFA. Svou výhrou potěšili i Příbram, která místo Baníku zaujme pozici v letním Intertoto Cupu.

Dvacítka hráčů se v úterý sešla v pražském hotelu Praha, aby na závěr fotbalového jara zahájila společnou přípravu před kvalifikačním dvojutkáním s Andorrou a Makedonií. Na tradičním místě srazu panovala obvyklá pohodová atmosféra, kterou ještě umocnil příjezd čerstvých liverpoolských hrdinů. Vladimír Šmicer a Milan Baroš se od svých spoluhráčů dočkali řady gratulací k vítězství v Lize mistrů, ale blahopřálo se také Antonínu Kinskému, který v úterý slavil třicetiny.

I po odchodu z Liverpoolu by fotbalový reprezentant Vladimír Šmicer mohl dát působit v anglické lize. Podle posledních zpráv britských médií o něj mají velký zájem Charlton a Birmingham. Dosud se zdálo, že hrdina nedávného finále Ligy mistrů zamíří do Francie, kde by ho rádi viděli ve svých týmech zástupci Bordeaux a Lensu, odkud Šmicer před šesti lety na Anfield Road odešel.

Český fotbalista Tomáš Řepka si plnými doušky vychutnává postup svého West Hamu zpět do anglické Premier League, ale zároveň začíná zvažovat svoji další budoucnost. V londýnském klubu mu po sezoně končí smlouva a stane se volným hráčem. Nesmlouvavý obránce přemítá podle svého manažera Ondřeje Chovance nad dalšími nabídkami z Anglie, Itálie a Řecka.

Slovenský záložník Slovanu Liberec Karol Kisel vyhrál sedmý ročník ankety týdeníku Gól o nejlepšího cizince v české fotbalové lize. Před rokem Kisel obsadil druhé místo za krajanem Lubomírem Reiterem, ve dvou předchozích ročnících se těšil z bronzového umístění. V čerstvě skončené sezoně za Kiselem skončil druhý jeho krajan Milan Ivana z týmu 1.FC Slovácko a třetí je další Slovák Peter Babnič z Olomouce.

Čerstvý světový šampion z Vídně Jan Hejda bude v příští hokejové sezoně hájit barvy ruského Voskresensku. Šestadvacetiletý obránce podepsal podle deníku Sport Express s vedením Chimiku dvouletou smlouvu a rozšířil českou kolonii v klubu. V týmu, který povede trenér Miloš Říha, budou působit i brankář Dušan Salfický a další bek Aleš Píša.

Diskař Libor Malina je třináctým českým atletem, který má splněný limit na srpnovém mistrovství světa v Helsinkách a zatím jistý i start na šampionátu. Za dva týdny dvaatřicetiletý vrhač Olympu Praha hodil dvoukilové náčiní při mítinku ve francouzském Salon De Provence do vzdálenosti 63,11 metru a splnil tak mírnější z kritérií Českého atletického svazu.

Martin Verner je od víkendu nejrychlejším českým plavcem. Při Velké ceně Slovenska v Bratislavě totiž vytvořil závodník Komety Brno časem 50,58 sekundy nový národní rekord v závodu na 100 metrů volný způsob.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Teploty 15 až 19 stupňů Celsia.