Zprávy

V Boskovické nemocnici leží pacient otrávený metanolem

Stav dvaapadesátiletého muže, který leží v Nemocnici Boskovice na Blanensku s otravou metanolem, je stabilizovaný. Neměl by být v ohrožení života, řekl náměstek pro preventivně léčebnou péči Vladimír Zemánek. Zatím však není jasné, zda bude mít muž nějaké následky. Nemocnice přijala muže v pátek. "Manželka ho přivezla v obrovských křečích. Upadl do bezvědomí. Velmi rychle jsme diagnostikovali otravu metanolem a zahájili jsme adekvátní terapii," uvedl Zemánek. Policisté případ vyšetřují. "U muže doma jsme zajistili láhve s alkoholem a předali jsme je do laboratoře k dalším rozborům. Zatím nemáme zdroj otravy a není jasné, v čem se metanol nacházel. Vyšetřování je teprve na počátku," řekla blanenská policejní mluvčí Iva Šebková

Tzv. metanolová kauza propukla v září 2012. Od té doby má téměř 50 obětí. Policie ukončila vyšetřování hlavní zlínské metanolové větve na konci loňského roku. Státní zástupce obžaloval přes 30 lidí.

Sociální demokracie definitivně schválila eurokandidátku

Ústřední výkonný výbor sociální demokracie schválil kandidátku strany pro volby do Evropského parlamentu. Jednoznačné podpory se dostalo volebnímu lídrovi - sociologovi Janu Kellerovi. Na tiskové konferenci o tom informoval premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Keller, o němž se hlasovalo zvlášť, získal podporu 92 procent spolustraníků. Další kandidáty pak ve stejném pořadí, jaké v pátek navrhlo předsednictvo strany, podpořilo na 63 procent hlasujících. Sobotku a tiskovou konferenci doprovodila i první trojice na kandidátce - Keller a europoslanci Olga Sehnalová a Pavel Poc. Před novináři vystoupil také europoslanec Richard Falbr, který kritizoval návrh předsedy frakce socialistů Hannese Swobody na Nobelovu cenu za mír. Swoboda totiž na prestižní ocenění navrhl kosovského premiéra Hashima Thaçiho, který je podle Falbra válečným zločincem.

Gazdík: S ANO při volbách v Praze spolupracovat nebudeme

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) nechce v pražských komunálních volbách spolupracovat s hnutím ANO Andreje Babiše. ČTK to sdělil předseda hnutí Petr Gazdík. Informaci o možné spolupráci STAN s ANO zveřejnily Lidové noviny. Předsedkyně pražské organizace Jana Plamínková řekla, že o případné společné kandidátce mluvila se Stranou zelených, Starosty pro Prahu a s Janem Kaslem. Ten ale nedávno oznámil, že povede kandidátku ANO. Lidové noviny napsaly, že se Starostové a nezávislí rozhodli kandidovat v letošních podzimních komunálních volbách v Praze bez TOP 09. Podle Gazdíka spolupráci odmítla samotná pražská TOP 09, která jim sdělila, že by preferovala samostatné kandidátky.

Sobotka příští čtvrtek zavítá na Slovensko

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) příští čtvrtek při své první bilaterální návštěvě ve funkci zavítá na Slovensko. Čeká ho tam například schůzka s tamním premiérem Robertem Ficem. Další program se zatím upřesňuje. Informoval o tom mluvčí vlády Martin Ayrer. "Je to tradice, myslím si, že to je pěkná a dobrá tradice, a jsem rád, že v ní mohu jako nový předseda vlády pokračovat," řekl Sobotka ČTK k tomu, že na Slovensko vyráží na první dvoustranné setkání ve funkci ministerského předsedy. Připomněl, že ho se slovenským protějškem pojí dlouholeté přátelské vztahy. Věnovat se prý budou například otázce propojení dopravní infrastruktury obou zemí.

Dosavadní šéf úřadu vlády Augustin povede analytický odbor Hradu

Dosavadní šéf úřadu vlády a bývalý místopředseda Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) Radek Augustin míří na Pražský hrad. Přijal nabídku prezidenta Miloše Zemana vést analytický odbor. Napsal to server iDnes, kterému to Augustin potvrdil. Na Hrad z okruhu úřednické vlády Jiřího Rusnoka zamířil také ministr obrany Vlastimil Picek, který dostal post bezpečnostního experta. Podle zdrojů Mladé fronty Dnes doporučil Zemanovi nového zaměstnance expremiér Rusnok. Zatím není jasné, kdy Augustin nastoupí a v čem přesně bude jeho pracovní náplň spočívat, napsal server. Analytický útvar podle webových stránek Hradu vede Petr Mužák. Na Hradě však dosud nebyl zřízen politický odbor, který za Zemanova předchůdce Václava Klause vedl Ladislav Jakl. Je tedy podle serveru možné, že Augustin převezme pravomoci tohoto odboru.

Bělobrádek plánuje personální změny ve vládní vědecké radě

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) plánuje personální změny v Radě pro vědu, výzkum a inovace (RVVI), která je poradním orgánem vlády. Někteří členové působí podle vicepremiéra v radě dlouho a musí se prověřit, zda je to v souladu se statutem. Už loni vědecká obec kritizovala, že tři členové RVVI byli do svých funkcí jmenováni v rozporu se zákonem. Podle právního posudku nebyla prý dodržena čtyřletá zákonná přestávka mezi funkčními obdobími členů rady. Na rozpor ve jmenování už loni úřednickou vládu upozornily Akademická i Vědecká rada Akademie věd ČR.

Loni v září také někteří odborníci upozornili, že vládní výzkumná rada v poslední době nedostatečně plnila svou funkci, nerozhodovala dobře o rozpočtu a její členové často hájili jen zájmy svých organizací. V radě se prý nedařilo nic dostatečně prosadit. Zástupci rady to tehdy odmítli. Rada nedávno dokončila návrh zákona, který umožní vznik nové výzkumné nadace. Ta by měla podporovat až deset špičkových tuzemských vědeckých týmů. Jeho hlavním autorem je uznávaný profesor Rudolf Haňka.

ČT: Soud poslal do vazby šest lidí kvůli legalizaci pobytu cizinců

Karvinský okresní soud poslal do vazby šest lidí kvůli korupci při legalizaci pobytu cizinců. Uvedla to Česká televize (ČT). Podezřelí, kterých je celkem 14, se prý podíleli na padělání dokladů o zkouškách z češtiny pro cizince, ucházející se o trvalý pobyt v Česku. Policie zatýkala v souvislosti se zmíněným případem na několika místech ČR, podle televize v Moravskoslezském a Středočeském kraji. Televize uvedla, že mezi šesti vazebně stíhanými je jeden Čech. Zbylých pět lidí je ze zahraničí, údajně z Vietnamu a Ukrajiny.

Registrované partnerství uzavřelo za více než sedm let 1692 párů

Registrované partnerství uzavřelo za více než sedm let jeho existence 1692 dvojic gayů či lesbických žen. Z toho se mezitím již rozpadlo 191 párů. Loni vstoupilo do partnerství 201 dvojic, o pět méně než v roce 2012. Vyplývá to ze statistik, které z údajů matrik zaznamenává aktivista Milda Šlehofer. Oficiální statistika se nevede. Institut registrovaného partnerství dvojic stejného pohlaví platí v ČR zhruba od poloviny roku 2006. Norma zaručuje partnerům třeba nárok na informace o zdravotním stavu protějšku či možnost dědit po sobě. Ukládá jim vyživovací povinnost, adopce ale zakazuje. Právě v roce 2006 byl o uzavření partnerství největší zájem, kdy svazek za šest měsíců uzavřelo 235 homosexuálních dvojic. Poté se počet uzavíraných registrovaných partnerství ustálil na přibližně dvou stovkách ročně, nejméně dvojic vstoupilo do partnerství v v roce 2011, a to 177.

Policie našla pohřešovaného desetiletého chlapce

Policisté našli v pořádku desetiletého chlapce ze Zábřehu na Šumpersku, který byl pohřešovaný od pátku. ČTK to řekl policejní mluvčí Josef Bednařík. Chlapec byl u kamaráda. Chlapec odešel v pátek ze svého domova v Zábřehu v 07:30. Toho samého dne se měl do 21:00 vrátit. Nikomu se ale už neozval.

Letohrádek Mitrovských v Brně vystavuje hvězdy stříbrného plátna

Letohrádek Mitrovských v Brně zahájil výstavu s názvem Hvězdy stříbrného plátna. Na fotografiích, plakátech a pomocí osobních předmětů představí filmové a divadelní hvězdy první republiky a protektorátu. Výstava potrvá do května. Přiblíží život například Adiny Mandlové nebo Vlasty Buriana, informoval spolukurátor výstavy Petr Lukas. Výstava připomene i Buriana nebo Lídu Baarovou.

ČR má první medaili ze Soči, bronz získal biatlonista Soukup

Biatlonista Jaroslav Soukup obsadil v zahajovacím sprintu na deset kilometrů na olympijských hrách třetí místo a získal v Soči pro Českou republiku první medaili. Jednatřicetiletý reprezentant nestačil pouze na norskou legendu Oleho Einara Björndalena a Rakušana Dominika Landertingera, čtvrtého Antona Šipulina z Ruska porazil o sedm desetin sekundy. Do elitní desítky se prosadil i Ondřej Moravec, který dojel osmý. Soukup se postaral o první českou biatlonovou medaili z olympijských her v historii. Dosavadním maximem bylo čtvrté místo Ivana Masaříka z Nagana v roce 1998.

Soukup si olympijskou medaili převezme až v neděli večer na slavnostním ceremoniálu v Soči. V sobotu dostal jen květiny. "Program dalších dnů bude náročný, ale budu se snažit i v dalších závodech," dodal Soukup. K medaili poblahopřál Soukupovi český premiér Bohuslav Sobotka. "Věřím, že medaile získaná bezprostředně po zahájení olympijských soutěží nám přinese štěstí a otevře cestu pro další skvělé sportovní zážitky a především úspěchy českých sportovců," uvedl Sobotka.

Všichni čeští skokané na lyžích postoupili na olympijských hrách v Soči z kvalifikace do závodu na středním můstku. V neděli budou o cenné kovy bojovat Jan Matura, Jakub Janda, Roman Koudelka i Lukáš Hlava. Nejlépe si v kvalifikaci vedl Koudelka, který skákal se startovním číslem sedm a výkonem 99,5 metru obsadil šesté místo. Do desítky se vešli i osmý Matura (97 m) a desátý Janda (98,5). Hlava obsadil díky skoku 92,5 metru 25. místo.

Norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová se v Soči stala olympijskou vítězkou ve skiatlonu na 2x7,5 km a obhájila triumf z Vancouveru. Hlavní favoritka porazila ve finiši Švédku Charlotte Kallaovou a získala čtvrté olympijské zlato, třetí byla další Norka Heidi Wengová. Eva Vrabcová-Nývltová skončila jedenáctá.

Ve výrazně skromnějších podmínkách než před dvěma lety v Londýně se budou na olympiádě v Soči scházet čeští sportovci. S ohledem na finance se totiž Český olympijský výbor rozhodl vybudovat svůj 'dům' v dějišti her v menších prostorách a mimo samotné centrum olympiády. "V Londýně jsme měli s Českým domem velký úspěch a říkali jsme si, že to musíme zopakovat. Už jsme ale byli lehce skeptičtí, jestli to půjde v Soči zorganizovat, protože v Londýně žije 50.000 Čechů a tady žádný," uvedl předseda ČOV Jiří Kejval na slavnostním otevření domu.

Český dům slavnostně otevřel prezident Miloš Zeman. V dějišti her je od čtvrtka a zúčastnil se i pátečního slavnostního zahájení. "Uvědomuji si, že sám svojí přítomností příliš neovlivním vaše sportovní výkony, to bych se hodně přeceňoval. Ale na druhé straně dovolte, abych byl čímsi jako vašim maskotem," uvedl Zeman v projevu. Zeman se v sobotu místo politického programu rozhodl dát přednost neformálním setkáním s českými olympioniky, sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Avizované setkání Zemana s jeho finským protějškem Saulim Niinistem bylo podle něj po vzájemné dohodě obou prezidentů zrušeno.

Lyžařka Šárka Strachová jako jedna z mála českých sportovců přijela na slavnostní zahájení olympijských her v Soči z horské vesnice a vůbec toho nelitovala. Česká vlajkonoška, kterou podle všeho čekají poslední hry v kariéře, si zahájení užila a nevadilo jí ani dlouhé čekání. "Má očekávání se naplnila a nést českou vlajku na zahájení olympiády byl opravdu nádherný a emotivní zážitek," řekla Strachová, která přiznala, že si před začátkem ceremoniálu ani nevyzkoušela, jaké to je vlajku nést a jak s ní chodit a mávat. Zahájení si nenechalo ujít všech osm českých hokejistů, kteří momentálně v Soči jsou. Evropská část týmu do dějiště her přicestovala ve čtvrtek, hráči ze zámoří se k nim připojí v pondělí.

Slavnostní zahájení zimních olympijských her v Soči v pátek v České televizi sledovalo v průměru 1,418 milionu diváků starších 15 let. Bylo to téměř 40 procent lidí, kteří se dívali na televizi. Po seriálu První republika šlo o druhý nejsledovanější pořad večera. Vyplývá to z údajů sledovanosti ATO, které poskytla Česká televize.

Dále ze sportu:

České tenistky prohrávají v 1. kole Fed Cupu ve Španělsku 0:1. V úvodní dvouhře Barbora Záhlavová-Strýcová podlehla v Seville Carle Suárezové 1:6 a 4:6. Utkání bylo na čtyři hodiny přerušeno kvůli dešti. Ke druhé dvouhře nastoupí Klára Zakopalová a domácí Maria-Teresa Torrová až v neděli.

Stolní tenistka Iveta Vacenovská dohrála na Evropském poháru ve čtvrtfinále. Česká reprezentantka v Lausanne prohrála s dvojnásobnou mistryní Evropy Viktorií Pavlovičovou z Běloruska 2:4 na sety. Vacenovská začala proti obranářce Pavlovičové dobře a vyhrála první set. Další dva ovšem hladce ztratila.

Fin Jari-Matti Latvala potřetí v kariéře vyhrál Švédskou rallye. Čech Martin Prokop ani druhý závod mistrovství světa nedokončil, ve 22. z 24 rychlostních zkoušek skončil s fiestou v závěji v příkopu.

Čeští útočníci Jiří Tlustý a Radim Vrbata přispěli jedním gólem k výhrám svých týmů v pátečních zápasech NHL. Tlustého Carolina porazila 5:1 Floridu, Vrbatův Phoenix zdolal 2:0 Chicago.

Český hokejový obránce Jakub Čutta opouští extraligový Liberec a bude působit ve finském klubu SaiPa Lappeenranta. Čutta využil klauzuli ve smlouvě s Bílými Tygry, která mu umožňovala v případě zahraniční nabídky odejít. V novém působišti uzavřel kontrakt do konce sezony.

Hokejisté Vítkovic podlehli v dohrávce 43. kola extraligy Brnu 1:3. Kometa celé utkání dokonale odbránila a domácí si navzdory tlaku vytvořili jen minimum gólových šancí. Brno vyhrálo potřetí v řadě, zatímco Ostravany oslnivá forma posledních týdnů opouští a potřetí z uplynulých čtyř utkání prohráli.

Počasí v neděli:

Bude oblačno až zataženo, od jihu postupně na většině území s deštěm, ve vyšších polohách srážky sněhové. Odpoledne v Čechách, večer i na Moravě a ve Slezsku od západu se obloha částečně vyjasní. Odpolední teploty 4 až 8, na horách kolem +1 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr.