Zprávy

0:00
/
0:00

Zaorálek: Represivní mašinerii na Ukrajině je třeba zastavit

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek považuje nynější situaci na Ukrajině za nepřijatelnou. Nelze souhlasit s mučením, zastrašováním a bitím lidí a je nutné tamní represivní mašinerii zastavit, prohlásil na tiskové konferenci. Současně vyzval ukrajinské úřady, aby vyřešily situaci, propustily vězněné, vyšetřily, kde jsou zmizelí, a potrestaly pachatele násilí. U případného kulatého stolu by podle něj mělo spolu s opozicí a představiteli vlády zasednout i "občanské sdružení Majdan", které považuje pro řešení tamní situace za zásadní. Majdan, neboli kyjevské náměstí Nezávislosti, je už přes dva měsíce dějištěm protivládních protestů proti režimu proruského prezidenta, který loni v listopadu odstoupil od záměru podepsat s Evropskou unií asociační dohodu a místo toho přistoupil k utužení vztahů s Ruskem.

Zeman se sešel s prezidenty Číny, Ázerbájdžánu a Tádžikistánu

Vzájemná podpora investic a oživení ekonomických vztahů byly hlavním předmětem jednání Miloše Zemana s jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem v ruském Soči. ČTK to telefonicky sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Český prezident v Soči jednal i s nejvyššími představiteli Ázerbájdžánu a Tádžikistánu. V pětačtyřicetiminutové besedě Zeman podle svého mluvčího seznámil čínského partnera se záměrem České republiky uspořádat letos v Praze schůzku takzvané varšavské iniciativy. Fórum pro setkání předsedů vlád šestnácti zemí střední a východní Evropy s čínským premiérem má za cíl podpořit hlubší spolupráci regionu s Pekingem. Český a čínský prezident se rovněž dohodli na obnovení činnosti česko-čínské komise pro hospodářskou spolupráci, která se naposledy sešla v roce 2009.

Zeman se v Soči setkal také s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem a pozval ho na oslavy pátého výročí Východního partnerství, které se letos v dubnu uskuteční v Praze. Český prezident ocenil přínos Baku k boji s islámským fundamentalismem a vyjádřil názor, že toto téma by mělo být obsaženo v diskusi na pražské schůzce partnerství. Zeman se rovněž setkal s prezidentem Tádžikistánu Imomalim Rachmonem. Podle Ovčáčka ho informoval o tom, že přijal pozvání k návštěvě tohoto středoasijského státu. Návštěva se uskuteční koncem letošního roku.

Poslanci se vrátí k lustračním zákonům v úterý

Poslanci se vrátí k projednávání návrhu KSČM na zrušení lustračních zákonů v úterý. Odklad prosadila ČSSD i za přispění poslanců hnutí ANO a KDU-ČSL. Lidovci uvedli, že pokud nebude předloha komunistů zamítnuta už v úvodním kole projednávání, odejdou z vlády. Chtějí, aby se o ní rozhodlo do hlasování o vyslovení důvěry kabinetu, které je plánováno na přespříští týden. Proti odkladu byly kluby TOP 09 a Starostové a ODS. Hned po hlasování si vzaly přestávky a schůze byla přerušena do úterního odpoledne. Frakce ČSSD a hnutí ANO budou mít o lustracích volné hlasování. Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek připustil, že někteří poslanci hnutí budou pro zrušení zákonů. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale ujišťoval, že koalice se kvůli předloze KSČM nerozpadne.

ČRo: O post policejního prezidenta se chce ucházet náměstek Tuhý

O post policejního prezidenta se bude pravděpodobně ucházet současný náměstek Tomáš Tuhý. Řekl to Českému rozhlasu. Ostatní dva náměstci prý kandidovat nechtějí. Policejní prezident Petr Lessy skončí ve funkci 28. února. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) najde nového šéfa policie ve výběrovém řízení, do té doby povede policii Tuhý. Chovanec ve středu řekl, že favorita pro vedení policie nemá. Začátkem března se bude řešit přesná forma výběru nového prezidenta. V úvahu podle Chovance nejdřív připadá nabídkové řízení, kde by mohl být výsledek do dubna, a pokud se v něm nikdo nenajde, pak přijde na řadu výběrové řízení, jehož výsledek se podle odhadu ministra protáhne zhruba o měsíc až dva.

Církve se s ČSSD a ANO na snížení restitučních náhrad nedohodly

Vyjednavači ČSSD, ANO a zástupci církví se podle očekávání neshodli na snížení finančních restitučních náhrad za nevydaný majetek. Snížení náhrad požadují obě vládní strany. Dohodli se pouze na tom, že ministerstvo kultury bude nově zveřejňovat zprávy o hospodaření církví. "Pokud se týká výše finančních náhrad, tam k žádné dohodě v této chvíli nedošlo," uvedla po jednání místopředsedkyně ČSSD a Senátu Alena Gajdůšková. Církve podle ní nyní mají písemně dodat své výhrady k snížení náhrad o 13 miliard, jak navrhli sociální demokraté spolu s ANO. Snížení chtějí kvůli tomu, že prý hodnota nevydaných nemovitostí byla při vyčíslení náhrad nadhodnocena. Gajdůšková nicméně připustila, že navrhované snížení "není striktní částka". Církve navíc budou poskytovat i údaje, kolik církve daly na veřejně prospěšné účely. Další schůzka k tématu má být do poloviny března. Církve se navíc dobrovolně zavázaly ve svých výročních zprávách informovat o výši prostředků, které věnovaly nebo hodlají věnovat na veřejně prospěšné aktivity, tedy do sociálních služeb, vzdělávání nebo na opravu kulturních památek.

Tržby ve službách se loni reálně meziročně snížily o 0,9 procenta

Tržby ve službách se loni reálně meziročně snížily o 0,9 procenta, uvedl Český statistický úřad. Sektor služeb tak nadále klesá, v roce 2012 činil 0,6 procenta. Růst loni vykázaly pouze doprava a skladování, ubytování a stravování a administrativní a podpůrné činnosti. Ve 4. čtvrtletí se po očištění o vliv pracovních dnů zvýšily o 0,7 procenta. V sekci doprava a skladování se na růstu tržeb, který celkově činil 4,2 procenta, podílely především skladování a vedlejší činnosti v dopravě a objemově nejvýznamnější pozemní a potrubní doprava, uvedli statistici. Zvýšení vykázaly také letecká a vodní doprava, klesaly pouze poštovní a kurýrní činnosti.

STEM: V lednu byl nejpopulárnějším politikem Babiš (ANO)

V lednu byl nejpopulárnějším politikem ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Za ním se na žebříčku oblíbenosti umístili ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), šéf Úsvitu Tomio Okamura a premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM, který se uskutečnil ještě před jmenováním vlády. Pátou a šestou příčku obsadili dva členové ANO - ministr obrany Martin Stropnický a ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová.

Palestinci: Držení zbraní bylo neúmyslným nedopatřením

Za neúmyslné nedopatření označili na zasedání zastupitelstva Prahy-Suchdol zástupci palestinského velvyslanectví držení nelegálních zbraní v jeho nové budově v této městské části. Novoroční výbuch, při němž byl smrtelně zraněn velvyslanec Džamál Muhammad Džamál, je pro ně záhadný. Zasedání provázela bouřlivá atmosféra; přítomní obyvatelé řešili situaci na Blízkém východě i stav chodníků. Původní požadavek starosty na vystěhování ambasády ze Suchdola ale zastupitelé v usnesení nevznesli. Od policie a ministerstva zahraničí však požadují omezení případných záporných dopadů souvisejících s existencí velvyslanectví v Suchdole na obyvatele. Zástupcům ambasády a rodině zesnulého velvyslance vyjádřili zastupitelé soustrast.

Čeští turisté, kteří uvízli na Kubě, odletěli domů

Přes 150 turistů, kteří ve středu uvízli na Kubě kvůli poruše letadla společnosti Travel Service, odletělo z Varadera do Prahy. Na cestu domů se vydali krátce po páté hodině ranní středoevropského času, na pražském Letišti Václava Havla by mělo přistát před 18:00, řekla mluvčí Travel Service Vladimíra Dufková. K náhradnímu termínu letu, který byl původně plánován na středu 21:15 středoevropského času, musely aerolinie přistoupit kvůli poruše na Pitotově trubici letadla. Jde o měřicí přístroj, který umožňuje měřit rychlost proudění média jejím převedením na tlak. Odstranění závady si vyžádalo delší čas, protože bylo nutné dopravit na Kubu z kanadského Montrealu nezbytné testovací zařízení. Turisté cestovních kanceláří Exim tours a Fischer na zpožděný let čekali v hotelech.

ČSÚ: Do ČR loni přijelo rekordních 7,3 mil. zahraničních turistů

Do Česka přijelo loni rekordních 7,3 milionu zahraničních turistů, meziročně o dvě procenta víc. Celkem se v ČR loni ubytovalo o 1,6 procenta více turistů než v roce předchozím, a to 13,9 milionu. Počet jejich přenocování se ale snížil o 0,6 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad. V samotném loňském čtvrtém čtvrtletí meziročně přijelo do českých hotelů a penzionů o 3,9 procenta více hostů, kteří v nich strávili o 1,1 procenta více nocí. V posledním loňském čtvrtletí se v Česku ubytovalo 2,9 milionu návštěvníků, přičemž v meziročním srovnání bylo o 5,1 procenta více zahraničních turistů a o 2,3 procenta více tuzemských. Domácí klientela ale byla v hotelech o 1,6 procenta méně nocí, zatímco cizinci o 2,9 procenta více. Nejvíce zahraničních hostů pocházelo z Německa, dalšími nejpočetnějšími skupinami byli Rusové a Slováci. Podle analýzy Institutu turismu nejvíce rostly příjezdy turistů ze severských zemí a také z Jižní Koreje.

Metrostav chce stavět tunely v Rusku a Norsku

Lídr mezi českými stavebními firmami z pohledu tržeb Metrostav chce posílit své aktivity v Rusku a Norsku. Zřídil tam nové pobočky a hledá vhodné projekty. Zaměřit se chce hlavně na stavbu tunelů a železobetonové konstrukce, řekl mluvčí společnosti František Polák. Firma tím mimo jiné nahrazuje výpadek zakázek v Česku. "Jde hlavně o tunely, případně také železobetonové konstrukce. Jsou to perspektivní trhy. V Rusku je tunelů dost a také Norové stále nějaké plánují. Práce je tam tedy dost," tvrdí Polák. Kvůli nedostatku prací musela loni firma propustit pro nadbytečnost 170 lidí, pro které nenašla uplatnění ani v dceřiných společnostech skupiny. Metrostav už má s budováním tunelů v zahraničí spoustu zkušeností. Aktuálně staví silniční tunel na Islandu, před časem navíc dokončil traťové tunely metra mezi finskými městy Helsinky a Espoo. Právě tunelářské práce jsou specialitou české firmy.

Policie zadržela několik lidí kvůli legalizaci pobytu cizinců

Kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zadrželi několik lidí podezřelých z korupce ohledně legalizace pobytu cizinců v Česku. Řekl to mluvčí útvaru Pavel Hanták. Detektivové podle něj zatýkali na několika místech v ČR.Hanták další podrobnosti odmítl kvůli vyšetřování sdělit a dodal, že více informace policie zveřejní příští týden. Podle České televize, která na případ upozornila, policie zadržela 20 lidí v Moravskoslezském a Středočeském kraji. Podezření se prý týkají padělaných dokladů o složení zkoušky z češtiny pro cizince. Podle statistik Česko patří v Evropské unii k zemím, které cizincům dávají občanství nejméně. Poměr počtu migrantů, kteří se českými občany stali, k celkovému počtu cizinců je v ČR pak vůbec nejnižší.

Soud zprostil obžaloby 23 zastupitelů Liberce

Okresní soud v Liberci zprostil obžaloby 23 zastupitelů Liberce. Čelili obvinění z toho, že v dubnu 2007 schválili údajně nevýhodný prodej pozemků se škodou 3,5 milionu korun. Za porušování povinnosti při správě cizího majetku jim hrozily až tři roky vězení. Státní zástupkyně požadovala podmíněné tresty, obhajoba tvrdila, že se žádný trestný čin nestal. Argumentovala i tím, že město se k trestnímu stíhání nepřipojilo a nevymáhá žádnou škodu. Radnice prodala v dubnu 2007 dva pozemky v Doubí o celkové rozloze téměř 3400 metrů čtverečních bez výběrového řízení téměř za 1,5 milionu korun. Manželé Volavkovi za jeden pozemek zaplatili 875 korun za metr čtvereční a za druhý 350 korun za metr. Státní zástupkyně Martina Dědková připomněla, že tehdy se prodával v lokalitě jiný pozemek téměř za 1300 korun za metr.

V Českém Švýcarsku se do Kamenice pokoušejí vysadit jikry lososů

Na řece Kamenici v národním parku České Švýcarsko se pokoušejí o první inkubaci jiker lososů obecných. Snahy o návrat lososů do zdejších vod se zatím odehrávaly především prostřednictvím vypouštění lososího plůdku na jaře či odrostlejších rybiček na podzim. Informoval o tom mluvčí národního parku Tomáš Salov. Rakouští odborníci do toku Kamenice umístili v pondělí pět inkubačních schránek vyvinutých speciálně pro lososovité ryby. Každá schránka obsahuje 2000 lososích jiker. "Správa parku tak ověřuje další z možných metod, jak v minulosti vyhubeným lososům pomoci s návratem do našich vod," uvedl Salov.

Policie zabavila originály Saudkova komiksu

V pražském Topičově salonu zasahovali kriminalisté. Přišli zabavit originály legendárního komiksu Káji Saudka Muriel a andělé, který se měl za několik dní nabízet v dražbě s vyvolávací cenou 5,9 milionu korun. Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan řekl, že policie zasahovala na základě trestního oznámení. Majitel aukční síně Jiří Rybář sdělil, že trestní oznámení podala Saudkova rodina, která podobně zasahovala i při předchozích aukcích jiných děl Káji Saudka. Podle Hulana se bude věc pravděpodobně vyšetřovat pro trestný čin podílnictví, zatím není žádná podezřelá osoba. Policisté museli počkat, až bude kompletní dílo na místě. Důležité bylo zajistit kompletní dílo, které bylo podle policie považováno 40 let za nezvěstné. Poté budou kriminalisté kontaktovat osoby, které by mohly s případem souviset. Chtějí vyhledat všechny vlastníky díla, jež bylo od konce šedesátých do začátku devadesátých let nezvěstné, aby se vyjasnil jeho pohyb. Rybář je přesvědčen, že dílo vlastní sběratel, který ho do aukce nabídl. Podepsal s ním standardní smlouvu, kterou uzavírá při každém převzetí díla do aukce. Galerista věří, že se dílo brzy vrátí a aukce komiksu bude pouze odložena.

Hokejisté poprvé trénovali v Soči

Hokejová reprezentace v dějišti olympijských her v Soči poprvé trénovala. Na ledě haly Bolšoj se objevilo osm hráčů působících v Evropě a dvojice trenérů, kteří do Ruska přiletěli speciálem ve čtvrtek. Kompletní tým bude mít kouč Alois Hadamczik k dispozici až v úterý, teoreticky by však většina posil ze zámoří mohla stihnout i pondělní večerní trénink, který je naplánovaný až na 21. hodinu místního času.

České biatlonistky se stejně jako před rokem na vrcholné akci sezony představí s jednotnými náušnicemi. A stejně jako na loňském mistrovství světa v Novém Městě na Moravě věří, že jim i na olympijských hrách v Soči společný doplněk pomůže k úspěchům. Bez ohledu na to však modrými náušnicemi vzbudily pozornost v olympijské vesnici.

Dále ze sportu:

Čeští běžci na lyžích Lukáš Bauer a Kateřina Neumannová mohou dodatečně získat zlaté olympijské medaile z her v Turíně. Podle neoficiálních zdrojů totiž antidopingoví komisaři zpětně zkontrolovali vzorky a Estonci Andrus Veerpalu a Kristina Šmigunová měli mít pozitivní nálezy. Zástupci Mezinárodního olympijského výboru (MOV) informaci ruských a estonských médií nepotvrdili.

Hokejový útočník Milan Michálek zařídil ve čtvrtečním utkání NHL dvěma góly vítězství Ottawy 3:2 nad Buffalem a stal se první hvězdou zápasu. Český reprezentant nejdříve po deseti sekundách závěrečné části zvýšil náskok týmu na 2:0 a po vyrovnání hostů rozhodl Michálek v čase 59:37 o výhře Senators přesnou ranou z levého kruhu nad rameno gólmana Jhonase Enrotha.

Barbora Záhlavová-Strýcová rozehraje proti Carle Suárezové utkání 1. kola Fed Cupu českých tenistek ve Španělsku. V Seville se na antuce začne hrát v sobotu v poledne a k druhé dvouhře pak nastoupí Klára Zakopalová a Maria-Teresa Torrová. O pořadí zápasů rozhodl los. Tenistkám chybí ve Španělsku kvůli nemoci světová šestka Petra Kvitová a nachlazení z týdne ve španělské zimě vyřadilo pro sobotní dvouhry také Lucii Šafářovou (28. WTA), která by ale mohla hrát v neděli dvouhru i čtyřhru.

Český hokejový obránce Jakub Čutta opouští extraligový Liberec a bude působit ve finském klubu SaiPa Lappeenranta. Čutta využil klauzuli ve smlouvě s Bílými Tygry, která mu umožňovala v případě zahraniční nabídky odejít. V novém působišti uzavřel kontrakt do konce sezony.

Počasí v sobotu:

Místy polojasno, jinak nás čeká oblačná až zatažená obloha a večer na západě Čech ojedinělý déšť. Teploty 5 až 9 stupňů Celsia, na horách kolem dvou.