Zprávy

0:00
/
0:00

Sobotka trvá na usnesení proti kumulaci funkcí

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka trvá na tom, že čelní krajští politici sociální demokracie, kteří se stali poslanci, se budou muset jedné z funkcí vzdát. Lhůta pro jejich rozhodnutí uplyne podle loňského usnesení stranického ústředního výboru v dubnu. Dotyční politici zatím vesměs vyčkávají. Jako první ze sociálnědemokratických hejtmanů se této funkce vzdal poslanec Milan Chovanec. Bývalý plzeňský hejtman míří do čela ministerstva vnitra. Z hejtmanů ČSSD by se měli rozhodnout ještě čtyři další politici, kteří jsou zároveň poslanci. Na funkci náměstka středočeského hejtmana rezignuje budoucí ministr školství Marcel Chládek. Krok chce učinit do měsíce od jmenování vlády, senátorský mandát si ponechá. Na středočeském hejtmanství dopadá usnesení ústředního výkonného výboru ČSSD i na náměstka Miloše Peteru, který několikrát řekl, že o věci ještě uvažuje. Poukázal na to, že je v jiné situaci než jeho kolegové ze vzdálenějších regionů, protože krajský úřad sídlí blízko Sněmovny.

Zeman v úterý přijme Dienstbiera a Zaorálka

Prezident Miloš Zeman v úterý přijme poslední dva adepty na ministry nové vlády. S oběma má napjaté vztahy. Kandidát na ministra pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) je Zemanovým častým kritikem a byl jeho protikandidátem v loňské prezidentské volbě. Uchazeč o post ministra zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) uvedl, že je připraven si neshody s hlavou státu vyjasnit. Společnou řeč by se Zemanem mohli najít například v otázce přístupu k Evropské unii. Současný prezident je jejím příznivcem, čímž se liší od svého předchůdce Václava Klause. Zaorálek už dal najevo, že hodlá po případném nástupu do Černínského paláce kurs zahraniční politiky výrazně nasměrovat na Brusel. Mezi Zaorálkem a prezidentem Milošem Zemanem dlouhodobě panují napjaté vztahy. Zaorálkovo jméno bývá zmiňováno v souvislosti se skupinou 27 zákonodárců ČSSD, kteří v roce 2003 nepodpořili Zemana při volbě hlavy státu.

Nynější senátor Dienstbier má mít ve vládě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na starosti oblast lidských práv, současně bude šéfem legislativní rady. Pokud bude členem kabinetu jmenován, rád by uzákonil nárok každého dítěte na místo ve školce, větší pravomoci ombudsmana či určitou možnost adopcí pro gay a lesbické páry. Chce také bojovat proti sociálnímu vyloučení a přispět k přijetí zákona o sociálním bydlení.

Vláda hned po jmenování zasedne k prvnímu jednání

Nová trojkoaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL bude poprvé jednat ve středu odpoledne poté, co ministry na Pražském hradě jmenuje prezident Miloš Zeman. Kabinet bude na prvním jednání řešit především legislativní plán a programové prohlášení. Ministři pak budou až do konce týdne přejímat své úřady. Už ve středu si své budoucí působiště prohlédne vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), ministr pro lidská práva a legislativní radu Jiří Dienstbier (ČSSD) a ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Vyplývá to z předběžného harmonogramu. Budoucí ministři se ve středu zhruba hodinu před svým jmenováním sejdou nad číší vína v Hrzánském paláci. Odtud společně zamíří na Hrad, kde je prezident jmenuje. Po slavnostním aktu se noví členové vlády přemístí na úřad vlády do Strakovy akademie, kde je uvítá premiér v demisi Jiří Rusnok. Rusnok designovanému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) předá klíče od korunovačních klenotů. Předseda vlády je totiž jedním ze sedmi držitelů klíčů, mezi dalšími jsou mimo jiné prezident, předsedové obou komor parlamentu a pražský arcibiskup.

Štěch: Holokaust nebyl jen dílem německých nacistů

Holokaust byl nejhorší událostí v lidských dějinách, která se nesmí opakovat. Nebyl jen dílem německých nacistů, ale také kolaborantských vlád včetně české. Uvedl to dnes předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) v sídle horní komory na setkání ke Dni památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti. Jako příklad uvedl Štěch nařízení druhorepublikové vlády z 27. ledna 1939, které bylo přijato přesně šest let před osvobozením nacistického tábora v Osvětimi, které Den památky obětí holokaustu připomíná. Podle tohoto nařízení musely státní úřady zjistit zaměstnance židovského původu. Odejít z nich pak museli ti, kteří nebyli nepostradatelní. Postižena takto byla zhruba tisícovka lidí. Stejně jako další řečníci poukazoval na to, že zločiny proti lidskosti a etnická nenávist s ukončením války nezmizely, ale přetrvávají. Bývalý osvětimský vězeň Luděk Eliáš za příčinu holokaustu označil "nenávist tvorů, kteří se lidmi jen zdají" a neuznávají jinou pravdu, než tu svoji. Podle něj je třeba pozitivního ovlivňování nastupujících generací. Autentická svědectví pamětníků by pomohla postavit "hráze proti těm, kteří pod záminkou vlastenectví nám vnucují neonacismus".

Budoucí ministr odvolá šéfa ŘSD Kočicu, vrátí tam Pošvářovou

Budoucí ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) odvolá generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Pavla Kočicu. Na ŘSD naopak vrátí nedávno odvolanou šéfku úseku kontroly kvality staveb Miloslavu Pošvářovou. Pošvářová svůj návrat podmínila právě personálními změnami v ŘSD včetně odchodu generálního ředitele. S odvoláním Prachař nehodlá čekat na výsledky auditu, který chce nechat na ŘSD provést. Na jeho základě hodlá v ŘSD provést změny, které by zajistily lepší funkčnost ředitelství. Uvedl, že je možné, že činnosti ŘSD budou jinak členěny. Pošvářová svůj návrat podmiňuje také odchodem dalších členů vedení ŘSD, jako jsou ředitelé úseků výstavby, provozního úseku nebo úseku vnitřního auditu. Řekla to ČTK. Prachař uvedl, že vedoucí úseků na ŘSD chce nejprve prověřit. K Pošvářové Prachař řekl, že její odvolání v polovině ledna bylo nešťastné a je za hranou zákoníku práce. Pošvářová by podle Prachaře měla na ŘSD pokračovat v započatých soudních sporech, které ŘSD vede s konsorciem firem vedených stavební společností Eurovia CS. Jednapadesátiletou Pošvářovou na hodinu odvolal právě Kočica. Tvrdil, že nekomunikovala s vedením a neodevzdala výsledky kontroly vrtů na zvlněné dálnici D47. Tyto dokumenty odvolaná ředitelka odmítla předat s tím, že jsou to dílčí výsledky expertíz, které mají sloužit jako důkazy ve sporech státu se stavebními firmami. Jejich rozšířením v rámci státní organizace podle Pošvářové hrozilo, že by byly vyneseny mimo ŘSD a dostaly se do rukou firmám, s nimiž je ředitelství ve sporu.

Novým plzeňským hejtmanem je po rezignaci Chovance Václav Šlajs

Jednašedesátiletý Václav Šlajs z ČSSD, dosavadní první hejtmanův náměstek pro ekonomiku, se stal novým hejtmanem Plzeňského kraje. Na mimořádném jednání zastupitelstva pro něj hlasovalo 26 z 42 hlasujících zastupitelů. Nahradí hejtmana Milana Chovance (ČSSD), který dal přednost funkci poslance a který je také kandidátem na post ministra vnitra v nové vládě. Kraj řídí koalice ČSSD a KSČM, která mají v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 27 křesel. Proti zvolení Šlajse se kvůli jeho aktivní komunistické minulosti postavila nejen opoziční ODS, ale přímo v jednacím sále zastupitelstva i kolem tří desítek mladých i starších demonstrantů s transparenty. Jejich vystoupení před zastupiteli trvala lehce přes hodinu. Šlajs se opakovaně ohradil proti tvrzení svých odpůrců, že byl za minulého režimu tak zvaným armádním politrukem. Připustil, že byl členem KSČ a že působil jako důstojník v tehdejší armádě, kde byl čtyři roky předsedou útvarové organizace KSČ.

Hejtmanství zrušilo souhlas olomoucké radnice pro Šantovku Tower

Krajský úřad Olomouckého kraje zrušil rozhodnutí památkářů magistrátu, kteří dali souhlas k plánované stavbě výškové budovy Šantovka Tower poblíž historického centra Olomouce. Stanovisko magistrátu bylo v rozporu se zákony, řekla mluvčí hejtmanství Kamila Navrátilová. Proti verdiktu hejtmanství, který zkomplikuje přípravu stavby výškové budovy, se nelze odvolat. Šantovka Tower má v Olomouci četné odpůrce, podle nichž výšková budova poškodí panorama města. O kontrolu práce olomouckých úředníků, kteří na sklonku loňského roku stavbu Šantovky Tower povolili, požádal hejtmanství Národní památkový ústav (NPÚ). Stanovisko magistrátních památkářů se totiž lišilo od doporučení NPÚ a jejich rozhodnutí bylo důležité pro investora Šantovky, který tak mohl pokračovat v přípravě záměru.

NKÚ: Náklady MŽP na poradenství vzrostly více než dvojnásobně

Náklady ministerstva životního prostředí na konzultační, poradenské a právní služby vzrostly podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) za dva roky více než dvojnásobně. V roce 2010 ministerstvo za tyto služby zaplatilo 23,3 milionu korun, o rok později 34,8 milionu a v roce 2012 zhruba 48 milionů korun. Informovala o tom mluvčí NKÚ Olga Málková. V letech 2011 a 2012 ministerstvo podle kontrolorů například zaplatilo dvěma externím poradcům 848.000 korun za mediální služby. V roce 2011 zase MŽP zaplatilo 240.000 korun za právní služby externí společnosti, jejíž hodinové sazby se pohybovaly od 5878 korun do 12.747 korun. Ministerstvo přitom kontrolorům nepředložilo žádné dokumenty, které by dokládaly splnění objednávky. NKÚ také zjistil, že ministerstvo mezi roky 2010 až 2012 ukončilo pracovní poměr s 427 zaměstnanci a za odstupné vyplatilo celkem 18,4 milionu korun. Ve stejném období přitom 318 zaměstnanců přijalo. Kontroloři také zjistili, že ministerstvo nakoupilo například 73 fotorámečků za 113.000 korun. Jejich cena se pohybovala od 592 korun do 14.760 korun za kus. V době kontroly přitom sloužilo svému účelu jen šest z nich, 64 rámečků bylo ve skladě a tři se zaměstnancům ministerstva nepodařilo dohledat.

Klienti zkrachovalé záložny si zatím vyzvedli 1,4 mld. Kč

Česká spořitelna vyplatila zhruba desetině klientům zkrachovalého Metropolitního a spořitelního družstva (MSD) náhrady za 1,4 miliardy korun. Spořitelna to uvedla na dotaz ČTK. Přes její pobočky začal dnes náhrady vyplácet Fond pojištění vkladů. Fond zhruba 13.600 klientům družstva vyplatí 12 miliard Kč. Půjde tak o druhou nejvyšší výplatu v historii fondu po náhradách pro klienty zkrachované Union banky v roce 2003. "Výplaty probíhají zcela hladce, pobočky byly pečlivě připravené, vyškolené. Navíc máme bohaté zkušenosti i z objemnějšími výplatami, jako je například výplata dividend ČEZu," uvedla mluvčí spořitelny Helena Matuszná. Převážná většina výplat je podle ní provedena bezhotovostně. V hotovosti si klienti odnesli 140 milionů korun. Na náhradu mají nárok fyzické i právnické osoby, které byly vkladateli k 27. prosinci 2013. Dále mají nárok na výplatu dědicové a jejich právní nástupci. Naopak výplatě nepodléhají členské vklady klientů družstva. Metropolitní spořitelní družstvo poslal do konkurzu loni 23. prosince na návrh vedení záložny Městský soud v Praze. Česká národní banka odňala družstvu povolení působit jako družstevní záložna asi o týden dřív.

Člověk v tísni na webu kritizuje stav lidských práv v Rusku

Před začátkem olympijských her v Soči spustila humanitární organizace Člověk v tísni web, kde kritizuje stav lidských práv v Rusku. Na internetové stránce http:// utajenediscipliny.cz Utajené disciplíny zveřejnila také spot, v němž své výtky ke konkrétním tématům popisuje jako speciální ruská sportovní odvětví. Před veřejností utajované disciplíny jsou podle Člověka v tísni například Hon na neziskovky, Umlčování davu, Šikana homosexuálů nebo Rychlostní vystěhovávání. V internetovém spotu pak hlas muže hovořícího anglicky se silným ruským akcentem popisuje jednotlivé "disciplíny", v nichž Ruská federace podle lidskoprávních aktivistů porušuje práva svých občanů. "Při přípravě informačního webu jsme se spolehli na naši dlouhodobou zkušenost se stavem občanské společnosti v Rusku a využili jsme informace z renomovaných zdrojů," uvedl na internetové stránce Člověk v tísni. Autoři podklady čerpali ze zpráv organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch, ruského Centra proti diskriminaci Memorial, ruského servisu rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda či informačního serveru Kavkazský uzel. Rusko v minulých dvou letech zavedlo řadu zákonů, které vážně komplikují činnost neziskových organizací a hnutí v oblasti ochrany lidských práv. Skupiny přijímající finanční pomoc ze zahraničí musejí samy sebe označovat za "zahraniční agenty", zvýšenému dozoru byla vystavena i internetová komunikace.

V Praze oslaví narozeniny Marleyho, zahraje syn jeho producenta

Omar Perry, syn jednoho ze zásadních průkopníků dubu Lee "Scratch" Perryho, vystoupí na vzpomínkovém koncertu v rámci oslav narozenin Boba Marleyho, který se uskuteční 13. února v pražském Lucerna Music Baru. Právě Lee "Scratch" Perry byl producentem "krále reggae" Marleyho, jehož nedožité šedesáté deváté narozeniny připadají na 6. února Omar Perry se narodil na Jamajce v roce 1968 a vyrůstal v legendárním studiu Black Ark, kde se učil nejen od svého otce a Boba Marleyho, ale také třeba Maxe Romea nebo nedávno zesnulého Juniora Murvina. První písničky tam sám nazpíval už v šesti letech a v půlce 80. let založil společně se svými sourozenci skupinu The Upsetter Juniors. Později se Omar Perry pustil do vlastní kariéry. Začal nejprve pracovat jako zvukový inženýr, poté se v roce 1996 odstěhoval na čas do Gambie, aby poznal své africké kořeny. Později žil v Londýně, v současné době pobývá v Bruselu.

Slovácké muzeum oslaví 100 let otevřením nové hlavní expozice

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti letos oslaví 100 let od svého založení. K výročí připravuje řadu akcí, oslavy však vyvrcholí 1. června otevřením nové hlavní národopisné expozice Slovácko, která zobrazuje život lidí v regionu. Oproti své předchůdkyni bude multimediální a měla by tak oslovit i mladou generaci, řekl ředitel muzea Ivo Frolec. Náklady na úpravu prostor a pořízení expozice činí asi 20 milionů korun. Stará expozice byla v muzeu od roku 1971. Po rekonstrukci se mění dispozice. "Expozice by měla být skutečně nadčasová, měla by oslovovat i mladou, moderní generaci, která je zvyklá pracovat s elektronickými médii," uvedl Frolec s tím, že téma však zůstává stejné - život a obyčeje lidí ze Slovácka. Muzeum bylo založeno 1. června 1914.

Nová lanovka by na vrchol Sněžky mohla jezdit od poloviny února

Nová lanovka na nejvyšší českou horu Sněžku by mohla až na vrchol jezdit od poloviny února. Zatím zařízení vozí turisty pouze do mezistanice na Růžovou horu. Lanovku, která je pro veřejnost v provozu od 21. prosince, už využily desítky tisíc lidí. ČTK to dnes řekl náčelník lanové dráhy Jiří Martinec. O jízdu novou lanovkou byl velký zájem především během silvestrovského týdne, například 30. prosince stáli lidé ve frontě na lanovku zhruba 1,5 hodiny. Nová lanovka za více než 300 milionů korun má čtyřmístné kabiny místo otevřených dvousedaček. Hodinová kapacita lanovky zůstala na základě podmínek ochránců přírody na 250 lidech.

Izraelské ocenění získal Čech za pašování potravin do ghetta

Významné izraelské ocenění Spravedlivý mezi národy získal další Čech, a to Karel Košvanec in memoriam. Za druhé světové války riskantním pašováním potravin do židovského ghetta v Terezíně zachránil mnoho jeho obyvatel od smrti hladem. ČTK o tom informovalo sdružení Post Bellum. Ocenění dnes za svého otce převzala jeho nejstarší dcera Vlasta Rypáčková, předal jí ho izraelský velvyslanec v ČR Gary Koren. Podle badatelů Košvancovi Rypáčková v ilegální činnosti pomáhala. Košvanec zemřel krátce po válce. V loňském roce získali ocenění Spravedlivý mezi národy mimo jiné manželé Anna a Vincenc Bohatí, kteří zachránili před transportem do koncentračního tábora Židovku Mínku Sobotkovou. Spravedlivý mezi národy je podle Židovských listů nejvyšší poctou památníku obětem holokaustu Jad Vašem v Jeruzalémě. Tento titul od roku 1953 získalo přes 20.000 lidí. Z Česka je jich více než stovka. Jsou mezi nimi například spisovatelka Milena Jesenská a překladatel Zdeněk Urbánek.

Památník v Lidicích loni zaznamenal pokles návštěvnosti

Památníku v Lidicích na Kladensku loni klesla návštěvnost zhruba o třetinu na 42.000 lidí. Podle ředitele Milouše Červencla to bylo zejména kvůli tomu, že v roce 2012 byl o památník velký zájem kvůli 70. výročí vyhlazení obce nacisty. Tragické výročí se tehdy také dostalo do povědomí lidí prostřednictvím úspěšného filmu Lidice. Návštěvnost loni klesla i na dalších místech, které lidický památník spravuje. Do vypálených Ležáků přijelo 11.000 a do shromažďovacího tábora v Letech 8500 návštěvníků. Podle Červencla loni klesl zejména zájem o návštěvy mezi tuzemskými studenty. Za další důvody považuje také špatné počasí, jelikož loni byla dlouhá zima. Památník na letošek jako novinku chystá audioprůvodce po pietním území. Podle Červencla se tento systém osvědčil v Letech a Ležákách, kde funguje dva roky. Památník chce do letošního dubna dokončit opravu glorietu, tedy největší brány do památníku. Bude to největší letošní investice pět milionů korun.

Ze sportu:

Český útočník Tomáš Fleischmann se podílel v nedělním utkání NHL jednou asistencí na úspěšném obratu Floridy, která zvítězila v Detroitu 5:4 po samostatných nájezdech. Po zblokované střele kopřivnického rodáka snižoval v 55. minutě na 3:4 gólem do odkryté branky Drew Shore, na něhož o chvíli později v oslabení navázal Brad Boyes. Nájezdy rozhodl Nick Bjugstad.

Golfistka Jessica Kordová vyhrála úvodní turnaj nové sezony elitního amerického okruhu LPGA na Bahamách a získala druhý titul v kariéře. Na poslední jamce zahrála jeden úder pod par a druhou Američanku Stacy Lewisovou porazila o jednu ránu. Za vítězství inkasovala 195 tisíc dolarů (asi 3,9 milionu korun) a ve světovém žebříčku si polepší ze 40. místa na 26.

Fotbalista Jan Rajnoch vyztuží defenzivu Slovanu Liberec. Dvaatřicetiletý stoper podepsal se severočeským klubem půlroční smlouvu s opcí a v pondělí už by se měl zapojit do tréninku se svým novým týmem, který se chystá na únorový souboj s Alkmaarem v Evropské lize.

Hokejisté Plzně porazili v 42. kole Tipsport extraligy suverénního lídra Spartu 1:0 a posunuli se na druhé místo před Hradec Králové. Mountfield podlehl doma Karlovým Varům 3:4 po samostatných nájezdech a je třetí. Sparta má i přes prohru deset kol před koncem základní části náskok 16 bodů před Indiány, kteří unikli Hradci Králové na rozdíl dvou bodů.

Hokejová extraliga má v tomto týdnu na programu tři kola. V úterý se odehraje šest zápasů 43. dějství; duel Vítkovic s Kometou Brno má termín až v sobotu 8. února, protože ostravská ČEZ Aréna je zabraná pro utkání českých tenistů s Nizozemskem v prvním kole Davisova poháru.

Český fotbalista Ondřej Petrák pomohl Norimberku ukončit rekordní sedmnáctizápasovou sérii bez vítězství, při sobotní premiéře v německé lize prý však nervózní nebyl. Na hřiště přitom naskočil až v 55. minutě místo zraněného stopera Pera Nilssona a nakonec v úvodním jarním kole přispěl k výhře 4:0 nad Hoffenheimem.

Čeští florbalisté budou od úterka do soboty v nizozemském Nijmegenu hrát o postup na mistrovství světa ve Švédsku, které se uskuteční v prosinci v Göteborgu. Svěřenci trenéra Radima Cepka se utkají postupně s Rakouskem, Velkou Británií, Dánskem, Německem a Nizozemskem. Na turnaj postoupí ze čtyř evropských skupin vždy první dva celky a další dva nejlepší ze třetích míst.

Počasí v úterý:

Obloha bude zatažená nebo oblačná. Teploty -4 stupně až nula, na horách -6, na Šumavě kolem mínus tří stupňů.