Zprávy

Ukrajinci žijící v ČR podpořili protestující krajany

Přes čtyři sta Ukrajinců žijících v Česku a sympatizantů v Praze podpořilo touhu svých krajanů po svobodě a kritizovalo prezidenta Viktora Janukovyče. Na shromáždění na Staroměstském náměstí, kam přišli průvodem z Karlovy ulice, uctili památku obětí protivládních demonstrací na Ukrajině. Na chodníku vznikl kříž z rozžatých svíček, přítomní sklonili prapory a pomodlili se Otčenáš. Při chůzi provolávali hesla Hrdinům sláva, Jsme pro boj s diktaturou Janukovyče a Ukrajina chce do Evropy. Na shromáždění zazněla petice, ve které Ukrajinci žijící v Česku vyzývají prezidenta Miloše Zemana, aby zrušil pozvání ukrajinského prezidenta do Prahy. Předsedkyně Sdružení Ukrajinců a příznivců Ukrajiny Olga Mandová se otevřeným dopisem obrátila na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby zaujal jasné stanovisko k dění v této zemi.

Šéf ČEZu Beneš nesouhlasí s návrhem energetické politiky EU

Generální ředitel energetické skupiny ČEZ Daniel Beneš nesouhlasí s návrhem nového rámce pro klimatickou a energetickou politiku EU, se kterým přišla tento týden Evropská komise. Vadí mu závazné kritérium, podle kterého by v roce 2030 mělo 27 procent vyprodukované energie pocházet z obnovitelných zdrojů. Uvedl to v pořadu Otázky Václava Moravce České televize. Podle Beneše by evropská energetická koncepce měla mít jen jeden závazný cíl, a to do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o 40 procent ve srovnání s rokem 1990. Podobný názor podle něj má i iniciativa 12 evropských energetických firem, do které ČEZ patří.

Strana zelených si na sjezdu zvolila vedení, předsedou je Ondřej Liška

Strana zelených (SZ) si na víkendovém sjezdu zvolila členy nového předsednictva. Místa v něm uhájili náměstkyně opavského primátora Pavla Brady, místostarosta Prahy 3 Martin Stropnický a Tomáš Průša. Doplní je brněnský zastupitel Martin Ander a předseda pražské organizace strany Petr Štěpánek, který v sobotu neúspěšně kandidoval proti Ondřeji Liškovi do funkce předsedy SZ. Na volebním sjezdu strany v sobotu Liškovi vyjádřilo důvěru 125 ze 198 přítomných delegátů. Za jednu z hlavních priorit pro následující období označil staronový předseda úspěch v jarních volbách do Evropského parlamentu. Tajná volba předsednictva se uskutečnila v sobotu v noci. Již dříve delegáti ve veřejné volbě určili novou první místopředsedkyni strany, starostku Nového Lískovce Janu Drápalovou.

Strana zelených vypadla z nejvyšší politiky po volbách v roce 2010, kdy se nedostala do Sněmovny. Má ale zastoupení v Senátu. V roce 2012 na její kandidátce uspěla bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová, zelení společně s KDU-ČSL a Pirátskou stranou podporovali také úspěšnou kandidaturu senátora Libora Michálka v Praze 2. V podzimních sněmovních volbách zelení na poslanecká křesla opět nedosáhli, získali 3,2 procenta hlasů. Proti minulým volbám si ale mírně polepšili a díky překročení tříprocentní hranice mají nárok na pravidelné státní příspěvky.

Němeček chce vrátit nemocnicím 2 mld. za poplatky v půlce roku

Stát vykompenzuje nemocnicím dvě miliardy korun, o které přišly kvůli zrušení hospitalizačního poplatku, na přelomu prvního a druhého pololetí letošního roku. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce České televize to řekl budoucí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Peníze chce získat legislativní změnou, nikoliv znovuzavedením poplatku. Po nástupu do funkce by rád přednostně vyřešil odkup pohledávek zdravotních pojišťoven. Upozornil na to, že chybějící dvě miliardy korun nevyřeší špatnou ekonomickou situaci nemocnic. Mají pouze vykompenzovat zrušení hospitalizačního poplatku rozhodnutím Ústavního soudu.

Němeček, který přes osm let vedl ostravskou fakultní nemocnici, také pochválil svého předchůdce Martina Holcáta za úhradovou vyhlášku pro rok 2014. Podle něj nemocnicím pomůže k tomu, aby se stabilizovaly. Ústavní soud zrušil stokorunový poplatek za pobyt v nemocnici k 1. lednu letošního roku s tím, že pro některé skupiny je "rdousící". V reakci na to schválila vláda Holcátovu novelu s poplatkem 60 korun a osvobozením dětí. Sněmovna ji však nestihla do konce roku projednat, a tak se od 1. ledna neplatí nic.

Žák: Tendr na registrační značky lze vypsat během několika dnů

Ministerstvo dopravy dokončilo přípravu tendru na dodavatele registračních značek. Nový ministr dopravy Antonín Prachař může soutěž vypsat v řádu dnů. V pořadu Otázky Václava Moravce na ČT to uvedl ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák. Podle kritiků ministerstvo vypsání soutěže za Žákova působení zdržovalo. Žák ale uvedl, že chtěl mít jistotu, že je soutěž administrativně správná a její výsledek nebude zpochybnitelný. Registrační značky pro stát dodává firma HICON, která zakázku před lety získala bez výběrového řízení. Ministerstvu se podle Žáka podařilo vyjednat nižší cenu dodávaných značek ze 115 Kč na zhruba 100 Kč za jednu tabulku. Má jít o cenu obvyklou i v dalších evropských zemích, například v Německu. Prachař by měl podle Žáka rovněž pokračovat v jednání s firmou Eurovia o nápravě škod na zvlněné dálnici D47 u Ostravy. Záměrem státu je, aby se nepodílel na nákladech na opravu dálnice.

Týden: EPH chystá u dolu Mibrag větrnou elektrárnu za miliardu Kč

Společnost Mibrag Neue Energie, která patří do Energetického a průmyslového holdingu (EPH), připravuje projekt větrných elektráren v Německu. V sousedství dolu Mibrag hodlá investovat zhruba jednu miliardu korun. Projekt v Německu EPH chystá na rekultivované ploše vedle svého hnědouhelného dolu Mibrag. EPH zahrnuje přes 30 podniků, které působí v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla, distribuci tepla a obchodu s elektřinou a plynem. Holding je největším dodavatelem tepla a druhým největším dodavatelem elektřiny v Česku. Na Slovensku je prostřednictvím SPP lídrem plynárenského odvětví. V Německu EPH vedle dolu Mibrag ovládá také elektrárny Buschhaus a přilehlý důl Schöningen.

Počet bankovek a mincí v oběhu loni stoupl

V České republice bylo ke konci loňského roku v oběhu téměř 2,25 miliardy bankovek a mincí, což je meziroční nárůst o více než tři procenta. Hodnota peněz v oběhu stoupla z předloňských 421 miliard korun na 440 miliard. Vyplývá to ze statistik České národní banky. Údaje nezahrnují hodnotu a počet pamětních mincí. Mezi lidmi přitom nadále jsou již neplatné bankovky a mince. Ke konci loňského roku to bylo 366 milionů padesátníků, které neplatí od září 2008. Od září 2008 rovněž přestaly platit papírové dvacetikoruny, kterých je stále mezi lidmi 5,2 milionu kusů. Platnost padesátikorunových bankovek skončila k 1. dubnu 2011 a podle statistik jich ke konci loňského roku bylo v oběhu 11,8 milionu kusů za 588 milionů korun. V oběhu bylo ke konci loňského roku meziročně více bankovek v hodnotě 5000 Kč, 2000 Kč, 500 kč a 100 Kč. Naopak počet tisícikorun a dvěstěkorunových bankovek klesl.

V Brně po 280 letech zazní barokní opera v autentickém podání

Objevitelskou výpravu do hudební historie připomíná úsilí skupiny nadšenců z několika zemí, kteří po 280 letech v Brně znovu uvedou barokní operu Didone abbandonata. Rekonstruovali partituru, nastudovali ji na dobové hudební nástroje, nechali zhotovit barokní kostýmy. Operu už v prosinci odehráli v koncertní verzi, na konec ledna připravují plnohodnotné scénické uvedení v divadle Reduta. Právě v budově, která stála na místě dnešní Reduty před řadou dalších přestaveb, operu v roce 1734 uvedla Mignottiho společnost z Benátek. Z brněnské verze se zachovalo jen libreto, které však vycházelo z partitury, uchovávané dodnes v neapolské knihovně. Zdůraznila, že z obrovského množství barokních oper se dnes pravidelně hrává jen velmi malá část. Řada se jich ztratila, další zůstávají v rukopisech, které nejsou pro současné hudebníky snadno čitelné a hratelné.

Mořskému světu vznikla úhynem ryb škoda nejméně půl milionu korun

Úhynem ryb v jednom z akvárií Mořského světa na Výstavišti v pražských Holešovicích vznikla škoda nejméně půl milionu korun. Uhynulo 70 jihoamerických ryb, dalších 15 ještě žije, ale vykazují podobné známky otravy jako uhynulé. Ohroženo je i deset želv. Vyčištění a příprava akvária pro nové živočichy potrvá týden až 14 dní, do dvou týdnů by měly být hotové také rozbory vzorků odebrané z mrtvých ryb. Úhyn ryb od soboty vyšetřuje policie. Umírat začaly během dne v otevřeném akváriu, ve kterém mohli návštěvníci ryby krmit. Vokurka uvedl, že akvárium bude třeba vybagrovat, vydezinfikovat a předělat, otevřené ale zůstane. Sehnat nové ryby bude u některých druhů složité. Mořský svět zkusí výměny ryb se zoologickými zahradami.

Veřejnosti se v Plzni otevřela unikátní expozice historie celníků

Nová sekce zbraní a sbírka asi 15 uniforem finanční stráže a celníků od 19. století byly největšími taháky stálé expozice historie celnictví na Celním úřadě v Plzni. Veřejnosti byla volně přístupná k Mezinárodnímu dni celníků. K vidění byly vyznamenání, štíty, znaky, celní pomůcky i zabavené pašované zboží. ČTK to řekl Karel Sedláček, šéf jediné podobné expozice v zemi. Mapuje nejdůležitější události celnictví od středověku po současnost. Ukazuje stovky předmětů, hodnotných trojrozměrných exponátů je asi 70. Expozici na ploše přes 100 metrů čtverečních zřídili sami celníci ve sklepeních úřadu. Z papírových materiálů je nejcennější kopie Stichovy celní mapy Čech z druhé poloviny 17. století. Byla objevena někdy ve 30. letech minulého století v depozitu mikulášského kostela. Celní písař Stich tam vykreslil celnice a historické cesty a mapu vod, řekl Sedláček. Dále jsou na úřadě vystavené dvě kopie iluminovaných evangelií svatého Matouše, patrona celníků; jedno z poloviny 13. a druhé z 15. století. Dále ukazuje přenosné pokladny, trezory, schémata dokumentují úlohu mýta a cla i rozsáhlou sbírku zákonů od roku 1918.

Lidé měli možnost opět zhlédnout ledové sochy na Pustevnách

Letošní ročník sochařského sympozia Sněhové království na Pustevnách v Beskydech si prohlédlo o 20 až 30 procent méně návštěvníků než v minulých letech. Mohlo za to teplé počasí, které nedovolilo pořadatelům uspořádat soutěž v tvorbě sněhových soch, k vidění byly ve speciálním stanu jen sochy ledové. Přesto přišly tisíce lidí, ledové sochy byly letos skutečně kvalitní, přijelo tvořit hodně vítězů bývalých ročníků, řekl pořadatel Miroslav Hrabal. Ledové sochy podle něj vydržely od 12. ledna, kdy byly dokončeny, do neděle. Výstava soch bude prodloužena o týden, lidé si je budou moci prohlédnout ještě příští víkend.

Nejlepším filmem roku 2013 je podle kritiků Hořící keř

Nejlepším filmem roku 2013 je snímek režisérky Agnieszky Hollandové o Janu Palachovi Hořící keř. Ve čtvrtém ročníku Cen české filmové kritiky pro nejlepší celovečerní hrané a dokumentární filmy proměnil šest z deseti nominací včetně těch hlavních - za film, režii i scénář. Jeho autor Štěpán Hulík se navíc stal držitelem Ceny RWE pro Objev roku. Hořící keř je dramatem o alarmujícím činu Jana Palacha, osudech jeho blízkých a počátcích normalizace v posrpnovém Československu. Byl oceněn i za kameru Martina Štrby, hudbu Antoniho Komasy-Lazarkiewicze a nejlepší ženský herecký výkon Jaroslavy Pokorné ve vedlejší roli. Film vznikl z trojdílné minisérie televize HBO, která ho loni odvysílala v 15 zemích Evropy, prodala do dalších osmi zemí včetně Itálie, Francie a Skandinávie a v červnu ho uvede do amerických kin.

Psychologické drama Zdeňka Tyce o umírání s názvem Jako nikdy bylo druhým favoritem večera s šesti nominacemi. Nakonec proměnilo dvě, obě za herecké výkony v hlavních rolích pro Jiřího Schmitzera a Petru Špalkovou. Z celovečerních snímků Rozkoš Jitky Rudolfové a Klauni Viktora Tauše nominovaných shodně ve čtyřech kategoriích nakonec zabodoval pouze druhý díky hereckému výkonu Jiřího Lábuse ve vedlejší roli. Ve dvoukolovém hlasování posuzovalo dvaačtyřicet publicistů 26 celovečerních hraných a animovaných filmů a 16 dokumentů. Z nich byl oceněn snímek Bohdana Bláhovce nazvaný Show!

Ze sportu:

Lyžařka Klára Křížová obsadila v superobřím slalomu v Cortině d'Ampezzo 30. místo a získala další bod do hodnocení Světového poháru. V superobřím slalomu přitom v SP bodovala poprvé v kariéře. Poslední rychlostní závod před olympijskými hrami, který ovlivnily silné nárazy větru, vyhrála Švýcarka Lara Gutová.

Hokejisté Lva Praha prohráli v Kontinentální lize na ledě Dynama Moskva 1:2 a připsali si teprve třetí porážku z posledních 14 zápasů. Pražané sice brzy vedli po trefě Justina Azeveda, ale výsledek otočili ve prospěch nejlepšího týmu soutěže Alexej Cvetkov a Leo Komarov. Lev čeká poslední vystoupení před pauzou pro olympijské hry v Soči v úterý od 16:00 SEČ v Podolsku.

Čeští házenkáři se ve dvou zápasech play off o postup na mistrovství světa v příštím roce v Kataru utkají se Srbskem. Se stejným soupeřem už svedli souboj o start na šampionátech v roce 2007, 2009 a 2011, přičemž uspěli jen jednou. Dnešní los v dánském Herningu rozhodl o tom, že svěřenci Vladimíra Habera začnou dvojutkání venku 7., nebo 8. června. Odveta se uskuteční o týden později.

Páté místo obsadil Radomír Šimůnek v závěrečném závodu Světového poháru cyklokrosařů v Nommay a týden před mistrovstvím světa dosáhl suverénně nejlepšího výsledku v zatím nepovedené sezoně. Mezi juniory dojel Adam Ťoupalík druhý a celkově seriál této věkové kategorie vyhrál jako první český jezdec v historii.

Běžci Jakub Holuša a Denisa Rosolová splnili na halovém mítinku v Bordeaux limity pro účast na mistrovství světa v Sopotech. Rosolová vyhrála závod na 400 metrů za 52,87 sekundy. Holuša byl na trati 3000 metrů šestý, ale časem 7:54,34 se postaral o nejlepší český výkon v této disciplíně od roku 1988.

Pavel Churavý neudržel v závodě Světového poháru v severské kombinaci v Oberstdorfu druhou pozici po skoku a skončil na 21. místě těsně před dalším českým olympionikem Tomášem Slavíkem, kterého porazil ve fotofiniši. Čtvrté vítězství za sebou oslavil německý sdruženář Eric Frenzel.

Bez semifinalisty Australian Open Tomáše Berdycha dorazil tým českých tenistů do Ostravy k utkání prvního kola Davisova poháru proti Nizozemsku. Sedmý hráč světa by se k výběru kapitána Jaroslava Navrátila po návratu z Melbourne a krátké aklimatizaci měl připojit v pondělí.

Lyžařka Klára Křížová obsadila v superobřím slalomu v Cortině d'Ampezzo 30. místo a získala další bod do hodnocení Světového poháru. Poslední rychlostní závod před olympijskými hrami, který ovlivnily silné nárazy větru, vyhrála Švýcarka Lara Gutová.

Po sérii pěti vítězství brankář Jakub Kovář s hokejisty Jekatěrinburgu prohrál. Jeho tým v Kontinentální lize neudržel doma proti Chanty-Mansijsku dvougólové vedení a podlehl 2:3 po samostatných nájezdech. Obrat hostů načal Radek Smoleňák, který v 42. minutě snížil na 1:2.

Záložník Ondřej Vaněk si odbyl premiéru v dresu Kayserisporu. Poslední tým turecké fotbalové ligy však ani s českým reprezentantem v sestavě nepřerušil sérii šesti ligových zápasů bez vítězství a na hřišti Sivassporu prohrál 0:3.

Dálkový běžec na lyžích Stanislav Řezáč skončil sedmý v italské Marcialonze na 70 km klasicky. Poprvé vyhrál závod sérií FIS Marathon Cup a Ski Classics díky úniku v závěru Nor Simen Östensen.

Vydařený týden má za sebou fotbalista Sunderlandu Ondřej Čelůstka. Český obránce si nejprve ve středu užil postup přes "milovaný" Manchester United do finále Ligového poháru, i když dramatickou odvetu sledoval jen z lavičky. V sobotu se po čtyřech zápasech vrátil do základní sestavy a přispěl k tomu, že "Černé kočky" porazily ve čtvrtém kole Anglického poháru Kidderminster 1:0. Sunderland potvrdil povedený leden a Čelůstka věří, že pohárové úspěchy budou pro tým i vzpruhou do bojů o udržení v Premier League.

Jiřina Svobodová zvítězila na tyčkařském mítinku ve francouzském Rouen a výkonem 463 centimetrů splnila limit Českého atletického svazu pro účast na halovém mistrovství světa v Sopotech. Druhou Nikolete Kiriakopuluovou z Řecka porazila předloňská mistryně Evropy o osm centimetrů.

Golfistka Jessica Kordová neudržela na úvodním turnaji nové sezony elitního amerického okruhu LPGA na Bahamách vedení a po třetím kole klesla na třetí místo. Před závěrečným kole se dělí o pozici s bývalou druhou hráčkou světa Američankou Paulou Creamerovou, obě ztrácejí tři rány na první Korejku Na-jon Čche. Druhá je Američanka Lizette Salasová se ztrátou jednoho úderu.

Skokan na lyžích Jan Matura útočil na své třetí vítězství ve Světovém poháru. V druhém víkendovém závodu v Sapporu, kde loni dvakrát vyhrál, vedl po prvním kole společně s Rakušanem Andreasem Koflerem, ale nakonec obsadil sedmé místo. Stupně vítězů patřily Slovincům - poprvé triumfoval Jernej Damjan před vedoucím mužem seriálu a sobotním vítězem Peterem Prevcem a Robertem Kranjecem.

Počasí v pondělí:

Má být zataženo až oblačno, v Čechách občas sněžení. Sněhové přeháňky postupně i na Moravě a budou slábnout. Teploty -2 až +2, na severovýchodě Čech, na Moravě a ve Slezsku -6 až -2 stupně, na horách kolem -3, v Jeseníkách a Beskydech -7 stupňů. Mírný jižní vítr bude odpoledne a večer slábnout.