Zprávy

Zeman navštívil české vojáky v Afghánistánu a jednal s Karzáím

Prezident Miloš Zeman v pátek a v sobotu navštívil Afghánistán, kde se setkal s českými vojáky, kteří v asijské zemi působí v rámci Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF). Jednal také se svým afghánským protějškem Hamídem Karzáím. O návštěvě informoval Zemanův mluvčí. V pátek se Zeman v Kábulu sešel s vojáky Úkolového uskupení Armády České republiky ISAF a dekoroval jejich prapor stuhou prezidenta republiky. Vojákům zároveň předal balíčky s českými potravinami a s filmy na DVD. Zeman, jehož doprovázeli ministr obrany Vlastimil Picek a náčelník generálního štábu Petr Pavel, předal dárky i českým vojákům působícím na vojenské základně v Bagrámu nedaleko afghánské metropole.

Zeman na kábulské vojenské základně navštívil vojenskou kapli, kde českým vojákům předal svíčku od sester z řádu karmelitek. V nemocnici se pak seznamoval s prací českých lékařů, záchranářů a zdravotních sester. Na závěr setkání českého a afghánského prezidenta bylo podepsáno memorandum, které podle Zemanova mluvčího umožní uspořádat v Národním muzeu ČR historicky první výstavu buddhistických památek objevených v Afghánistánu českými archeology.

Zeman je první českou či československou hlavou státu, která do Afghánistánu zavítala. Před ním zemi opakovaně navštívili předsedové vlád Mirek Topolánek a Petr Nečas nebo bývalý ministr obrany Alexander Vondra. Bývalé Československo navštívila afghánská hlava státu dvakrát; v roce 1970 přijel král Muhammad Záhir na pozvání prezidenta Ludvíka Svobody a v roce 1981 tehdejší hlava státu, šéf afghánské komunistické strany Babrak Karmal, který se setkal s československým prezidentem Gustávem Husákem. Záměr navštívit české vojáky v Afghánistánu Zeman ohlásil ještě před svým loňským lednovým zvolením do vrcholné funkce a zopakoval ho v říjnu při slavnostní přísaze vojáků.

Poslanci opět navrhují zahraniční cesty, mezi cíli Nepál a Bhútán

Sněmovní výbory jako každým rokem navrhly své záměry zahraničních cest na letošní rok. Poslanci chtějí navštívit třeba Nepál, Bhútán, Mongolsko a Koreu. Jde o záměry, které ještě bude schvalovat sněmovní organizační výbor. Výbory si mohou naplánovat pouze dvě cesty, jen zahraniční výbor a výbor pro evropské záležitosti jich můžou mít víc. Do Nepálu, Bhútánu a Barmy chce vycestovat zahraniční výbor. Bhútán loni navštívil pracovně například ministr zahraničí v demisi Jan Kohout. Kromě toho by zahraniční výbor chtěl vycestovat do Nigérie a Senegalu nebo Německa a Polska. Do Brazílie chce vycestovat hospodářský výbor. Cestu do této země plánoval už na loňský rok, ale sešlo z ní. Brazílii loni navštívil předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) s delegací podnikatelů.

Novým předsedou Věcí veřejných se stal Jiří Kohout

Novým předsedou strany Věci veřejné se stal komunální politik Jiří Kohout. Kandidáti jej zvolili v druhém kole hlasování volební konference. Vít Bárta před časem rezignoval na funkci předsedy strany kvůli policejnímu vyšetřování, nechtěl svou kauzou stranu poškozovat. Bárta byl předsedou VV pouze vloni, a to od poloviny února téměř do konce listopadu. Kohout chce nyní stranu konsolidovat. Věci veřejné už nejsou po předčasných volbách parlamentní stranou. Samostatně ani nekandidovali. Někteří členové strany šli do voleb společně s hnutím Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Uspěli tři včetně Olgy Havlové, kterou delegáti volební konference zvolili první místopředsedkyní VV. Řadovými místopředsedy se stali předseda sněmovního branného výboru David Kádner a Miroslav Malchar.

ČR získá z unie dotaci miliardu Kč na ekologické autobusy

Česko dostane jednu miliardu korun z evropského Fondu soudržnosti na pořízení autobusů na stlačený zemní plyn (CNG). Dotace až do výše 85 procent je určená na výměnu starých autobusů městské hromadné dopravy za ekologičtější. Mají pomoci ke zlepšení ovzduší v Moravskoslezském, Jihomoravském a Ústeckém kraji, informovalo ministerstvo životního prostředí v tiskové zprávě. Ovzduší v Moravskoslezském kraji a na severu Čech patří k nejhorším v zemi. Na znečištění se podílí průmysl, doprava i topení v domácnostech. Sever Moravy se potýkal se špatnými rozptylovými podmínkami i tento týden. Z dotace lze financovat i plnící stanice CNG pro městskou hromadnou dopravu.

Pražská policie vyšetřuje úhyn ryb v Mořském světě v Holešovicích

Pražská policie vyšetřuje úhyn ryb v jednom z akvárií Mořského světa na Výstavišti v Holešovicích. Příčinou mohla být otrava nebo technická závada. Řekl to policejní mluvčí Jan Daněk. Policie dostala hlášení o události kolem 15:00. Do Mořského světa vyslala vyšetřovatele, uvedl Daněk. Pracovnice Mořského světa řekla, že uhynuly ryby ve středovém akváriu. Byly jich řádově desítky. Mořský svět byl na Výstavišti v Holešovicích otevřen v roce 2002. Postupně se za desítky milionů korun rozšiřuje. V roce 2007 ministerstvo životního prostředí Mořskému světu udělilo statut zoologické zahrady.

Výstava Dinosaurium ukáže kostry a zkameněliny dinosaurů

Část jedné z největších světových sbírek koster a zkamenělin dinosaurů se dostane do Prahy v rámci unikátní expozice Dinosaurium. Nabídne více než padesát exponátů s až téměř 300 miliónů let starými skelety a fosíliemi. Výstava začne na pražském Výstavišti v Křižíkově pavilonu 14. března a potrvá do 29. června. Za pořadatele o tom informovala Kateřina Dědková. Exponáty zapůjčí moskevský Borisiakův paleontologický institut ruské akademie věd (RAV). Výstavu doplní projekce dokumentárních filmů a tematicky spjaté filmové snímky pro děti, které se budou promítat v dětském koutku. Loni například na pražské Výstaviště přilákala tisíce lidí výstava Tutanchamon - jeho hrob a poklady. Přiblížila objevení hrobky faraona Tutanchamona a příběh slavného archeologa Howarda Cartera. Součástí expozice byla přesná kopie hrobky staré více než tři tisíce let.

Kanadský swingový zpěvák Michael Bublé nadchl O2 Arénu

Kanadský swingový zpěvák Michael Bublé představil v pražské O2 areně svou nejnovější show To be Loved, nazvanou podle osmé studiové desky. Do Česka přijel poprvé v rámci celosvětového turné, které začalo loni a potrvá až do léta. Osmatřicetiletý charismatický zpěvák hned svou druhou písní Haven´t Met You Yet zvedl publikum ze sedadel. Zazpíval své známé hity, zabrousil do repertoáru skupin Bee Gees i Beatles, Franka Sinatry (Come Dance with Me, You Make Me Feel So Young), i Nat King Colea (That´s All), kdy dechovou sekci jeho bigbandu vystřídaly smyčce. Lyrické písně střídal s těmi swingovými, sršel energií i vtipem. Posluchače překvapil, když se vydal uličkou mezi nimi na menší pódium na druhém konci arény a všechny při tom otočil do protisměru. A byly jich stovky, s nimiž si potřásl rukou.

USA vyhostily Čecha, který se deportaci vyhýbal téměř 40 let

Spojené státy deportovaly do vlasti Čecha Ivana Václavíka, který v roce 1974 přiletěl do USA na tři týdny a zůstal tam téměř 40 let. Během té doby prý spáchal přes stovku trestných činů, několikrát skončil ve vězení a americké úřady se ho v posledních 13 letech opakovaně neúspěšně snažily vyhostit. Nyní šestašedesátiletému emigrantovi se totiž dlouho dařilo soudy v USA přesvědčovat argumentem, že nemá žádné občanství, neboť Československo v roce 1993 přestalo existovat. Informoval o tom deník Boston Globe.

Podle listu federální imigrační úřad tento týden oznámil, že Václavíka deportoval do Česka loni v říjnu - 37 let poté, co muž dostal první výzvu k opuštění Spojených států. Čech má v USA na svém kontě množství převážně menších deliktů, jako jsou krádeže v obchodech nebo vloupání. Několikrát ale také seděl ve vězení, například za napadení cizince v kavárně.

Rožnovský skanzen letos nabídne 45 programů, připravil i novinky

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku letos nabídne návštěvníkům 45 pořadů v cyklu Valašský rok 2014. Základní struktura pořadů je daná a vychází ze zvykoslovného či kalendářního roku, více bude koncertů či divadelních představení, sdělila mluvčí muzea Petra Valíčková. Skanzen skládající se ze tří areálů si loni prohlédlo 243.220 lidí, patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům ve Zlínském kraji. Tradičně hojně navštěvovaný vánoční cyklus pořadů zakončí Štěpánská koleda. "Muzeum se snaží reagovat na požadavky a postřehy návštěvníků, programová nabídka bude obohacená například o noční prohlídku na objednávku Na dědině noc či pořad pro děti Hravá dědina, návraty do zmizelého světa dětských her," uvedla Valíčková. Nový bude také pořad s trochou recese nazvaný Rozmarné léto, který se bude konat v červenci. V muzeu se budou také konat tradiční festivaly Rožnovská valaška, Romská píseň a Jánošíkův dukát. V objektech muzea se uskuteční 11 bohoslužeb, katolických, evangelických či pravoslavných.

Šediváčkův long se letos odehrál bez sněhu, trasa byla kratší

Letošní extrémní závod psích spřežení Šediváčkův long v Orlických horách patřil k nejnáročnějším ve své historii. V době konání 18. ročníku nebyl dostatek sněhu a musheři museli poprvé zapřáhnout psi do tréninkových kár. ČTK to řekl pořadatelka Andrea Kučerová. "První den jsme měli bahno a hluboké kaluže, další dny půda zmrzla, takže zase byla tvrdší a jízda drncavější," uvedla Kučerová. Běžně při závodech ujedou psí spřežení ve třech dnech 240 kilometrů, kvůli zhoršeným podmínkám se však letos trasa zkrátila na 59 kilometrů. Některé kolečkové káry jízdu těžkým terénem nevydržely a musheři museli závod vzdát. Na start letošního závodu se původně přihlásilo 110 účastníků z devíti států. Nakonec do Orlických hor přijelo 50 musherů a 11 bikerů z pěti zemí. Závodníci s sebou přivezli 270 až 300 psů. Pořadatelé označují závod psích spřežení za jeden z nejtěžších v Evropě.

Ze sportu:

Fotbalisté Bohemians 1905 vyhráli podruhé v historii zimní Tipsport ligu. Pražský tým ve finále v Berouně porazil Ostravu 2:0 a ovládl sedmnáctý ročník tradičního přípravného turnaje. "Klokani" navázali na svůj triumf z roku 1998.

Skokan na lyžích Jan Matura skončil na děleném osmém místě ve Světovém poháru v japonském Sapporu a potřetí v sezoně se dostal do elitní desítky. Závod, v němž chyběla většina skokanů ze světové špičky, opanovali Slovinci - vyhrál Peter Prevc před Jernejem Damjanem.

Jaromír Jágr přihrál v pátečním utkání NHL na oba góly New Jersey při výhře 2:1 nad hokejisty Washingtonu a s celkovým počtem 1033 asistencí dohnal na desátém místě historických tabulek Maria Lemieuxe. Celý zápas odchytal v brance Capitals Michal Neuvirth a připsal si 28 zákroků. Po třinácti zápasech ukončil svůj střelecký půst Radim Vrbata a svým dvanáctým gólem v sezoně přispěl k výhře Phoenixu na ledě Edmontonu 4:3.

Golfistka Jessica Kordová je po dvou kolech v čele úvodního turnaje nové sezony elitního amerického okruhu LPGA na Bahamách. Dcera bývalé české tenisové jedničky Petra Kordy zahrála v pátek ve větrném počasí 66 ran a v polovině soutěže dotované částkou 1,3 milionu dolarů vede o jeden úder před další Američankou Paulou Creamerovou, bývalou druhou hráčkou světa.

Běžec na lyžích Dušan Kožíšek a akrobatický lyžař Marek Skála se na poslední chvíli dočkali a také pojedou na olympijské hry do Soči. Tým běžkařů se rozrostl na deset reprezentantů a skupina akrobatů na pět zástupců díky konečnému přepočítání kvót po potvrzení účasti ze strany jednotlivých národních olympijských výborů. Do Soči tak pojede 88 reprezentantů a jeden náhradník, jímž je bobista Jan Stokláska.

Hokejisté Lva Praha vydřeli v Kontinentální lize na ledě Kazaně výhru 3:2 po samostatných nájezdech. Český tým, který po čtvrtečních výsledcích nastoupil do utkání s jistotou účasti v play off, si vynutil prodloužení až při power play tři sekundy před koncem normální hrací doby, kdy se prosadil Ondřej Němec. V šesté sérii nájezdů poté duel rozhodl Martin Thörnberg. Lev tak porazil Kazaň v soutěžním duelu v KHL poprvé v historii.

Trenér pražské Slavie Miroslav Koubek po vzájemné dohodě s Fotbalovou asociací ČR končí u národního týmu do 19 let. Důvodem jsou budoucí termínové kolize klubu a reprezentace.

Hokejisté Třince porazili ve 41. kole extraligy Hradec Králové 3:0 a na čtvrtý pokus v sezoně východočeský celek porazili. Domácí měli celý zápas ve své režii, ale střelecky se prosadili až ve druhé polovině utkání zásluhou Jiřího Polanského, který 28 sekund před koncem trefou do prázdné brány zkompletoval čistý hattrick. Popáté v sezoně uhájil čisté konto gólman Šimon Hrubec.

Brankář Jakub Kovář vychytal Jekatěrinburgu v Kontinentální hokejové lize páté vítězství za sebou. Po třech čistých kontech sice v utkání s Barysem Astana dvakrát inkasoval, ale dalších 34 střel hostů zastavil. Domácí tým zvítězil 6:2 a zajistil si účast v play off.

Česká olympijská naděje Eva Samková skončila ve finále snowboardcrossu na zámořských extrémních hrách X-Games v Aspenu druhá za Lindsey Jacobellisovou z USA. Samková, která v zámoří závodila poprvé v kariéře, prohrála jen těsně a před hrami v Soči tak prokázala výbornou formu. Závod mužů vyhrál Američan Nate Holland.

Sprinter Pavel Maslák prokázal, že má na úvod atletické halové sezony slibnou formu. Na závodech v Praze na Strahově zaběhl nejlepší čas české historie na 500 metrů a kvalitní výkonnost potvrdil i na následné třístovce, kde si zaběhl druhý nejlepší čas kariéry.

Počasí v neděli:

V jihozápadní polovině republiky bude zataženo až oblačno, místy se sněžením, které bude postupně slábnout. V severovýchodní polovině bude oblačno až polojasno. Nedělní teploty -9 až -5°C, na jihozápadě Čech kolem -3, na severovýchodě naopak -12 až -9 stupňů.