Zprávy

0:00
/
0:00

Koalice se pře kvůli obsazování náměstků na ministerstvech

Zástupci koaličních stran se přou kvůli obsazování náměstků na ministerstvech. Zatímco ČSSD a lidovci trvají na tom, že na ministerstvech ovládaných hnutím ANO chtějí mít své náměstky, šéf ANO Andrej Babiš se tomu brání. Spor se rozhořel především kvůli nominaci Jiřího Peřiny (ČSSD) na post náměstka pro oblast daní na ministerstvu financí. Babiš Peřinu nechce, na tento post už si vybral svou kandidátku. Mohla by se jí stát Simona Hornochová, členka prezidia Komory daňových poradců. S Peřinou se Babiš údajně dohodl, že bude jeho poradcem. Podle Sobotky ale platí dohoda, podle které strany, které nebudou mít ministra, mohou navrhnout odborníky na funkce náměstků. Podle něj jsou kandidáti ČSSD zkušení odborníci. "Myslím, že pan Babiš brzy pochopí, že bude potřebovat kolem sebe kompetentní a zkušené lidi," poznamenal Sobotka. Babiš ale tvrdí, že v koaliční dohodě žádný závazek o nominacích náměstků není.

Sobotka: Novým šéfem Úřadu vlády bude Pavel Dvořák

Novým šéfem Úřadu vlády bude tajemník městského úřadu Slavkova u Brna Pavel Dvořák. Novinářům to v Lidovém domě řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Dvořák není členem žádné politické strany, tajemníkem je 14 let. Sobotka již dříve řekl, že je Dvořák jedním z hlavních kandidátů na šéfa Strakovy akademie. Sobotka chtěl původně vybrat ředitele Úřadu vlády na konci minulého týdne. Měl dva kandidáty. Nakonec se rozhodl pro šestačtyřicetiletého Dvořáka. Podle předsedy vznikající vlády s politickým mandátem potřebuje Úřad vlády ve svém čele zkušeného úředníka, který ho bude dobře řídit a nebude dělat politiku. Nový premiér také dříve oznámil, že šéfkou jeho sekretariátu bude Běla Hejná, která doposud vedla sekretariát ČSSD.

Zeman navrhl na ombudsmana Křečka, Zářecký to kvůli rodině odmítl

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek navrhl Sněmovně jako kandidáta na veřejného ochránce práv dosavadního zástupce ombudsmana Stanislava Křečka. Původně avizoval, že nominuje i bývalého ministra a šéfa legislativní rady vlády Pavla Zářeckého, ten to ale z rodinných důvodů odmítl. Informoval o tom prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. O obsazení funkce ombudsmana po Pavlu Varvařovském, který v prosinci rezignoval, rozhodne Sněmovna v první polovině února. Vybrat má mezi adepty, které jí navrhnou Senát a prezident. Horní komora své dva kandidáty na ombudsmana vybere příští týden. Senátoři budou mít volbu zjednodušenou tím, že řádně jim byli navrženi pouze Křeček a bývalá zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová. Prezident i Senát mohou Sněmovně navrhnout každý po dvou kandidátech.

Červíček podal rozklad proti svému odvolání z čela policie

Martin Červíček podal rozklad proti svému odvolání z postu policejního prezidenta. Serveru Aktuálně.cz to sdělil jeho advokát Josef Kopřiva s tím, že dokument odeslal poštou. Červíček, jehož jmenování 7. ledna zrušil ministr vnitra v demisi Martin Pecina, si v něm stěžuje na několik věcí. Především na nezákonnost rozkazu tehdejšího policejního prezidenta Petra Lessyho z roku 2012, kterým změnil hierarchii svých náměstků. Zatímco před vydáním rozkazu číslo 21/2012 byl Červíček na prvním místě v pořadí náměstků, rozkazem se na tuto pozici dostal Pavel Osvald. A právě to hrálo klíčovou roli při Pecinově argumentaci o neplatnosti Červíčkova jmenování. Právě Osvald měl po Lessyho odvolání v srpnu 2012 Červíčka odvolat z postu náměstka, aby se mohl stát policejním prezidentem. To neučinil, což současný ministr vnitra použil jako hlavní důvod neplatnosti Červíčkova jmenování. Pokud by Červíček zůstal v hierarchii náměstků na prvním místě, zmiňovaný Osvaldův krok by nezbytný nebyl. Červíček se dostal do čela policie poté, co Lessyho odvolal tehdejší ministr vnitra Jan Kubice. Soud však v říjnu 2013 zastavil Lessyho stíhání a ministr Pecina ho na začátku prosince loňského roku vrátil do funkce. Červíček odmítl post dobrovolně opustit, takže Česko mělo dva policejní prezidenty, přičemž Lessy čerpal dovolenou.

Pražskému letišti vloni přibylo 1,5 procenta cestujících

Pražskému Letišti Václava Havla vloni přibylo 1,5 procenta cestujících. Největší letiště v Česku odbavilo téměř 11 milionů lidí. Letišti vzrostl počet lokálních pasažérů, kteří na pražské letiště letí jako do cílové destinace. Ubylo naopak lidí, kteří v Praze přestupují na jiné lety, uvedlo v tiskové zprávě letiště. Během loňska pokračoval trend nárůstu lokálních cestujících, kterých meziročně přibylo o 3,5 procenta. Ve srovnání s rokem 2010 se počet cestujících, kteří v Praze let začínají, nebo do města přilétají, zvýšil o 14 procent. V průběhu roku 2013 z Prahy létalo 52 dopravců na pravidelných linkách do celkem 118 destinací. Nejvíce cestujících směřovalo do Velké Británie, Ruska, Německa, Francie a Itálie. Letadla z Prahy nejčastěji směřovala na letiště Charles de Gaulle v Paříži, moskevské Šeremetěvo a na letiště ve Frankfurtu, Amsterdamu a na londýnské Heathrow.

Důvěra v českou ekonomiku se od prosince nezměnila

Důvěra v českou ekonomiku se v lednu nezměnila, její souhrnný indikátor zůstal na prosincové hodnotě 5,5 bodu. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně se zvýšila důvěra spotřebitelů, naopak u podnikatelů celkově klesla. Propadla se i v průmyslu, obchodě a ve vybraných odvětvích služeb. Důvěra ve stavebnictví ale stoupla. Podle zjištění statistiků se spotřebitelé o něco méně obávají zhoršení své ekonomické a finanční situace v příštích 12 měsících. Snížily se i jejich obavy ze zvýšení nezaměstnanosti, jejich úmysl spořit zůstává však stejný. Stále se také obávají zdražování, uvedl ČSÚ.

Agrofertu loni vzrostly tržby o 15 pct na rekord, zisk klesl

Skupině Agrofert podnikatele Andreje Babiše vzrostly loni podle předběžných výsledků nekonsolidované tržby o 15 procent na rekordních 236 miliard korun. Hrubý zisk očištěný o výnosy z přijatých dividend naopak klesl o 26 procent na 5,7 miliardy Kč. Růst tržeb byl z větší části dosažen nově začleněnými společnostmi. Z nich se dařilo především německým pekárnám Lieken, mediální skupině Mafra, výrobci a dodavateli zemědělských technologií Farmtec a producentovi dřevěných obalů Jilos. ČTK to sdělil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Zatímco chemická část koncernu zaznamenala pokles výkonnosti, v zemědělství, potravinářství a lesnictví se hospodaření skupiny meziročně zlepšilo. Koncern loni investoval více než 13 miliard korun, z čehož více než pět miliard tvořily finanční investice.

Jurečka: Obchodníci by mohli mít povinnost nabízet potraviny z ČR

Obchodní řetězce by podle kandidáta na ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) mohly mít v Česku povinnost nabízet určitý podíl potravin od tuzemských dodavatelů. Množství českých potravin na pultech obchodů nyní žádný zákon nereguluje, velké obchodní řetězce ale po loňské novele zákona o potravinách budou muset u vstupu do prodejen zveřejňovat údaj o pěti hlavních zemích, ze kterých pochází zboží v jejich nabídce. Jurečka při otevření poslanecké kanceláře v Olomouci řekl, že inspirovat se chce na Slovensku, kde vláda hodlá podobným způsobem zvýšit podíl slovenských potravin v obchodech. Záměr podle Jurečky počítá s tím, že stanovené procento potravin v nabídce obchodů musí pocházet od domácích výrobců. Jurečka upozornil, že případná změna zákona, která obchodníkům nařídí podíl českých potravin, musí být nejprve důkladně připravena, aby nebyla v rozporu s pravidly Evropské unie.

Soud v JAR odročil projednávání Krejčířovy kauzy na 24. února

Jihoafrický soud na žádost prokuratury odročil projednávání případu zatčeného českého podnikatele Radovana Krejčíře, který je spolu se čtyřmi údajnými komplici viněn z pokusu o vraždu a z únosu. Znovu před soud v Johannesburgu předstoupí 24. února. Prokurátor Louis Mashiane hned na úvod stání požádal o jeho odročení na 4. března, aby policie mohla dokončit vyšetřování případu. Nevyloučil přitom možnost zatčení dalších podezřelých. Proti tomu se ale postavili obhájci, podle nichž další odklad poškozuje práva jejich klientů a není v zájmu spravedlnosti. Nakonec sice ustoupili, požadovali však stanovení nového termínu už na 14. února. Obě strany se nakonec dohodly na kompromisu a další přelíčení se uskuteční do konce února. Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V Jižní Africe, kde ho média spojují s řadou zločinů, požádal o azyl, což komplikuje českou žádost o jeho vydání.

Pyrotechnici na Kladensku zneškodnili velkou leteckou pumu

Pyrotechnici na skládce nedaleko obce Uhy na Kladensku zneškodnili americkou leteckou pumu pocházející z období druhé světové války. Pyrotechnici z pumy na místě vyšroubovali zapalovače, pak ji odvezli. Letecká puma je složena ze 100 kilogramů železa a 130 kilogramů výbušniny. Účinný dolet střepin je až na vzdálenost 1000 metrů. Novinářům to na místě řekl šéf policejních pyrotechniků Michal Dlouhý. Leteckou pumu na skládce odhalil bagrista, který tam dělal skrývku ornice. "Sloužila za druhé světové války k náletům na Československo," řekl novinářům civilní pyrotechnik Michal Zázvorka, který na místě spolupracoval s policejními pyrotechniky.

Belgie představí retrospektivu Menzelovy tvorby

Retrospektiva tvorby režiséra Jiřího Menzela zahrnující i přednášky se uskuteční od 27. ledna do 28. února 2014 v kinosále Cinematek v Bruselu. Připravil ji Filmový archiv Belgického království ve spolupráci s Českým centrem v Bruselu, zastoupením hlavního města Prahy v Bruselu a Národním filmovým archivem v Praze. "Během téměř třicet dnů trvající filmové události zhlédnou belgičtí diváci například Menzelovy Ostře sledované vlaky, Skřivánky na niti, Postřižiny, Slavnosti sněženek, Obsluhoval jsem anglického krále i Rozmarné léto," oznámila mluvčí Českých center Petra Jungwirthová. "Česká kinematografie je v Belgii proslulá právě díky takzvané Nové vlně, filmy 60. let jsou právě zde předmětem trvalého zájmu široké veřejnosti i odborníků. Pozvání Jiřího Menzela do Belgie a uvedení jeho filmů, které se dnes řadí ke klasice české kinematografie, vnímám jako počin, který bude silně rezonovat ve zdejším prostředí a posílí i povědomí nejširší belgické veřejnosti o České republice," komentovala retrospektivu ředitelka Českého centra v Bruselu Kristina Prunerová.

Do letošní Tříkrálové sbírky lidé přispěli rekordními 80 milióny

Letošní Tříkrálová sbírka vynesla přes 80 miliónů korun, jde o rekordní částku v její dosud čtrnáctileté historii. V porovnání s loňskem lidé dali na charitu o zhruba tři miliony více. Peníze budou rozděleny do regionů, kde pomohou zejména lidem v nouzi a s postižením, nemocným a seniorům. Desetina výtěžku pomůže v zahraničí, sdělila Charita ČR, která sbírku organizuje. "Podpořených záměrů z loňské sbírky bylo celkem 827, letos předpokládáme, že počet bude podobný," uvedl hlavní koordinátor sbírky Marek Navrátil. Lidé přispívali koledníkům ve městech i obcích po celém Česku a posílali také dárcovské SMS zprávy. Tříkrálová sbírka je největší dobrovolnickou akcí v Česku.

Laterna magika uvede inscenaci o průkopníkovi fotografie

Laterna magika uvede na Nové scéně 6. února inscenaci Human Locomotion. Názvem odkazuje ke známé fotografické sérii Animal Locomotion britského fotografa a vynálezce Eadwearda Muybridge, který se proslavil svými studiemi pohybu a byl klíčovou postavou pro vývoj fotografie i filmu. Režii představení má tandem SKUTR, tedy Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský, kteří si přizvali choreografa Jana Kodeta, scénografa Jakuba Kopeckého a hudebníka Petra Kalába. Muybridgeovo (1830 až 1904) jméno není příliš známé, jeho fotografické série jsou ale populární. Důležité podle tvůrců je to, kdy a v jakém prostředí žil.Na vzniku inscenace se kromě tanečníků podílí i činoherci. Hlavní roli vynálezce ztvární Marek Daniel, Muybridgeovu ženu Flóru herečka Zuzana Stavná a postavu majora Larkynse, jejího milence, jehož Muybridge zastřelil, Jakub Gottwald. Do doby budování amerického Divokého Západu diváky přenesou především bohatě konstruované kostýmy a důmyslná scénografie.

"Čeští" Ukrajinci shání pomoc pro protivládní demonstranty

Ukrajinci, kteří žijí dlouhodobě v Praze, shání pomoc na podporu protivládních demonstrantů na Ukrajině. Organizují sbírky peněz i materiální pomoci. Pro tamní novináře a lékaře, kteří demonstrantům pomáhají, chtějí nakoupit neprůstřelné vesty, shání léky nebo teplé oblečení. Na podporu ukrajinských demonstrací se bude v Praze konat několik shromáždění. Ukrajinci také vyzvali premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby se k situaci na Ukrajině jednoznačně vyjádřil.Ukrajinci žijící v ČR zároveň připravili petici, ve které vyzývají prezidenta Miloše Zemana, aby upustil od pozvání ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Naopak bývalému ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09), který demonstranty dlouhodobě podporuje, chtějí poslat děkovný dopis.

V olomouckém muzeu objevili vzácný fragment z mumie Ramesse II.

Pracovníci Vlastivědného muzea v Olomouci v jeho sbírkách náhodou našli část vzácné textilie z mumie patrně nejvýznamnějšího egyptského panovníka Ramesse II. Fragment z nejslavnější mumie nemá v Česku žádné jiné muzeum a na světě je k vidění pouze v několika sbírkách. Hodnota více než tři tisíce let starého obinadla z mumie je nevyčíslitelná, řekl ředitel muzea Břetislav Holásek. Kousek textilie z mumie Ramesse II. pracovníci olomouckého muzea našli na sklonku loňského roku zcela náhodou, když prohlíželi archivní pozůstalost po dlouholetém muzejním pracovníkovi Václavu Burianovi. Textilii vloženou mezi dvě skleněné tabulky doprovázela obálka s vysvětlujícím textem. Útržek plátna, který byl z mumie faraona Ramesse II. oddělen v roce 1886, původně patřil vídeňskému malíři a fotografovi Richardu Buchtovi. Pracovníci muzea zatím netuší, jak se dostal do Olomouce.

Na newyorské výstavě promítnou český sci-fi film Ikarie XB-1

Newyorské Nové muzeum (New Museum) zahájilo tento týden výstavu umělců z východní Evropy. Vedle více než stovky autorů z dalších zemí jsou tam zastoupeni i Češi Eva Koťátková, Jiří Kovanda, Tereza Stejskalová a jiní. V rámci dvoudenní konference se bude v neděli v muzeu promítat sci-fi film režiséra Jindřicha Poláka Ikarie XB-1, scéna z něj se objevuje i na oficiálním plakátu výstavy. Tři místnosti muzea se pro účel výstavy proměnily v model interiéru kosmické lodi, kde kurátoři z iniciativy tranzit.org prezentují díla nejen s vědeckofantastickou tematikou. Expozice nazvaná "Report on the Construction of a Spaceship Module" (Zpráva o výstavbě vesmírného modulu) přináší celkem 117 prací mladých východoevropských umělců.

Na ČOV dorazila výhrůžka teroristickým útokem na ZOH v Soči

Český olympijský výbor (ČOV) obdržel elektronickou poštou teroristickou hrozbu před únorovou zimní olympiádou v Soči. Potvrdil to mluvčí Alexandr Kliment s tím, že vedení ČOV předalo záležitost policii. Již dříve stejnou hrozbu dostaly olympijské výbory Maďarska, Slovinska, Itálie, Německa, Slovenska a USA. Varování je podle Mezinárodního olympijského výboru (MOV) nereálné, k jeho ignorování vyzvali také ruští organizátoři her. Zástupci ČOV jsou v denním kontaktu s příslušnými místními úřady a ruskými organizátory. Budou se také účastnit pravidelných porad na úrovni policejních prezidií jednotlivých zemí.

Ze sportu:

Čeští fotbalisté budou při losování kvalifikace mistrovství Evropy 2016 nasazeni do druhého koše s Belgií, Chorvatskem, Dánskem, Maďarskem, Irskem, Švédskem, Ukrajinou a Švýcarskem. UEFA poprvé zařadila do kvalifikace i pořadatelskou zemi Francii, která má účast na závěrečném turnaji jistou a její zápasy se budou hrát pouze jako přípravné. Los se uskuteční 23. února v Nice.

Lyžařka Klára Křížová obsadila v prvním ze dvou sjezdů Světového poháru v Cortině d'Ampezzo 26. místo a zaznamenala nejlepší výsledek za poslední čtyři roky.

Hokejový útočník Václav Prospal, jenž je od minulé sezony bez angažmá, se možná vrátí do NHL v barvách Vancouveru. Vedení Canucks podepsalo s osmatřicetiletým českým hráčem zkušební kontrakt na 25 zápasů, během nějž bude působit ve farmářském týmu Utica Comets v nižší soutěži AHL.

Skokan na lyžích Antonín Hájek obsadil čtvrté místo v kvalifikaci na závod Světového poháru v Sapporu, kde jako již tradičně chybí většina skokanů ze špičky. V sobotu budou bojovat o body tři čeští reprezentanti.

Ze čtvrtého místa v kvalifikaci postoupila snowboardistka Eva Samková na X-Games v Aspenu do závodu ve snowboardcrossu. V kvalifikační jízdě nestačila jen na Kanaďanku Dominique Maltaisovou a Američanku Lindsey Jacobelisovou, které jsou před ní v čele Světového poháru, a další kanadskou závodnici Maëlle Rickerovou. Postup si zajistilo dvanáct ze 24 startujících.

Hokejisté Lva Praha mají sedm zápasů před koncem základní části KHL jistotu, že si stejně jako v minulé sezoně zahrají play off. Ačkoli třetí tým tabulky Západní konference nehrál, díky výsledkům ostatních zápasů získal definitivu postupu do bojů o Gagarinův pohár.

Český útočník Jiří Tlustý si podruhé za sebou připsal gól a nahrávku, čímž ve čtvrtečním utkání NHL podpořil vítězství Caroliny 5:3 v Buffalu. Kladenský odchovanec nejdříve dobrým napadáním v rohu kluziště vypracoval vyrovnávací trefu na 3:3 a po další brance Andreje Sekery pečetil v čase 59:59 gólem do prázdné klece výhru Hurricanes.

Počasí v sobotu:

Sobota bude oblačná až zatažená, místy i polojasno. Místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Teploty zítra -6 až -2 stupně, na severu a severovýchodě kolem -9 st.C.