Zprávy

Zeman ve středu zahájí schůzky s kandidáty na ministry

Prezident Miloš Zeman ve středu zahájí rozhovory s kandidáty na členy budoucí vlády. Jako prvního přijme předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, který by se měl v koaličním kabinetu s KDU-ČSL a ČSSD stát ministrem financí. Hned po něm Zeman pohovoří s lidoveckým lídrem Pavlem Bělobrádkem. Ve čtvrtek na Hrad zamíří pravděpodobný ministr průmysl Jan Mládek (ČSSD), Věra Jourová za resort místního hospodářství, kandidátka na ministryni spravedlnosti Helena Válková (obě z ANO), uchazeč o místo ministra školství Marcel Chládek (ČSSD), kandidát na šéfa resortu životního prostředí Richard Brabec (ANO) a zřejmě budoucí ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Jako poslední přijme prezident příští úterý kandidáty na ministry zahraničí Lubomíra Zaorálka a pro lidská práva Jiřího Dienstibera. Dienstbier byl prezidentův protikandidát v době volby hlavy státu, Zemana často kritizuje i nyní. Chladný vztah má Zeman i k Zaorálkovi.

Sněmovna se ke služebnímu zákonu nedostala, pokračuje ve středu

Sněmovna se v úterý nedostala k projednání novely služebního zákona. Nedokončila ani debatu o předlohách k rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Opoziční TOP 09 a Starostové si vzali přestávku na zasedání klubu až do konce jednacího dne. Schůze poslanců bude pokračovat ve středu ráno. Projednání novely služebního zákona v úvodním kole si dal prezident Miloš Zeman jako podmínku pro jmenování nové vlády koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Poslanci opozičních TOP 09 a Starostů a ODS ji nazývají "lex Babiš" v souvislosti s tím, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš jako kandidát na vicepremiéra a ministra financí by měl problém získat čisté lustrační osvědčení.

Několik koaličních poslanců nepodepsalo koaliční dohodu

Několik koaličních poslanců zatím nepodepsalo koaliční dohodu. Podle neoficiálních informací jsou mezi nimi zástupci ČSSD i KDU-ČSL. Do dneška chtěla mít koalice pod smlouvou všech 111 podpisů. Podle poslance ČSSD Jeronýma Tejce bez ohledu na podpisy celý klub vládu podpoří. Sám Tejc dohodu podepsal. Předseda sociálnědemokratického klubu Roman Sklenák si nemyslí, že by někteří poslanci nepodepsali koaliční dohodu, nebo podepsali jen její část. Podle některých médií totiž několik poslanců nechce podepsat tu část, která se týká rozdělení postů ve vládě. Podle Sklenáka ale tyto informace neodpovídají realitě. Mezi chybějícími podpisy je zřejmě i jeden lidovecký. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek novinářům řekl, že ještě ráno jeden chyběl. "Nevím, jestli už to není vyřešeno," poznamenal.

Tři exposlanci ODS žádají za kauzu Nagyová odškodnění v řádech milionů

Tři bývalí poslanci ODS Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa, jejichž stíhání v kauze někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové bylo zrušeno po zásahu Nejvyššího soudu, žádají odškodnění každý zhruba čtyři miliony korun. Na vyřízení nároku na náhradu škody má ministerstvo spravedlnosti šest měsíců. Největší část požadavku tvoří údajná morální újma, kterou exposlanci vyčíslili na zhruba tři miliony. Další peníze pak žádají za více než měsíční vazbu, zhruba o dva týdny delší stíhání, ušlý výdělek a náklady na právníky. Podle státního zastupitelství tři bývalí poslanci přijali úplatek v podobě příslibu lukrativních postů ve státních firmách za to, že se vzdají mandátu a nebudou dělat problémy při schvalování zákonů. "Trafiky" ve státních společnostech jim údajně nabízel tehdejší předseda vlády Petr Nečas.

Zeman jmenoval 12 rektorů, ocenil jejich odbornou úroveň

Prezident Miloš Zeman na Hradě jmenoval 12 rektorů veřejných vysokých škol. Funkce se ujmou od února. Pěti z nich tím začne už druhé funkční období, sedm rektorů je nových. Zeman mimo jiné řekl, že prostudoval podklady, které ke jmenování dostal od ministerstva školství, a "s úctou a obdivem" oceňuje odbornost nových i staronových rektorů. Dekret podepsaný prezidentem převzali například budoucí rektor Univerzity Karlovy, lékař Tomáš Zima, rektoři ČVUT i brněnského VUT, olomoucké Univerzity Palackého či pražské Akademie výtvarných umění. Funkční období rektora trvá čtyři roky. Rektorské volby se konaly na podzim. Dostavili se všichni pozvaní, ačkoliv jmenovací dekret lze poslat i poštou. Kromě budoucích rektorů jsou zváni šéfové univerzit a předsedové akademických senátů škol. Původně mělo jít k prezidentovi na jmenování 13 rektorů. Akademický senát Vysoké školy ekonomické, jejímuž rektorovi Richardu Hindlsovi končí mandát na konci ledna, se ale ani ve třech rektorských volbách neshodl na budoucím šéfovi.

Sněmovna podpořila zavedení centrálního veřejného registru smluv

Stát, kraje, obce a jimi ovládané firmy by měly povinně zveřejňovat všechny uzavřené smlouvy v centrálním registru. Platit by to mohlo nově také pro objednávky a faktury. Smlouvy by měly platit pouze v případě jejich zveřejnění. Počítá s tím návrh opoziční TOP 09, který Sněmovna přes četné výtky v prvním kole projednávání podpořila. Normu, pod kterou se podepsali také koaliční zástupci z ANO a KDU-ČSL, před dalším schvalováním projednají sněmovní výbory. Průlomové je na zákonu podle jeho hlavního tvůrce Jana Farského (TOP 09) ustanovení, které podmiňuje platnost smluv jejich zveřejněním v registru, a to do tří měsíců od jejich uzavření. Oponenti ale právě tuto pasáž zákona kritizovali. Například podle místopředsedy poslanců ČSSD Jana Chvojky by to znamenalo "zásadní zásah do dosavadní smluvní praxe, který znejišťuje smluvní vztahy v období od podpisu smlouvy do jejího uveřejnění".

Vláda projedná změny podnikání finančních institucí

Od roku 2015 by neměla Česká národní banka dohlížet na úroveň likvidity poboček zahraničních bank působících v ČR. Nově by na tento ukazatel, který se zaměřuje na schopnost společnosti krátkodobě dostát svým závazkům v případě neočekávaných problémů, měly kontrolovat orgány země, kde má pobočka sídlo. Vyplývá to z návrhu novely, kterou projedná ve středu vláda. Změnu si vyžádaly nové směrnice a nařízení EU ohledně podnikání finančních institucí. Návrh ale ponechává ČNB právo vyžadovat od poboček bank ze států EU pravidelné informace o činnosti pobočky a přijímat vůči pobočkám opatření k ochraně finanční stability Česka při mimořádné situaci. ČNB rovněž bude mít dál právo kontrolovat pobočky bank států EU na místě. Podle posledních údajů ČNB působilo ke konci září v ČR 45 bank, z toho bylo 22 poboček zahraničních bank.

Odbory: Pracovní a odborová práva se v ČR loni zhoršila

Dodržování práv pracovníků i odborových práv se loni v Česku podle analýzy odborů zhoršilo. Přibylo práce na černo, nevyplácení mezd či zákazů vstoupit do odborů. Výsledky na tiskové konferenci představil právník odborů Vít Samek. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) požádá novou vládu, aby se situací zabývala. Žádat bude i změny legislativy. Podle analýzy odborů je důvodem zhoršení situace nejen krize, ale také právní změny z doby Nečasovy vlády. Analýza uvádí, že si mnozí zaměstnavatelé vytvářejí vlastní pravidla a stále častěji zneužívají strach lidí ze ztráty místa. Pracovníci musí dělat přesčas či o víkendech, limit přesčasových hodin se překračuje. Za přesčasy navíc nebývají zákonné příplatky. Pracovníci nemívají řádnou smlouvu a mzdy často dostávají i s několikaměsíčním zpožděním. Peníze mnohdy obdrží "na ruku", neplatí se tedy odvody. Nedodržují se ani povinné přestávky a doby odpočinku. Odbory kritizují i nerovné odměňování ve veřejném sektoru. Podle nich přetrvává také diskriminace žen, které za stejnou práci ve většině odvětví dostávají méně peněz než muži. ČMKOS chce o situaci jednat s novou vládou. Podle místopředsedy centrály Václava Pícla budou odbory žádat úpravu legislativy. Zmínil třeba občanský zákoník.

V Soči bude během olympiády české konzulární jednatelství

Po dobu zimních olympijských her zřídí česká diplomacie v ruském Soči konzulární jednatelství, které bude pomáhat českým občanům v nouzi. Českým sportovcům pojede fandit až 2000 Čechů, uvedlo české ministerstvo zahraničí. V místě pořádání olympiády i na letišti v Soči se podle něj očekávají přísná bezpečnostní opatření. Pro cestu potřebují Češi vízum a platný cestovní pas, měli by si také zajistit komerční cestovní zdravotní pojištění. Ministerstvo doporučilo turistům před cestou do Soči registrovat se v systému http://drozd.mzv.cz, , přes který diplomacie může informovat o mimořádných událostech. Zvláštní konzulární jednatelství v Soči bude v provozu od 5. do 24. února na adrese ul. Pervomajskaja 19, telefon +79166402036. Lidem může pomoci vystavit náhradní cestovní průkaz, informovat příbuzné o incidentu či nehodě nebo zatčení, pomoci při repatriaci nemocných, zraněných a zemřelých. V těch záležitostech může pomoci i velvyslanectví v Moskvě.

UK: Práce německého politika není plagiát

Prověření systémů na odhalení plagiátů neprokázalo, že by práce německého politika Andrease Scheuera na Univerzitě Karlově byla opsaná. Univerzita to sdělila na svém webu s tím, že kvůli další kontrole se obrátí na německého ombudsmana pro vědu. Za německy psanou práci s názvem Politická komunikace CSU v systému Bavorska získal Scheuer v roce 2004 v Praze titul PhDr. Podle německého tisku ale Scheuer do práce převzal dlouhé pasáže z textu, který vydala Spolková centrála pro politické vzdělávání ve spolupráci s Münsterskou univerzitou, aniž by řádně uvedl zdroj. Akademickým titulům Němci přikládají velký význam a v uplynulých letech kvůli obviněním z plagiátorství museli opustit vysokou politiku hned dva němečtí ministři.

MŽP přidělí podnikům do roku 2020 zhruba 172 milionů povolenek

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) přidělí průmyslovým podnikům pro období od 2013 až 2020 přibližně 172 milionů emisních povolenek. Jejich množství se bude mezi jednotlivými lety postupně snižovat, informoval mluvčí MŽP Matyáš Vitík. Evropská komise minulý týden rozhodla o stanovení alokace bezplatných emisních povolenek pro české průmyslové podniky, které jsou zařazeny v systému emisního obchodování (EU ETS). Česko je tak dalším státem Evropské unie, kterému se podařilo získat kladné rozhodnutí EK k návrhu rozdělení povolenek. Na každou tunu oxidu uhličitého se uděluje jedna povolenka. Schválení alokace pro výrobce elektřiny očekává MŽP od EK během několika dnů, pak opět vydá rozhodnutí o bezplatné alokaci. Přidělení povolenek pro ČR je podle mluvčího MŽP Vitíka dobrou zprávou pro střednědobé plánování podniků i program Nová zelená úsporám, v rámci něhož se podporuje zateplování a rekonstrukce rodinných domů. Evropské země by podle Barbory Urbanové z Klimatické koalice měly stanovit jasné a dlouhodobě platné tři cíle - pro snižování emisí, zvyšování efektivity a rozvoj obnovitelných zdrojů energie.

Iveco Czech Republic vyrobilo rekordní počet autobusů

Společnost Iveco Czech Republic z Vysokého Mýta loni vyrobila 3165 autobusů, což je nejvíc vozidel v novodobé historii firmy, tedy za více jak 25 let. V roce 2012 z výrobních linek sjelo 2773 autobusů. Informovala o tom mluvčí podniku Katarina Kutlíková. Podnik vyvezl zhruba 90 procent vozidel do 30 zemí. Mezi největší exportní trhy patří Francie, Itálie, Německo, Slovensko a Norsko. Podnik s dlouholetou historií letos dodával autobusy i pro Vězeňskou službu ČR nebo Hradní stráž. Přes 200 autobusů mířilo dopravní společnosti v Římě, ale i českým dopravcům. Vysokomýtský závod je největším výrobcem pro Iveco Bus, který patří koncernu Fiat Industrial. V podniku na sklonku roku pracovalo 2891 lidí, z toho 930 agenturních pracovníků. Asi další dvě tisícovky lidí pracují ve firmách, které Iveku dodávají díly.

Exšéf Tatry trvá na tom, že po něm Smrž chtěl 100 milionů korun

Bývalý generální ředitel Tatry Ronald Adams u pražského městského soudu zopakoval své dřívější tvrzení, že mu zbrojař Michal Smrž nabídl v roce 2008 za sto milionů korun pomoc s armádní zakázkou na dodávku terénních aut. Obžaloba tvrdí, že majitel zbrojařské firmy MPI Group Smrž se snažil vylákat z představitelů Tatry peníze tím, že před nimi předstíral vliv na představitele českého ministerstva obrany i vlády. Údajně sliboval například zajištění osobního setkání s premiérem Mirkem Topolánkem (ODS). Smržovi, který je obžalován společně s exministrem obrany Martinem Bartákem, hrozí za pokus o podvod až desetileté vězení. Svou vinu odmítá. Američan Adams u soudu popsal celkem čtyři schůzky, jež prý se Smržem měl. Smržův přítel exministr Barták, který podle obžaloby požádal v únoru 2008 zástupce Tatry o úplatek 80 milionů korun za vyřešení problémů se zakázkou, v minulosti Adamse obvinil z korupce. Tvrdil, že mu Američan nabídl úplatek za to, že ministerstvo obrany zadá Tatře další armádní zakázky. Soud však muže pravomocně zprostil viny.

Na D1 se v úterý večer převrátil kamion s kyselinou

Na D1 havaroval kamion převážející kyselinu chlorovodíkovou. Návěs skončil v příkopu. Poškodily se čtyři tisícilitrové barely. Uniklo 3500 z celkem 19.000 litrů přepravované nebezpečné chemikálie. Policie desetikilometrový úsek dálnice uzavřela v obou směrech. Nehoda se stala kolem 16:00. Kolem dotčeného místa záchranáři vytvořili z obou stran bezpečnou zónu. Chemikálie vytvořila hustou mlhu. Na místo vyjela veškerá hasičská technika určená pro podobné účely. Hasiči na místě pracují v ochranných oblecích. Kyselina chlorovodíková leptá sliznice, pokožku a způsobuje slzení. Obzvlášť nebezpečná je v případě zasažení pro oči.

V pražské Krči vzniklo další centrum pro excelentní výzkum

Ve vědeckém areálu Akademie věd ČR v pražské Krči vzniklo další centrum pro excelentní výzkum. Zaměřuje se na takzvanou super-rezoluční mikroskopii. Ta umožní vědcům pozorovat co nejmenší detaily především v buňkách, než bylo dosud možné. Centrum, jež tvoří jedna laboratoř, funguje v Ústavu molekulární genetiky AV ČR. Díky vysokorozlišovacímu mikroskopu a jeho pomocným zařízením se vědci mohou dostat i ve světelné mikroskopii už na molekulární úroveň. Znamená to, že touto technikou jsou vidět některé velké molekuly, které předtím byly prakticky nepozorovatelné.

Muzeum umění představí dámu české abstrakce Ludmilu Padrtovou

Muzeum umění v Olomouci nabídne návštěvníkům v první letošní výstavě obrazy a kresby Ludmily Padrtové. Expozice s tvorbou pozapomenuté a znovu objevené autorky má název První dáma české abstrakce. Vůbec první retrospektiva malířky a kreslířky, která v 60. letech rozdala nebo zničila velkou část svého díla, zahrne přes 20 obrazů a 120 kreseb z let 1951 až 2013. Počátky soustavné výtvarné práce Ludmily Padrtové se podle Daňka datují do roku 1951. Do dějin českého výtvarného umění se však nesmazatelně zapsala především tvorbou z druhé poloviny 50. let. Padrtová v 50. letech dosáhla podle autorů výstavy také pozoruhodných výsledků v experimentálních pracích na papíře, ať už jde o koláže, barevné tušové kresby na savém papíru a originální jemné kresbo-malby na nešepsovaných prostěradlech, která namáčela do vody a v nichž svobodně kombinovala tuš se suchým pastelem, ale také třeba kávou či rzí. Daněk poukázal na zvláštní osud jejího díla. Vrcholnou část autorka uzavírá v roce 1960 cyklem desítky obrazů nazvaných Pomsta informelu, čímž ale měla na mysli "pomstu" vlastním obrazům. Padrtová se nakonec k tvorbě po 50 letech vrátila, kreslit začala opět v roce 2011 na popud galeristy a sběratele Milana Mikuše.

Výstava na filozofické fakultě představí úspěchy egyptologů

Úspěchy z posledních dvou let, kterých dosáhli čeští vědci v Egyptě a Súdánu, představuje nová výstava. Koná se v přízemí hlavní budovy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Návštěvníci se mohou seznámit s lokalitou Abúsír i výzkumem v oblasti súdánské Sabaloky. Expozice nazvaná Civilizace na Nilu: nejnovější české egyptologické objevy v Egyptě a Súdánu nabízí fotografie o výzkumu, který provádějí vědci z Českého egyptologického ústavu FF UK. Terénní práce v Egyptě částečně ovlivnil politický vývoj, i přesto se však vědcům podařilo rozšířit bádání především o období Staré říše (asi 2700-2180 př.n.l.) a Pozdní doby (715-332 př.n.l.). Loňský úspěch českých egyptologů se stal jedním z deseti nejvýznamnějších archeologických objevů roku 2013, jejichž žebříček sestavil archeologický časopis Heritage Daily. Čeští archeologové se dostali na šestou příčku, a to díky nálezu unikátní hrobky jednoho z královských lékařů jménem Šepseskafanch. Ten žil za vlády faraonů 5. dynastie, tedy v období 2500 až 2350 před naším letopočtem. Další výzkum v oblasti súdánské Sabaloky ukázal podle egyptologů důležité informace o populacích mezolitických lovců-sběračů a raných pastevců.

Ze sportu:

Tomáš Berdych, Radek Štěpánek, Lukáš Rosol a Jiří Veselý jsou v nominaci Jaroslava Navrátila na zápas 1. kola Davisova poháru proti tenistům Nizozemska. Zápas se bude hrát v ostravské ČEZ aréně 31. ledna až 2. února.

Český tenista Tomáš Berdych postoupil poprvé v kariéře do semifinále grandslamového Australian Open. Sedmý nasazený hráč v Melbourne v Aréně Roda Lavera porazil světovou trojku Davida Ferrera ze Španělska 6:1, 6:4, 2:6 a 6:4. Soupeřem Tomáše Berdycha v semifinále grandslamového Australian Open bude Stanislas Wawrinka. Švýcar porazil obhájce titulu Novaka Djokoviče ze Srbska 2:6, 6:4, 6:2, 3:6 a 9:7.

Rychlobruslařka na krátké dráze Kateřina Novotná se v únoru představí již na čtvrtých olympijských hrách v kariéře. Před vrcholným závodem sezony si zvedla sebevědomí na víkendovém evropském šampionátu v Drážďanech. Z konečného jedenáctého místa sice nebyla úplně nadšená, předvedené výkony ji ale před Soči pozitivně motivovaly.

Fotbalový záložník Marek Jarolím přestupuje z druholigového řeckého Iraklisu Soluň do Slovanu Liberec. S účastníkem jarní části Evropské ligy podepíše smlouvu na půl roku s následnou opcí. Do české ligy se Jarolím vrací po necelém roce.

Vedení fotbalové Sparty Praha potvrdilo, že jedná s obráncem Radoslavem Kováčem z Liberce. Bývalý reprezentant by měl na Letnou přijít od léta, kdy mu v severočeském klubu skončí smlouva. Informoval o tom člen představenstva vedoucího celku první ligy Jakub Otava.

Bývalý fotbalový reprezentant Radoslav Kováč se od příští sezony zřejmě vrátí do Sparty. V létě mu skončí smlouva v Liberci, podle informací webu isport.cz a televize Nova ji neprodlouží a domluvil se na angažmá právě s letenským týmem. Dnes má podepsat dvouletou smlouvu.

Fotbalisté Plzně v prvním utkání na soustředění v Turecku porazili ruský prvoligový Perm 3:0. Všechny tři góly padly v posledních šesti minutách. Skóre otevřel Lukáš Stratil, který je v Plzni od čtvrtka na testech z Příbrami, trefili se i Tomášové Hořava a Wágner.

Volejbalisté Liberce vyhráli v extralize jedenáctý zápas za sebou a vrátili se do čela tabulky. Svěřenci trenéra Michala Nekoly doma ve 14. kole porazili ostravské obhájce mistrovského titulu 3:0 a na prvním místě mají lepší poměr setů než druhé České Budějovice.

V Beskydech v sobotu odstartuje extrémní závod na Lysou horu (1323 m n.m.). Cílem je absolvovat za 24 hodin co nejvíce výstupů na nejvyšší beskydský vrchol. Okruh je dlouhý 12 kilometrů s převýšením 800 výškových metrů, řekla za organizátory akce Jana Matějíková. Podle ní se akce řadí mezi nejnáročnější zimní závody v České republice i střední Evropě. Do závodu se přihlásilo 887 závodníků, což je o 131 více než loni. Registraci se letos podařilo obsadit v rekordním čase 14 hodin.

Třetím soupeřem české fotbalové reprezentace pod vedením nového trenéra Pavla Vrby bude Rakousko. Přípravný zápas se odehraje 3. června v Olomouci. Podle internetových stránek Fotbalové asociace ČR by ještě mohlo dojít ke změně v případě, že by byl český tým vylosován do stejné skupiny evropské kvalifikace jako Rakousko.

Počasí ve středu:

Bude většinou zataženo, zpočátku místy, postupně jen ojediněle se sněžením nebo sněhovými přeháňkami, na jihovýchodě přechodně déšť se sněhem. I přes den místy hrozí náledí. Teploty -2 až +2 stupně, na horách -4. Foukat má mírný severní až severovýchodní vítr.