Zprávy

0:00
/
0:00

Hrad zaměstná ministra Picka jako Zemanova poradce pro armádu

Ministr obrany v demisi Vlastimil Picek se zřejmě stane odborným poradcem pro armádu a bezpečnostní otázky prezidenta Miloše Zemana. Prezident tak prý vyhoví Pickovu přání. Uvedl to na setkání s novináři při návštěvě Karlovarského kraje. "Ministr obrany Picek mně sdělil, že by měl zájem pracovat na Hradě. Já mu velmi, velmi rád vyhovím, protože budu mít opravdu odborného poradce pro armádu a pro bezpečnostní otázky," řekl prezident. Reagoval tak na to, že předseda ČSSD a budoucí premiér Bohuslav Sobotka odmítl Zemanovu myšlenku, aby nynější ministři vlády Jiřího Rusnoka zůstali na ministerstvech v pozicích náměstků. Vedle Picka zmínil jako příklad také ministra zemědělství Miroslava Tomana, který se z čela resortu vrátí na místo prezidenta Potravinářské komory. Sedmapadesátiletý Picek je bývalým náčelníkem generálního štábu. Do čela ministerstva obrany přišel loni v březnu poté, co tehdejší premiér Petr Nečas (ODS) odvolal z této funkce po několika dnech předsedkyni LIDEM Karolínu Peake.

Zeman: Prověřme možnosti obnovy těžby uranu v Jáchymově

Podle prezidenta Miloše Zemana by stálo za to prověřit možnost obnovy těžby uranu v Jáchymově. Jeho cena za poslední léta vzrostla desetinásobně a Česko je jedinou zemí v Evropské unii, kde jsou jeho ložiska. Zeman to uvedl při své návštěvě Karlovarského kraje. Podle něj by obnova těžby mohla být jednou z možností, jak oživit ekonomiku v této části Karlovarského kraje. Jáchymov se potýká s vysokou nezaměstnaností, a přestože se mu v posledních letech daří opravit některé kulturní památky a naopak se zbavit zdevastovaných domů, je to město se sociálními problémy.

Vláda schválila svůj návrh zákona o státní službě

Vláda schválila svůj návrh novely zákona o státní službě. Chce, aby se jím zabývala Sněmovna. Po jednání vlády to řekl premiér v demisi Jiří Rusnok. Kabinet před týdnem odmítl podobný návrh z dílny ČSSD. Právě ten chce ale Sněmovna schválit v prvním čtení, což je podmínka prezidenta Miloše Zemana, aby jmenoval novou vládu složenou z ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Podle Rusnoka je však vládní návrh novely profesionálnější a prošel i připomínkovým řízením. Sociální demokraté mu vytýkají, že přinese dodatečné výdaje státního rozpočtu. Podle důvodové zprávy to bude zhruba šest miliard korun. Rusnok uvedl, že nelze motivovat úředníky k profesionální státní službě bez toho, aby jim vláda slíbila finanční benefity.

Ministerstva budou mít odborné náměstky, shodla se koalice

Ministerstva budou mít stálé odborné náměstky. Generálního ředitele státní správy má jmenovat premiér na návrh vlády. Shodli se na tom zástupci koalice v rámci debat o podobě služebního zákona. Lhůtu na jeho schvalování si ale chtějí prodloužit minimálně o tři měsíce. Novinářům to řekli místopředsedkyně ANO Věra Jourová a předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák. Odborný náměstek by podle Jourové odpovídal ministrovi a vládě "za řízení konkrétní sekce, to znamená za tu odbornou část práce ministerstva". Vybrán by byl ve výběrovém řízení. Tito odborní náměstci by měli působit dál na svých místech, i když se vymění vláda. Naopak političtí náměstci by se obměňovali s vládami. Podle Sklenáka se předpokládá, že odborní náměstci budou řídit úředníky, zatímco političtí budou realizovat volební program svých stran a programové prohlášení vlády.

Výroba aut v ČR loni klesla o 3,9 procenta na 1,13 milionu

Výroba osobních aut v Česku loni klesla o 3,9 procenta na 1,128 milionu vozů, byla tak třetí nejvyšší v historii. Produkce autobusů stoupla o 14 procent na rekordních 3691 vozidel. Uvedlo to Sdružení automobilového průmyslu. "Český automobilový průmysl prokázal i ve složitých podmínkách roku 2013 svou konkurenční schopnost, takže celkový pokles výroby vozidel byl nakonec nižší, než by odpovídalo vývoji na evropských trzích," uvedl prezident AutoSAP Martin Jahn.

Palestinci si v Bruselu stěžují na českého velvyslance v Izraeli

Hlavní palestinský mírový vyjednávač Saíb Irikát si v dopise unijní ministryni zahraničí Catherine Ashtonové stěžuje na českého velvyslance v Izraeli Tomáše Pojara. Informovala o tom palestinská agentura WAFA. Pojar totiž minulý týden navštívil univerzitu v židovské osadě Ariel na západním břehu Jordánu, která leží hluboko na území, jež Palestinci považují za základ svého budoucího státu. Pojar řekl, že si nijak nepočínal v rozporu s unijními pozicemi, které naopak obhajoval. Podle Irikáta návštěva podkopává unijní úsilí o mírové vyřešení dlouhotrvajícího konfliktu mezi Izraelci a Palestinci. Vyjednávač dodal, že český velvyslanec do osady zamířil pouhý jeden den poté, co Izraelci oznámili plán výstavby 1400 nových bytů v osadách na západním břehu Jordánu a také ve východním Jeruzalémě. Čtyřicet z těchto bytů by se mělo nacházet právě v osadě Ariel. Evropská unie přitom již dříve vyzvala Izrael, aby výstavbu dalších osad na palestinských územích zmrazil.

Sobotka začal vybírat ministryni práce, jedná se čtyřmi ženami

Ministrem práce za ČSSD by se mohla stát žena. Předseda strany Bohuslav Sobotka začal jednat s případnými kandidátkami. Patří mezi ně zlínská radní Taťána Valentová Nersesjan, bývalá středočeská radní Zuzana Jentschke Stöcklová, odborná mluvčí ČSSD pro lidská práva a rodinu Michaela Marksová Tominová a jihočeská vicehejtmanka Ivana Stráská. S prvními dvěma se šéf strany a budoucí premiér už sešel, se zbývajícími dvěma si promluví ve čtvrtek. Stínovým ministrem práce byl dosud Roman Sklenák. Stal se ale předsedou poslaneckého klubu ČSSD. Zmínil se o tom, že by preferoval sněmovní práci.

Státní majetkový úřad zamítl církevní nároky u 180 nemovitostí

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) zamítl dosud církevní nároky na 180 nemovitostí, například na pozemky zastavěné budovami městské nemocnice v Litoměřicích nebo na pozemky v Libočanech na Lounsku, na nichž se nachází sportoviště a budova ve vlastnictví fotbalového klubu. Naopak vydal církvím 21 nemovitostí, mimo jiné pozemek s bránou tvořící vstup do známého benediktinského kláštera v Rajhradě. Úřad oznámil, že v zákonné lhůtě obdržel 1080 výzev o vydání 168 staveb a 6125 parcel. Z požadovaných 168 staveb se jich nejvíc, konkrétně 47, nachází na jižní Moravě. V tomto regionu je také nejvíce požadovaných pozemků, a to 2566.

Lidovky.cz: ŘSD odvolalo ředitelku Pošvářovou, kritizovala dálnice

Ředitelství silnic a dálnic odvolalo ředitelku kontroly kvality staveb Miloslavu Pošvářovou. Ta v minulosti ostře kritizovala způsob, jakým se v Česku staví dálnice. Uvedl to server lidovky.cz. Pošvářová podle něj byla odvolána na hodinu. Odvolaná ředitelka stála v čele Majetkové komise D47, která připravovala podklady pro soudní pře se stavební společností Eurovia, týkající se zvlněné ostravské dálnice. Pošvářová kritizovala kroky současného vedení ŘSD i ministerstva dopravy, píše server. Před nástupem do ŘSD působila jako soudní znalkyně, která kontrolovala mosty pro společnost Mott MacDonald. Odtud byla propuštěna poté, co veřejně upozornila na rezavějící mosty na D47.

Růst průmyslových cen v prosinci zrychlil na 1,7 procenta

Ceny průmyslových výrobců v prosinci meziročně vzrostly o 1,7 procenta, což bylo nejrychlejší loňské tempo růstu. Nejvýznamněji zdražily dopravní prostředky a elektřina, za čímž stojí oslabení koruny po intervenci centrální banky. Za celý rok průmyslové ceny stouply v porovnání s předchozím rokem o 0,8 procenta, což bylo zpomalení o 1,3 procentního bodu. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu. Dopad oslabení kurzu koruny je podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka poměrně rychlý a důrazný kvůli skutečnosti, že část kontraktů mezi firmami je stanovena v eurech, a nikoli korunách.

Fond začne vyplácet náhrady ze zkrachovalé kampeličky 27. ledna

Fond pojištění vkladů začne vyplácet náhrady klientům Metropolitního a spořitelního družstva (MSD) 27. ledna. Zhruba 13.600 klientům družstva vyplatí 12 miliard korun, využije k tomu pobočky České spořitelny. Jde o druhou nejvyšší výplatu v historii fondu po náhradách pro klienty zkrachované Union banky v roce 2003. Fond vyplatí vklady včetně úroků podle stavu k 27. prosinci, kdy obdržel od ČNB oznámení o neschopnosti družstva dostát závazkům. Fond vyplatí klientům 100 procent jejich vkladů, maximálně však do 2,744 milionu korun na jednoho vkladatele. Jde o ekvivalent částky 100.000 EUR podle kurzu 27,44 Kč/EUR.

Začínají zápisy do prvních tříd, jde k nim 140.000 dětí

Na základních školách začínají zápisy dětí do prvních tříd. Podle odhadů ministerstva školství k nim přijde přes 140.000 dětí. Počet dětí mířících k zápisu v posledních letech narůstá, když do školního věku dorůstají děti takzvaného babyboomu. Některé školy satelitech okolo velkých měst proto řeší problém s nedostatkem míst, většina škol má ale kapacit dost. Rodiče už proto své potomky nedávají jen do škol, kam spádově patří, ale vybírají školu, která nabídne například lepší jazykové vzdělání nebo modernější vybavení. Zápisy mohou školy pořádat kdykoliv od 15. ledna do 15. února.

Policie zasahovala ve státních exportních firmách ČEB a EGAP

Protikorupční policie zasahovala v pražském sídle státních společností Česká exportní banka (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP), které pomáhají českým firmám s exportem. Podle mluvčí EGAP Hany Hikelové si policisté vyžádali materiály k více než 15 obchodním případům. Podle informací od vedení EGAP se policejní zásah týkal také některých dříve medializovaných kauz, například financování výstavby skláren v Rusku. Podle Hikelové se policie nezajímá o případy, které byly uzavřeny v posledním roce, ale o případy starší. Jde tedy o kauzy, na něž současné vedení nemělo žádný vliv, dodala mluvčí.

Policisté po zásahu kvůli lihu a úniku na daních obvinili 15 lidí

Policisté v souvislosti s úterním zásahem kvůli odhalenému nezdaněnému lihu obvinili už 15 lidí. Oznámil to státní zástupce Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje. Policisté z celostátních útvarů zasahovali na několika místech Moravy kvůli krácení daní. Akce s názvem Cela souvisí s odhalením zhruba milionu litrů nezdaněného lihu, který policisté zajistili vloni. Podle žalobce Šeredy jsou nyní obvinění vyslýcháni. Poté se bude rozhodovat o případných vazbách. O konkrétních jménech mluvit nechtěl. Zda obviněných může ještě přibýt, zatím není jasné.

Platforma evropské paměti pozastavila členství ÚSTR

Platforma evropské paměti a svědomí pozastavila členství Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), protože údajně nedokázal rozptýlit podezření na porušení etických kodexů platformy a infiltrovali se do něj komunističtí spolupracovníci. O rozhodnutí platforma informovala na svých stránkách. Platforma loni mimo jiné kritizovala jmenování Pavly Foglové do funkce přechodné ředitelky ÚSTR. Ústav je spoluzakladatelem platformy, která je sdružením několika desítek institucí z různých zemí, zabývá se koordinací studia a vyrovnáváním se s totalitní minulostí. Platforma vznikla v roce 2011, kdy zástupci evropských historických ústavů za účasti premiérů ČR, Polska, Maďarska podepsali smlouvu o jejím vzniku.

Spisovatel Dan Brown v Praze přebral cenu

Památky staré Prahy obdivuje při své první návštěvě metropole jeden z nejprodávanějších autorů současnosti Dan Brown. Podle oficiální zpráv je zde nenápadný světlovlasý autor na dovolené se svoji manželkou, spekuluje se však, že by jeho cesta mohla souviset s hledání inspirace pro jeho další dílo. Autor knižního hitu Šifra mistra Leonarda (Da Vinciho kód) je v Praze již dva dny a navštívil například románské sklepy pod Pražským hradem, katakomby pod Staroměstským náměstím, zajímá se i o židovskou kulturu. Americký spisovatel, tvůrce světoznámé postavy symbologa Roberta Langdona, převzal za svůj poslední román Inferno ocenění Kniha roku 2013 od slovenského vydavatelství Ikar, které prodalo 75.000 výtisků. Brown je autorem šesti románů - Digitální pevnost, Pavučina lží, Andělé a démoni, Šifra mistra Leonarda, Ztracený symbol a Inferno - a po celém světě prodal více než 200 milionů knih přeložených do 52 jazyků. Všechny tituly v Česku vydalo nakladatelství Argo. Ve svých objemných knihách Brown mísí historii, umění, šifry a symboly.

Oprava hospitalu Kuks běží na plné obrátky

Stavební práce na opravách barokního hospitalu Kuks na Trutnovsku běží díky příznivému počasí na plné obrátky. Rekonstrukce památky, která vyjde na 266 milionů korun bez DPH má být dokončená do letošního prosince. Památka bude v sezoně pro návštěvníky přístupná i během rekonstrukce, řekl kastelán Libor Švec. Dělníci již dokončili kanalizace, pracují v interiérech, na střechách i na dalších místech. V objektu pracují také restaurátoři. Stavební práce pokračují díky příznivému počasí i v zahradě. Na stavbě nyní pracuje zhruba stovka lidí denně. Opravy hospitalu jsou součástí projektu Kuks - Granátové jablko, který se skládá z několika dílčích staveb. Projekt počítá s tím, že v opravených prostorách na Kuksu vznikne vzdělávací centrum, obnova čeká i zahradu za hospitalem. Zpřístupněn by měl být i depozitář a knihovna kukského konventu.

Ze sportu:

Fotbalisté Liberce vstoupili do Tipsport ligy remízou 2:2 s Bohemians Praha 1905. Severočeši, kteří se chystají na jarní únorový dvojzápas Evropské ligy s Alkmaarem, dokázali v pražském Edenu otočit skóre, devět minut před koncem ale zajistila dělbu bodů nová posila "klokanů" - slovenský útočník Ivan Lietava.

Český rozhodčí Pavel Královec si na mistrovství světa v Brazílii nezapíská. Mezinárodní fotbalová federace FIFA ho nezařadila do finálního výběru pro letošní šampionát. V něm je naopak hlavní sudí finále minulého MS Angličan Howard Webb.

Všichni tři čeští skikrosaři prošli kvalifikací na čtvrteční závod Světového poháru ve Val Thorens. Do vyřazovacích jízd ve Francii postoupili Tomáš Kraus, Nikol Kučerová i Andrea Zemanová.

Na mistrovství světa cyklokrosařů, jež se pojede první únorový víkend v nizozemském Hoogerheide, by se mohly představit až dvě desítky českých závodníků. Posledními otazníky v již potvrzené nominaci jsou start Zdeňka Štybara a počet juniorů, které bude moci reprezentační trenér Stanislav Bambula do závodu vyslat.

Další milník v zámořské NHL zaznamenal v úterý Jaromír Jágr. Český hokejový útočník přispěl gólem a asistencí k výhře New Jersey 4:1 na ledě Montrealu a na 7. místě historické tabulky střelců tak s 695 trefami přeskočil Marka Messiera.

Čeští tenisté Tomáš Berdych a Lucie Šafářová postoupili do třetího kola grandslamového Australian Open. Sedmý nasazený Berdych porazil bez větších problémů Francouze Kennyho De Scheppera za necelé dvě hodiny 6:4, 6:1 a 6:3. Šafářová uspěla v českém souboji a vyřadila Lucii Hradeckou po setech 6:7, 6:3 a 6:0. Karolína Plíšková prohrála se Slovenkou Danielou Hantuchovou po boji 3:6, 6:3 a 10:12 v rozhodujícím třetím setu.

Krátký program žen na krasobruslařském mistrovství Evropy ovládly Rusky, vyhrála Adelina Sotnikovová před Julií Lipnickou. Česká reprezentantka Eliška Březinová skončila v krátkém programu šestnáctá a bezpečně se vešla do finálové čtyřiadvacítky. Do volných jízd se na velké seniorské akci kvalifikovala poprvé v kariéře.

Při úterní tragické dopravní nehodě na Jindřichohradecku zahynuli basketbalisté tamního ligového klubu Lions Michal Fröhde (24 let), Filip Sahan (21) a Roman Vach (20).

V tradičním etapovém závodu psích spřežení ve francouzských Alpách patří z celkem 17 soutěžících zatím k nejlepším i tři Češi. V průběžném pořadí je Radek Havrda druhý, Martin Bílý pátý a Aleš Pícl osmý. Uvedly to na svém webu organizátoři 10. ročníku závodu La Grande Odyssée, který se koná od 11. do 22. ledna.

Mistryně Evropy v krátkém bazénu Simona Baumrtová se podle očekávání stala nejlepším sportovcem v anketě Českého svazu plaveckých sportů. Druhá skončila prsařka Petra Chocová, třetí místo obsadila polohovkářka Barbora Závadová. Ocenění převzali všichni vyhlášení v pražském hotelu Lindner.

Počasí ve čtvrtek:

Bude oblačno až zataženo, na Moravě a postupně i ve východních Čechách nízkou oblačností. Teploty 1 až 5 stupňů Celsia.