Zprávy

0:00
/
0:00

Karlovarský kraj by si podle Zemana zasloužil vládního zmocněnce

Prezident Miloš Zeman si myslí, že Karlovarský kraj by si spolu s Ústeckým zasloužil vládního zmocněnce, podobně jako ho má Ostravsko. Řekl to v Karlových Varech při dopoledním setkání se zastupiteli Karlovarského kraje, jehož třídenní návštěvu zahájil. Ministerstvo průmyslu a obchodu upozornilo, že Ústecký kraj zmocněnce má od 1. ledna tohoto roku stejně jako Moravskoslezský kraj. Je jím ministr v demisi Jiří Cienciala, který by se nebránil vykonávat tuto funkci i pro kraj Karlovarský. V Karlovarském kraji nezaměstnanost koncem prosince dosáhla 9,3 procenta. Lidé v Karlovarském kraji mají navíc nejnižší průměrnou mzdu v České republice, Prezident naopak odmítl myšlenku speciálního vládního zmocněnce pro lázeňství.

Zeman chce podpořit snížení cla na porcelán, které zavedlo Rusko

Prezident Miloš Zeman při návštěvě porcelánky Thun 1794 v Nové Roli na Karlovarsku slíbil, že při případných jednáních podpoří snahu o odstranění vysokého cla na porcelán, které zavedlo Rusko. Zemana o to požádal generální ředitel Thunu Vlastimil Argman, protože Rusko je jedním z hlavních exportních destinací porcelánky. Zeman se v porcelánce zajímal i o mzdy. Po jednání s vedením firmy pak řekl, že doufá v to, že při jeho příští návštěvě budou mzdy vyšší než dnes. Porcelánka má nyní zhruba 600 zaměstnanců a průměrná hrubá mzda v ní je 17.000 korun, přičemž u dělnických profesí, kterých je většina, činí 15.000 korun. Prezident v porcelánce nálepkami odekoroval jeden talíř z kolekce pro Pražský hrad a jeden talíř podepsal.

Zeman zahájí schůzky s kandidáty na ministry, až jmenuje Sobotku

Prezident Miloš Zeman zahájí schůzky s kandidáty na ministry až poté, co jmenuje předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku premiérem a převezme od něj oficiální seznam členů kabinetu. ČTK to řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman chce Sobotku předsedou nové vlády jmenovat v pátek. S prvními budoucími ministry by se tak prezident mohl sejít o víkendu nebo na začátku příštího týdne. Již dopředu avizoval, že nemusí jmenovat každého, koho mu Sobotka navrhne. Opírá se přitom o posudek Ústavu státu a práva Akademie věd z prosince loňského roku. Zeman má k některým navrhovaným kandidátům výhrady. Budoucí premiér přitom uvedl, že pokud by prezident některého z kandidátů odmítl, mohla by na něj být podána kompetenční žaloba k Ústavnímu soudu.

Tripartita chce připomínkovat programové prohlášení nové vlády

Tripartita by se měla sejít kolem polovina února ještě před tím, než nová vláda předloží do Sněmovny své programové prohlášení. Shodlo se na tom její předsednictvo. Řekl to místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Václav Pícl. Předsednictvo se sejde v prvním únorovém týdnu, tedy zřejmě už po jmenování vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Odbory by chtěly na tripartitě jednat také o problematice nezaměstnanosti, situaci v Moravskoslezském, Karlovarském a Ústeckém kraji, zdravotnictví a přípravě dalšího programovacího období pro čerpání z fondů EU.

Mládek si možná znovu požádá o bezpečnostní prověrku

Kandidát na ministra průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) nevyloučil, že z čistě politických důvodů znovu požádá o bezpečnostní prověrku. Uvedl to v souvislosti s výhradami prezidenta Miloše Zemana kvůli tomu, že v minulosti požadovanou prověrku nezískal. Zeman v pátek uvedl, že má výhrady vůči kandidátovi na ministra, který v minulosti nezískal prověrku Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Zeman uvedl, že když někdo o prověrku sám požádá a NBÚ ji odmítne udělit, vyvstává otázka, zda není bezpečnostním rizikem pro českou vládu. Mládek žádal NBÚ dvakrát o prověrku na stupeň tajné. Podle některých médií byly důvodem zamítnutí jeho kontakty s ruskými podnikateli, u nichž prý existovalo podezření, že pracují pro ruské zpravodajské služby.

CVVM: Lidé nejvíce důvěřují Okamurovi, Babišovi a Stropnickému

Nejdůvěryhodnějším stranickým politikem je předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura, věří mu 47 procent lidí. Následují předseda hnutí ANO Andrej Babiš a budoucí ministr obrany Martin Stropnický. Příští premiér Bohuslav Sobotka skončil na čtvrtém místě. Vyplývá to z výsledků prosincového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění. V porovnání s výsledky zářijového výzkumu významně vzrostla důvěra lidí v předsedu lidovců Pavlu Bělobrádkovi. Důvěru mu nyní vyjádřilo 25 procent dotázaných. Naopak nedůvěru 85 procent lidí si vysloužil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek následovaný místopředsedkyní ODS Miroslavou Němcovou (59 procent) a předsedou KSČM Vojtěchem Filipem (58 procent).

Kohout: ČR by mohla otevřít honorární konzulát v Lichtenštejnsku

Česká republika by mohla otevřít honorární konzulát v Lichtenštejnsku, s nímž navázala diplomatické styky teprve před čtyřmi a půl lety. To samé by v Česku mohlo učinit Lichtenštejnské knížectví. Hovořil o tom v Praze odstupující šéf české diplomacie Jan Kohout se svojí lichtenštejnskou kolegyní Aurelií Frickovou. Ministři si pochvalovali zlepšující se vztahy obou zemí a vyslechli si závěry společné komise historiků, která funguje od roku 2009 a debatuje o společných dějinách. Podle Kohouta by činnost komise měla dál pokračovat. Vzájemné vztahy komplikuje interpretace historie a nároky rodu Lichtenštejnů na majetek, který byl zabaven v Československu po druhé světové válce. České vlády trvaly a trvají na oprávněnosti konfiskačních aktů a majetkovou otázku mají za uzavřenou, Lichtenštejnsko trvá na neoprávněnosti, konstatovali i historici ve své zprávě. Zámožný rod Lichtenštejnů patřil k nejbohatší tuzemské šlechtě, zejména na Moravě. Vlastnili tu rozsáhlé majetky včetně Lednicko-valtického areálu, zapsaného na seznam kulturního dědictví UNESCO.

Nový český velvyslanec v Moskvě Remek se ujme funkce 16. ledna

Nový český velvyslanec v Rusku Vladimír Remek se funkce ujme ve čtvrtek 16. ledna, kdy předá v Kremlu pověřovací listiny hlavě státu. Řekl to mluvčí velvyslanectví Petr Pirunčík. Remek donedávna působil jako poslanec KSČM v Evropském parlamentu. Český velvyslanec v Rusku chybí jeden rok. Posledním byl od roku 2010 Petr Kolář, který byl odvolán na vlastní žádost k 31. prosinci 2012. Kolář pak z diplomacie zcela odešel. Ministerstvo zahraničí ČR nedávno uvedlo, že by chtělo, aby se Remek funkce ujal ještě před únorovým zahájením zimních olympijských her v Soči a plánovanou účastí prezidenta Miloše Zemana na slavnostní recepci k zahájení olympiády, která se chystá 7. února.

ČNB loni stoupl díky intervencím výrazně zisk

Česká národní banka (ČNB) uzavřela loňské hospodaření se ziskem 73,2 miliardy korun. V roce 2012 vykázala zisk zhruba 2,9 miliardy korun. Vyplývá to z údajů o bilanci ČNB. Důvodem nárůstu jsou v listopadu zahájené devizové intervence, které vedly k oslabení koruny. Centrální banka využije zisk stejně jako v předchozím roce na snížení kumulované ztráty 123,6 miliardy korun z minulých let.

Ocelárna Evraz Vítkovice Steel je znovu v provozu

Ocelárna společnosti Evraz Vítkovice Steel (EVS) v Ostravě je po více než měsíční odstávce znovu v provozu. Uvedl to předseda odborů EVS Zdeněk Kološ. Ocelárna stála od počátku prosince kvůli slabé poptávce. Evraz Vítkovice Steel je třetí největší hutní společností v Česku. Zaměstnává zhruba 1100 lidí. Firma patří největší ruské ocelárně Evraz, která svou českou divizi chce prodat. Podle některých médií má být kupcem ruská banka Vněšekonombank. Nového majitelé očekávají zaměstnanci i odboráři EVS, kteří jsou už od dubna ve stávkové pohotovosti. Za poslední rok stála ocelárna několikrát, mimo jiné celý červenec.

Tuzemskou LBBW zřejmě získá ruská Expobank

Německá LBBW Bank prodala svoji českou pobočku LBBW Bank CZ ruské bance Expobank. Cena ani další podrobnosti transakce nebudou zveřejněny. LBBW o tom informovala v tiskové zprávě. LBBW patří na českém trhu k menším tuzemským bankovním domům. Transakci musí schválit jak Česká národní banka, tak dohledové orgány v Německu a Rusku.

Přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně měla loni rekordní produkci

Přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně na Šumpersku loni zvýšila produkci elektrické energie z 428.000 megawatthodin v roce 2012 na rekordních 480.000 megawatthodin. Díky výkyvům v dodávkách elektrické energie z obnovitelných zdrojů do tuzemské energetické soustavy se zvýšilo využití elektrárny, sdělil ředitel vodních elektráren Skupiny ČEZ Petr Maralík. Elektrárna Dlouhé Stráně slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie. V energetické soustavě mají Dlouhé Stráně funkci jak při využití přebytku energie, která se používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, tak v období nedostatku energie, kdy elektrárna elektřinu naopak vyrábí a prodává za vyšší cenu.

Výrobce parmazánu Orrero chce v Litovli zdvojnásobit produkci

Italsko-česká společnost Orrero, která je největším světovým výrobcem tvrdého sýra typu parmazán, plánuje v Litovli u Olomouce více než zdvojnásobit produkci italských druhů sýra. Zatímco nyní závod v Litovli-Třech Dvorech denně zpracuje 440.000 litrů kravského mléka, do konce roku 2018 by se jeho kapacita měla zvýšit na milion litrů mléka denně. Závod na výrobu parmazánu společnost Orrero v Litovli-Třech Dvorech otevřela v roce 1996 a jeho stavba si tehdy vyžádala 21 milionů korun. Více než 90 procent produkce parmazánu Gran Moravia míří z Litovle do zahraničí, především do Itálie. Společnost chce ale proniknout také na asijské trhy. Orrero zároveň posiluje pozici v Česku, kde buduje síť vlastních prodejen La Formaggeria Gran Moravia, jejichž nabídku tvoří čerstvé a zrající sýry z Česka a Itálie.

NSS: Úřady musí znovu řešit občanství šlechtice Serenyiho

Ministerstvo vnitra musí znovu řešit, zda byl Alois Serenyi, poslední držitel rozsáhlého šlechtického majetku na Moravě, po druhé světové válce československým občanem. Vyplývá to z rozsudku Nejvyššího správního soudu (NSS), který může mít dopad na vleklou restituční kauzu. Podle soudu nelze v současnosti vycházet z výměru z roku 1947, jímž vnitro nevydalo hraběti osvědčení o národní spolehlivosti. Výměr totiž kvůli složitým právním a dobovým okolnostem není účinný. Restituční spory Serenyiů se táhnou od začátku 90. let a otázka občanství je pro ně klíčová. Dcera šlechtice Isabella Thienen-Adlerflycht, která žije v Rakousku, žádá vydat někdejší majetek rodu ve Zlínském a Jihomoravském kraji i na Vysočině. Serenyiům patřil například zámek v Lomnici u Tišnova a velkostatek i zámek v Luhačovicích. Po válce však o všechno přišli.

Případ tří lidí v kauze Krejčíře byl odložen o týden

Jihoafrický soud odložil na 20. ledna projednávání případu dvou mužů a ženy, kteří byli zatčeni minulý týden kvůli údajně chystané vraždě dvou vyšetřovatelů. Ti se věnují aktivitám uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře, který je v JAR nyní ve vazbě. Podezřelí byli nedávno zatčeni poté, co jihoafrický soud definitivně odmítl Krejčířovu žádost o propuštění na kauci. Soud se obává, že podnikatel obviňovaný z únosu a z přípravy vraždy by mohl ovlivňovat svědky a uprchnout ze země. Podle policie měli dva muži a žena za úkol zlikvidovat policejního vyšetřovatele Krejčířovy kauzy Nkosanu "Zabijáka" Ximbu a také soukromého detektiva Paula O'Sullivana, který se sledováním Krejčírových aktivit v JAR věnuje dlouhodobě. Jedním ze zatčených je dlouhodobě hledaný podezřelý z únosu a pokusu o vraždu ve stejném případu, kvůli kterému je Krejčíř ve vazbě. Zatčení těchto lidí může údajně představovat zásadní průlom, který má dovést tažení proti Krejčířovi do zdárného konce.

V kině Lucerna proběhne festival japonského filmu

Dvě desítky projekcí nabídne festival japonského filmu a kultury Eigasai, jehož sedmý ročník se uskuteční od 22. do 28. ledna v pražském kině Lucerna a přilehlých prostorách. Podle programového ředitele Robina Shōena Heřmana z Česko-japonské společnosti tvoří letos jádro programu dva vyhraněné tematické okruhy - a sice Shinobi (ninja) a jeho obraz v japonském filmu od kultovní klasiky po animovanou tvorbu a Olympijské Japonsko, Japonci a sport, který uvede umělecké dokumenty i originální komedie. Druhé z témat bylo zvoleno především v souvislosti s 50. výročím tokijské olympiády v roce 1964, jedné z přelomových událostí v dějinách poválečného Japonska. Organizátoři připravují bohatý doprovodný program. Bližší informace naleznou zájemci na stránkách festivalu http://www.eigasai.cz www .eigasai.cz .

Formanova komedie Hoří, má panenko zahájí festival v Haifě

Restaurovaná verze komedie Miloše Formana Hoří, má panenko slavnostně zahájí festival digitalizovaných filmů Another Look v Haifě. Přehlídku doplní sympozium o restaurování, kterého se zúčastní generální ředitel Národního filmového archivu (NFA) Michal Bregant. Another Look se koná od 15. do 31. ledna v Haifě, Tel Avivu a Jeruzalémě, oznámil mluvčí NFA Aleš Rumpel. Světová premiéra digitálně restaurované verze Formanova filmu se uskutečnila na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary, který ve spolupráci s NFA a díky podpoře Nadace české bijáky každoročně uvádí jeden takto obnovený český film.

Do Prahy se po pěti letech vrátí pianista Ludovico Einaudi

Italský pianista a skladatel Ludovico Einaudi vystoupí 1. dubna v pražském Kongresovém centru. Do Prahy se vrátí po pěti letech, kdy v metropoli jeho koncert zakončil festival Struny podzimu. Skladatel byl v minulosti oceněn například na filmovém festivalu v New Yorku za hudbu ke snímku Doktor Živago. Osmapadesátiletý autor za více než 20 let vydal řadu alb, už první dvě Stanze (1997) a Le Onde (1998) vzbudila u posluchačů velký zájem. Je známý jako skladatel filmové hudby, některé jeho skladby zazněly i v reklamách a sportovních dokumentech, například o fotbalistu Ryanu Giggsovi, nebo v seriálech jako Top Gear. V říjnu 2012 nahrál v klášteře blízko Verony své zatím poslední album In a Time Lapse.

Na Moravě se začalo sklízet ledové víno

Na Moravě v pondělí ráno začalo mrznout. Někteří vinaři konečně začali se sběrem hroznů na ledové víno. Na mrazy čekali několik týdnů. Řada vinařů už ale čekání na příhodné podmínky vzdala. Patří mezi ně například Znovín Znojmo. Potvrdil to jeho šéf Pavel Vajčner. Ledové víno letošního ročníku proto bude spíše rarita, řekl výkonný ředitel Svazu vinařů ČR Martin Půček. Na sběr ledového vína vinaři potřebují alespoň sedmistupňový mráz. O půl stupně tento limit překročily teploty na vinicích Vinařství Sádek na Třebíčsku. Hrozny na ledové víno začali sbírat i zaměstnanci Vinných sklepů Lechovice ze Znojemska.

Lidé odmítají větrné elektrárny u Národního parku Podyjí

Občanské iniciativy z jihomoravské i dolnorakouské strany hranice společně bojují proti záměru některých obcí a podnikatelů v energetice zřídit na dohled česko-rakouského Národního parku Podyjí obří větrné elektrárny. Argumentují dramatickým snížením turistické atraktivity Podyjí, Vranovska a Bítovska. Turismus je jednou z mála prosperujících hospodářských činností v oblasti, kde je nezaměstnanost vysoko nad deseti procenty. Společně s ním se proti záměru postavil i rakouský Bürgerinitiative Thayatal a některé další spolky. Obří Windpark Nord má vyrůst nedaleko Hardeggu na dohled moravské obce Šafov. Investor, jimiž jsou Rakouské spolkové lesy a obce Hardegg, Langau a Weitersfeld, chce postavit 26 až 31 větrníků, které budou vysoké 150 metrů a lopatky se dostanou až do dvousetmetrové výšky nad zem.

Konopiště si letos připomene 100. výročí sarajevského atentátu

Zámek Konopiště na Benešovsku letos návštěvníkům připomene 100. výročí sarajevského atentátu, při němž přišel o život někdejší majitel panství, následník rakouského trůnu František Ferdinand d'Este. Plánovány jsou přednášky, výstava a řada dalších akcí, sdělila kastelánka Marie Krejčová. V dubnu se na zámku otevře výstava Spojeni v životě i smrti, pojednávající o životě arcivévody a jeho manželky Žofie a o tom, jak se události kolem atentátu projevily v osudech lidí na Konopišti. Zámek se bude spolu s benešovskou radnicí také organizačně podílet na mezinárodním setkání klubů vojenské historie Mým národům 1914 - 2014, které se bude konat na přelomu května a června. Kardinál Dominik Duka by pak měl koncem června sloužit zádušní mši za arcivévodu i jeho choť.

Cenu Karla Čapka pro rok 2014 dostal editor Jan Šulc

Laureátem Ceny Karla Čapka pro rok 2014 se stal redaktor a editor české literatury Jan Šulc. Český PEN klub ho ocenil za dlouholetou iniciativní a neúnavnou ediční práci. Cenu, jejíž součástí je odměna 100.000 korun, si převezme ve čtvrtek v rezidenci pražského primátora. Sdělili to zástupci českého PEN klubu. Laureát vedle odměny dostane i bronzovou plastiku rozevřené knihy s reliéfem portrétu Karla Čapka, kterou vytvořil Vladimír Preclík. Jan Šulc se narodil v roce 1965, po studiu anglistiky a portugalštiny pracoval v jednom z pražských antikvariátů a od roku 1990 tři roky v nakladatelství Odeon. V současné době je Šulcovo jméno úzce spojeno zejména s nakladatelstvím Torst, které je zaměřeno na vydávání memoárů, beletrie a odborné literatury. Spolupracuje s nakladatelstvím zhruba dvacet let a podílí se na tvorbě jeho edičního plánu a na vzniku knih.

Ze sportu:

Šestatřicet sportovců aktuálně figuruje v nominaci Svazu lyžařů České republiky (SLČR) na olympijské hry v Soči. Toto číslo, ale i konkrétní jména se ještě mohou změnit. Plénum Českého olympijského výboru (ČOV) schválí podobu nominace včetně doprovodu ve čtvrtek 16. ledna. V návrhu nechybí žádné medailové naděje - snowboardistky Eva Samková, Šárka Pančochová a Ester Ledecká, která má stále šanci dostat se také do týmu alpských lyžařů. Ti mají v týmu aktuálně nově osm jmen, mezi nimiž nechybí bronzová medailistka z Vancouveru Šárka Strachová.

Pilot kamionu Tatra Martin Kolomý se rozhodl odstoupit z Rallye Dakar. Důvodem, proč se loni nejlepší Čech v slavné soutěži rozhodl ukončit letošní snažení, jsou technické problémy. Po nedělní 7. etapě byl sedmatřicátý.

Tenistka Petra Kvitová vypadla nečekaně hned v 1. kole grandslamového Australian Open. Šestá nasazená hráčka nestačila na 88. tenistku světa Thajku Luksiku Kumkhumovou a prohrála 2:6, 6:1 a 4:6. Tomáš Berdych vstup do turnaje v Melbourne zvládl a porazil Aleksandra Nedovjesova z Kazachstánu bez problémů 6:3, 6:4 a 6:3. Postoupily i další tři české tenistky. Uspěly Karolína Plíšková, která smetla Francouzku Pauline Parmentierovou 6:0, 6:1 a Lucie Hradecká si poradila s Chorvatkou Donnou Vekičovou 6:3 a 6:1. Hradecká bude hrát s Lucií Šafářovou, která zdolala Julii Gluškovou z Izraele 7:5, 3:6 a 6:1.

V 1. kole tenisového Australian Open se nedařilo Janu Hájkovi, který nestačil na Bosňana Damira Džumhura a prohrál s ním poměrně hladce 4:6, 2:6 a 1:6. Jiří Veselý vedl nad Jihoafričanem Kevinem Anderson 2:0 na sety, ale s devatenáctým nasazeným hráčem prohrál 6:2, 7:6 a třikrát 4:6. Klára Zakopalová nedokázala podruhé během čtyř dnů porazit Samanthu Stosurovou. Australanku sice zdolala minulý týden v semifinále v Hobartu, ale v Melbourne s turnajovou sedmnáctkou prohrála 3:6 a 4:6.

Český brankář Petr Mrázek inkasoval v nedělním utkání NHL na ledě vedoucího Anaheimu pouze jednou, přesto si s Detroitem po výsledku 0:1 připsal porážku. Jedenadvacetiletého gólmana, který se do branky Red Wings dostal díky zranění Jimmyho Howarda, překonal ve 33. minutě z bezprostřední blízkosti Andrew Cogliano. Zbývajících 22 střel Mrázek kryl.

Český snowboardcrossař Michal Novotný musel se zraněným kolenem ze sobotního závodu v Andoře na operaci a přijde o olympijské hry v Soči. Vyšetření v Praze prokázalo utržené přední zkřížené vazy, poničené oba menisky a poškozené oba postranní vazy v kloubu na pravé noze. Lékaři rozhodli o okamžitém chirurgickém zákroku a Novotný se bude muset obejít bez snowboardu deset měsíců.

Český fotbalista Milan Baroš má za sebou úspěšnou operaci levého kolena. Útočníka Antalyasporu teď čeká zhruba půlroční přestávka, kvůli které bývalý reprezentant přijde o zbytek sezony.

Desítky hokejových osobností minulosti i současnosti se přišly rozloučit s bývalým reprezentačním obráncem, úspěšným trenérem a dlouholetým předsedou Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Karlem Gutem. Výrazná postava československé a poté i české hokejové historie zemřela v pondělí 6. ledna po delší nemoci ve věku 86 let.

Počasí v úterý:

Bude zataženo, v severozápadní polovině Čech na většině území (jinde jen místy) občasný déšť. Teploty 1 až 5°C.